..: Siemens zřejmě narazil na čínské obchodní praktiky :..

Siemens Velaro CRH3, foto: SiemensPeking - V průběhu uplynulého týdne na sebe velmi netradičním způsobem přitáhly pozornost čínské státní železnice CR. Stalo se tak v souvislosti s medializovaným nákupem stovky nových vysokorychlostních jednotek CRH3/Velaro CN od německé společnosti Siemens AG, která již v minulosti nejlidnatější zemi světa dodala 60 souprav stejného typu. Zprávu o podepsání kontraktu v hodnotě 750 milionů eur (20,25 mld. Kč) potvrdil i samotný výrobce, jenž tuto zakázku prezentoval jako úspěšné navázání na dřívější obchodní kontakty. O to víc je překvapující stanovisko čínského ministerstva železnic ze středy, které uzavření obchodu popírá a tvrdí, že objednávku na nová vozidla dostali pouze čínští partneři Siemensu, kteří se podíleli na výrobě první série. Německý gigant se tak zřejmě stává další evropskou společností, která se svými obchodními aktivitami v Číně krutě narazila poté, co místním výrobcům předala své know-how. Stejně jako v případě mnoha dalších zahraničních dodavatelů, i pro Siemens bude pravděpodobně platit okřídlené tvrzení, že "do Číny se vyváží pouze jednou."

Druhá série jednotek Velaro CN pro čínské železnice měla být určena pro přepravu cestujících na novém vysokorychlostním koridoru mezi Pekingem a Šanghají, díky které se cestovní doba na 1318 km dlouhém úseku zkrátí na čtyři hodiny. Šestnáctivozové soupravy měly nabídnout kapacitu až 1060 cestujících při standardním uspořádání sedadel 2+3. Při délce 400 metrů a maximální rychlosti 350 km/h se rovněž měly stát nejdelšími vysokorychlostními jednotkami na světě. Verze pro napájecí systém 25 kV disponuje výkonem 18,4 MW.

Zprávu o uzavření kontraktu přinesla většina světových médií s poukazem na úspěšný vstup Siemensu na východoasijský trh. Prvních šest desítek vlaků CRH3/Velaro CN již v současnosti zajišťuje spojení mezi čínskou metropolí a přístavním městem Tianjin, kam byly jednotky nasazeny při příležitosti konání letních olympijských her v roce 2008. Podle oficiálních údajů čínské vlády je v příštích letech plánován nákup asi tisícovky vysokorychlostních souprav s ohledem na dokončování dalších vhodných traťových úseků. Kromě tratě Peking - Šanghaj by se rychlého železničního spojení měly brzy dočkat i města Wuhan, Guangzhou a Shijazhuang. Do roku 2020 by se pak vysokorychlostní síť měla rozšířit až na 16 tisíc kilometrů tratí.

Jak už to ale v Číně chodí, zahraniční výrobci nemohou na místní trh dodávat produkty bez účasti místních partnerů. I v případě nejnovější zakázky jimi měly být hned tři subjekty, včetně vládní výzkumné organizace, s nimiž Siemens spolupracoval u výroby první série a umožnil tak výrobu technicky náročných vlaků přímo na čínském území. Přestože Siemens se zatím k nejnovějšímu vývoji nijak nevyjádřil, je velice pravděpodobné, že firmu potkal neslavný osud Transrapidu. Bližší informace k celé kauze zatím nejsou k dispozici, nicméně i přes zdánlivě nevídané možnosti čínské ekonomiky zůstává tento trh pro zahraniční investory bezesporu jedním z nejrizikovějších.

Zdroj: Siemens, Rynek kolejowy


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 30.3.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Čína


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JB 
31.03.2009 (7:29)  
SYN: V pobaltských republikách jsou nástupiště podobně vysoká jako u nás, nevzpomínám si ovšem na nulovou variantu "písek". Byl jsem na Litvě naposledy v únoru, jel jsem i ešusem, a žádných odlišností jsem si nevšiml.
31.03.2009 (1:57)  
Syn: Vysoká nástupiště jsou v Japonsku v podstatě výhradně a žádný problém s tím není. A to včetně zastávek na lokálkách v zapadálkovech. Patrové jednotky také nedělají potíže (i když ty nejsou bezbariérové) a rozhodně se lépe konstruují bezbarérová vozidla. Výhodou je i přirozená bariéra proti vstupům na trať. Nevýhoda, jako v metru. Když někdo žuchne dolů, má dost problém pokud zrovna jede vlak.
registrovaný uživatel SYN 
30.03.2009 (20:25)  
Anti M: no podobne reseni jsem vidal i na fotkach z Ruska a pobaltskych republik, taktez podstatne vyssi nastupni hrana nez u nas. Asi je trosku problem pri tak vysoke hrane udelat zastavku jinde nez je tato vybudovana, takze takove ty ceske zastavky "na poli" s minimalni upravou by nesly. To by treba jeste slo ale oni muzou vznikat problemy i pri mimoradnostech kdyz vlak musi vypustit lidi na sire trati. Nejspis se tam nejake reseni se sklapecimi stupinky da vymyslet ale nebude to tak uplne jednoduche. No a jakmile se nejaka vyska ustalila tak utect od ni uz bude docela problem...
Mozna az se bude zavadet VRTka tak tam se bude moct zvolit ponekud odlisna vyska nez dosud. Ale je fakt ze kdyz mame DoSto (dvoupatraky) tak tam by prilis vysoka nastupni hrana mohla i mirne vadit?

MZ: no ja vzdycky kdyz pouziju "+++" tak mi to v nahledu zmizi, jeste nikdy jsem nezkusil jestli ve vysledku taky, tak ted to zkousim. Evidentne to jde, takze me jen znejistil ten nahled...
registrovaný uživatel JB 
30.03.2009 (19:45)  
Anti M: Nemusíte až do Japonska. Blíž máte Velkou Británii, kolébku železnic, tam je to odjakživa. Právě z toho se tam vyvinulo metro, ale naše železnice nějak ne.
30.03.2009 (19:05)  
Raquac : není to "jen" za ty komponenty, co se dodají do Číny ?

SYN : jaký máte problém s plus > +++++ ?
registrovaný uživatel sAd 
30.03.2009 (18:26)  
Chikatetsujin: Na těch fotkách je krásně vidět, kterak Japonci vyřešili bezbariérovost vozů. Zvýšili nástupní hranu nástupiště místo toho, aby snižovali podlahu vozů :).
30.03.2009 (17:27)  
Raquac: súhlasím, bude to otázkou interpretácie, ako to ktoré médiá vzali. Niekde sa Siemens rovno uvádza ako dodávateľ komponentov, inde vyznieva ako hlavná strana zakázky, ktorá kooperuje s čínskymi partnermi. Napr. http://www.eubusiness.com/news-eu/1237541521.46/ či http://www.bizchina-update.com/content/view/2074/2/ alebo http://www.industryweek.com/articles/siemens_unveils_1_billion_chinese_train_contract_18752.aspx

Tu všade to vyznieva ako prvý kontrakt, ktorý vyhral Siemens a len si z povinných dôvodov vzal čínskych subdodávateľov, u ktorých sa to skladá. Rozdiel je v tom, že druhý kontrakt dostali výhradne čínske firmy a Siemens je prizvaný len ako dodávateľ komponentov. Pri takomto postupe je to dosť možno posledný obchod Siemensu v Číne, pretože nabudúce už "budú mať vlastné vozidlá" - ako Transrapid alebo kópie ruských Su-27...
registrovaný uživatel Raquac 
30.03.2009 (15:17)  
Georgo: Koukal jsem se na zpravy v Handelsblatt a v clancich z 20.3. i 23.3. t.r. se hovori jen o subdodavkach pro cinske partnery. Jakou zpravu mate na mysli, muzete sem dat link? Ta tiskova zprava Siemens CR je opravdu zavadejici, to mate pravdu...ale chtit jen 750 milionu € za 1600 vozu pro rychlost pres 300 km/hod je snad podezrele na prvni pohled.
30.03.2009 (14:50)  
Syn: To není zase až tak nepravděpodobné. Tokaido shinkansen má průměrný iterval ve špičce těsně přes 5 minut a to zde jezdí výhradně 16-vozové jednotky.

http://fotobob.topweb.cz/Japan08/Japan/20081021_BK_1137x.html

Lze předpokládat, že zrovna mezi Shanghaií a Pekingem bude dost podobný zájem o cestování.
registrovaný uživatel SYN 
30.03.2009 (14:11)  
Jojo, v originále je to tak jak praví Raquac, normální zpráva o tom že se objednalo 100 jednotek, 70 jich postaví v TC jako doposud a 30 má nově stavět CRC. Oběma bude dodávat díly Siemens z fabrik v Německu, Rakousku a některých které má přímo v Číně. Jmenovali např. elektrické vybavení a podvozky. Podíl Siemensu by měl činit zmiňovaných 750M EUR, celková cena tedy bude vyšší.

Jinak jsem si dovolil trochu kupeckých počtů a vychází mi že při 16 vozech a 400m je jeden vůz dlouhý okolo 25m (takže taková normální délka) a má kapacitu zhruba 70 pasažérů (což není nijak extrémně mnoho a mělo by to klidně vyjít s uspořádáním 2plus2 (grrr, zase ožírání plusů)).

Pak jsem si ještě pohrál s těma číslama co inzerují Číňani do budoucna a zdá se že pokud opravdu zamýšlejí 16 000km VR tratí (přes 300kmh) a chtějí na to mít 1000 vlaků tak mi vyjde (pokud počítám na každé trati dva směry tam i zpět a polovinu vlaků v daném okamžiku na trati (ostatní stojí v zastávkách, servise, rezervě atd.)) jeden vlak každých 64km trati, takže nějakých 15-20 minut po sobě...

To je dost slušná intenzita provozu zvlášť když si uvědomím tu kapacitu 1000 osob... no jo holt lidnatá země!
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko