..: Česko-polské Cargo – k čemu spojovat konkurenty? :..

372.010-9 ČD Cargo, foto: ČD Cargo Praha/Varšava  — Na začátku prosince oslavilo své třetí narozeniny, teď se rozhoduje o jeho budoucnosti. Budou-li aktuální plány převedeny do reality, čeká ČD Cargo již brzy naprosto zásadní transformace v podobě spojení s jeho polským protějškem PKP Cargo. Tuto možnost rozvoje státního nákladního dopravce poprvé nastínil předseda vlády Petr Nečas po jednání s polským premiérem Donaldem Tuskem začátkem listopadu 2010 ve Varšavě. Není přitom bez zajímavosti, že obě společnosti již teď operují na obou stranách česko-polské hranice — PKPC pod svým jménem a ČD-C přes dceřinou firmu Koleje Czeskie – a jsou tedy v současnosti regulérními konkurenty. Obě společnosti také v současnosti vykazují účetní ztrátu, způsobenou zejména ekonomickou recesí uplynulých let, i když ČD Cargo v minulém roce dosáhlo provozního zisku. Jak upřesnil magazín Railway Market – CEE Review, téma česko-polského Carga je po dvou měsících znovu aktuální díky plánované cestě polského ministra dopravy Cezaryho Grabarczka do Prahy, která se uskuteční v průběhu ledna. Ačkoliv je české cargo schopné ozdravit své financování samo a pokračovat v stávajících aktivitách, výsledkem spojení s polským konkurentem by bylo vytvoření podniku schopného konkurovat i evropským dopravním gigantům, operujícím v ČR i u jejích severních sousedů.

Jeden den ředitel, další den psanec

Spor o ČD Cargo: Josef Bazala a Petr ŽaludaJosef Bazala, někdejší generální ředitel Českých drah, po oddělení nákladní přepravy 1. prosince 2007 obsadil post šéfa nové dceřiné společnosti ČD Cargo. Firmu vedl až do 16. června 2010, kdy byl nečekaně odvolán současným generálním ředitelem koncernu Petrem Žaludou. Spolu s Bazalou ním odešlo i celé představenstvo, mj. výkonný ředitel Václav Andrýsek, který sám sebe označil jako spoluodpovědného za obchodní politiku společnosti. Po tomto personálním otřesu ve vedení, na jehož základě společnost dočasně převzali manažeři mateřského podniku, v rozmezí několika dnů opustil společnost i personální ředitel Pavel Koucký, provozní ředitel Oldřich Mazánek a jeho zástupce Jiří Witiska. S příchodem Nečasova kabinetu následně došlo jak k výměně členů Řídícího výboru, tak i jmenování nového Představenstva ČD Cargo v čele s předsedou Jiřím Vodičkou, dříve marketingovým ředitelem Fio banky. Pro Vodičku bylo cargo velkým překvapením, okamžitě nicméně prezentoval plán vrátit podnik k ziskovému hospodaření s poukazem na to, že ČD-C je moderní společností s kvalitními a motivovanými zaměstnanci.

V době Bazalova odvolání běžel ve společnosti audit pod vedením firmy KPMG. Ten měl mimo jiné odhalit, proč původně ziskové odvětví nákladní dopravy přestalo být rentabilní. Ačkoliv tržby v roce 2009 dosáhly 13 mld. korun, účetně podnik skončil se ztrátou 430 milionů. Po nástupu nového vedení musely být prověřeny a revidovány veškeré smlouvy, zejména se spedičními firmami. Na Josefa Bazalu mezitím byla podána ministerstvem dopravy žaloba.

Zadarmo to nebude

Společnost PKP Cargo vznikla v roce 2001, podobně jako ČD Cargo transformací státního univerzálního železničního podniku. Od roku 2003, kdy byl umožněn vstup ostatním dopravcům na polské koleje, však pod tlakem konkurence státní cargo pomalu ztrácí zakázky. Během prvního pololetí roku 2005 jeho tržní podíl dosahoval 85 %, o rok později klesl na 75 % a nyní se pohybuje kolem 65 procent. Polská společnost je však v současnosti také držitelem bezpečnostního certifikátu, který ji umožňuje nabízet přepravní služby v Německu, a od ledna minulého roku také v České republice. Proto lze na českých kolejích potkat pětici pronajatých lokomotiv ES64F4 Eurosprinter, využívaných zejména pro přepravu aut z Polska do Rakouska. Polský dopravce pro tyto výkony zajišťuje vozbu v trase Czechowice Dziedzice – Břeclav, kde vlaky přebírá Rail Cargo Austria. Stojí za zmínku, že podobné lokomotivy si chtělo ČD Cargo pronajmout pro tažení kontejnerových vlaků do Německa; ze záměru nakonec sešlo a dopravce nyní místo toho očekává dodávku modernizovaných lokomotiv řady 363.5 ze Škody Transportation, které ovšem nebude moci využít v Německu, ale jen v zemích višegrádské skupiny.

Vůbec první samostatnou přepravu uskutečnilo PKP Cargo na českém území v dubnu 2010, tedy ve stejném měsíci, kdy svůj první mezinárodní vlak vypravila i společnost Koleje Czeskie, patřící ČD Cargo.

ES64F4.151 PKP Cargo, Břeclav, 11. 12. 2010, foto: Josef PetrákI pokud ve prospěch spojení nákladních dopravců rozhodnou politické reprezentace obou zemí, nebude tento proces vůbec jednoduchý. V první řadě jsou otázkou finance, přesněji kdo celý obchod zaplatí. Na základě předběžných jednání s bankami je předseda představenstva Jiří Vodička sice optimistický, celkový dluh PKPC se ale odhaduje přibližně na 8 mld. Kč a pokud by se česká strana pokusila většího polského dopravce převzít, musela by si půjčit řádově miliardy korun, které by v následných letech bylo možné převést na dluhopisy. Lze také očekávat, že spojení obou dopravců bude podléhat schválení Evropské komise. Pro polskou vládu je však takový prodej mnohem jednodušší, než prodej akcií carga na varšavské burze.

V případě úspěšné akvizice PKP Cargo by Česká republika kromě podniku, který nutně potřebuje přepracovat své účetnictví a zefektivnit hospodaření, získala i společnost, která v roce 2009 vytvořila ztrátu asi 3 miliardy korun a je dvakrát větší, než samotné ČD Cargo. Nejasná prozatím zůstává i představa o následné řídící struktuře vzniklého dopravce, a s tím i otázka, zda by poloviční český podnik mohl převzít vedení polského carga. I to jsou otázky, které v nejbližší době mají řešit česká a polská pracovní skupina. Pokud i přes všechny potenciální komplikace a značnou finanční náročnost obchod proběhne, bude se pořád jednat o výhodnější akvizici, než dříve uvažované spojení s Železničnou spoločností Cargo Slovakia, která se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Samotná skupina PKP ústy svého mluvčího odmítá, že by se v této věci cokoliv zatím dohodlo. „Je to pouze 'mediální fakt',“ odmítl ČTK cokoliv potvrdit tiskový mluvčí Lukasz Kurpiewski.

Má to smysl?

ČD Cargo (lokomotiva 753.7), foto: Juraj KováčPotřebuje ČD Cargo vůbec posilovat svou mezinárodní pozici? Ano, pokud se podaří společnosti zlepšit své hospodaření a výsledky. Během roku 2010 byly údržby vozidel v účetnictví odepisovány postupně, což není obvyklé. Bez této operace by podnik byl v asi 250milionové ztrátě. Rok 2011 proto bude první s ”normálním“ účetnictvím, a má tak šanci ukázat, zda je společnost skutečně schopná generovat zisk, jak se předpokládalo před vyčleněním nákladní dopravy z Českých drah. Narovnány přitom musí být smlouvy se speditéry i zákazníky. Díky sníženému poplatku za dopravní cestu bude moci Cargo na druhé straně levněji vozit zásilky třeba na lokálních tratích – i na těch, které jsou na ministerské černé listině. To ale bude možné pouze v případě, že zruší stop-stav nakládky ve stanicích na ”sporných“ tratích, vyhlášený v úterý 4. ledna. Ten prakticky odepisuje tratě, na nichž bylo vyhlášeno správní řízení o zastavení osobní dopravy nebo zrušení. Výzvou pro nákladního dopravce bude i vozový park, zejména u hnacích vozidel, do nichž, s výjimkou modernizací starších strojů řad 753 a 163 na 753.7 a 363.5, cargo v podstatě neinvestuje. I proto přebírají mezinárodní vozbu firmy DB Schenker, PKP Cargo nebo Railtransport, operující s vhodnějšími stroji pro mezinárodní provoz.

Zdroj: Railway Market – CEE Review, Hospodářské noviny, Česká pozice, ČTK/Finanční noviny, Bloomberg, SPŽ, ŽelPage


Josef Petrák Poslat mail autorovi , Vojtěch Beran Poslat mail autorovi | 5.1.2011 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Nákladní doprava

Další z regionu Polsko Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
06.01.2011 (12:49)  
Miroslav Zikmund: Já jsem nikde Jančuru za nákup peršingů nechválil...
Rekonstrukce peršingů se v minulosti klidně mohly provést. Ale neprovedly se a dnes je už jiná situace a nemá smysl ztrácet s tím čas a peníze. Mnohem akutnější je potřeba nových vícesystémových lokomotiv s širšími možnostmi uplatnění a lepšími parametry. Nákupem nových lokomotiv se navíc i zvýší počet lokomotiv, rekonstrukcí nikoli, což je další zásadní skutečnost. Nové lokomotivy jsou navíc spolehlivější a méně údržbově náročné než staré a díky vyššímu výkonu a lepší dynamice jízdy můžou i stihnout odvézt více vlaků. Když 30 zelených peršingů "zmodrá" a nepořídí se kvůli tomu nic nového, tak je sice pěkné, že potom budou moct jezdit třeba z Prahy do Plzně, ale není mi jasná jedna věc. Co potom bude vozit vlaky na stejnosměrných tratích místo 163? Jen kolem 40 let staré 122, 123 a 130? 122 a 123 jsou už nějakou dobu zralé do důchodu a navíc jejich parametry jako rychlost, výkon apod. už vůbec nesplňují dnešní požadavky... Hrbaté 130 na tom nejsou o moc lépe. Nákladní vlaky vedené těmito slabými lokomotivami potom na vytížených tratích stojí a stojí, protože nezvládají udržet tempo s osobní dopravou a v každé druhé stanici je něco předjíždí...
06.01.2011 (12:36)  
Flexaretista: To tedy pěkně děkuju, to by bylo jen další zvýhodnění silniční dopravy oproti železniční a železnice jako celek by se už opravdu mohla jít zahrabat. Na silnici nic takového není, tak proč by mělo být na železnici? Tohle by možná mohlo fungovat při plné harmonizaci přepravního trhu, tj. zpoplatnění všech silnic pro veškerou dopravu včetně externích nákladů, ale určitě by to nepřineslo nic dobrého v dnešní situaci se zdeformovaným trhem. Místo pořizování nových a lepších vozidel by toto dnes vedlo spíše k dalšímu přesunu nákladní i osobní dopravy na silnice... Takže nejdříve opravdu raději nějak provést harmonizaci trhu a až potom zkoušet něco takového. A stejně by to situaci na nejvíce zatížených tratích neřešilo, protože tam žádné skleňáky se 3 důchodci nejezdí. Na takových tratích totiž jezdí vytížené příměstské vlaky v krátkém taktu, vytížené dálkové vlaky a k tomu ještě nákladní doprava. Zrušit se nic z toho nedá, resp. bylo by to nerozumné. Osobní i nákladní vlaky se dají zrychlit (zanedlouho to asi stejně bude nutností), ale i to má své meze. Ty tvé šukafony se 3 důchodci jezdí většinou na slabě vytížených tratích, kde potíže s kapacitou nejsou. Nejlepším řešením by byla výstavba vysokorychlostních tratí, na které by se převedla dálková doprava, a původní tratě by se potom uvolnily pro příměstskou a nákladní dopravu. Takovým základem pro dálkové osobní spojení Prahy s Moravou by mohla být nová trať Praha - Brno - Přerov. A podobně některé další směry.
06.01.2011 (9:30)  
naroznej:
souhlasím. V otázce budování a údržby infrastruktury prostě stát nemá zastoupení.

Jiná věc už pak je prostředí pro podnikání na ní. A tady je podle mě jediná šance v tom, že se budou obchodovat traťové úseky pro danou dobu obchodovat jako aukce, kdo dá víc, tak ho má. Jsi pomalý? OK, tvoje mínus, budeš si muset koupit dvě doby za sebou. Při zachování stávající výše dotace osobní dopravy na km se pak přirozeně eliminují šukafony s 3 důchodci ve prospěch efektivního využití dopravní cesty. Věřím, že celý systém by pak byl "jen" otázka nastavení, od kterého počtu cestujících / nákladu a od jaké rychlosti průjezdu úsekem bude ten který typ mít lepší postavení pro tyto tendry. A dost možná, že tenhle ekonomický tlak by přispěl k obnově vlaků za rychlejší vozidla.

Přinejmenším na hlavních tratích by toto mělo být zavedeno. A případné objízdné lokální tratě by mohly v tomto systému být nabízeny s diskontem 10-30% proti ceně velké trati, aby se zvýšilo jejich využití.

Možná utopia, ale efekt by to mělo.
06.01.2011 (8:18)  
Ideální by bylo, kdyby se toto odvětví rozvíjelo bez toho, aby se o ně stát speciálně zajímal, nebo v něm dokonce vlastnil firmy. Stát zpravidla nedokáže ziskově podnikat v konkurenčním prostředí.

Tak jsem to nemyslel. Myslel jsem to tak , že by stát měl vyvíjet aktivitu v podpoře celého odvětví po stránce třeba investic do infrastruktury , po stránce vytvoření větší propustností tratí pro nákladní vlaky (tam , kde by to bylo vhodné) atd.
05.01.2011 (23:59)  
bugear) Pokud se nepletu, všech 5 lokomotiv z MRCE pro PKPC původně jezdilo u PKP Intercity mezi Berlínem a Varšavou. Vím, že došlo k vrácení alespoň části z nich, ale PKPC se dušuje, že si pronajalo celou pětici naráz. Tohle se nám, ani railcolor.net nepodařilo přesně a spolehlivě zjistit.
registrovaný uživatel M 
05.01.2011 (23:42)  
bugear: Spojim dve slavne hlasky
1) Mam vychytraly plan!
2) Akorat jeste nevim jakej...
registrovaný uživatel bugear 
05.01.2011 (23:16)  
@M: Proč to kupovat? Protože někomu na ministerstvu asi přeskočilo.
@Josef Petrák: Auta z Czechowic jsou výsostně obchodně-politická otázka, která nemá s mašinami ČDC nic společného. A možná i prodělečná, pokud to zvýšení počtu ES64F4 ze 2 na 5 neprovázelo stejně významné zvýšení objemu přeprav.
05.01.2011 (22:27)  
To , aby železniční nákladní doprava fungovala a byla zisková musí být především zájmem státu.

Ideální by bylo, kdyby se toto odvětví rozvíjelo bez toho, aby se o ně stát speciálně zajímal, nebo v něm dokonce vlastnil firmy. Stát zpravidla nedokáže ziskově podnikat v konkurenčním prostředí.
05.01.2011 (19:03)  
odprodat to celé DB Schenker
B) spojit se Slovákama nebo třeba i těma Polákama, ale potom zároveň udělat výběrové řízení na 200-300 kamionů, rozdělit je po krajských jednotkách + nad tím malý koordinační orgán pro meziregionální přepravu. Při pořizovacích nákladech cca 20 mil. Kč na kamion nejde o velikou sumu a efekty jsou obrovské.


Já si myslím , že Cargo samo o sobě moc šancí do budoucna nemá. Spojení s nějakým dalším partnerem pokládám za nutnost. Je otázkou , jestli polské cargo je ten správný partner. Ale odpověď na tuto otázku musí sdělit ta pracovní skupina.
Co se týče pořizovací ceny kamionu , v pohodě se vejdete do pěti milionů. A nevidím smysl v tom ,aby si železniční dopravce pořizoval silniční vozidla , když si je může pohodlně najmout u silničních dopravců.

To , aby železniční nákladní doprava fungovala a byla zisková musí být především zájmem státu.
Ale pokud stát otevřeně deklaruje , že je pro něj lepší , když kapacitu tratě obsadí jedna 810 se třemi penzisty , než aby ji obsadil nákladní vlak.... tak to spíše svědčí o tom , že výroky o převádění přeprav na železnici jsou totální bláboly politiků , kteří neví , která bije.
registrovaný uživatel M 
05.01.2011 (18:05)  
Je PKP Cargo v zisku? Jestli ne, tak proc to kupovat (mozna za jeden zloty)? Dobre, mozna maji jen spatne hospodare, treba to nasi budou lepsi. Jenze proc ani ti nasi nejsou v zisku? Jedna ztrtova spolecnost chce koupit jeste ztrtovejsi spolecnost. No, pekny:-))

MZ: 18 vs 25 - nehraje rolik i to, jak moc ty stroje jsou opotrebovany? Ono 5 leta Oktavka s 80 tisicema muze byt treba i drazsi nez 3leta s 250 tisicema...
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko