..: Otevřeno nové ČD centrum a severní část hlavního nádraží :..

Slavnostní otevření nového ČD centra v Praze hl. n., foto: České dráhy Praha – České dráhy během včerejšího dopoledne otevřely další zrekonstruované prostory pražského hlavního nádraží včetně nového ČD centra pro kompletní odbavení k cestě vlakem. ČD centrum se bude ale zprovozňovat postupně, nejprve přijdou na řadu přepážky komplexního a přednostního odbavení. Kompletně zprovozněno by mělo být po červencových svátcích. Od včerejška je také v prostorách odbavovací haly nový automat na jízdenky, jako první v republice akceptující platební karty. A jak vypadají další novinky?

Společně s ČD centrem dnes společnost Grandi Stazioni, realizující rekonstrukci nádraží, otevírá i další obchody a služby pro cestující. Vzhled pokladen se výrazně mění; mezi cestujícími a zaměstnanci již nebude skleněná přepážka. Od této novinky si dráhy slibují zvýšení pohodlí při nákupu jízdních dokladů. O bezpečnost se bude starat kamerový systém a bezpečnostní agentura. K dispozici budou čtyři typy služeb — rychlý nákup vnitrostátních jízdenek a místenek, komplexní odbavení, přednostní odbavení do vlaků SuperCity a 1. třídy nebo poskytování informací. Pro každý typ služby bude zvláštní řada; dodržena bude diskrétní zóna.

Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy společně s ČD centrem se otevřely i nové obchody, foto: České dráhy Nové přepážky jsou vybaveny monitory, které v případě potřeby umožní změnit typ poskytované služby a operativně zareagovat na rozdílné potřeby cestujících například v době špiček či prázdninového provozu. Instalovány jsou také elektronické zobrazovací panely, které se na nádraží poprvé objevily po dokončení rekonstrukce nástupišť číslo 4 a 5. Nově je zde v elektronické podobě také řazení vlaků. Informace o příjezdech a odjezdech vlaků jsou nově řešeny pomocí monitorů ve střední části centra — uprostřed naleznou cestující informace o odjezdech, po stranách pak informace o příjezdech.

Otevřením ČD centra vrcholí předání nově zrekonstruovaných prostor cestujícím. Výsledkem prvních dvou let prací je zcela zrekonstruovaná severní část nové odbavovací haly o celkové rozloze 15 775 m2. V současné době již bylo nebo bude otevřeno 26 provozoven. Celkem vzniklo 4 347 m2 nových obchodních ploch za účelem poskytnutí moderních služeb a příjemné atmosféry pro cestující,“ dodává generální ředitel Grandi Stazioni Fabbio Battaggia.

Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy V rámci druhé etapy rekonstrukce vznikla nová skleněná fasáda, zcela nové je také osvětlení a stropní podhledy, elektrické rozvody, revitalizována byla podlažní krytina. Pod stropy byly instalovány ochranné sítě proti nešvaru nádraží, holubům. V podzemních prostorách vzniklo technické zázemí, které ovládá nový systém vytápění a klimatizace. Bezpečnost cestujících byla posílena instalací kontrolních kamer. Spuštěny byly taktéž i nové eskalátory, které ulehčí spojení mezi přízemím a prostory v prvním patře.

V průběhu tohoto léta bude zahájena třetí etapa rekonstrukce. Jižní část nové odbavovací haly bude postupně uzavírána, a to od vstupů až po nástupiště. Tato část by měla být hotova v druhé polovině příštího roku. Celková výše investice Grandi Stazioni za projekty v České republice činí cca 1 miliardu Kč, přičemž práce jsou prováděny společností Metrostav.

Zdroj: České dráhy


Richard Weber Poslat mail autorovi | 25.6.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel eurostar  mail  
29.06.2009 (16:39)  
ja som mal vzdy najvecsiu radost z tych ciganov co sa tam pohybuju...
26.06.2009 (19:10)  
Bufet La rocket je zavřený,a restaurace je myslím že otevřená.Ale moc lidí se tam nehrne, La rocket by na HL.N. být neměl.
registrovaný uživatel m@rtin 
26.06.2009 (18:30)  
Chtěl bych se zeptat, jak se daří restauraci La Rocket, kterou provozují ČD na nádraží v Libni? Bude tato restaurace i na hl.n?
26.06.2009 (18:16)  
Josef Petrák-Ty automaty mě bouchly do očí hned při vstupu ,zato ČD centrum je pěkně schované.Ale největší radost mám z Burger King !!
registrovaný uživatel waszyn 
26.06.2009 (13:48)  
to Foxx: To "lepsi neco nez nic", je jednou z nejvetsich tragedii soucasne ceske zeleznice v podani CD. Pendolino bez zasuvek a nepraktickymi sedadly, nakup pouze tech vozidel, na kterych vydelaji mafiani kolem p.Romana-jina, opravdu moderni, vozidla jako by ani neexistovala, automaty, ktere neberou bankovky, prvni trida, ktera je horsi nez druha ve stejnem vlaku a tisice dalsich prikladu. Chtelo by to zacit delat veci na 100%, bohuzel jsou skupiny, kterym tento bordel vyhovuje a maji z toho pekny vyvar.
Jinak k tematu, rekonstrukci hodnotim pozitivne, mj.se clovek konecne muze najist jako clovek, predpokladam, ze vyber provozoven si ridi italove sami.. pac neuveritelne otresne stanky s ukrajinskym personalem a nechutnyma bagetama ve mne vzdycky evokovaly myslenku, ktery papalas na nabrezi za ty herny a stanky bere a proc to tam nevypada jako v CR v 21.stoleti.
26.06.2009 (12:48)  
Co jsem viděl včera, problém je asi hlavně v tom, že 9/10 pokladen nebylo obsazeno zaměstnanci. Jedna pro základní odbavení, jedna prioritní, dvě pro komplexní a naštěstí je už otevřený ČD Travel. Ale hlavně, ty automaty měly být v ČD centru, a ne někde v tramtárii. No, snad se to celé zlepší.
26.06.2009 (11:47)  
Tak teda nevím. Dnes jsem tam byl dopoledne a myslím, že nové ČD centrum nemá po uzavření klasických pokladne šanci kapacitně stíhat. Je sice pravda, že jde očividně o oprásknutý koncept Reisezentra DB - ale na všech německých nádražích je přece k dispozici dostatečný počet automatů pro ty, kdo nechtějí nebo nemohou stát ve frontě.
25.06.2009 (16:27)  
m@rtin : jo v pořádku a beru zpět :) Nicméně to že se tu velice často vyskytují diskutující, kteří nadávají ať je to cokoliv už je trošku smutné, proto jsem se ozval. Nic osobního :)
A pokud se jedná o nádraží :) Tak je to opravdu velký skok kupředu, fajné to je :). Tak snad se jednou dočkáme pořádného nádraží i v Brně, ať už kdekoliv :)
registrovaný uživatel Web 
25.06.2009 (16:12)  
Ano, když bankovky dokáže přijímat každý hrací automat v hospodě, nevím proč by je neměl umět přijímat automat jízdenkový. Já třeba obvykle v peněžence víc než 20 Kč v drobných nemám. Snad by se to mohlo vyplatit více než platit X pokladních.
registrovaný uživatel m@rtin 
25.06.2009 (14:41)  
znojemák:
To chce klid. Nejsem žádnej neurotik, jen trochu víc cestuji a mrzí mě, že železnice u nás vypadá tak jak vypadá. Je mi ovšem jasný čím to je a ještě víc je mi jasný, že než se někdy dostaneme na úroveň země s vyspělou železniční infrastrukturou, bude to trval 50 let. O to víc mě ale naštve skutečnost, že když se něco modernizuje, že se to nedělá na 100%.
Jen pro představu Norimberský Hbf odbaví více vlaků a cestujících než Praha hl.n. Kolik byste řekl, že tam mají pokaden? Drtivá většina jízdenek a rezervací jde přes automaty s dotykovou obrazovkou, kde máte na výběr z osmi cizích jazyků a jednoduchým postupem si navolíte, rezervujete a koupíte jízdeneku i s místenkou na jakýkoliv vlak v Německu. Když potřebujete platit jízdenku za 30 €, jsou vám drobné k ničemu. Automaty na bankovky zavádí i DPMKošice. Jde o to jen ty automaty chtít a nakoupit je. A já tvrdím, že hlavní železniční stanice v ČR by podobné automaty mít měla. Vyrábí je například slovenský EM-test http://www.emlines.com/cz/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=95&Itemid=111
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko