..: ÖBB do konce roku spustí bezplatnou Wi–Fi v railjetech :..

ÖBB Railjet - modelVídeň — Nastupující konkurence na rakouské západní dráze přináší své ovoce. Alespoň tak vnímá soukromý dopravce WESTbahn včerejší oznámení ÖBB, že do konce tohoto roku nabídne bezplatný přístup k internetu ve vybraných spojích kategorie railjet. Spolkové dráhy tak reagují na plány soukromého dopravce nabízet bezplatný Wi–Fi přístup všem cestujícím hned od začátku provozu svých vlaků na lince Vídeň – Salcburk během jízdního řádu 2011/2012. ÖBB nasadí bezdrátový internet prozatím v testovacím provozu do několika souprav railjet, v následujících letech by se ale měl rozšířit také do dalších vlaků tohoto dopravce. Nabídka tak doplní nedávné zavedení bezplatného datového přístupu v čekárnách ÖBB Club Lounge.

Druhým velkým projektem ÖBB v oblasti IT má být kompletní přebudování prodejního a rezervačního systému v souladu s evropskou iniciativou za standardizaci datových systémů na železnici. Internet ve vlacích se stává stále aktuálnějším tématem pro všechny dopravce: dostupnost Wi–Fi v části svých spojů nedávno oznámily polské PKP Intercity, výzvu na předložení návrhů technického řešení nedávno zveřejnila slovenská ZSSK. Internet na palubě za naprostý standard považují také oba perspektivní konkurenti Českých drah na trase Praha – Ostravsko, RegioJet a Leo Express. Dlouhou dobu se také mluví o dostupnosti obdobné služby v pendolinech Českých drah; i přes rozsáhlý testovací provoz se ale cestující reálného výsledku dosud nedočkali.

Zdroj: ÖBB, Der Standard, WESTbahn, ZSSK, ŽelPage


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 7.7.2011 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Rakousko


  1 2      Zpráv na stránku:   
16.07.2011 (15:50)  
já měl za to že v railjetech byl internet i dříve :-)
08.07.2011 (14:24)  
M-průvodčí: Kdo si hraje - nezlobí! Tudíž až si studenti zapnou internet a budou sledovat třeba filmy on-line, těžko budou dělat nějakou škodu. Škoda ve vlaku (grafitti uvnitř, počmárané a znečištěné záchody) vzniká právě proto, že mladí nemají co dělat. Některé nebaví si číst, chtějí něco sledovat. A když se vrátím k Vaší řeči: Tomáš Palíšek proto jsem proti tomu aby se stavěla dalnice do ostravy protože pak vlakem nebudou jezdit lidi ani z Prahy do Ostravy a každý pojede autobusem no až se jich pár nabourá a pár lidí se zabije tak třeba přejdou zpátky k vlakům - opět jsme u toho, o čem jsem psal níže. Chcete lidi na železnici přilákat, ale lepší než konkurence být nechcete. Proč bych s vámi pak měl jet? Nemyslím tím teď ČD, můžeme se bavit například o společnosti CestujRail.
08.07.2011 (14:03)  
M-průvodčí: Jenomže ta dálnice prostě postavena bude, ať se ti to líbí nebo ne. Já jsem rád, že tam se ve velkém staví "silnice vyšší třídy", protože to želežniční konkurenci donutí zlepšit své služby, ať se jedná o rychlost či komfort (komfortem myslím i například záchody, které se oproti tvojim zmiňovaným letech dost změnily).

Také Wi-Fi začíná být nedílnou součástí vlaků, a je dobrá hlavně tehdy, když chce dopravce přetáhnout lidi z auta, protože:

1. Někteří opravdu potřebují PRACOVAT.
2. Mládež to považuje za "in" věc, bez které se prostě někteří dnes neobejdou.

A ještě dvě věci:

1. Vysvětli mi, jak někdo může dělat bordel tím, že si zapne Wi-Fi? Když má sluchátka, tak ten dotyčný člověk snad toho druhého příliš neruší, nebo snad ano? Je sice pravda, že my mladí, děláme bordel tím, že občas kecáme hlasitěji, lechtáme se, ale hlavně neargumentuj tím, že jsi byla jiná.

2. Když má být ve vlaku klid, mají cestující celou dobu hrát bobříka mlčení?
registrovaný uživatel karel.f  mail  
08.07.2011 (14:00)  
Já začal pravidelně jezdit mezi Opavou a Ostravou v r. 1972. Nevzpomínám si že bych někdy ve vlaku mrznul. Čistota byla úměrná době a průmyslu na ostravsku. S Dnešní dobou to nejde srovnávat. Ale stále mě uniká co tohle vše má společného s internetem ve vlacích ÖBB.
Ještě před pár dny se lidé do vlaku ve Vídni téměř nedostali a najednou budou mít i internet. No myslím si že hlavní je to místo internet není až tak důležitý ale je to pokrok a je třeba se přizpůsobit dnešní době.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
08.07.2011 (11:32)  
(OT) M-průvodčí: A víte že vím?
Ve vlacích z Ostravy do Opavy se nedalo jezdit v bílé košili - stačilo se někde otřít o sedadlo, a košile už bílá nebyla. Večer se čekalo v Porubě skoro dvě hodiny, než dojely vlaky ze všech směrů (Brno, ZA, Blava, Pha) a pak konečně vyjel i osobák do Opavy. A pokud měl Ostravan z Prahy sekeru, tak se čekalo ještě dál na něj. Nevytopené přípojné vlaky, kde byste měl čekat (a to bylo dokonce na Trati československo-sovětského přátelství v Měsíci československo-sovětského přátelství!) O tom, jak v těch vámi zmiňovaných sedmdesátých letech vypadalo nádraží O.-Poruba by byla hrůza psát.

Jsem rád, že se konečně - a to i díky hrozbě konkurence - něco začíná dít. A kdybych byl teď takovým pravidelným uživatelem dráhy, jako tomu bylo v minulosti, tak bych byl jen rád, kdybych mohl ve vlaku pracovat a nebo si jen ukrátit čas. Doufejme, že si další dopravci, a možná i ČD, vezmou z našich jižních kolegů příklad a pokud náhodou i u nás někdy v budoucnu railjety vyjedou, že v nich připojení na síť po celé trase na území Česka bude běžným standardem.
08.07.2011 (10:27)  
Vlad víte kolik měly tehdy vlaky vagónu a kolik bylo v jednom vlaku zaměstnancu? a to byla prace na draze prestižním povolanim kterého si každý vážil

luxian facebůk pípá když vám příjde zpráva na četu

Tomáš Palíšek proto jsem proti tomu aby se stavěla dalnice do ostravy protože pak vlakem nebudou jezdit lidi ani z Prahy do Ostravy a každý pojede autobusem no až se jich pár nabourá a pár lidí se zabije tak třeba přejdou zpátky k vlakům

Strojvudce je možne že internet někdo potřebuje na práci, ale stejně ho budou využívat hlavně studenti a dělat ve vlaku bordel a ve vlaku má být klid!
registrovaný uživatel M 
07.07.2011 (14:42)  
Internet Salzburg-Wien neni problem. Cela trasa je pokryta 3G-4G-5G (nevim, jake je aktualni modni cislo:) signalem. Asi to uplne takhle nebude, ale mozne reseni je dat do kazdyho vagonu wifi modem s krabickou treba A1 (s dobrym FUP:) a nabizet tohle. Je to teda pekny, ze je to zadarmo, ale pro trat Praha-Ostrava to zadna inspirace byt nemuze.
07.07.2011 (13:13)  
M-průvodčí: Buďto tak zaostáváte za dobou nebo to k Vám ještě nedorazilo, ale čas jsou peníze. Když někdo potřebuje pracovat cestou a musí řešit (platit) určité věci přes internet, tak proč by to nedělal? V předchozím článku (o RailJetu) tvrdíte, že dráha by měla více vydělat a nyní dáváte stopku těm, kteří by do vlaku rádi přišli. Zajímavé...
07.07.2011 (11:50)  
bojím se, že my se dočkáme tak akorát wi-fi v ICElephantech.... a to kdoví jestli...
07.07.2011 (11:13)  
M-průvodčí: Áha... A nenapadlo tě náhodou, že tehdy neexistovaly v Československu dálnice?
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko