..: Optimalizace trati Beroun – Zbiroh :..

363 071-2, foto: Filipo Beroun - Projekt Optimalizace trati Beroun – Zbiroh, který je součástí západní větve III. tranzitního železničního koridoru a zároveň evropského železničního koridoru Paříž – Frankfurt nad M. - Cheb – Plzeň – Praha – Ostrava – Žilina – Košice – Lvov, byl zahájen přípravnými pracemi již minulý rok v říjnu. Přestavba úseku, která namátkou zahrnuje i rekonstrukci dvou stanic a čtyř zastávek, v nichž budou vybudovány moderní budovy či bezbariérová nástupiště, by měla být dokončena v červenci roku 2011. Optimalizace má za cíl úpravu tratě a železničních stanic na maximální rychlost 120—130 km/hod pro klasické vlakové soupravy a až 150—160 km/hod pro soupravy s naklápěcí technikou. Investorem stavby za zhruba 4,5 miliardy korun je Správa železniční dopravní cesty a České dráhy.

Obecné informace

Stavba je financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a z prostředků evropských fondů rozvoje. Pověřeným investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty, s.o. Stavební správa Plzeň a projektantem je Metroprojekt Praha. Dodavatelem stavby je sdružení stavebních společností: Skanska DS, Stavby silnic a železnic a Viamont DSP. Specializované činnosti realizují společnosti Elektrizace železnic Praha (vedení a silnoproudá zařízení) a AŽD Praha (sdělovací a zabezpečovací zařízení). Vedoucím sdružení je Skanska DS.

Optimalizace tohoto úseku trati č. 170 (Praha -) Beroun - Plzeň - Cheb je rozdělena na následující etapy: 1/ Beroun (začátek stavby je za zastávkou Králův Dvůr) – Zdice (včetně zastávky Popovice), 2/ žst. Zdice, 3/ Zdice – Hořovice (včetně zastávek Stašov a Praskolesy), 4/ žst. Hořovice, 5/ Hořovice – Zbiroh (včetně zastávky Cerhovice). Pro upřesnění: žst. Beroun, zastávka Králův Dvůr a žst. Zbiroh nejsou součástí tohoto projektu. Přestavba žst. Beroun a zastávky Králův Dvůr je zahrnuta do výstavby unikátního tunelu v délce 24,7 km mezi stanicemi Praha Smíchov a Beroun. Tato několikamiliardová investice by měla být realizována v letech 2012 – 2016. Přestavba žst. Zbiroh je zase součástí traťového úseku Zbiroh - Rokycany.

Trať je dvoukolejná, což umožňuje během rekonstrukce realizovat provoz jednokolejně, a nebude tedy nutné zavést náhradní autobusovou dopravu. Železniční doprava bude s drobnými omezeními fungovat nepřetržitě s tím, že zmiňovaný jednokolejný provoz může způsobit zpoždění vlaků. Narušený bude zčásti nejen běžný režim cestujících, ale vzhledem k pohybu stavebních mechanizmů a dopravních prostředků i obyvatel přilehlých obcí.

Aby výluky a zpoždění byly minimální, byla už samotná rekonstrukce zahájena výstavbami provizorních odboček u Popovic. Trať poblíž Popovic, která je zahrnuta v prvním rekonstruovaném úseku, již je v současném období jádrem prací. Podobná situace začíná platit i pro Zdice, kde probíhá kupříkladu rekonstrukce trakční transformovny, byla zde vytrhána staniční kolej a celkově lze pozorovat práce, které začínají pomalu měnit tvář stanice. Téměř všude od začátku přestavby do míst před žst. Zdice jsou vedle stávajících připraveny nové sloupy trakčního vedení. Podél trati probíhá v současné době také vysekávání křovin.

V celém rekonstruovaném úseku bude zcela vyměněno stávající trakční vedení a dojde k výstavbě spínací stanice Osek. Kompletně modernizováno bude zabezpečovací a sdělovací zařízení. Rekonstrukce také řeší výměny železničního svršku, jehož délka činí 42 388 m, a sanace železničního spodku. Přestavěny budou 4 mosty a 33 propustků. Bude položeno 46 kusů výhybek a rekonstruovány budou čtyři úrovňové přejezdy v místech Králův Dvůr – Popovice, Popovice, Stašov – Praskolesy (tento nefunkční přejezd bude obnoven) a Zbiroh. V obytných zónách bude postaveno na 6,5 km protihlukových stěn.

Na všech stanicích a zastávkách jsou navrženy přístřešky pro cestující, osvětlení, rozhlas a bezbariérové přístupy na nástupiště, které navíc u zdického a hořovického nádraží řeší přednádražní rampa a podchody s výtahy. Ve Zdicích bude navazovat vyústění podchodu ve směru do centra města na chodník a parkoviště investované městem Zdice, které pěším cestujícím usnadní příchod na nádraží a motorizovaným cestujícím zajistí zaparkování vozidla. Obě stanice budou mít zastřešená nástupiště.

Přeložky

Projektová dokumentace řeší nové trasovaní některých úseků z důvodů zvětšení poloměrů oblouků pro zmiňovanou rychlost 120—130 km/h / 150—160 km/h. Celková délka rekonstruovaného úseku činí 23 647 m (v kilometráži se jedná o úsek km 42,264 až km 66,347). Přestavba se realizuje zhruba ze 3/4 oproti stávající trase, avšak zbytek, tedy zhruba 1/4 celkové délky rekonstruovaného úseku (tj. 7 510 m (přeložky) + 324 m (tunelový úsek – viz. dále), bude veden v novém tělese. Přímo se jedná o pět přeložek, které se nacházejí v katastrech Zdice – Bavoryně, Praskolesy, Kotopeky, Osek a Cerhovice.

363 061-3, foto: Vítek_V 363, foto: topič 363 061-3, foto: Filipo

V souvislosti s první jmenovanou přeložkou, která bude vybudována v hlubokém zářezu, dojde v prostoru plzeňského zhlaví žst. Zdice k napřímení tratě. Vytěžený materiál ze zářezu bude převážně uložen do valu podél trati s funkcí přírodní protihlukové stěny obce Bavoryně. V rámci další přeložky stojí za zmínku současná ocelová prvková příhradová konstrukce mostu přes Červený potok v katastrálním území obce Praskolesy. Most bude muset být pro přeložku přestavěn tak, že nosná konstrukce bude natočena (na plzeňské straně se opěra posune jižněji). Nový most bude ocelový, spřažený s železobetonovou deskou s průběžným štěrkovým ložem o rozpětí 39,5 m. Další zajímavostí je přeložka poblíž obce Osek, která si vyžádala 324 m dlouhý tunelový úsek vybudovaný z otevřené jámy. Všechny přeložky jsou názorně identifikovatelné u přiložených map.

1. mapa, foto: Metroprojekt Praha, a.s. 2. mapa, foto: Metroprojekt Praha, a.s. 3. mapa, foto: Metroprojekt Praha, a.s. 4. mapa, foto: Metroprojekt Praha, a.s.

Termíny postupné realizace s příslušnými přehledy stavebních činností

Rok 2009

  1. Úsek Beroun – Popovice (koleje č. 1 a 2).
  2. Bude přestavěna zastávka Popovice, jež se přesune z důvodu nedostatečného prostoru na stávajícím místě přibližně 200 m směrem k Berounu.
  3. Úsek Popovice – Zdice (kolej č. 1 a lichá skupina, kolej č. 2 a sudá skupina v žst. Zdice).
  4. V žst. Zdice dojde k razantní přestavbě kolejiště včetně likvidace nadbytečných kolejí. Stanice bude plně peronizována (dvě ostrovní nástupiště a jedno nástupiště u výpravní budovy). Bude zrušeno bývalé lokomotivní depo (rotunda a točna bude zachována; budou zrušeny ostatní stavby přiléhající k depu, které by neumožňovaly napřímení tratě v prostoru plzeňského zhlaví žst. Zdice). Výluky kolejí v žst. Zdice jsou plánovány od 1. července do 26. listopadu 2009.
  5. Současně budou zahájeny práce na přeložkách v místech před zast. Stašov, zast. Praskolesy a před žst. Hořovice, dále na přeložce tunelové trasy v oblasti Oseka a v zast. Cerhovice.

Rok 2010

  1. Dokončující práce v žst. Zdice.
  2. Úsek Zdice – Hořovice (kolej č. 1 a lichá skupina, kolej č. 2 a sudá skupina v žst. Hořovice).
  3. V žst. Hořovice dojde ke snížení staničních kolejí. Stanice bude plně peronizována (jedno ostrovní nástupiště a jedno nástupiště u výpravní budovy).
  4. Dále bude probíhat pokračování prací na přeložkách v úseku Hořovice – Zbiroh.
  5. Dokončující práce v žst. Hořovice.

Rok 2011

  1. Úsek Hořovice – Zbiroh (kolej č. 1 a kolej č. 2).
  2. Budou realizovány celkové dokončující práce.

Stavba Optimalizace trati Beroun - Zbiroh vyhovuje evropským normám ve smyslu technických podmínek zachování požadavků na životní prostředí a bezpečnost a umožňující provozování mobilních prostředků evropských železničních správ.

Zdroj: Zpravodaj obce Praskolesy, Hořovický Měšťan, Tiskové oddělení Skanska, a.s.


Filip Štajner Poslat mail autorovi | 23.3.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Středočeský


  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel SYN 
23.03.2009 (12:54)  
čunče: o tunelu do Berouna se tu nebavíme, to považuju za neobvykle smysluplnou akci a pochopitelně nutnou podmínku jakýchkoliv dalších zásahů do Berounky. Už aby se s ním začalo (ačkoliv nevím odkud pochází číslo 300kmh, to co jsem četl já bylo Vmax v tunelu postupně narůstajícíod nějakých 120kmh na 160 na výjezdu k Berounu, že by se předělával projekt pro vyšší rychlost?)
Jinak rezerva pro R do taktové hodiny 2 minuty je hooodně natěsno, nemyslíte?
registrovaný uživatel čunče  mail  
23.03.2009 (12:34)  
Tranzitní koridory se tak jmenuj proto, protože slouží k tranzitu nákladní dopravy. To zvýšení rychlosti je jen navíc. Kdopak z vás například tuší, že celá trať Praha - Plzeň absolutně nevyhovuje 22,5 t na nápravu? A to ani použitým svrškem (vzhledem k rychlosti a počtu vlaků)?

A co se týče konkurenceschopnosti v osobní dopravě, tak tam PŘEDEVŠÍM musí být vůle MD změnit dopravce, začít vyhlašovat výběrka a případně nebránit skrz nevhodný GVD nedotovaným soukromníkům. Pak teprve si dopravci začnou kupovat moderni vozidla na vyšší rychlosti.
registrovaný uživatel čunče  mail  
23.03.2009 (12:29)  
SYN:
Až vyvstane potřeba jezdit mezi Berounem a Plzní ještě rychleji a případně minout Plzeň, tak bude VRT i z Berouna do Plzně, případně i s VR objezdem Plzně.
registrovaný uživatel čunče  mail  
23.03.2009 (12:27)  
Ááááááááá, tady to zase kvete blbostí!
Vážení, než začnete kritizovat, nastudujte, opravdu NASTUDUJTE SI dopravní problematiku ČR a EU!!!
Protože modernizace trati Praha - Plzeň je konečně prvním projektem na české železnici, který má smysl za ty prachy, má koncepci a je velmi praktický a za ty prachy levný!!!
Sorry za ty vykřičníky, ale račte si uvědomit, že bez VRTunelu absolutně nelze modernizovat, prtože při modernizaci byť jen zabzař bude jednokolejný provoz, semtam se bude muset vyměnit nevyhovující svršek atd. Takže dopad do příměstské dopravy, která jako jediná je na téhle trati efektivní už dneska (kromě nákladní) by byl katastrofální. Stačí se podívat na výluky, co začaly dneska. Vlaky ve špičce seškrtány na čtvrtinu.
Pamatujte si, že součástí modernizace trati Praha - Plzeň stále JE VRTunel Smíchov - Beroun. Nyní se mění územní plány a projekt stále pokračuje. Bez tohoto úseku VRT nemá modernizace trati Praha - Plzeň VŮBEC ŽÁDNÝ SMYSL. Naopak 300 km/h Smíchov -Beroun plus 120 až 140 km/h Beroun - Plzeň má smysl a to obrovský. JD se u nezastavujícího expresu zkrátí na 50 minut u rychlíku na cca 58 (což je perfektní pro taktovou dopravu, kdo ví, jak se sestavují takty v celosíťové koncepci, tak ví, jak obrovsky výhodné je mít jízdní doby mezi uzly těsně pod násobky hodin a půlhodin).
Na vyšší rychlost by modernizace trati Beroun Plzeň neměla smysl proto, protože taktová doprava by se nevylepšila (oproti 120 km/h) jízdní doba by se mezi Prahou a Plzní zkrátila tak maximálně očtyři minuty. Naopak by cena přeložek byla několikanásobně vyšší, než teď.
Ceny za přepravu do toho nemíchejte, to je problém dopravců.

Takže ještě jednou - buďte si jisti, že zrovna tahle modernizace je nejpromyšlenější, nejprodiskutovanější nejen na Ministerstvu dopravy, ale i na vysokých školách. Studií bylo několik desítek, některá dílčí řešení byla zavržena obecními úřady a podobně. Stejně jako Nové spojení v Praze.
Naopak jeko příklad nehorázné nedomyšlenosti lze uvést trať 260 a dráty do velenic (kde ale šlo o to utratit prachy EU pro příhraniční dopravu). Dále pak nevybavení trati 020 přenosem kódu a absence dílčích modernizací na ní. Z menších věcí pak idiotsky snížená rychlost 90 na 40 ve Zdětíně u Chotětova a ptodobné výplody choré mysli šetřílků za každou cenu.
Naštěstí lze říct, že posledních pár let vláda a MD staví konečně aspoň trochu koncepčně.
registrovaný uživatel SYN 
23.03.2009 (12:22)  
Jo a ještě jedna věc - ve všech plánech VRT tratí co jsem kdy viděl byl uváděný úsek buďto přímo součástí VRT (po přestavbě - levná varianta) nebo sice šla VRT zhruba paralelně opodál ale i tak byl ten původní úsek uváděn jako "přes 120kmh - do 160kmh", tedy výslovně nespadal do kategorie "do 120khm včetně".
Ale zřejmě se muselo slevit na penězích nebo co že z toho vylezl takovejhle bastl. Ovšem chtělo by to vidět studie nákladů na jednotlivé varianty aby se dalo prohlašovat že např. "na 160khm by to bylo několikanásobně dražší", jinak jsou to jen naše osobní odhady...

Osobně se domnívám že na VRT či koridoru je nejhodnotnější (a dlouhodobě nejstálejší) zvolená stopa, vše ostatní (dráty, svršek, výhybky, zabzař.) se dá relativně snadno změnit ale zvolenou stopou se nemůže moc často hejbat (jinak to stojí majlant a vyvolává opakované problémy s různými územními řízeními) takže by se volbě rozumné stopy měla věnovat obzvláště velká pozornost aby se to zase brzo nemuselo předělávat...
registrovaný uživatel Luxian  mail  
23.03.2009 (12:05)  
Tak ona rekonstrukce není jen o tom nutně zvyšovat rychlost, to si tu musíme vyjasnit. Jde také o celkové zlepšení jízdních parametrů. Nicméně reko trati 260 byla skutečně zpackaná.
registrovaný uživatel SYN 
23.03.2009 (12:02)  
No ano, jak už tu správně zaznělo, VRT neřeší zdaleka všecko a navíc je tu potenciálně dost dlouhá doba než se bude dělat (jako absolutní minimum v dané lokalitě bych viděl 20 let). Takže do té doby se tu bude jezdit po trati která nese hrdé označení III. tranzitní koridor max. 120?? To mi příjde dost uhozený... Kdyby to aspoň bylo 140 (pro klopidlo 160) když už nic. Pro zastávkové vlaky pochopitelně těch 120 vyhoví dlouhodobě do budoucna, ale pro "obyčejné" rychlíky a vše lepší jsou již dnes vozidla hnací i přípojná schopná využít aspoň těch 140 tak je dobré takové úseky mít jak to jde, nejde jen o řádnou jízdní dobu ale také o krácení zpoždění (které bohužel vzniká dost často)...

S těma úvahama o autu - pořizovat si ho jen kvůli tomu abych jel o dvacku (nebo tak) někam levněji by asi nebylo moc levné, ale pokud už ho mám tak je kolikrát blbost ho nevyužít. Plus navíc auto řeší i situace kdy vezu víc lidí, náklad, atd. takže mnohdy může být několikanásobně výhodnější než vlak. Též v případech kdy je na trati výluka je velmi užitečné, přestupy na bus ND (pokud vůbec jsou) bývají hodně stresové :(
Prostě pro normálního rozumného člověka obvykle nejlíp vychází kombinace, podle situace někdy jedu VHD a někdy vlastním autem. Akorát s těma rostoucíma cenama se to někdy dost převažuje na stranu auta i pro samotného jedince, což může vést až k tomu že si někdo nepořídí nějakou předplatní jízdenku (eventuelně slevu) a pak se to tuplem překlopí na auto a do vlaku pak někdo takový leze už jen když má poruchu nebo očekává že bude pít...
23.03.2009 (12:00)  
A mezi Plzní a Chebem byste taky rádi 160 km/h?

Tam bych se na nějakou rekonstrukci vykašlal a všechny ty prachy bych radši nalil do supr spojení Praha-Mnichov.
23.03.2009 (11:58)  
Tohle mne vždycky dokáže rozčílit... Proč proboha v 21.století "modernizujeme" na 120km/h???? Pochopil bych, kdyby to znamenalo extra nižší náklady. Ale když už se stejně každej druhej oblouk narovnává, takže se stejně musí měnit územní plány atd.?? To by vážně bylo o tolik dražší posunout to ještě o deset metrů, aby tam bylo aspoň těch umrněných 160???

Tohle mě vždycky také dokáže nadzvihnout ze židle. Když investuji miliardy , abych na úseku Praha-Plzeň ušetřil čtvrthodinu. To buď se na nějakou rekonstrukci vykašlu anebo investuji dvojnásobek a ta trať bude alespoň na 160 km/h

Nemohl jsem , když v minulosti u Adamova u Brna byl rychlostník na 70 km/h a po rekonstrukci za miliardy se tam postavil nový rychlostník na rychlost opět 70 km/h
registrovaný uživatel Luxian  mail  
23.03.2009 (11:55)  
Pořád lepší 120 km/h než 70 km/h v údolí Svitavy. Tam to byly vyloženě vyhozené peníze.

waszyn: přesně to jsem měl na mysli tím dovětkem.
  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko