..: Pendolino stále prodělává, ČD se to snaží změnit :..

680 Rollout Praha hl.n. 24.6.2003Praha — I více než pět let po zahájení svého provozu z Prahy do Ostravy jsou prémiové spoje SuperCity Pendolino, vedené jednotkami řady 680, pro České dráhy stále ztrátovou záležitostí. Soupravy, jejichž první zástupce byl veřejnosti představen přesně před sedmi lety, byly původně určené pro provoz dálkových vlaků z Berlína přes Prahu do Vídně; po krachu původních plánů však místo toho začaly být nasazovány na ramena do Ostravy, Vídně a Bratislavy spíše jako „z nouze ctnost“, ačkoliv se tento krok časem ukázal jako prozíravé řešení: kromě posílení image Českých drah totiž pendolina přispěla k nárůstu počtu cestujících mezi Prahou a Ostravou, z nichž mnozí přesedli do vlaku z jiných druhů dopravy – a to je při současném stavu železnice jev spíše ojedinělý.

Pendolino vydělává, a přesto je ztrátové

I když obsazenost spojů SuperCity dosahuje i na evropské poměry slušné obsazenosti přes 60 % (německé ICE dosahují v průměru 45 %), je provoz jednotek řady 680 pro České dráhy ztrátový. Z čistě provozního hlediska (údržba, personál, poplatky za dopravní cestu…), tedy v porovnání se situací, kdyby vůbec nejezdila, jsou pendolina sice v plusu; do červených čísel ale ekonomiku provozu stahují odpisy pořizovacích nákladů souprav. Po krachu ČKD totiž bylo za cenu 10 jednotek dodáno pouze 7 kusů, čímž se u zbylých souprav zvedly náklady na sedadlo o více než 42 %. Tento fakt, společně s minimálním využitím v ekonomicky zajímavější mezistátní dopravě, znamená pro České dráhy každoročně minusovou položku v řádu stamiliónů korun.

Celková roční ztráta kolem 300 milionů korun je způsobena zejména splácením úvěru na nákup souprav, z něhož v současnosti zbývá zhruba 46 milionů € (1,2 miliardy Kč) do konce roku 2014. Tato částka představuje přibližně 40 % z celkové půjčky na pořízení jednotek. Vedení drah se teď vytrvale usiluje o snížení ztráty na minimum a, v ideálním případě, v co nejkratší době dostat celkovou ekonomickou bilanci provozu do černých čísel. Vzhledem k již tak vysoké obsazenosti spojů SuperCity však nelze předpokládat, že by toho bylo dosaženo dalším nárůstem počtu cestujících. České dráhy se tak nyní spíše musí zaměřit na jiné možnosti, jak zvýšit příjmy při stejném rozsahu provozu řady 680.

Více cest do zahraničí, služby i pro ostatní dopravce

Pendolino slaví 5 let provozu, logo na soupravě, foto: Josef PetrákPrioritou číslo jedna by tak pro dopravce mělo být zajíždění za hranice státu ve vyšší míře, než tomu bylo dosud, a oslovit tak zejména klientelu schopnou využívat mezistátní tarif SCIC. Již od prosince letošního roku by jednotky pendolino měly opět začít zajíždět do Bratislavy a o rok později premiérově i do Německa, i když dosavadní jednání s Deutsche Bahn zatím nebyla zcela úspěšná. Do třetice byla při oslavách 5. výročí provozů spojů SuperCity zmíněna také možnost protáhnout některé spoje na rameni přes Ostravu až do Žiliny.

Vedle čistě provozních otázek teď České dráhy rovněž prověřují možnost poskytnutí kapacit pro údržbu rychlovlaků zahraničním dopravcům, kteří o ni projeví zájem. Kromě toho nedávno generální ředitel ČD Petr Žaluda projevil zájem odkup ojetých pendolin po společnosti Cisalpino, která ukončila svou činnost v roce 2009 – v případě výhodné nabídky by se totiž mohly vysoké pořizovací náklady řady 680 rozmělnit na více souprav, a tím významně vylepšit ekonomiku provozu spojů SuperCity. Švýcarské jednotky ET470 však byly rozděleny mezi původní akcionáře Cisalpina, FS a SBB, pod jejichž značkou nadále zajišťují pravidelný provoz na svých tradičních linkách.

Nové služby, ale také konkurence

Steward s minibarem, SC 513 Pendolino Sprinter, foto: Josef PetrákCestující by se měli v nejbližší době dočkat i několika více či méně významných změn v oblasti služeb, poskytovaných na palubě spojů SuperCity: zákazníci v druhé třídě zajisté ocení dlouho očekávané dosazení elektrických zásuvek, které kromě řady 680 zastihne i některé starší vozy klasické stavby (budoucí rekonstrukce i vozy Bmz245), a to snad již koncem tohoto roku. Dalším zlepšením by mělo být poskytování přístupu k internetu pomocí Wi-Fi připojení na palubě. Přestože výběrové řízení na dodavatele technického řešení proběhlo již dávno, dosud nikde není uveřejněn jeho výsledek, díky čemuž prémiový produkt ČD s palubním internetem předběhly i regionální spoje Regiojetu. Právě ohlášený příchod dálkových spojů konkurenčního dopravce na trase z Prahy do Ostravy a Žiliny tak pravděpodobně bude znamenat i brzké rozšíření služeb ze strany ČD.

V této souvislosti bude rovněž zajímavé sledovat, jak se České dráhy poperou s cenovou politikou konkurence – zatímco pendolina do Bratislavy by od prosince měla jezdit jako standardní vlaky EuroCity a spoje do Rakouska končí úplně, na trase do Ostravy si dopravce dosud účtuje povinnou místenku v ceně 200 Kč, s 50% slevou pro držitele zákaznické In-karty. Při počtu cestujících, atakujícím jeden milion ročně, jsou totiž i povinné rezervace významným příjmem z provozu pendolin, který zmírňuje jejich negativní ekonomickou bilanci.

Zdroj: E15, Železniční Magazín 03/2010, České Dráhy, ŽelPage


JiříK. | 25.6.2010 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Kakov 
27.06.2010 (17:31)  
ekoter: domnivate se, ze pokud budou mit zakazano jet na hl.n. budou RJ koncit v Libni???
spis ocekavam, ze se pak domluvej na holeskach, ale uvidime.....

EC174: který zaplatí 100 Kč, prodělají (celková cena občerstvení + novin je vyšší)
jste si tím tak jistý??
vsiml jste si nekdy, ze oproti jinym moznosten obcerstveni, je to v 1.tride kvalitou to nejhorsi????? uprimne receno, kdyz to videl muj kolega, kterej dlouha leta delal cisnika a nasledne vedouciho ruznych restauraci, tak ho z toho mohlo klepnout....
kafe ma cenu 4 Kč, cola 10 Kč, tycinka max. 7 Kč, noviny 15 Kč, bageta 30 Kč (max 50 Kč - JLV si to samosobe neprodava za predrazenou cenu, jako to cestujici kupuje ve stanku na hl.n.) suma sumarum 66 Kč, člověk, kterej to roznasi by tam byl tak jako tak...

takze na cem prodelavaj???
registrovaný uživatel Jugy  mail  
27.06.2010 (17:16)  
Opakovaně se tady řeší, jestli povinné místenky do Pendolina ano nebo ne. Já říkám ano, ale... Nerozumím tomu, proč na některých méně vytížených spojích není aplikována akviziční sleva na cenu místenky - řekněme třeba 50%. Tedy 100 Kč základní cena a 50 Kč pro držitele In Karty. Mohl by to být dobrý marketingový tah, někoho by to mohlo přesvědčit se tím Pendolinem svézt a vytíženost těch "slabších" spojů by o něco vzrostla. Zároveň by ale byla zachována určitá kultura cestování, protože povinná rezervace by zůstala.
registrovaný uživatel SzKT  mail  
27.06.2010 (16:47)  
Busman: Pěkná analýza provozních možností pendolín, jen pár doplňků:
ad a) naprostý souhlas, navíc povinná místenka dokáže klientelu ze Slovenska dost odradit. A muselo by to asi jezdit přes Ostravu (pro Slováky prodloužení a prodražení cesty, kvůli Ostravě by cena místenky musela zůstat na současné výši), neb přes Lideč by to minimálně od Olomouce vozilo mimo exponované časy vzduch.
ad b) Provozně pěkné, ale ekonomicky sebevražda. Ono totiž panstvo na ČD dosud nezjistilo, že šťastní majitelé NRT jízdenek sice zaplatí hodně, ale nikdy nezaplní takovou krávu, jako je pendolíno. I na západě totiž lidé počítají a dráhy je vycvičily, že vlakem se jede hlavně tehdy, je-li výhodná loterie. Vnitrostátní frekvence je hlavně z Břeclavi- Brno je dlouholetou ignorancí ČD dost zabité, protože Jančura už jezdí 5 let levnějšími, rychlejšími a stejně komfortními autobusy. Ostatně ČD už dělaly dost zoufalých marketingových akcí, jak do toho vídeňského pendolína lidi dostat...
ad c) Nelze, protože DB mají už léta striktní požadavek, že mají-li se pendolína podívat za Drážďany, musí převážná většina vlaků jezdit zdvojeně. A tolik jich nemáme. Ono i dnešní EC praskají v tomhle úseku ve švech a to jsou delší, než pendolína. Obvykle jsou z Drážďan všechna místa zamístenkovaná a i E-shop DB v rozumné lhůtě před cestou nefunguje, pokud z toho člověk v Dráždanech nevystoupí a nejede směr Lispko nebo regionální vrstvou.
Resumé: Ta OStrava je z ekonomického hlediska jediné rozumné řešení. Kamkoliv jinam takt nevytvoříme a jednotlivé spoje by zase musely jezdit mimo základní taktové linie (nebo držet jízdní doby klasických souprav), takže se nabízejí takové lukrativní relace, jako Linz, Varšava apod. Ostatně tohle zjistili i SLovinci- taky si pendolína pořizovali na "mezinárodku" a pak zjistili dávno zejmou věc, že na tohle mají pendolín málo a navíc jsou krátká. Takže pendlují na 150 km dlouhém rameni Lublaň- Maribor a o jejich ekonomice raději ani nechci vědět.
Rovněž nákup ETR 470 je fantasmagorie. Cisalpino se rozpadlo proto, že Švýcaři se nedokázali s Italy dohodnout na řešení provozních problémů, které se navíc týkaly spíše novější řady ETR 610. Takže se společnost rozdělila a problematiku své části vozového parku si řeší SBB a Trenitalia ve vlastní režii. Vozidla sama ale obě správy nutně potřebují, protože na Gotthardské rampě jsou klasické soupravy o dost pomalejší. Snad po roce 2017, až otevřou Basis tunel...
A k místenkám jen tolik, že je velmi dobré, jak je to teď. Kdyby to nebylo povinně místenkované, tak dráhy nejdřív přijdou o část příjmů a v některých pendolínech se bude stát, což s ohledem na podstatně menší prostor je něco hrůzostrašného. Zažil jsem jednou ve Švýcarsku a nikdy více!! Takže by to spíš cestující v dlouhodobém horizontu z pendolín vyhánělo a dopadlo by to tak, že "lepší lidi" by jezdili autem, zatímco pendolína by obsadili studenti, režisti, rodinky výletníků, důchodci apod, jako ostatní vlaky ČD. Aneb z vlajkové lodi sockou... No a kdyby ČD tu místenku zlevnily, tak budou proti sobě i proti cestujícím: volných míst je málo, takže příjmy by celkově klesly a místenky by byly vyprodané dřív, takže by to mohlo dopadnout jako na některých Jančurových liniích, že páteční a nedělní spoje jsou totálně vyprodané 3 týdny dopředu.
registrovaný uživatel Martin Michl  mail  
27.06.2010 (12:11)  
Ec 174 sohlasim s nazorem.
registrovaný uživatel Busman 
27.06.2010 (11:59)  
Kam s Pendolíny? Nejdřív si musíme říct, že jich máme v pouhém počtu 7, slovy "sedm". Nákup Cisalpin je jen sen, o kterém si nejsem jist, zdali by se neproměnil v noční můru. Z těchto 7 jednotek musí minimálně 1 jednotka stát někde v depu. Do provozu nám zbývá nějakých 5 - 6 jednotek. Dál si musíme odpovědět na 2 otázky:

1. jestli Pinďíky chceme honit na nějaké linii v taktu

Vzhledem k počtu jednotek se s odřenýma ušima nabízí jen

a) Žilina - Praha
Jestli to není ziskové na lince do Ostravy, tak myslím, že úsek do Žiliny to stáhne ještě níž. Navíc směrem na Slovensko se z mezistátních tarifů musí poskytovat velké slevy, jinak by vlaky zely prázdnotou, takže do Žiliny cesta ke zvýšení tržby z 1 vlkm nevede.

b) Wien - Praha
Zde by byly využity všechny 3 systémy a jednotka by si na trati 260 trochu zaklopila. Byli by zde cestující s tarifem SCIC, ale obsazenost by stále spočívala ve vnitru Brno - Praha. Linie by vedla ke zrušení vozby vlaků EC z Vídně klasickou soupravou, a tudíž by současný eurotakt musel být zlomen v Praze (navíc by v Praze došlo k rozvázání přípojů od Bp a Blavy na Berlin).

c) Praha - Berlin
Varianta by vedla ke zrušení vozby vlaků EC klasickou soupravou přes Bad Schandau. Asi nejlepší potenciál ve výši výnosu na 1 pkm (pinďokilometr). Vyžaduje definitivně zlomit eurotakt v Praze. Z důvodu omezené kapacity jednotky by praktické využití takto vedených spojů spočívalo zejména v mezistátní přepravě - jak v ČR, tak v Německu (na úseku Dresden - Berlin by muselo dojít k proložení taktu na 1 hodinu např. vlaky ICE). Dopravce pak může držet cenu nahoře a slevu poskytuje jen na spoje jedoucí ve slabších časových polohách a ve slabších dnech.

Varianty c), příp. b), vyžadují rekonstrukci interiéru alespoň na úroveň RailJet. Ta však s léty provozu bude nutná tak jako tak. A další věc: Pinďové by se už nepodívali do Ostravy, což by moravskoslezští politici a šotouši řvali. Ale to jsou ti poslední, kdo by měli do železničního byznysu (výkony mimo závazek veřejné služby) kecat.

2. jestli je chceme provozovat mimotaktově jako vlaky mimo "systém"

Nabízí se třeba oběhy Praha - Warszawa - Wien - Warzszawa - Praha nebo Praha - Košice - Wien - Košice - Praha, doplněné o odskoky do Ostravy. To by bylo spokojených šotoušů, aspoň jeden šulín v každém městě v celé střední Evropě, každý den ... ;-))

P. S.: V Eurotaktu by pak neměli co pohledávat, protože by ho narušovali.
27.06.2010 (11:43)  
Ad byrot: A kdo do toho Lince bude jezdit? Jediná možnost by byla, kdyby to pendolino jezdilo ve dvouhodině a zároveň by plnilo funkci rychlé regionální vrstvy (Velešín, Kaplice, Rybník). A to jenom v případě, že by nebyla rychlostní silnice.
27.06.2010 (6:45)  
Výhledově nejlepší trasy budou nejspíš Praha - Norimberk a Praha - Linec. Tam se konečně plně využijí přednosti těch jednotek a nebude vadit ani nižší kapacita.

Problem je v chybejici elektrizaci Cheb- Lauf(Pegnitz). Sice v prioritnim programu ale DB nema zajem. Jinak nejrychlejsi spojeni CZ- zapad Nemecka (uzel Frankfurt nad Mohanem). Bud by musely byt 3-systemove +hybrydni jednotky nebo jezdit celou streku dieslem ci pretahovat jednotky deiselovou lokomotivou. Mist toho zavedla DB s podporou CD autobusove spojeni Praha-Nürnberg
registrovaný uživatel ReActor  mail  
26.06.2010 (22:49)  
Pendolíno je momentálně dopravní prostředek především pro manažery různých firem, kterým to ta firma prostě zaplatí. Jinak inteligentní člověk pojede samosebou vlakem IC/EC, avšak po zavedení zásuvek a wifiny bude pendolino mnohem atraktivnější i pro slovenské sousedy.

Doufám, že zlepšování služeb povede k úspěchu kteréhokoli dopravce.
registrovaný uživatel byrot 
26.06.2010 (22:22)  
Výhledově nejlepší trasy budou nejspíš Praha - Norimberk a Praha - Linec. Tam se konečně plně využijí přednosti těch jednotek a nebude vadit ani nižší kapacita.
registrovaný uživatel EC 174  mail  
26.06.2010 (20:24)  
Myslím, že zastavování vlaků SC ještě v dalších městech než doposud je nesmysl, od toho je to SuperCity. Do Zábřehu a Hranic si jeďte IC, když už tedy potřebujete nějaký vlak vyšší kvality.

Místenka 100 Kč určitě není zlodějina - když je v ceně i občerstvení, vyplatí se to, ČD dokonce na každém cestujícím v 1. třídě, který zaplatí 100 Kč, prodělají (celková cena občerstvení + novin je vyšší).

Jen tedy nevím, zda se provoz pendolin do Německa dočká úspěchu. Kvalita a pohodlí interiéru rozhodně není taková, jako ve vozech EC klasické stavby jedoucích do Německa. V porovnání třeba s Amz ÖBB nebo Apmz DB se může jít pendolino zahrabat...
  1 2 3 4 5 6 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko