..: Český průmysl chystá novinky pro regionální a příměstskou dopravu :..

Studie jednopodlažní elektrické jednotky ČKD Vagonka, foto: ČKD Vagonka Česko — V nejbližších letech se u nás očekává spousta lukrativních zakázek na obnovu železničního vozového parku českých osobních dopravců financovanou z Regionálních operačních programů (ROP) Evropské unie. Tuzemští výrobci kolejových vozidel pro osobní dopravu sdružení v Asociaci podniků českého železničního průmyslu (ACRI) se proto intenzivně připravují na tyto potencionálně lukrativní zakázky v ČR přípravou projektů, ať už vlastních, či v kooperaci se zahraničními partnery.

Současné velké domácí zakázky

814.201, foto: Jan Beránek V současnosti již tuzemští výrobci dodávají pro tuzemské dopravce nová, či zrekonstruovaná vozidla. Ostravská Škoda Vagonka například pomalu dokončuje zakázky na 60 dvoupodlažních elektrických jednotek řady 471 CityElefant pro České dráhy (ČD), kdy v současnosti je schopna těchto jednotek dodat až 18 ročně. Podobně šumperská Pars nova, která patří do skupiny Škoda Transportation v současnosti ČD dodává již druhou sérii modernizovaných motorových jednotek řady 814 RegioNova, kterých dodal drahám již 100 a do konce příštího roku by jich mělo přibýt dalších 68. Výrobní kapacity Parsu dovolují dodávat ročně 40–50 těchto jednotek.

Nová modulární rodina jednopodlažních elektrických jednotek Škoda

Předběžný návrh vzhledu nových jednopodlažních jednotek Škoda, foto: Škoda TransportationV současnosti je ve fázi vysoké rozpracovanosti u Škoda Vagonky projekt moderní jednopodlažní elektrické jednotky v dvoj- až čtyřdílném provedení. Jednotky budou moci být jak v jedno- tak dvojsystémovém provedení pro oba v česku používané napájecí systémy 3 kV DC a 25 kV 50 Hz AC. Tyto jednotky (se kterými počítá i plán na obnovu vozového parku ČD) s kapacitou 160 - 320 sedících osob budou moci být dodávány již od roku 2011, kdy od následujícího roku má běžet již plná sériová výroba s kapacitou 15 - 25 jednotek ročně dle uzavřených objednávek. Škoda Vagonka je tak připravena do roku 2015, kdy je ještě možno čerpat prostředky z ROP, dodat několik desítek jednotek daného typu.

Nová rodina jednopodlažních elektrických jednotek Škoda, u kterých je kladen důraz na co největším podílu nízkopodlažních částí (80 % u dvoudílné jednotky, 86 % u třídílné), je založena na koncepci maximální modularity. To v praxi umožní nejen odvozovat mnoho variant dle přání zákazníka, ale taky co nejjednodušší konverzi z vozidla závislé trakce na trakci nezávislou. Vozidlové skříně budou, podobně jako u stávajících jednotek řady 471, sestaveny z hliníkových profilů, kdy představková kostra skříně kabiny strojvedoucího bude ocelová kvůli splnění požadavků na odolnost proti nárazům.

Interiér jednopodlažní připravované elektrické jednotky Škoda, foto: Škoda Transportation Trakční výzbroj a ostatní technologické celky budou umístěny výhradně pod podlahou, nebo na střeše jednotlivých vozidel, která budou plně klimatizovaná a vybavená automatickými spřáhly. O napájení celé jednotky se bude starat jediný sběrač umístěný pouze na jednom z elektrických vozů. O pohon se budou starat asynchronní trakční motory, které budou umístěny v předních podvozcích elektrických vozů. (Uspořádání Bo‘+(2)+(2)+Bo‘ u třídílné jednotky.) Sopravy budou mít celkový instalovaný výkon 4×330 kW, který jim umožní bezproblémový provoz rychlostmi 160 km/h. Samozřejmostí má být schopnost rekuperace elektrické energie na obou trakčních systémech, pokud jimi bude jednotka vybavena.

Podlaha uvnitř vozidla bude svou výškou dosahovat několika úrovní. Vstup do vozidla bude v úrovni 600 mm nad temenem kolejnice (TK), kdy se v přechodech mezi vozy bude nad běžnými podvozky typu Jakobs plynule zvedat na 800 mm nad TK (bez schodů) a umožní tak tak pohodlný pohyb mezi vozy. Výška podlahy nad hnacími podvozky bude ve výši 1070 mm nad TK a nejvýš bude podlaha v kabině strojvedoucího, kdy bude dosahovat výšky 1330 mm nad TK. O vstup do vozidla se budou starat dvoukřídlé dveře po obou stranách jednotlivých vozů, kdy bude možno volit mezi dvou a čtyřdveřovým provedením jednotlivých skříní.

Interiér jednopodlažní připravované elektrické jednotky Škoda, foto: Škoda TransportationNejen počet dveří (v závislosti na předpokládané intenzitě obratu cestujících ve stanicích), ale i uspořádání interiéru má být značně variabilní dle požadavků zákazníka. Kromě základní verze, která upřednostňuje maximální počet pevných sedadel 2. třídy, bude k dispozici i varianta s názvem "Panorama", která bude disponovat prosklenými příčkami za kabinami strojvedoucích (podobně jako tomu je u německých jednotek ICE 3) a prostory pro kola a kočárky ve všech vozech soupravy. Od této verze bude také odvozena varianta s oddílem 1. třídy v jednom z elektrických vozů za kabinou strojevedoucího.

Možné uspořádání nových EMU Škoda

Schéma uspořádání připravovaných EMU Škoda, foto: Škoda Transportation

Ukázka dvoj a třívozového provedení s jednim, či dvěma páry vstupních dveří na každém voze.

Základní technické parametry připravované jednopodlažní EMU Škoda
Celková délka přes spřáhlo57 408 mmHmotnost prázdné jednotky103,8 t
Celková vnější šířka skříně2 900 mmHmotnost plně obsazené a vyzbrojené jednotky131,1 t
Výška podlahy nízkopodlažní části600 mm od TKMaximální rychlost160 km/h
Výška podlahy vysokopodlažní části
(nad trakčním podvozkem)
1 070 mm od TKInstalovaný výkon4×330 kW
Výška podlahy nad přechodem mezi vozy
(přechod bez schodů)
800 mm od TKTyp trakčních motorůasynchronní elektrický motor
počet míst k sezení122Max. zrychlení jednotky při rozjezdu
(v rozsahu rychlostí 0 až 40 km/h)
1,1 m/s2
Podíl nízké podlahy
včetně bezbariérového přechodu mezi vozy
86 %Uspořádání dvojkolíBo‘+(2)+(2)+Bo‘
Počet vstupních dveří12 – 2 páry v každém vozePrůměr kol – nové850 mm
Pozn.: Platí pro třívozovou jednotkuPrůměr kol – max. ojeté780 mm
varianta jednotky2-dveřová4-dveřová
2-dílná3-dílná2-dílná3-dílná
počet sedadel128192112168
počet sklopných sedadel10101010
počet stojících cestujících110158146212
počet míst pro invalidní vozíky a kočárky2222
výška nízkopodlažní části od t.k. [mm]600600600600
výška vysokopodlažní části od t.k. [mm]1070107010701070
podíl nízkopodlažní části80 %86 %80 %86 %

Pars nova připravuje motorovou jednotku - ale ne sám

Nová motorová jednotka Pars nova, foto: EightyFourTaké Pars nova nechce zůstat pozadu. Jak jsme vás již dříve informovali, tak připravuje nízkopodlažní motorové jednotky. Oproti dřívějším informacím se má jednat o jednotku vyráběnou v úzké spolupráci se zahraničním partnerem, kdy v Parsu má probíhat licenční finalizace těchto jednotek. Prvních pět souprav, které mají mít v dvoudílném provedení kapacitu 122 sedících osob a 140 stojících, má být dodáno v roce 2011. V následujících letech se pak počítá s dodávkami až 25 jednotek ročně.

Tato vozidla mají být moderní koncepce s dvounápravovými podvozky sdílenými mezi jednotlivými vozy. Samozřejmostí má být kromě klimatizace všech prostor (cestujících i stanoviště strojvedoucího) také prostorná buňka WC s vakuovým systémem v nízkopodlažní části. V těchto prostorách bude kromě místa pro vozíčkáře také prostor pro jízdní kola, kočárky a rozměrná zavazadla.

K pohonu jednotky budou sloužit dva vznětové motory o výkonu 2×380 kW a umožní provozní rychlost soupravy až 120 km/h, přičemž konstrukční rychlost je 140 km/h. Poháněny budou krajní podvozky souprav při uspořádání B`2`B` u dvouvozového provedení, které bude na délku měřit 41,4 metru a podíl nízkopodlažní části bude činit 60 % soupravy.

Možné varianty uspořádání nízkopodlažní motorové jednotky Pars nova

Schéma připravované jednotky 844 Škoda Pars, foto: Pars nova

Technické parametry DMU Pars nova
maximální provozní rychlost120 km/h
maximální konstrukční rychlost140 km/h
uspořádání nápravB`2`B`
délka vozu přes nárazníky41 400 mm
podíl nízkopodlažní části60 %
počet míst k sezení122
počet míst k stání140
instalovaný výkon dieslových motorů2× 380 kW
Pozn.: Platí pro dvouvozovou jednotku

Pozn. autora: Je třeba vzít v potaz, že všechny technické parametry a údaje uváděné v článku vycházejí z informací poskytnutých jednotlivými výrobci. Do finálního uvedení mohou být změněny, stejně tak mohou nastat změny na základě přání konrétního zákazníka.

Zdroj: ACRI, Dopravniforum.cz


JiříK. | 7.10.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
10.10.2009 (15:12)  
Frantisek : No, zas tak až blbý nápad se 3.třídou to není. Premium Class - První třída - Druhá třída, jak v RailJetu, to je dobrý!
10.10.2009 (13:41)  
Huffnaggel : rakouské Taury se montovaly v dílnách ÖBB v Linci. Jsou ve vámi uváděné ceně taky náklady na montáž.
09.10.2009 (20:08)  
Navrhuji obnovit 3. třídu - autobusová sedadla, jízdné levnější než v současné 2. třídě. To by se možná dobře chytlo :). Ale vážně - myslím, že nedostatek kapacity není zejména u šetrné veřejné dopravy vhodné řešit odrazováním cestujících (a) zdražováním jízdného. Když jezdí vlaky narvané, je třeba kapacitu přidat. Když se to, co se může vozit po kolejích, na koleje nevejde, je třeba koleje přidat. Vše sice nejde donekonečna, ale myslím, že i na našich kolejích ještě existují v tomto ohledu velké rezervy. A na závěr bych si dovolil zapochybovat o rovnosti dnešních bohatých a elity národa. Ne že by neexistoval průnik těchto množin, ale nelze je ztotožňovat. To jen tak na okraj. Mimochodem, pokud by byla 1. třída skutečně pro tyto lidi alternativou k automobilu, nezela by většina jejích sedadel prázdnotou.
registrovaný uživatel Dusanh 
09.10.2009 (15:56)  
Naprostý souhlas. Vlaky musí nabízet něco i pro ty, kteří jezdí něčím výrazně lepším, naž Fabií...

A pro SYNa: jedničku uděláte ze dvojky dost obtížně - jiné rozteče sedadel. Pokud ovšem nechcete, aby někdo koukal do stěny mezi okny, že.
09.10.2009 (15:52)  
Vlad + Oberleutnant: Přesně!

Ažedťák+SYN: No právě, zejména v narvaných vlacích to má smysl! Dostatečný prostor se zkrátka stává vzácným statkem, za který se připlácí. Kdo nepřiplatí, postojí, nebo jede autem (místo toho, co nejede autem proto, že měl možnost si připlatit). Až bude časem dost peněz na víc vozů/vlaků, tak postupně bude méně narvaná i dvojka. Ale to možná jen díky tomu, že nějaký "dysýžn mejkr" začne jezdit do práce místo Audi A8 tou jedničkou (neb to bude rychlejší) a časem třeba uzná, že vlak opravdu není jen pro socky z 19. století.

Vlakem musí (mít reálnou možnost) začít jezdit "národní elita," jinak se z nedostatku peněz nikdy nevyhrabeme. Protože bude rozhodujícími činiteli považován za něco zbytečného, co nelze zrušit pouze z politických důvodů.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
09.10.2009 (14:10)  
(OT) Ážetďák: A já zase patřím mezi ty cestující, kteří se zlobí, když jedu do Prahy Pendolínem v 1. třídě a na přípoj z Opavy do Svinova mi přistaví jen 460 místo Slona...
09.10.2009 (12:36)  
Když bude dostatek místa ve 2. třídě, tak o jedničku bude ještě menší zájem.
09.10.2009 (12:21)  
Omalovánky to jsou zajímavé, nicméně regionova také vypadala na obrázku celkem zajímavě (zatímco jezdit v ní je za trest). A pokud jde o jedničky na předměstských osobácích: Je opravdu nutné, aby vlak, pendlující v úseku Praha - Beroun, nebo Praha - Benešov jezdil narvaný k prasknutí, zatímco horní půlka motoráku je prázdná?
registrovaný uživatel SYN 
09.10.2009 (11:41)  
Tomas Zaruba: Hm, no to je hezka teorie ze nacpane vlaky resi Elefanti (treba i spojene), ale praxe je takova ze krome Prahy je neresi, protoze nejsou (a uvidime kdy budou). Vzhledem k bydlisti mam zkusenost s okolim Brna (i kdyz priznavam ze ne denni), tady obvykle jednicka vubec neni ale kdyz nahodou nekdy je tak maximalne poloprazdna, nebo spis skoroprazdna.

Jako obecne souhlasim ze pri rozumne nadimenzovane kapacite (dostatecna rezerva) je ta jednicka na miste, ovsem soucasna situace u nas je ze nejsou prachy, tudiz by rezerva byla vicemene plytvanim a proto obvykle neni (leda mimo spicku) a pak uz to je trochu o jinem. Nevim jestli je nekdo natolik optimistou aby choval nadeji ze se behem pristich rekneme 10 let vyhrabeme ze stavu "prachy nejsou", podle mne lze optimisticky ocekavat tak maximalne zlepseni z "prachy chybi hodne" na "prachy chybi mirne".
No a za takove situace by se tomu asi hodilo prizpusobit mimo jine i vnitrni usporadani vozidel, vsak u rozumne modularnich vozidel je jen maly problem to pozdeji (v pripade potreby) upravit... (neco ve stylu - udelam to jako oddeleny oddil nad hnacim podvozkem, kapacita ctyri ctverky, pozdeji to muzu snadno predelat na tri rady v 2+1 a mam jednicku).

Jinak tu nektery diskutujici (nevzpominam) opakovane uvadel nazor ze takoveto jednotky jsou pri usporadani po dvou dverich na vuz vhodnejsi do huste primestske dopravy nez Elefanti z duvodu rychlejsi vymeny cestujicich (ja ten nazor neodmitam, uvidime) takze se docela klidne muze stat ze se budou zhusta vyskytovat na S-bahnech i v okoli treba Prahy...
09.10.2009 (11:12)  
SYN: Nesmysl, kde jste přišel na prázdné jedničky v příměstské? A jinak smysl jedničky je právě v tom, že je tam vždycky volno (což třeba na 011 už kolem osmé ráno není vždy splněno tak do puntíku). A vůbec bych se nebál, že dvojka bude přeplněná - to hrozí leda kolem Prahy a Brna, kde to snad řeší 471 či nějaká odvozenina. Tohle se zdá být určeno na jiné relace.

Pamatujte také, že i když jedu na větší dálku, je možné jet část cesty Os (Praha - Prostějov).
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko