..: Nebezpečný lom u tratě v Blansku bude oplocen :..

Blansko, foto: Václav Růžek Blansko — Zatopený lom, čistá voda, v letních měsících lákající ke koupání — mnohým lidem se okamžitě vybaví poměrně známá destinace u trati 260 nedaleko Blanska, ze které se v létě stává vyhledávané místo pro odpočinek u vody. Jedná se ovšem také o místo s hustou železniční dopravou a přestože v lomu platí zákaz koupání, zdržuje se v blízkosti tratě běžně množství lidí, kteří se vystavují nemalému nebezpečí od projíždějících vlaků. Situace došla až tak daleko, že bylo rozhodnuto celý areál lomu oplotit.

Ačkoliv místostarosta Blanska Jinřich Král souhlasí, že v lomu je pěkné koupání, jedná se podle něj o nejnebezpečnější vodní plochu v širokém okolí města. Není výjimkou, že se lidé opalují přímo na vypanelované koleji místní vlečky OTV, po níž jezdí vozy údržby, jen pár metrů od hlavních traťových kolejí 1. tranzitního koridoru. České dráhy jako vlastník lomu již nadále nechtějí riskovat a plánují příští rok prostor kolem lomu ze strany od tratě oplotit. O tomto kroku se uvažovalo již několik let, překážkou ale dosud vždy byla nepříznivá finanční situace. Místostarostva však soudí, že si lidé najdou možnost, jak plot překonat. Většina z nich si totiž neuvědomuje, že i samotným přecházením tratě porušují zákon a vystavují se nebezpečí úrazů nejen při vodních radovánkách v lomu, do kterého každý vstupuje na vlastní riziko.

Pendolino 680 ČD, lom Blansko, foto: Václav Růžek Blansko Blansko MVTV2-108, lom Blansko, foto: Václav Růžek 560.006, Blansko - lom, foto: Miloš Stloukal

Zdroj: iDNES.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 23.7.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tenzor 
24.07.2009 (3:10)  
Jinak, abych uvedl věci na pravou míru - většina lidí se opaluje na travnatých březích zatopenoho lomu, ne na kolejích nebo v jejich blízkosti.
registrovaný uživatel tenzor 
24.07.2009 (3:08)  
TTtrain: pokud nemate zadene argumenty (jako ze zjevne nemate), bylo by lepsi nepokracovat...
registrovaný uživatel tenzor 
24.07.2009 (3:01)  
pacey napsal: Přeplněné koupaliště, kde se opravdu nedá hnout, natož plavat Ti přijde kulturní? Přírodní nádrže, kde je povoleno koupání, ale dno nevidíš ani v 20cm hloubce ...

Pokud máte problímy se zrakem, místo psaní nesmyslných příspěvků si radši zajděte k očaři...
A znám přeplněnější koupaliště, které nikdo nechce zavřít.
registrovaný uživatel tenzor 
24.07.2009 (2:52)  
Z článku vyplývá několik věcí
1. Místostarosta Blanska Jindřich Král zjevně není úplně normální
2. Většina obyvatel Blanska je zjevně duševně slabší, ne-li retardovaná, zvolí-li si takového člověka do zastupitelstva
3. Lom patří ČD.. to je pravda nebo vtip? ČD jsou vysoce prodělková firma, každoročně dotovaná z kapes daňových poplatníků mnoha miliardami, neměli by se zabývat spíše provozováním dopravy než vlastnictvím pozemků okolo trati?
V každém případě se nejspíš blíží doba, kdy bude pro každého normálního člověka nutné, aby bránil svá práva proti retardovaným gaunerům se zbraní v ruce.
Odsuzujte si mne jak chcete..
registrovaný uživatel JnR 
23.07.2009 (23:20)  
Teď by si lídé(hazardéři)měly ujasnit co je pro ně přednější jestli super koupání nebo život.
...kteří suveréně přecházeli přes staniční koleje, kde vesele projížděli pendolina a mezinárodní rychlíky...

Když půjdete někam na koupaliště nebo do aquaparku, nejspíš cestou budete přecházet nějakou cestu, kde sice nejezdí vlaky, ale jezdí tam auta. Mezinárodní vlaky a pendolína okolo toho blanenského lomu jezdí sedmdesátkou, což je běžná rychlost, kterou jezdí auta v obci. Vlaků jezdí pár za hodinu, aut většinou víc.
Člověk musí akceptovat určité riziko, jinak by mohl maximálně celej den sedět doma. Ležet na kolejích vlečky, kde pětikilometrovou rychlostí projedou dva vlaky denně, zase bůhvíjaké riziko není.
lom je v soukromém vlastnictví
Každý rybník má svého vlastníka a běžně se tam koupe. Otázka je proč je tam zákaz koupání. Jsou tam nějaké vzácné ryby, čolci nebo tak něco? Nebo jde o to, že tam majitel ty cedule dal jen proto, aby se při nějakém neštěstí mohl vymluvit, že tam dotyčný neměl co dělat?
Pak by stačilo vybírat po dvacce za osobu, před vstup dát ceduli "Vstup na vlastní nebezpečí" aby nezačali řvát ouřadové, že nejsou sprchy, nejsou hygianická zařízení, není tohle, není tuhleto...
A za co by se vybírala ta dvacka, když by tam nebyl plavčík, sprchy ani ha*zlíky?

Celé mi to připomíná případ, kdy se v Praze (a nejen v Praze) ve velkém rušily přechody pro chodce s odůvodněním, že můžou být pro chodce nebezpečné. Výsledek byl, že chodci místo "nebezpečných" přechodů neměli přechody žádné. Pro chodce ve výsledku horší než to bylo, ale někdo si mohl odfajfkovat, že snížil počet "nebezpečných" přechodů a snížil počet nehod na přechodech...
registrovaný uživatel M 
23.07.2009 (22:37)  
Michal Janko - jako vono je prirodni a prirodni. To prirodni v Lulci (jak zde nekdo zminoval), tak tam se vlezly plati. Blansko je "bohuzel" zdarma:-((
registrovaný uživatel M 
23.07.2009 (22:35)  
Zákaz vstupu do lomu je diskutabilní, nevstupuji do lomu, ale do vody ...

Tady dobra analyza:-) Cili kdyz nekdo bude mit ceduli "soukromy pozemek, vstup zakazan" a ja na nej vlezu, tak se lze hajit slovy, ze ja nikam nevstoupil, ze vstoupily jenom boty a ty nejsou moje?:-))
Pripadne kdyz mne chytnou v prvnim patre, tak nejsem na pozemku, ale v prvnim patre?:-)
23.07.2009 (21:51)  
Mirek Hruška : Myslím, že to je trošku jinak.

V lomu je toliko tabule s nápisem ZÁKAZ KOUPÁNÍ. Je na ní napsáno, čím je takovýto "zákaz" podložen - zákon, prováděcí vyhláška k zákonu ? Zákaz kouření na nádražích nebo zastávkách je alespoň podložen zákonem ... A přes ZÁKAZ se na zastávkách kouří ...

Kdyby byl lom obecní, tak na to stačí obecní vyhláška. Obecní vyhláškou však nemůžete zakazovat koupání v "soukromém" prostoru, tím spíše, že ten prostor není bez porušení zákona o drahách přístupný.

Ze zákona vyplývá toliko zákaz vstupu na těleso dráhy bez příslušného povolení. Zákaz vstupu do lomu je diskutabilní, nevstupuji do lomu, ale do vody ...

Když už bych tam dával nějakou tabuli, tak by na ní byl nápis "Koupání jen na vlastní nebezpečí".
23.07.2009 (21:14)  
Nejlepší by bylo zakázat koupání ve všech přírodních koupalištích, protože ta vždy někomu patří a ten někdo z toho nemá peníze jako provozovatelé akvaparků a umělých koupališť. A to je přece nefér!

Přece tady máme demokracii, jak tu kdosi "výstižně" poznamenal, takže postavit jediný plot mezi koridorem a městem (aby to lidé brali podchodem na nádražé) a za pár korun zbudovat dřevěné molo, to rozhodně není civilizované řešení!

...cože, že takhle by na blanenskou radnici nepřestal chodit kňourat provozovatel zdejšího akvaparku s kufříkem?
23.07.2009 (20:56)  
ADWeb - skvělé zcela totožný případ. Jenže se domnívám, že Nizozemské Antily mají cosi společného s Holandskem a to je zcela jinde co se týče svobody občana. Jinde by pláž, ani silnice nebyla, protože by tam byl ten žiletkový plot.
  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko