..: Danění benefitů může být obnoveno – odbory jsou ve střehu :..

Stávka: cestující čekají, foto: jatyrko Praha — Povolební trojkoalice možná do svého programu zahrne zrušení výjimky z danění zaměstnaneckých benefitů. V rozhovoru pro časopis Týden to uvedl Miroslav Kalousek, ministr financí v někdejší vládě Miroslava Topolánka, která tuto novelu navrhla. Podle tiskového mluvčího současné vlády, Romana Proroka, se však jednalo o novelu sjednocující český zákon o DPH s legislativou Evropské unie. Ta v období mezi lednem až březnem 2010 platila, ale na nátlak drážních odborů byla zákonodárci v rámci legislativní nouze zrušena. Danění by zahrnovalo např. stravování, poukazy na jídlo či ubytování, nejvíce kritiky ale sklízí od drážních odborů bránících tzv. režijní jízdné. Jako problematická se ukázala definice „ceny obvyklé“, ze které by se měla daň počítat. Ta je u některých produktů jen těžko zjistitelná, popř. vypočtená daň převyšuje cenu nebo manipulační poplatek pro pořízení samotného benefitu. Ačkoliv trojkoalice deklarovala, že benefity rušit nechce a o tomto tématu bude s odbory jednat, ty již Kalouskovo prohlášení interpretují jako snahu zcela zrušit režijní výhody zaměstnanců. Již dvakrát, letos i minulý rok, také hrozili v rámci boje proti tomuto daňovému opatření celostátní stávkou v dopravě, zejména na železnici. Pokud koalice tento bod zahrne do programového prohlášení vlády, Odborový svaz železnic (OSŽ) slibuje reakci.

Zdroj: MF Dnes/iDnes – [1], [2], Týden, Vláda ČR


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 14.6.2010 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 16      Zpráv na stránku:   
21.06.2010 (21:04)  
numo: Bohužel, důchodové pojištění v současném stavu je špatné. Zafinancovat přechod z průběžného na "předplacený" je finančně náročné a tahle země ho v podstatě nemá šanci zafinancovat z ničeho jiného, než z dluhu. Zní to blbě, ale je to tak. Země je bohužel vybrakovaná. V opačném případě budeme mi mladí časem odvádět do průběžného systému podstatnou část svého příjmu.

A k zdravotnímu pojištění: Podle tvého necháme kohokoliv, kdo nebude mít na zdravotní péči chcípnout (tj. první půjdou důchodci). Celé je to pouze věc názoru, ale kdo nezažil nepochopí. Před třemi lety bych na to neměl, dneska ano a svůj dluh společnosti platím měsíčně a ne málo. Možná to byli právě peníze od několika chudých lidí, co nemají náladu a chuť se válet na dávkách, ale makají, jak mourovatí i za minimální mzdu. A představ si, vůbec, ale vůbec mě to, že platím kolik platím neštve. Ani trochu. Jinak, každé pojištění je založené na principu solidarity a jelikož nikdy nevím, zda mnou odvedené peníze nebudu znovu potřebovat, tak platím a jsem celkem rád, že zatím mám ten pocit, že když se něco "posere", tak mám nárok na zdravotní péči. Ve zdravotním pojištění jsem v plusu. Někdo to štěstí nemá a málem jsem byl jedním z nich.

Mnohem více mě zaráží, že ředitel polostátní firmy vydělal za rok cca. 3/4 mld., že ČD utrácí na marketing naprosto netransparentně 250 milionů ročně, že každá vláda slibuje zeštíhlení a zjednodušení státního aparátu ale ten se už 20 let úspěšně rozrůstá a byrokratizuje, že bez úplatku se téměř není možné dostat ke státní/krajské/obecní zakázce, že splnit spousty nařízení Evropské unie je možné pouze přes spřátelené agentury, jinak se nedostanete k relevantním datům, že studenti, kteří podstatnou měrou pomohli zvolit do parlamentu stranu, která měla ve volebním programu školné, proti školnému protestují, že dělník s příjmem 12 000 hrubého volí pravici a pak se diví, že se v téhle zemi v uplynulých 20 letech rozkradl majetek za 3 biliony korun, že daňové prázdniny dostane montovna, kde se lidé točí, jak na běžícím pásu a často tvoří podstatnou část zaměstnanců lidé z mimo-EU zemí, ale stabilní firmy tahle země dusí, že solární a větrné elektrárny nás na daních budou stát 800 mld. v následujících deseti letech ........ a mohl bych pokračovat. Výše uvedené body platí jak pro "pravici", tak pro levici. A jak jsem uvedl níže, když se povede narovnat kompletní státní aparát, bude se v téhle zemi dýchat podstatně lépe. Sorry za OT.
registrovaný uživatel numo 
20.06.2010 (19:41)  
anheuser: Zdravotne odvody ako percento z prijmu su zo svojej podstaty nespravodlive, rakovina chudaka stoji rovnako ako rakovina miliardara. Nehovoriac o tom, ze ti bohatsi sa o seba zvycajne viac staraju a v konecnom dosledku obvykle stoja system menej. Myslim, ze odvodovy strop je v tomto pripade rozumnym riesenim, aby urcita solidarita existovala a aj ti chudobnejsi mali zdravotnictvo dostupne, ale aby zasa nesla ad absurdum.

Dochodkove poistenie je momentalne cele zle - ked sucasni pracujici platia sucasnym dochodcom, tazko nieco udrzatelneho vymysliet. Pokial ale existuje dochodkovy strop (neviem ako to v CR je), tak musi existovat aj strop odvodov. Solidarita by mala byt iba na urovni, aby umoznila vyplacat minimalny dochodok tym, ktori nan bez vlastneho zavinenia "nenasetrili".
20.06.2010 (1:58)  
José: jestli budeš mít náladu a chuť, mám o něco níže můj názor na věc. Jde o zrušení daňové progresivity a zavedení stropů na zdravotní a sociální pojištění. Dlouhá léta platilo a ve třech ze čtyř nejzdravějších ekonomik EU platí, že právě střední třída, tj. v našich podmínkách vydělávající 30 000 - 100 000,- Kč by měla být základem společnosti, protože zpravidla podstatnou část svého příjmu utratí v zemi, kde žijí a pracují. Lidé s vyšší mzdou část svých příjmů odkládají stranou, resp. jde o příjem, který nejsou schopni utratit a tím přichází stát o nemalé peníze, protože když nakoupíš cokoliv, odevzdáš státu na daních a pod. cca. 23% a dáš práci lidem, dále využíváš více služeb a tam platí to samé. Dále je dokázané, že opravdu movití utrácí podstatně větší podíl svého příjmu v cizině.
Zavedení stropů na zdravotní a sociální pojištění způsobilo výpadek v obou systémech v řádu miliard korun. Výpadek není exaktně vyčíslen, ale kecají o tom už i vrabci na drátech VVN. A jelikož se to 5% nejbohatším a tím pádem nejvlivnějších v téhle zemi líbí a hodí, tak to v podstatě schytá naplno střední třída. Proč? Nejchudší mají odečitatelné položky z daně, tudíž nemalá část z nich zaplatí pouze minimální nebo nulovou daň. Zdravotní a sociální pojištění se vypočítává z hrubé mzdy, tudíž pořád zaplatí to samé, nebo zaplatí o několik set korun víc. K tomu mají někteří nárok na některé sociální dávky. Odvody "high society" jsou limitované stropem, který odvádí do zdravotního a sociálního systému téhle země, tzn. čím víc vydělává, tím menší podíl mzdy zaplatí. A co zbude na střední třídu? Daňový bonus je vzhledem k výši příjmu minimální, odvody zaplatí v plné výši a nemají nárok na žádnou podporu. Takže jakmile dojde ke zvýšení daňové zátěže (vč. zdravotního a sociálního pojištění), tak naplno to schytá pouze střední třída. Ta, o které je nám už 21 let tlučeno do hlavy, že je základem společnosti. Nejraději o ní povídají "pravicové" vlády. Bohužel, dle mého názoru byla poslední pravicová vláda na území nynější EU vláda Margaret Thatcherové. Ale to už jsme hodně off.
Jinak platí můj předchozí příspěvek(16. 6. 2010, 20:17), hlavně poslední odstavec s dodatkem, že bude tahle země nejen ve skvělé finanční kondici, ale zbude i na nové vlaky.
registrovaný uživatel José 
19.06.2010 (23:06)  
pekař: jak můžou bohatí dostávat peníze od střední třídy mi není moc jasné..?
registrovaný uživatel pekař 
19.06.2010 (12:45)  
Debata už je asi pasé, jen mě zaujal příspěvek Jakuba Gregora na téma financování sociálního státu. Ani náhodou nesouhlasím s jakkoukoliv nesnášenlivostí, i tou sociální, takže nenávist vůči sockám, stejně jako nenávist vůči bohatým ve mě budí nepochopení. Jen v jedné věci docela rozumím těm chudším. Snad ve Francii nedávno spočítali, že čím dál větší podíl toho, co vyprodukuje střední třída připadne čím dál menšímu dílu nejbohatších. A na tu štřední třídu připadně čím dál menší kus koláče. Možná to je ten důvod, proč někteří běžněpříjmoví začínají pociťovat zášť vůči oněm nahoře, navíc těm, kteří ke svým penězům v drtivé většině přišli určitě výhradně slušně...
registrovaný uživatel José 
18.06.2010 (21:21)  
Jen mě tak napadá.. Pokud by nastala stávka žel. odborů (tedy hlavně těch z čd) nebudou dodrženy objednané spoje. Je možné, aby objednatelé dopravy odstoupili od smluv? Imho by takhle šlo pomalu odstavit ČD od lizu..
registrovaný uživatel M 
18.06.2010 (13:40)  
Ucebnicovy priklad toho, jak je nespravne hazet vsechny do jednoho pytle a soucasne, bohuzel, i toho, ze celek je casto hodnocen podle nejhorsich exemplaru.
V pripade stavky pak ti "spatni" drzi jako rukojmi nejen cestujici, ale i ty "dobre", ktere ale potom verejnost nema sanci rozeznat a (logicky) vsechny hodnoti jako celek
18.06.2010 (7:15)  
Vousáč > Nikde jsem nenapsal, že chci benefity zrušit. Pouze to, že mi nevadí, když se za ně bude platit nějaká částka. A to pro mě není důvod ke stávce. Nakonec na to mohou odbory svým členům přispívat. I já jsem rád, že už nejste můj kolega. Čím méně kolegů vašeho myšlení, tím lépe pro ČD. Nejspíš by ČD byly mnohem dál a byla by to moderní firma. Jenom nechápu, že jste se mnou jako s kolegou vydržel 16 let. Jezdím totiž 21 let. Na rozdíl od vás nejezdím kvůli nějakému benefitu, ale protože mi to baví a jsem hrdý na to, že mám možnost jezdit s tím nejlepším, co mají ČD k dispozici a že můžu ty "obyčejné lidi" dovézt tam, kam potřebují. Lidé vašeho myšlení jich mají pouze plnou pusu, ale místo aby je třeba včas dovezli do práce, tak jim jejich život pouze ztíží.
registrovaný uživatel M 
18.06.2010 (0:44)  
A jestli zachování tradičních benefitů pro Vás není důvodem ke stávce,tak je mi Vás líto a vůbec nelituji,že jsem ve výslužbě.

My take ne...
registrovaný uživatel rpet  mail  
18.06.2010 (0:00)  
zastavam nazor, ze ne vse, co v minulosti platilo, musi nutne platit i v dobe soucasne - doba se meni, a s ni (pro spoustu lidi "bohuzel") se meni i naroky na zivot a veci s nim souvisejici. pokud pred 50ti lety nekdo v duchu socialistickeho planovani a socialistickeho vlastnictvi (jako priklad uvedu slogan: vsichni maji vsechno a vsechno patri vsem, proto ten, kdo nekrade, okrada rodinu) vymyslel a uvedl v zivot nejaky benefit, lze predpokladat, ze postupem doby a vyvojem spolecnosti jako takove dojde i k zasadni revizi jistych zivotnich standardu vcetne benefitu, ktere dnes pozbyvaji aktualnosti v te puvodni podobe - byt pred 50ti lety byly standardem.

netvrdim, ze si zeleznicari nezaslouzi benefit. jen si dovoluji verejne a nahlas pochybovat, zda rezijni jizdenka v te stavajici podobe neni ponekud zastarala a zda by nebylo vhodne misto stavek premyslet nad jinou, vhodnejsi a aktulanejsi formou benefitniho ohodnoceni pracujicich v zeleznicni doprave.

na zaver podotknu, ze nikomu z Vas, zeleznicaru nic nezavidim - ani Vasi praci, ani Vase benefity. Jakozto podnikatel mam jine vyhody, ktere asi nejsou meritelne "produktove", ale urcite maji pro mne osobne vetsi vyznam, nez free ticket CD...
  1 2 3 4 5 ... 16      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko