..: Nejkrásnější nádraží 2010 :..

Mapa finalistů 2010, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Praha — Anketa o nejkrásnější nádraží roku 2010 v České republice zná své finalisty. Do závěrečného výběru se probojovala desítka nádraží z Čech i Moravy. Až do 10. června můžete hlasovat, které je tím nejkrásnějším z nich. Své hlasy můžete zaslat e–mailem nebo klasickou poštou na níže uvedené adresy. Každý může udělit jeden hlas. Výsledky budou vyhlášeny 18. června 2010 na půdě Senátu České republiky. Kdo se do finále probojoval a ze kterých nádraží lze vybírat?

Kam posílat hlasy?

Na poštovní adresu:

Asociace Entente Florale CZ – Souznění
památka Vyšehrad
V pevnosti 159/5b
CZ 128 00 Praha 2

Lze využít hlasovacího archu.

Nebo na e–mail:

nejkrasnejsinadrazi@cd.cz

Uvést jméno, přijmení a adresu každého hlasujícího.

Finalisté

Červenka, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Nádraží Červenka je vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Budova sice nezaujme svou architekturou, ale rozhodně nepřehlédnete upravenost, čistotu a každoroční nádhernou květinovou výzdobu ve vestibulu, okolí budovy i na nástupištích. To vše podtrhuje milý, přívětivý a vlídný personál.

Dobrovice, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Železniční stanice Dobrovice je názornou ukázkou vzorné spolupráce Regionální správy majetku Českých drah a města Dobrovice při rekonstrukci drážních budov. Díky péči zaměstnanců zde můžete vyčkat na svůj spoj v útulné čekárně, kde vás uvítá malá výstavka o spisovateli Bohumilu Hrabalovi, který zde v roce 1944 absolvoval zácvik na výpravčího. Příhody, které tu zažil, literárně ztvárnil v knížce Ostře sledované vlaky. Zajímavostí je 70 let staré mechanické zabezpečovací zařízení, vzorně udržované a na síti ČD zcela ojedinělé. Posekaná tráva a udržovaný záhon jsou samozřejmostí. Zázemí pro cestující je v dobrém stavu, navíc vždy najdete pomoc u zdejšího personálu.

Hodice, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Vlaková zastávka Hodice v centru Českomoravské vrchoviny je na první pohled výjimečná svoji originalitou spočívající zejména v přidruženém vlakovém muzeu. Domek je pěkně opravený, jeho okolí pečlivě udržované, stanice slouží osobní i nákladní dopravě. O celý objekt včetně uvedeného muzea se stará bývalý výpravčí pan Holoubek, který za pomoci obce renovuje i několik desítek let staré drážní předměty.

Choceň, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Železniční stanice Choceň leží na hlavní trati z Prahy do České Třebové. V letech 2003 až 2005 prošla náročnou a zdařilou rekonstrukcí, jejíž výsledkem je moderní bezbariérové nádraží. Výpravní budova z konce 70. let 19. století si i po přestavbě zachovala historický novorenesanční vzhled. Nádraží může být dobrým příkladem pro další stanice v České republice. V letní sezóně má květinovou výzdobu.

Jindřichův Hradec, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Jihočeské nádraží Jindřichův Hradec v typické červenobílé barevnosti režného zdiva charakterizuje styl většiny drážních budov na tzv. Českomoravské transverzální dráze. Nádraží je také známé tím, že je přestupní stanicí na úzkorozchodné tratě Jindřichohradeckých místních drah do Nové Bystřice a Obrataně. Nedávno prošlo významnou rekonstrukcí. Je celkově upravené, čisté, přívětivé, se zachovaným historickým rázem.

Kopidlno, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Rekonstrukce nádražní budovy Kopidlno v okrese Jičín byla dokončena v roce 2009. Budova se pyšní novotou zářící omítkou a střechou, dojem podtrhuje květinová výzdoba v oknech budovy i v prostoru nádraží, natřené lavičky a odpadkové koše, čistá a v zimním období vytopená čekárna s automatem na kávu a novými záchodky. I po více než roce provozu jsou zdi uvnitř čekárny a omítky vně budovy stále čisté a nepopsané. K příjemné pohodě slouží fungující nádraží rozhlas, který z úst pracovníků stanice informuje o přijíždějících i odjíždějících vlacích. Zvonečkem v pokladně lze přivolat ochotnou obsluhu.

Osek město, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Stanice Osek město na trati Most - Moldava je vždy uklizená a čistá. Zaměstnanci se o ni velmi dobře starají. V létě oplývá spoustou květin. Příjemné nádraží poblíž města je cílem oblíbených procházek obyvatel, kteří sem přicházejí především s dětmi pozorovat mašinky. V létě při osecké pouti zde probíhá výstava motorových a parních lokomotiv. Nádraží je stále v provozu, včetně prodeje jízdenek. Mělo by se zlepšit sociální zařízení.

Roztoky u Prahy, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Nádraží Roztoky u Prahy zahrnuje historickou výpravní budovu se secesními prvky a kryté nástupiště s dřevěnou konstrukcí. Nádraží bylo citlivě opraveno s respektem k historickým detailům. Prostředí je čisté, upravené a uklizené, nádraží má příjemné sociální zařízení, schodiště do podchodu k nástupištím jsou vybavena výtahem pro imobilní osoby. Cestující oceňují také vlídný a vstřícný personál. Nevyužité prostory hlavní nádražní budovy jsou pronajaty ke komerčním účelům – slouží pro doplňkové služby města.

Strážnice, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Jihomoravské nádraží Strážnice je výjimečně krásné díky výmalbě strážnických ornamentů, které jsou symbolem města, ale také díky květinové výzdobě a čistotě v čekárně i v okolí. V nedávné době prošlo modernizací. Ve stanici slouží milý a ochotný personál, který se také dobrovolně stará o květiny. Ve stanici funguje staniční rozhlas, čekárna je v provozu po celý rok. Nádraží se prostírá na strategickém místě nedaleko centra města, v blízkosti autobusového nádraží, kulturního domu, hospody a Veselské brány - jedné z cenných strážnických památek.

Železná Ruda–Alžbětín, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Nádraží Železná Ruda–Alžbětín se nachází v nádherném prostředí Šumavy, na hranici s Německem. Hraniční čára prochází přímo nádražní budovou, takže polovina je česká a polovina německá. Rozlehlá budova je ve velmi dobrém stavu, včetně zázemí pro cestující. Působí zde přívětivý personál, zejména manželé Strouhalovi, kteří zde bydlí a pracují a pro které je samozřejmostí mimo jiné i péče o zdejší květinovou výzdobu.

Zdroj: Asociace Souznění


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 31.5.2010 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JzB 
02.06.2010 (17:29)  
M: Tak znova.
Jestliže cílem akce je poukázat na to, že někde je pěkné nádraží a touto formou pochválit zaměstnance na tomto nádraží, že se o něj nadstandardně starají, současně tato místa představit obecenstvu, tak je to skvělý nápad.
Dál asi není co dodat.
registrovaný uživatel M 
02.06.2010 (10:52)  
JzB - o hyperakci s vyhrou auto ale prece nic nepisu... A uvadet poblblou miss jako "podpurny argument", tak to teda nevim...
Zajimalo by mne, jaka bude interpretace vysledku, kdyz se v top10 zmeni 5+ nadrazi (coz se stane). Znamena to, ze se ta nadrazi tak dramaticky behem jednoho roku zmenila? Ne, neznamena. Znamena to jen to, ze letos volili krapet jini lide nez vloni a vysledky jsou extremne volatilni a nevypovidajici a z toho plyne, ze kdyby se anketa o nejkrasnejsi nadrazi roku konala 5x rocne, tak se nejkrasnejsim nadrazim roku 2010 stane pet ruznych nadrazi. To tuhle anketu diskredituje. Na druhou stranu, u nas mame (dokonce live na CT1) spoustu jeste pitomejsich anket, takze proc ne:-)
registrovaný uživatel Nechic  mail  
02.06.2010 (8:52)  
Chybí mi tu Rychnov u Jablonce nad Nisou, který si nezadá třeba s Dobrovicema :-)
http://www.imagebam.com/image/0fbfe282902948
registrovaný uživatel JzB 
01.06.2010 (20:42)  
M: Třeba miss se vyhlašují každý rok už aspoň dvě - stejný případ. Jestliže cílem akce je poukázat na to, že někde je pěkné nádraží a touto formou pochválit zaměstnance na tomto nádraží, že se o něj nadstandardně starají, současně tato místa představit obecenstvu, tak je to skvělý nápad. Výsledkem každé akce přece nemusí být The Best Of Bombastic Mega Nejvíc Super a výhra auto...
registrovaný uživatel Rop 
01.06.2010 (16:25)  
A kdy bude projekt o nejhorší nádraží? Já předem hlasuji pro Týniště nad Orlicí :-D
01.06.2010 (11:24)  
Pro mne je ale z těchto kandidátů nejlepší Osek :)
01.06.2010 (11:18)  
no, nejkrásnější nádraží je jedině v Mostě :D
registrovaný uživatel M 
31.05.2010 (22:48)  
JP: Tak ale to je prece totez - nominace jsou jen takovy predvyber. Pokud ma vyhrat fakt to nejlepsi, tk by nominace musely byt stejne jako vloni (nebo treba 8 z nich) a v top3 by mela byt aspon dve lonska top3 nadrazi.
Jinak je to takva pseudoanketa, kterou kdyz se provede petkrat ihned po sobe, tak bude mit 5 vitezu.

Nic proti te ankete nemam, ale jednou za 10 let rekneme (az se muzou projevit zmeny). Nejvetsiho Cecha nebo knihu meho zivota taky nehledame kazdej rok:)
31.05.2010 (19:39)  
Josef Petrák: nenominoval, o akci jsem se dozvěděl až teď, tolik to nesleduju. S Alžbětínem máte pravdu, to jsem se ukvapil, a pokud si pamatuju, tak i s Chocní.
Jinak se zdá, že podobně jako Jedlová je na tom i Bakov nad Jizerou.
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
31.05.2010 (17:52)  
Myslím, že horkým kandidátem na nezapomenutelné nádražky je i ta v Jedlové, momentálně bohužel už čerstvě "dočasně" zavřená.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko