..: Železnice v ČR: web, který je rozcestníkem pro přespolní :..

Pendotrains - hlavní strana, foto: Tomáš Kraus Beroun — Na internetu je nyní k dispozici nový web Pendotrains.net, který si klade za cíl stát se užitečnou pomůckou pro zájemce o poznání a cestování železnicí v České republice, kteří neovládají český jazyk. Na jednom místě by měli nalézt aktuální informace o vlakových spojích, tarifních nabídkách, kolejových vozidlech i zajímavých železničních tratích, a to nejprve v angličtině, později případně v dalších jazycích — včetně slovníčku důležitých pojmů, které by se mohly při cestování vlakem hodit. ŽelPage, nyní sloužící jako prostředek upoutávky na web, v některých případech figuruje také jako cíl, kam se z Pendotrains.net odkazuje — ať už na projekt fotogalerie, řazení vlaků, aktuální mapku výluk nebo kalendář výletních jízd, které všechny poskytují užitečný obsah pro cestující veřejnost.

Web je vystavěn na relativně jednoduchém principu přidávání jednotlivých článků pod uvedené kapitoly, s velkou mírou možného přizpůsobení jak po stránce grafické, tak obsahové (obojí se určitě bude ještě vyvíjet). Tento článek tedy vychází v době, kdy jsou stránky ještě zčásti „rozestavěné“, ale jejich rozvoji by to již bránit nemělo. Ústředním motivem hlavní stránky je klikací schematická mapa všech železničních tratí. Ke každému traťovému úseku přísluší krátký článek, ilustrační fotka, soupis technických a provozních údajů, a také uživatelské hodnocení, kterému odpovídá barva tratě v mapě. Bodové hodnocení tratí vychází výhradně z hlasování registrovaných členů, kdy zkreslujícím faktorem může být pouze systém hlasování (12 kolonek). V závislosti na hodnocení uživatelů se mapa každý den aktualizuje a menu na hlavní stránce nabízí odkazy na deset nejlépe hodnocených traťových úseků.

Prohlížení mapy tratí, foto: Tomáš KrausČlánky ve zvolené kapitole, foto: Tomáš Kraus

Hlavním sdělením této zprávy pochopitelně není odkaz na web, který je prozatím obsahově téměř prázdný. Hledám zájemce, kteří by se chtěli na obsahové stránce webu podílet. Pokud žijete v České republice a ovládáte angličtinu na amatérsky publikovatelné úrovni, můžete se registrovat jako český admin. Potom budete moci přidávat nové články pod jednotlivá témata, vkládat nové popisky a fotografie k železničním tratím a přehledně si zobrazovat poslední komentáře uživatelů, pokud na ně budete chtít reagovat a poradit jim (stejně tak budete mít přístup do společné mailové schránky). Postupně budeme pracovat na doplňování a aktualizaci informací, později zkusíme na Pendotrains.net upozornit na jiných webech, a ještě později budeme případně tvořit další jazykové mutace jednotlivých článků. Ono to i s relativně nízkým počtem přispěvatelů nijak dlouho trvat nemusí, práce je to jednorázová a poté stačí už jen občas aktualizovat.

Případné připomínky k jednotlivým prvkům webu a programátorským nedostatkům pokud možno nepište do diskuze pod článek, ale rovnou na kontaktní mail, uvedený na stránkách. Poznámka: Název webu souvisí s tím, že původně mělo jít o web o naklápěcích jednotkách Pendolino v Evropě — což nebylo realizováno, ale kapitola o řadě 680 ČD existuje a z titulní stránky se na ni odkazuje.

How to travel by trains in the Czech Republic

The new website Pendotrains.net aims to become a useful information source for foreigners, who would like to travel by train in the Czech Republic. All the basic facts about train schedules, tariff tips, rolling stocks and interesting railway routes should be available at one place. There is also the possibility to write comments to the articles and recommend the most interesting railway routes to others by giving them a high rating. The content of the website is mostly missing yet — according to the number of volunteers, who will participate, Pendotrains.net will soon become a helpful website for people interested in the Czech railways.

Zdroj: Pendotrains.net


Tomáš Kraus Poslat mail autorovi | 29.5.2011 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


01.06.2011 (15:01)  
Pardon, to malo byt "train travel" nie "train traveling" - mea culpa :)

Co sa nahradneho busu tyka, neviem ako to maju CD oficialne, ale ja sa stykam najma s replacement bus service.
registrovaný uživatel tomi  mail  
30.05.2011 (15:01)  
Ja som sa v UK dosť často stretol s výrazom "Bus Replacement Service". Travelling aj traveling je dobre, prvé je používané v UK, druhé v US.
30.05.2011 (12:16)  
Error404: tak co se týče pojmu "Bustitution", takhle se jmenuje i anglický ekvivalent článku o náhradní autobusové dopravě na Wikipedii, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Bustitution
30.05.2011 (11:41)  
Ad angličtina - myslím, že je jasné, že "čengliš" by to být neměla, na druhou stranu není potřeba ani lpět na striktní angličtině (beztak některé věci řekne Brit jinak než Američan).
Vhodná by byla taková ta "evropská" angličtina, která se např. v 90. letech díky milovníkovi železnice a multilinguistovi Richardu Howardovi dostala i do hlášení na českých nádražích a je tedy vhodná i pro nerodilé mluvčí.
30.05.2011 (8:42)  
Mne tam trochu vadi ta "ceska anglictina" - mnohe veci doslovne prelozene.. napr "Actual train location", alebo "substitute bus transport".. pochopit sa to asi da, ale pre niekoho kto ma anglictinu ako rodny jazyk to bude chvilu trvat :) Obsahom prispievat nemozem, kedze sa v CR tak dobre nevyznam, ale ak sa ozvete tak vam rad niektore texty trochu zeditujem :)

A este jedna poznamka... "traveling by train" by som v niektorych pripadoch zmenil na "train traveling" (najma v nadpise).
registrovaný uživatel Oto 
30.05.2011 (0:16)  
miropiro: Ano, návštěvník přijde spíš na http://wikitravel.org než sem. Taky jsem tam pár věcí o ČD a PID opravil.

Existuje ještě jeden podobný web http://europetrainsguide.com/ , tam by se taky hodili editoři více než zakládání webu jen pro ČR.
29.05.2011 (23:23)  
Dovolím si jen jednu poznámku: existuje web Wikitravel na bázi Wikipedie (editace článků je stejná), kde je i text o dopravě po ČR: http://wikitravel.org/en/Czech_republic#Get_around Na části textu jsem se rovněž podílel. Možná by stálo za to pak některé informace z tohoto nového projektu umístit na Wikitravel, respektive na Wikitravelu v článku o ČR dát odkaz na tento nový web.
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
29.05.2011 (22:30)  
Pendotrains.net je hezký název domény a je škoda na ni něco nedat. Ale třeba czech-trains.* (volné je net, cz, com, info, eu...) by podle mě bylo lepší. Není přece problém mít pro jeden web víc domén.
A jinak to považuju za velmi dobrej projekt, který rád aktivně podpořím.
Co mi velmi chybí je diskuzní fórum, jak pro uživatele, tak pro Czech admins.
Btw. přepokládám správně, že jde o čistě neziskovou činnost?
(Tyhle věci co píšu sem bych psal do toho fóra, kdyby bylo, protože je to podle mě efektivnější způsob komunikace než 1-to-1 mailem.)
29.05.2011 (22:01)  
Odpustím si hodnocení webu, opravdu ale nerozumím jedné věci.
Změnit název a doménu webu je snad minimální práce, zvlášť když se ten projekt teprve rozjíždí, Pendotrains je opravdu dost zavádějící, podle toho, jak to popisujete.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko