..: Dráhy hledají jméno pro nové elektrické jednotky :..

Vizualizace jednopodlažní elektrické jednotky Škoda, Ostrava–Svinov, foto: Pardubický kraj/Škoda VagonkaPraha — České dráhy nedávno uzavřely kontrakt na 19 elektrických jednotek typu 7Ev, které dodá vítkovická Škoda Vagonka. Jednotkám ale schází atraktivní název, a tak se dopravce společně s výrobcem rozhodl vyhlásit soutěž Pojmenujte nový vlak. Své návrhy můžete zasílat na webové stránky www.novyvlak.cz, poštou nebo e-mailem do 30. dubna 2011. Odborná porota poté vybere deset nejlepších návrhů, které budou odměněny. Zatímco Škoda obvykle preferuje u svých vozidel typové označení, ČD už dříve vybraly s pomocí veřejnosti pro škodovácké vlaky jména jako CityElefant či Regionova. Ty jsou ale ochrannými známkami ČD a nemůžou je tak používat jiní dopravci. Proto na Železnici Desná není provozovaná Regionova, ale jednotka Desná. Jestli výherní jméno nových jednotek bude patřit ČD, nebo Škoda, není známo.

Zdroj: České dráhy, Škoda Transportation


Matouš Vinš Poslat mail autorovi | 2.4.2011 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 4 5 6 7 8      Zpráv na stránku:   
02.04.2011 (18:15)  
Juraj Kováč: Myslím, že s RegioPanter a Regiolinx máte dva telefony jisté :)
02.04.2011 (17:18)  
Prostý lid železničářský / šotoušský si stejně pojmenuje vozidlo "lidově tvořitelsky" bez ohledu na marketinkové kouzelníky ...

Maně si vzpomínám na podobný pokus někdejšího ministra dopravy Vladimíra Budinského, který také vyhlásil soutěž na jméno "českého Pendolino", když společně s někdejším GŘ ČD ing. Rudolfem Mládkem ve velké zasedačce MD (tam, kde v noci 20./21.1968 zasedalo politbyro ÚV KSČ) informoval o uzavření smlouvy na 10 Pendolin ...
Jak ta soutěž vůbec dopadla nevím ... zjevně skončila v hluboké temnotě vesmíru - zřejmě i proto, že ministrování pana Budinksého skončilo parlamentními volbami 1996 a jeho nástupce si soutěž neosvojil - a Pendolinu se i v oficiální terminologii ČD označuje jako Pendolino ...
02.04.2011 (16:51)  
S Foxom ani Enterprise by samozrejme žiaden problém nebol; skôr neverím, že by sa ČD pustili do názvov, ktoré Pepa a Máňa zo Zlámané Lhoty nevedia vysloviť.

Pendolino, Regionova, CityElefant... to všetko sú kombinácie, pri ktorých sa každý môže aspoň tváriť, že chápe, k čomu sa vzťahujú (bez ohľadu na pravdivosť tejto domnienky).

Som ale rozhodne za, aby aj táto príšerka niesla nejaký typicky prekombinovaný názov, pretože tie sa svojím spôsobom stali súčasťou korporátneho štýlu ČD - CityElefant (pôvodný súťažný návrh znel "Elefant", čo by samo osebe bolo legitímne české slovo, ale dráham sa to nezdalo dostatočne svetové a "in" - ostatne to pre nich nebola ani obyčajná karta, a tak máme In-kartu :))
A čo taký eTiket? Nie eJízdenka, nie eTicket, ale pekne "tiket" po vzore Sazky (ehm, momentálne blbý vzor...)
eLiška, SporoTiket, SuperCity, ČDnet... to všetko v sebe nesie produktový rukopis, ktorý by sa s touto jednotkou mal zachovať.

A to znamená jedno: nájsť české slovo, ktoré zároveň v sebe má niečo trochu internacionálne, aby ho bolo možné trochu skomoliť, ale stále sa zachoval význam. Do toho presne zapadá ten CityPanter, v ktorom ostentatívne vypustíme "h". Prípadne RegioPanter - podľa toho, čo sme ešte ochotní nazývať "city".

Do úvahy by napr. prichádzal City/RegioLynx. Je to krátke, jednoduché a pre anglofónnu komunitu to prináša fonetický bonus v podobnosti so slovom "links", čiže "spojenia", plus je to tak trochu blízke DMU PESA LINK, ktoré ČD tiež kupujú. V duchu jazykovej neutralizácie ? la České Railways by som ešte vymenil y za i a dvojzmyselný CityLinx/RegioLinx je na svete!
02.04.2011 (16:17)  
Keltman: O tom, zda-li jde dané slovo použít či ne se můžeš přesvědčit tady:

http://upv.cz/cs/sluzby-uradu/databaze-on-line/databaze-ochrannych-znamek.html
02.04.2011 (16:02)  
JiříK.: S Fox nevím, každopádně Enterprise by měla být legální, jelikož to jméno nepoužili jen v STAR TREKu, ale používá ho NASA, NAVY, a Virgin Galactic, takže bych to zas tak neviděl.
02.04.2011 (15:44)  
matko2214) To je asi stejná otázka jako proč nějaká slovenská firma přihlašuje do výběrového řízení ČD vozidla, které zatím nejezdí a přitom už dávno měly. ;) Ad Škoda 7Ev:

http://technet.idnes.cz/stare-pantografy-konci-podivejte-se-jak-v-plzni-stavi-nove-pak-/tec_technika.asp?c=A110302_201439_tec_technika_rja
02.04.2011 (15:37)  
hmm je zvláštne že už vymýšlajú meno pre jednotku ktorá ešte ani nie je vyrobená, a ktovie kedy vobec bude! :D :D :D
02.04.2011 (15:15)  
doomlukas:

Proč debilní? Kolik lidí zná CityElefant, kolik ešus a kolik jednotku 471?
02.04.2011 (15:10)  
To už každý nový vlak musí mít povinně nějaký debilní marketingový název? :-S Ještě pro ně můžou rovnou vymyslet i novou kategorii vlaků, aby se to odlišilo od vlaků vedených starými vozidly...
02.04.2011 (14:55)  
SchnellTrain či snad CityZug? :-D
  1 ... 4 5 6 7 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko