..: Na trati 020 začala desetidenní nepřetržitá výluka :..

Stavba, foto: Louis Armstrong Chlumec nad Cidlinou — Zatímco většina lidí využívá prázdniny k dovolené, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) si na letní sezónu nechává velkou údržbu tratí, jež si vyžádají delší nepřetržité výluky. Po nedávné opravě zanedbané a poruchové trati 171 mezi Prahou-Radotínem a Dobřichovicemi nyní přichází na řadu trať 020 v úseku mezi stanicemi Velký Osek a Hradec Králové. Každodenní cestování tak cestujícím hned od začátku příštího týdne na deset dní znepříjemní náhradní autobusová doprava a lze čekat také zpoždění či ztrátu přípojů. Kromě náhradních autobusů se ovšem cestujícím z Prahy do Hradce Králové nabízí také možnost využít alternativní trasu bez doplatku.

Výluka bude trvat od pondělí 22. srpna (13.00) do středy 31. srpna (17.00). Jak uvedla Pavla Kosinová ze Správy dopravní cesty Hradec Králové, oprava zahrne mimo jiné rekonstrukci výhybky na odbočce Plačice a další práce přímo na trati. Bude se jednat o výměnu trakčních podpěr a opravu samotného vedení, svařování bezstykových kolejnic či strojní opravu geometrické polohy koleje. Mezi Hradcem Králové a stanicí Praskačka pak budou vyměněny kompletně i pražce s kolejnicemi.

Pro cestující to znamená hlavně přestupy na náhradní autobusovou dopravu. Ta je u rychlíků zavedena mezi stanicemi Poděbrady a Hradec Králové, přičemž autobusy obslouží dvě linky: linka Ex, která jede přímo bez zastavení, a linka R, jež je cestujícím zastaví v Chlumci nad Cidlinou, díky čemuž bude mít pozdější příjezd a naopak dřívější odjezd z Hradce Králové. České dráhy navíc upozorňují na možnost využití spojení s přestupem v Pardubicích, a to zvláště pro cestující s jízdními koly či objemnějšími zavazadly. Pro cesty z Hradce Králové do Prahy přes Pardubice (Hradec Králové - Pardubice - Praha) či Kolín (Hradec Králové - Velký Osek - Kolín - Praha) není nutný doplatek jízdného. Stejně tak samozřejmě i z ostatních nácestných stanic.

Osobní a spěšné vlaky budou nahrazeny linkami Z a Sp, přičemž všechny spoje náhradní dopravy nebudou obsluhovat zastávku Choťovice. V některých dnech výluky bude navíc náhradní doprava za spěšné vlaky z Kolína do Trutnova prodloužena až do Nového Bydžova na trati 040. Proto je doporučeno si před cestou na nádraží či internetu ověřit, jak konkrétní spoj jede, aby se cestující vyhnuli pozdějším nepříjemným překvapením, například v podobě ztráty přípoje. Potřebné informace najdou cestující na stránkách Českých drah nebo na našem serveru vyluky.cz.

Zdroje: České dráhy (1), (2)


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 22.8.2011 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Královéhradecký


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
23.08.2011 (9:42)  
dohlib: to se zpravidla řeší tak, že se tam umístí cedule s informacemi. Pokud ji nějaký beďar nestrhnul, tak to vědí.

Michal Jaroš: cca před 2 týdny jsem zase slyšel, že to odkládají na rok 2014, tak fakt nevím. Ale zrovna tenhle kus mě zajímá víc, než celý zbytek 020. Hlavně doufám, že už to udělají s přípravou pro 5 koridor a nebudou tam pak za nějaké 4 roky kopat všechny věci nanovo, protože si vzpomenou, že tam vlastně chtějí ještě koridor :-/

Modernizace na 120-160 by byla záslužná, ale nejsou na ni prachy. Navíc ten špunt na koridoru je spíše už u Prahy, takže potíže by to stejně moc nevyřešilo. Odklony většinou jezdí z VOseku na Kolín, dál už ne. Pokud vím, tak Hradec - Pardubice se taky teprve modernizuje ne?
23.08.2011 (9:33)  
Proč se rovnou trať nemodernizuje na 120-160 km/h. Takto jsou to zase jen vyhozené peníze. Přitom význam to má i jako odklonová trasa pro koridor :(
23.08.2011 (8:10)  
Pokud je mi známo, příští rok by se mělo začit rekonstruovat Praha - Čelákovice (- Lysá ?), což bude ještě mnohem zásadnější rekonstrukce než tato oprava.
registrovaný uživatel MirekM  mail  
23.08.2011 (7:07)  
Na téhle trati se pracuje každé léto. Staniční koleje, trakční vedení atd. Z laického pohledu se jako část v nejhorším stavu jeví mezistaniční úsek Dobřenice–Káranice, kde je jízda vlaku neskutečně hlučná. Pokud se ovšem teď půjde od Hradce po jednom mezistaničním úseku, tak ty hlučné průjezdy budeme muset trpět ještě dva roky… :-(
registrovaný uživatel dohlib 
23.08.2011 (2:34)  
Doufejme, že v Choťovicích nebudou marně čekat někteří cestující, co nemají internet a nestudují výluky...zastávka je zřejmě na druhém břehu řeky, náhradní doprava tam logicky zajíždět nebude, ale mohli možná zastavit přímo v obci. Ale asi tam je dostatečná doprava busem.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko