..: Vít Bárta: SŽDC může dál stavět na koridorech :..

Viktor Paggio, Jiří Zimola, Vít Bárta a Martin Kuba, foto: Michal Šimek Tábor/České Budějovice — V pátek 10. září 2010 navštívil ministr dopravy Vít Bárta Jihočeský kraj. Z Prahy odcestoval rychlíkem Českých drah do Tábora, kde mu byl ředitelem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Janem Komárkem představen dokončený úsek IV. národního tranzitního železničního koridoru v úseku Doubí u Tábora – Tábor. V rámci dalšího programu se přesunul do  Českých Budějovic, kde jednal o budoucnosti dopravy v kraji a oznámil i aktuální situaci ve financování investic SŽDC do modernizace drážní infrastruktury. Zejména na III. železničním koridor se opět začíná stavět, jelikož se ministerstvo dopravy dohodlo s dodavateli na úsporách a zjednodušení staveb. A další stavby se opět rozběhnou v dalších dnech a týdnech.

Při jednání s představiteli Jihočeského kraje bylo dohodnuto vytvoření pracovní skupiny pro výstavbu dopravních staveb v kraji. Tu bude tvořit Viktor Paggio a vícehejtman Martin Kuba. Bárta připomenul i nutnost koncepce dopravy v České republice, kterou již dříve v médiích diskutoval. Zanedlouho tak má být představen koncepční plán převedení nákladní dopravy ze silniční na železniční a vodní. Zároveň s tím slíbil, že do konce tohoto volebního období (2014) se zkrátí jízdní doba mezi Prahou a Českými Budějovicemi ze současných 2 hodin 36 minut na 1 hodinu a 50 minut, čímž se zlepší konkurenceschopnost železniční dopravy vůči silniční. K naplnění tohoto slibu je nutné zkrátit jízdní dobu o 46 minut, čehož se má dosáhnout nejen zlepšováním parametrů tratě, zkrácení jízdní doby v jízdním řádu, která je nyní natažena kvůli výlukám, ale i nasazením rychlejších vozidel.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola zmínil, že celkový výsledek jednání byl uspokojivý. Viktor Paggio poukazoval na podfinancovanou dopravní infrastrukturu v kraji. Z úst ministra ale nepadly žádné sliby na další stavební projekty v kraji. Prioritou je dokončení současných staveb.

Zatímco na jihu Čech a severu Moravy zatím stavby stojí, mezi Zbirohem a Rokycany na Plzeňsku již stavaři pokračují v rozdělané práci. Ministerstvo dopravy s dodavatelskými podniky dohodl slevy a odložilo termíny splátek, díky kterým je možné ufinancovat současné projekty na modernizaci III. koridoru. Například zmiňovaný úsek Zbiroh – Rokycany bude stát platit sdružení firem vedenému Skanskou až od února příštího roku. Ministr pevně doufá, že v příštích dnech bude moci oznámit takovýchto úsporných staveb více. Tiskový mluvčí ministerstva Karel Hanzelka pro Hospodářské noviny potvrdil, že se připravují dodatky ke smlouvám i na další stavby, např. pro Benešov u Prahy – Votice nebo Mosty u Jablunkova – Bystřice nad Olší. Přednost samozřejmě mají již rozběhnuté stavby z původního seznamu před těmi nezahájenými, a to zejména pokud současný stav komplikuje provoz na dráze.

Celková vyjednaná sleva na železniční stavby pro letošek je 430 milionů korun, což je asi 5,1 % letošního plánu. Na silnicích je jednání o slevách složitější, neboť kvůli tlaku veřejnosti nelze výstavbu úplně zastavit, uvedl ministr.

Zdroj: lidovky.cz


Josef Petrák Poslat mail autorovi , Michal Šimek Poslat mail autorovi | 13.9.2010 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihočeský ČR Plzeňský ČR Středočeský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
14.09.2010 (15:50)  
Flexaretista: Nechce se mi na vše reagovat, tak jen, že Metrans už počet vlaků v Uhříněvsi navyšovat příliš nebude kvůli omezené kapacitě (vlastního terminálu, silnic i železnic) a z toho důvodu také připravuje stavbu nového terminálu v České Třebové. Ono by možná bývalo stačilo, kdyby se třeba ty kolejové spojky u Horních Měcholup udělaly na 80 km/h a ne naprosto debilně na pouhých 50 km/h a hned by tam kapacity přibylo. Ostatně modernizace Hostivaře počítá právě se spojkami na 80 km/h.
A k Olbramovicím, tam se pomalu rýsuje koncept autobusové linky Sedlec-Prčice - Heřmaničky - Votice - Olbramovice, zpočátku zatím jen Votice - Olbramovice. Sem tam někdo namítá, že už by možná bylo lepší ji táhnout až do Benešova.
Nenarovnání trasy Benešov - Bystřice je pozůstatkem špatné koncepce, která plánovala zapojení nové trati od Prahy až v Bystřici (čili trasa mimo Benešov), zatímco nově požaduje Ministerstvo trasovat novou trať skrz Benešov, bohužel rozhodlo o tom pozdě, těsně před zahájením stavby, když už to nešlo změnit. Jinak ten oblouk není mírný, díky tunelu se tam zvýší rychlost ze 105 (trasa bez tunelu) na 150 km/h a to už od Bystřice čili cca o kilometr a půl delší úsek se 150 km/h.
V úseku Strančice - Benešov došlo k několika malým přeložkám (např. Senohraby, Čerčany), které umožňují zvednout rychlost cca o 20 až 25 km/h oproti původní trase, což není málo. Celkově se tím uspoří několik minut, bohužel aktuální (a ani ten příští) JŘ a jeho jízdní doby tomu zatím neodpovídají - na druhou stranu tato vata aspoň dokáže vykrýt zpoždění vzniklé díky pomalým jízdám na stavbě koridoru Votice - Benešov (čili v jednom směru, ve druhém směru by mohly být JD kratší už teď).
14.09.2010 (15:22)  
Flexaretista: jen technická poznámka, Říčany oficiálně dle ČSÚ k 31.12.2009 měly 13450 obyvatel, neoficiálně asi o tisíc víc.
14.09.2010 (15:20)  
Jako pravidelný cestující po té trati do rodného kraje vidím na 220 tato bolavá místa:

1. okolí Hostivaře - přípojky na malešickou odbočku atd., možná by to tam sneslo i o kolej víc.
2. Uhříněves logistický areál - myslím, že už za pár let budeme při nárůstu překládek v tomto místě trpce litovat, že se nevykoupily ty šrotiště kolem trati a neudělaly se tam ty koleje k Hostivaři 4.
3. Strančice - okraj Benešova nedošlo de facto k jedinému narovnání trati, a to ani v nezabydlených oblastech. Úspora času versus vynaložené peníze tady není právě moc povzbudivá.
4. jestli bod 3 ještě dokážu pochopit, tak Benešov - Bystřice jde zcela mimo mé chápání. o kus dál kopou jak pitomý 200m tunel, aby narovnali jednu mírnou zatáčku a tady to dvojité esíčko zůstalo a trať jde v úplně stejném profilu jako doteď.
5. Bystřice - Olbramovice - Chotoviny je problematické, to je známo dostatečně. Proto jen poznamenám:
a. Votice jsou typicky cimrmanovské "zkratkou přes les za 2 hodiny". Nádraží tu nemá naprosto žádný potenciál a veškeré nádražní investice by měly jít do Heřmaniček (busy Sedlec - Prčice + nejbližší stanice na skiareál Monínec - potenciál pro Skivlaky se Skibusy je tu do příštích let značný).
b. Tunely Ješetice a Střezimíř jsou nutnost.
c. Od Mezna po Tábor mám jednu velkou výhradu: veškeré práce měly být dělány již s výstavbou D3 dohromady (Mezno - Sudoměřice je z velké části souběžný profil), výrazně by se tehdy uspořily náklady.
d. nebourat staré nádražní objekty (tedy kromě Ješetic, že ano).
6. Jako Táborák nepochopím, proč objednatel stavby nechal Černé mosty v odporném odstínu BETONU!!!
7. Veškeré rychlé vlaky musí zastavovat ve Veselí, při existenci kvalitního taktu osobáků by ale byla zbytečná Soběslav.
8. Ševětín - ČB jsem pro variantu tunel, do Hluboké nechat jen jako vlečku pro pilu.
9. protihlukových stěn by mohlo být tak 10% současného stavu. Obzvlášť v Posázaví je to na pěst. Slovy Ludvíka Vaculíka, "to jsme se mohli nechat zabalit a poslat poštou"
10. Veškeré budoucí rychlé vlaky by měly mít stanice ČB, VnL, Tábor, Benešov, PhaVrš, PhaHN, OLbramovice mám ale s otazníkem. Velmi bych totiž zvažoval budoucnost Sedlčanské trati. POdobně jako Jemnice - Mor.Bud. jde celou cestu kolem dobré hlavní silnice a potenciál je mizerný. Lidé s ní možná jezdí, ale to budou s přímými busy až do Benešova ve stejné frekvenci jezdit taky. a ještě raději.
14.09.2010 (14:42)  
Michal Drábek:
Já bych si za 5 stál, Říčany mají 13 000 obyvalel (srv. Č. Krumlov - jen o pár stovek víc) a jsou noclehárnou Prahy. Tedy čistě technicky taková její větší domková čtvrť typu Horních Počernic. A z Počernic jezdí bus na Černý Most o dost častěji....

Má to několik háčků:
1. Pominu, že Říčany mají cca o 2 tis. méně lidí, ale hlavní rozdíl je v tom, že HP je část Prahy. Tam ROPID obsluhu udělá vždycky.
2a. Navíc je to od Černého mostu 500m - 3km (z kterého konce to vezmete), zatímco Říčany jsou už spíše noclehárna typu Benešov, Český Brod apod. - mimo město, dojezd na nejbližší metro žádný zázrak, tedy zbytečné nějak zahlcovat dalšíma autobusama ve směru na prahu (zvlášť když budou skákat přes Uhříněves).
2b) Strančice mají dneska už vybudovanou pozici pro místní svozy k vlaku jako logické místo - jsou zároveń obsluha pro pár vesnic za dálnicí, to u Říčan padá.
3. Trasování 221 tomu taky moc nepomůže - Hostivařská průmyslová zóna není, co bývala, a jako křižovatka pro MHD taky zrovna slavná není. Strašnice a Vršovice jsou čtvrti, které na mě osobně dělají dojem, že navzdory letitým snahám tam kromě stadionu a Tesca nedošlo k žádnému rozvoji. Spojení na Floru se zlepšilo, ale pořád od vlaku moc slavné není - prostě to není metro. Tady by možná pomohla tramvajová trať z Pražského povstávní prodloužit až na pankráckou pláň a dát přímé linky z Vršovic.
4. Kromě starého sídliště je říčanská nová bytovková zástavba situovaná převážně docela daleko od nádraží. POdobně jako v HP. Ale zatímco v HP je jih de facto celý rodinné domky, v Říčanech jsou tam i bytovky. Navíc HP jsou prakticky v rovině, říčany mají nádraží uprostřed kopce.
14.09.2010 (12:40)  
Ad ekoter:
No, těch 1000 m a 160 km/h už je celkem diskutabilních. Zábrzdná vzdálenost 1000 m zcela vyhovuje pro rychlost 120 km/h. Zvýšením rychlosti ze 120 na 160 km/h ovšem dosáhnete prodloužení zábrzdné dráhy (nezaměňovat se zábrzdnou vzdáleností) cca o 75 % (za předpokladu zhruba lineární závislosti zábrzdné dráhy na kinetické energii vlaku). Jen vzpomeňte, jak bývala rychlost EC omezena na 155 km/h a podobná opatření...

Ad Michal Drábek:
Otázkou ovšem pořád zůstává, jakou tam mají právě ty nákladní vlaky na zábrzdnou vzdálenost 700 m povolenou rychlost. (Nevím, příslušný SJŘ nemám, proto se ptám.) Jinak uznávám, že ETCS L2 je "jiné kafe", ovšem Švýcarům se tam zrovna do toho, co popisujete, nemíchají nákladní vlaky a i ty vlaky osobní dopravy, co tam takto jezdí, jsou alespoň vybaveny EP brzdou, ne? A ještě k té druhé části mého předchozího dotazu - myslíte si, že by to hypotetické následné mezidobí 2 minuty šlo utáhnout za stávajícího stavu po stránce napájení? Tedy že by to "ustály" měnírny, resp. transformovny?
14.09.2010 (11:52)  
tarten: JŘ 2004/2005 je v tomto porovnávání k ničemu, stejně tak i 2003/2004, protože obsahují již prodloužené jízdní doby kvůli předpokládané stavbě koridoru v úseku Hostivař - Strančice, která ve skutečnosti ale začala později (v září 2005). Musíte jít do starších JŘ. Např. u IC/Ex Budvar se většinou jízdní doba pohybovala kolem 2:15. Stavěl tedy jen Praha hln, Tábor, Veselí a ČB, sudý i ve Vršovicích. V nejrychlejším roce jezdil ČB - Praha za 2:08 a Praha - ČB za 2:11 a jezdil včas, protože to byl nadvlak, kvůli kterému vše ostatní stálo. Při větším počtu takových vlaků ale pochybuji, že by se tu JD tenkrát podařilo dodržovat.
14.09.2010 (9:19)  
240.025:
Neprospělo. Na trati 200 zrušit osobáky a zavést hodinový takt rychlíků, protože Příbram má 34 496 obyv., Písek 29 972 obyv.
Švejkem jezdí z Prahy do ČB opravdu jen šotouši - po dostavbě koridoru se rozdíl jízdních dob (dnes 3:12/2:39) ještě zvýrazní.
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
13.09.2010 (21:30)  
No přece je to dodavatelo, podle v vzoru město... :-)
registrovaný uživatel PES38 
13.09.2010 (21:26)  
Jelikož se ministerstvo dopravy dohodlo s dodavately na úsporách a zjednodušení staveb.

Hoši, hoši...
13.09.2010 (20:26)  
A prospělo by zrušení vlaků 1240/1250 ? Normální člověk tím jede do Zlivi, někdo do Vodnan, Protivína a Písku, potom nemají smysl, krom pár turistických vlaků. Ale aby tu bylo 16 vlaků denně, které budou jezdit jen kvůli šotoušům z nábřeží a diskuzního servru??? Má to vůbec smysl?

Tím pádem by byly vlkm na nová IC ČB - Praha, kterými by jezdili běžní zákazníci.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko