..: Království železnic slaví první rok provozu prázdninovou soutěží :..

Skladiště - Království železnic, foto: Josef Petrák Praha — Léto a prázdniny jsou již v plném proudu a většina z nás jistě plánuje, kam vyrazí. Ať už na dovolenou nebo jen tak na výlet. Ne vždy však vyjde počasí vhodné ke koupání a tak přijdou vhod zajímavá místa pod střechou, ať jsou to muzea, výstavy nebo různé atrakce. Mezi zajímavosti vhodné k návštěvě bezesporu patři i Království železnic, které 1. července oslavilo první rok od svého otevření. Jak jistě většina čtenářů ví, jedná se o projekt největšího modelového kolejiště nejen u nás, ale i ve střední a východní Evropě. Kolejiště představuje zmenšený model České republiky, kde nejezdí jen modely vlaků a aut, ale jsou zde ztvárněna různá významná a zajímavá místa naší vlasti. Protože se jedná o projekt velkého rozsahu, je kolejiště budováno postupně. Výstavba je rozdělena na několik etap, kdy jsou na kolejišti budovány a zprovozňovány jednotlivé kraje naší republiky. K prvnímu výročí byla připravena soutěž, která zejména cenami mnohé osloví.

Království železnic, jak byl pojmenován velkolepý projekt nejen modelové železnice, bylo slavnostně otevřeno 1. července loňského roku. Projekt, jehož výsledkem by měl být model České republiky umístěný na ploše cca 1000 m2, byl započat představením tří startovacích kolejišť. Začátkem tohoto roku slavnostně otevřeli hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek a dnes již bývalý ředitel společnosti ČD Cargo Josef Bazala první z krajských modulů představující zjednodušený model Ústeckého kraje. Ten obsahuje Mostecké doly, Mariánskou skálu v Ústí nad Labem, přístaviště v Děčíně i nebo třeba autodrom v Mostě. Plány na další moduly si návštěvníci mohou prohlédnout přímo v expozici a také nahlédnout, jak stavba prokračuje. Další v pořadí jsou Plzeňský a Karlovarský kraj, které by mohly být otevřeny pro veřejnost ještě letos. Během roku proběhlo také několik odborných modelářských workshopů na různá témata.

Glacier Express, foto: Swiss Travel System Za podpory Obchodní komory Švýcarské–Česká republika, ŽelPage a dalších partnerů je během měsíců července a srpna uspořádána vědomostní soutěž pro všechny návštěvníky Království železnic. Každý, kdo si zakoupí vstupenku, obdrží anketní kupon. Otázky se týkají veřejné dopravy ve Švýcarsku, o které naleznete také drobnou výstavku přímo v expozici. Klíčovou otázkou je uhádnutí, kolik lidí navštíví během konání soutěže modelovou expozici. A ceny jsou více než zajímavé – ve hře jsou síťové jízdenky SwissPass pro cestování po celém Švýcarsku poskytující také slevy na lanovky a volný vstup do více jako 450 muzeí, jízdenky na nejvýše položenou evropskou železniční stanici Jungfraujoch, základní sety modelového kolejiště nebo kalendáře ŽelPage 2011. Kromě toho platí v červenci a srpnu sleva 10 % pro zákazníky, kteří v modelové prodejně nakoupí za více jak 1000 korun.

Zdroj: Království železnic, ŽelPage


Josef Petrák Poslat mail autorovi , JRtrain Poslat mail autorovi | 8.7.2010 (17:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Modelová železnice

Další z regionu Evropa Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Kutil 
09.07.2010 (14:08)  
To R.U.R.: Skvělý nápad, teď jde o to zda se najde někdo, kdo by to dotáhl k realizaci? :-))
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
09.07.2010 (10:22)  
Hm, co takhle zorganizovat nějaký hromadný ŽelPage výlet do Hamburku? Kdyby nás bylo dost, mohli bychom to mít i za nějakou pěknou cenu :-)
registrovaný uživatel Kutil 
08.07.2010 (22:39)  
Když tady čtu hodnocení "Království"(?) tak už se ani nedivím, že registrovaným příznivcům nedávno zasílali ke stažení volné vstupenky. Nebude přeci jenom větší zážitek udělat si výlet do Hamburku? Co myslíte kolegové? :-))
08.07.2010 (21:42)  
Sim: myslím že vaše pocity jsou pocitem většiny návštěvníků a to zřejmě často, i když jde o laiky. Jen dodám: opravdu mě dostali hlídači tohoto království, zatrpklí protivní staří chlapi. nejdříve jsem byl dotazován, zda to dítě v herně je moje a když ano tak ať si laskavě dohlídnu, aby si po sobě uklidilo. Bylo to dost zvláštní, protože můj čtyřletý syn si velice ukázněně hrál vsedě s několika mašinakmi Tomáši u stolečku k tomu určeném a nic tam neroztahoval. Ale opravdu jsem čučel, když další bystrý hlídač sepsul mého otce, "aby si to pití schoval". Jednalo se o neotevřený alobalový pytlík s limonádou, který jsem si omylem zakoupil v místním automatu. Sice dal chvíli pokoj po odpovědi, že šťáva je zavřená, ale po chvíli nás stejně donutil abychom to zanesli do šatny. To už jsem pěnil, našel jsem lístečky na vzkazy, ovšem nebyla tam tužka, takže jsem svému rozčilení nemohl dát průchod. Mimochodem na www nenajdete žádný email, na který byste mohli nějakou připomínku napsat...Jinak každý vidí, že provoz na kolejištích je strašidelně chudý, soupravy obdobné a obří ostrov Sodor s mašinkou Tomášem syn téměř nezaznamenal, jelikož: vůbec nic tam nejezdí! jen se podívejte na Youtube, co se dá s Tomášem vykouzlit. A to vstupné by bylo ekvivalentní, kdyby byla hotová aspoň půlka
editor nebo admin ŽP Jan Máca  mail  
08.07.2010 (20:40)  
Sim: Plně s Vámi souhlasím. Byl jsem tam vloni 1.7. a za vstupenku do 15 let jsem dal 63 Kč (po drobném přepočtu mi vychází loňské celé vstupné na 100 Kč). Po odchodu jsem byl zklamán, kolejiště jsem měl prohlédnuté za chvíli a odcházet tak brzo se mi nechtělo, tak jsem tam bloumal a koukal na chaotické kolejiště s mašinkou Tomášem....
08.07.2010 (20:23)  
Když to srovnám s hospodou Lokálkou na "nelevném" Václaváku, tak tam je vstup zdarma - neřeším slevy (a to je ještě přes oběd sleva na jídlo i pití). Modelovou věrnost jsem schopen tolerovat - vozí přece pivo. Ano občas vykolejují a jsou pak hmotné škody a rozbité sklo. No děcka příjezd vláčku s limonádou zaujme více. Když už disneyland tak opravdový. Co se týká expozice, tak i fota z daleké Ameriky mají styl na rozdíl od napodobeniny nemastné expozice v NTM.
registrovaný uživatel Josef Kamiš  mail  
08.07.2010 (19:40)  
V pravdě každý kdo má trochu modelářské cítění,viděl pár fotek z "Království železnic" a má IQ vyšší než 50 nemůže vůbec zvažovat vstup do těchto prostor šílenosti
registrovaný uživatel Gomez 
08.07.2010 (19:10)  
Vcelku výstižně řečeno úplně vše.Dát 150,-Kč za vlezné je opravdu nemorální. Když si člověk zmapuje kolik chtějí za vstup některé modelářské kluby, tak zjistí, že to dělají vlastně zadarmo a v mnohonásobně lepší kvalitě.Mimo jiné jsem dnes shodou okolností objevil na netu upoutávku na Miniatur Wunderland Hamburg a musím suše konstatovat, že Království železnic jim nešaná ani po podrážky bot.Divím se sponzorům, že mohou podporovat takovéto (umělce).Je přece spousta klubů a občanských sdružení zabývající se modelovou železnicí, které by si to zasloužili mnohem více.
registrovaný uživatel Sim 
08.07.2010 (18:08)  
Mozna se mnou dost lidi nebude souhlasit, ale zatim je pro me Kralovstvi zeleznic (jakozto projekt i ve smyslu konkretniho provedeni vystavy a obchodu) jedno velke zklamani. Samosebou najdou se i pozitiva, ale otocit do plusu to nedokazou, presto tu nektere uvedu:
- na kolejisti nejezdi jen vlaky, ale i auta, coz me osobne zaujalo snad nejvic
- na place i ve vitrinach je k videni pomerne dost vozidel znacky Merkur, na ktere nostalgicky vzpominam, byly to moje prvni vlacky
- kolejiste je pomerne slusne "zabezpeceno" proti vniknuti ratolesti, takze rodice muzou decka vypustit do prostoru a ne je porad kontrolovat a pleskat pres ruce, kdyz se snazi projizdejici rychlik zbavit vagonku

Je tu samosebou par veci, co nekoho take mrzi, ale me to tak divoke neprijde, mozna je to tim, ze sam jsem si s masinkama vzdy hlavne "hral" a na nejakou modelovou realnost tedy nekoukam tak prisne:
- elektricke masiny jezdi se stazenym pantografem a i mimo dratovane trate ... prasti to pres oci, ale prekousnu to bez problemu
- jezdeni "dokola" s ucelenymi soupravami ... co ocenuji na ruznych fandovskych modelarskych setkanich je ruznorodost souprav, sibovani a proste pestrost ... tady je nejvetsim zpestrenim obcasna jizda jednoho a toho sameho vlaku jinudy, coz v dane situaci naprosto chapu. Sibovat si muzu doma na panelu, kde mi nejake vykolejeni nevadi, ale na predvadecce to proste nejde.
- horsi modelova realnost celkove, nez by clovek cekal ... nekomu vadi nevhodne budovy do daneho prostredi, jiny kritizuje (zbytecne) ostre oblouky i kdyz je mista dost, nekdo muze mit namitky k provozu vozu v jednom vlaku, ktere se v realu nemohly nikdy potkat ... to vse beru, ze negativa jsou, ovsem jen do doby, nez si sam pro sebe reknu, ze to je predevsim podivana pro decka, co maji oci navrch hlavy bez ohledu na vyse uvedene nedostatky. Takze tohle jsou veci, nad kterymi mavnu rukou.

Co me ale vylozene mrzi, jsou nasledujici "nedostatky"
- nafouknuta medialni bublina ... vsude se pise o nejvetsim kolejisti siroko daleko, ale realita je (a jeste dlouho budeú uplne nekde jinde. Pokud se nepletu, v soucasnosti je v provozu Ustecky kraj, tedy zhruba desetina z predpokladane rozlohy kolejiste. Nazivo jsem jej nevidel, byl jsem se na to nejvetsi kolejiste podivat ve chvili, kdy tam nebylo jeste vubec nic - presto bylo kolejiste jiz jako nejvetsi prezentovano. V realu tedy clovek mel moznost videt hafo veci ve vitrinach a trojici malych kolejist.
- informace na webovych strankach... je sice uplne super, ze se tam doctu, ze o vikendech deckam za necely pade nakresli malirka na ksicht motylka, ale ja bych preci jen uvital par informaci o tom, co tam opravdu uvidim. Tedy co je jiz hotovo, co kdy bude zprovozneno a napriklad kdy se planuje otevreni dalsich casti kolejiste. Chapu, ze pro provozovatele jsou to informace podruzne, protoze on chce hlavne mit zisk ze vstupneho, ale asi nejsem sam, koho to odradi - zejmena kdyz "minule" misto velkeho kolejiste byla k videni jen velka polystyrenova plocha.
- vstupne a system slev ... nevim, proc mi to pripomina CD, ze by tu byla nejaka pribuznost? I kdyz nebudu resit fakt, ze za 150 je toho k videni relativne malo, vylozene mi hejblo zluci, kdyz predemnou stojici rodinku - tatka+mamka+kluk - prodavacka listku pri pozadavku "rodinneho" vstupneho odpalkovala se slovy, ze ji tedy musi ukazat jeste jedno decko, protoze se to vztahuje jen na dve decka a vice... takze jim nezbylo nez zacalovat vic, nez pred nimi stojici ctyrclena rodinka.
Zrovna tak mi prijde ponekud pritazene za vlasy, ze pri nakupu nad litr mi milostive daji slevu 10% na vstupne. Ano, sleva to je, ale takovou slevu at si strci nekam - s trochou nadsazky se da rict, ze nejvetsi prime naklady na "koukajiciho" jsou v podobe tisku vstupenky, takze adekvatni by mi prisel vstup zdarma nebo aspon sleva na polovic.
Korunu tomu nasadi "sleva" pro skupiny, ktera fakticky znamena vstup pro jednoho "vedouciho" zdarma, pokud to bude nahlasene dopredu, skupina bude mit 5 az 15 osob a zaroven bude mit minimalne 15 osob ... zda se vam to pritazene za vlasy? Ne, neprepsal jsem se, opravdu je to v ceniku napsano takto. A to jeste neni jasne, jestli vedouciho do tech "jedinych spravnych 15ti" pocitat mam, nebo jestli je nutno ho brat navic. Tak jako tak je to uplny terno, kdyz se vysledna sleva rozpoctena na jednoho bude pohybovat kolem 6,5% ... a to vse v situaci, kdy vlastne predem nevim, co bude k videni.
- pridavne expozice ... na jednu stranu me "jezdici" Merkur prijemne prekvapil tim, ze tam vubec je, na stranu druhou jsem byl smutny, ze to tam vypada dost chude. Sem tam nejaka budova, misty neco postavene ze stavebnicoveho Merkura a jeden vlacek jezdici po "ledvine" dokolecka. To vse volne rozlozene na desce bez jakehokoliv naznaku sestavit z toho jeden kompaktni celek. Pritom potencial kombinace vlacku + stavebnice Merkur je ohromny. V podobnem duchu prijimam zminku o Lego expozici, protoze je mi jasne, ze se z toho daji vykouzlit nadherne kousky, ale taky neco, co tam bude jen proto, aby si nekdo mohl do reklamniho letaku napsat "mame Lego"... pritom je dost dobre mozne, ze se o zadnou Lego expozici nejedna a ze jsou jen kostky poskytnuty deckam na hrani (coz bych vnimal jako pozitivni) - ovsem web o tom mlci, jen pise na titulni strance o "Lego city" ... nic vic.

Celkove z toho vseho mam bohuzel pocit, ze zde jednoznacne vitezi komerce nad modelarinou. Jinak receno, pojem "modelove kolejiste" je zde unesen a uschovan do suterenu, kde za jeho spatreni je pozadovano ne zrovna male "vykupne".

Me osobne vrta hlavou jedna vec - nejsem si totiz schopen vzpomenout, jake bylo vstupne na "velkou bilou plochu". Ted je 150 a je k videni Ustecky kraj ... kolik bude, az bude hotovo o neco vic? Pokud stejne, muzou se opravnene citit "podvedeni" ti, co vidi malo nebo nic za stejne penize, pokud to poroste s hotovymi useky, jsem zvedavy, kolik rodin si to bude moci dovolit, az to bude komplet.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko