..: Jak cestovat vlakem na letiště Praha Ruzyně :..

Vlak+ Letiště, foto: České dráhy, a.s. Praha — Již delší dobu je provozována pražská autobusová linka Airport Express (AE) po trase Hlavní nádraží – Masarykovo nádraží (jen ve směru do centra) – Dejvická – Terminál 1 – Terminál 2 – Letiště Ruzyně (pouze konečná stanice). Dopravu zajišťují nízkopodlažní autobusy Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). V současné době je Airport Express (AE) využíván k mnoha nabídkám Českých drah i externích partnerů, které vyžadují splnění méně či více omezujících podmínek. Jedná se o nabídky Vlak+ Letiště Praha, Zájezd Praha Letiště, dále můžeme AE cestovat na jízdenky podle tarifu dopravce České dráhy a nakonec je zde možnost zakoupit si jednorázovou jízdenku v hodnotě 50 korun u řidiče. Jednorázové a předplatné kupony Pražské integrované dopravy nejsou akceptovány. Některé z těchto nabídek byly zavedeny poměrně nedávno.

Vlak+ Letiště Praha

ČD VLAK+ Pokud letíte do zahraničí z pražské Ruzyně a na cestu do Prahy využíváte právě vlak, kupte si jízdenku do stanice Praha letiště (NAD) a nezapomeňte zmínit, že chcete využít nabídku Vlak+. Zaplatíte tak pouze cenu jednosměrné jízdenky namísto zpáteční. Po příletu zpět na Ruzyni si nechte jízdenku označit datovým razítkem na informační přepážce Letiště Praha. Jinak je jízdenka neplatná. Pokud přiletíte večer po 20. hodině, máte možnost si nechat jízdní doklad označit až datem příštího dne. Jízdu je nutné ukončit nejdéle do 24.00 h následujícího dne, než je datum na razítku. Nezapomeňte však, že existuje ještě druhá podmínka platnosti jízdenky, která je stanovena na 30 dní od nákupu. Podmínek není málo, ale získáte tím 50% slevu na jízdné a nemusíte řešit ani transfer z letiště na nádraží.

Zájezd Praha Letiště od Letuska.cz

K nákupu letenky na portálu Letuška společnosti Asiana si můžete objednat zpáteční poukázku pro cestu z jakékoliv stanice do stanice Praha letiště (NAD) ve dvou cenových kategoriích. Kategorie Čechy (kraje Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Ústecký, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký, Vysočina) za 250 korun a kategorie Morava (kraje Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský) za 500 korun. Poukázku můžete vyměnit za jízdenku na pokladně či u průvodčího ve vlaku pouze spolu s platnou letenkou. Na rozdíl od nabídky Vlak+ nepotřebujete žádné razítko. Jízdenka je platná 21 dní.

Normální tarif ČD, jízdenky u řidiče a ostatní podmínky AE

V AE také platí klasické jízdenky ČD znějící do stanice Praha–Letiště (NAD) či různé síťové varianty. Dále si můžete zakoupit jednorázovou jízdenku u řidiče za 50 korun (děti ve věku 6-15 let za 25 korun). Děti do šesti let stejně jako zavazadla a kola zabalená dle podmínek letecké dopravy se přepravují zdarma. Mezi uznávanými doklady je i roční síťová aplikace IN 100 (dříve In–gold) nahraná na In–kartě/Rail+, kterou však nemá řidič autobusu jak zkontrolovat.

Použití linky C pražského metra mezi stanicemi Nádraží Holešovice – Hlavní nádraží

Přijede–li do Prahy na nádraží Holešovice a chcete–li dál pokračovat na letiště, můžete pro spojení mezi holešovickýcm a hlavním nádražím, odkud vyjíždějí spoje AE, využít linky C pražského metra. Jízdenky ČD, vyjma traťových jízdenek a železničních jízdenek zakoupených v zahraničí, platné v autobusové lince AE mohou cestující použít v příslušném směru i v metru linky C v úseku Hlavní nádraží – Nádraží Holešovice. Cestující se při přepravní kontrole prokáže revizorovi jízdenkou ČD. Tuto možnost máte samozřejmě i při cestě opačné – z letiště.

Zdroj: České dráhy, Letuska.cz, Přepravní a tarifní věstník


Aleš Petrovský | 8.3.2011 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Tarify

Další z regionu ČR Praha Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Jenki 
08.03.2011 (11:28)  
Vlak + s návazností na AE používám často a spokojenost je poměrně velká. Pravda, chtělo by to napravit pár drobností - např. hlášení v Praze hl.n. "zastávka AE je umístěna na ulici Wilsonova před Fantovou budovou" je pro nepražáka úplně k ničemu. Taktéž neskutečný bordel kolem nástupní zastávky působí jak někde v Dagestánu. Ale celkově to funguje vcelku slušně.

Jiná věc je, že dle mého skromného názoru by měly mít ČD na Ruzyni infocentrum a pokladnu. Má ji tam DP Praha, má ji tam Jančura, tak proč ne ČD? Když ještě jezdilo Pendolino z Holešovic vždycky jsem si při příletu v pátek odpoledne házel korunou, zda jet na Holešovice a zjistit, že je vyprodáno, nebo zda jet na hl.n. a dát si Ostravan na stojáka rovnou. Tenhle důvod už sice odpadl, ale pořád si myslím, že ČD informace a pokladna by na Ruzyni být měly.
08.03.2011 (11:13)  
KK: Vzhledem k tomu, že se občas stává, že cesta vlakem z Holešovic na hl.n. trvá kolem 20 minut, není použití metra v tomto úseku úplně od věci.
08.03.2011 (11:03)  
KK) Relikt minulosti... Ale nedivil bych se, kdyby cestující naopak nebyl povinnen mít navíc papírové potvrzení k vlastnictví elektronické aplikace IN 100. Pro AE ho také mít nemusí.
registrovaný uživatel Kakov 
08.03.2011 (10:56)  
no "In-gold"/metro urcite se bude muset neco vyzvednout, protoze revizor nema ctecku inkarty a tudiz nebude schopen overit, jetli mate jizdenku...
ale potebuje nekdo jezdit pri ceste vlakem mezi hl.n. a holeskama??? kdyz vsechny vlaky mimo ML jedou i na hlavni??
08.03.2011 (10:51)  
Aleši, pokud se nepletu, tohle platí jen pro výluky a mimořádnou dopravu MHD, když se nejezdí Hlavní – Smíchov, nebo Masarykovo – Dejvice.
08.03.2011 (10:45)  
Nemusela se na In-Goldku náhodou vyzvedávat na pokladně ČD nějaká ta nulová jízdenka?
dopisovatel nebo člen ŽP mouka  mail  
08.03.2011 (10:01)  
Když mám in-gold, tak můžu vlastně libovolně neomezeně cestovat Cčkem mezi hlavním a holešovickým nádražím. To je dobrý vědět.
registrovaný uživatel CART 
08.03.2011 (9:37)  
KAREL.F - souhlas, pro cestu od vlaku asi dobrý, ale Pražák to fakt nepoužije...
registrovaný uživatel karel.f  mail  
08.03.2011 (9:26)  
Pro mě co nejsem z Prahy je tento spoj nej. Už 4x jsem ho využil a za výhodných podmínek při návratu orazitkování jízdenky na informacích na letišti pro cestu zpět. Možná Bus a metro je i rychlejší ale zavazadla vám nikdo neponese. Tak že Letiště - hlavní nádraží pro mě tento BUS.
Určitě vlak by byl lepší třeba jako v Ženevě nebo ve Frankfurtu.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko