..: Dráhy sjednocují žákovské jízdné :..

 451, Ústí nad Labem, foto: Pavel MartochPraha - České dráhy od 8.března zvyšují ceny jízdného pro mladé lidi od 15 do 26 let věku, kteří pro své cesty využívají takzvané žákovské jízdné. Cena se zvýší ovšem pouze v případě že cesta je delší než 120 kilometrů. Například tedy cena cesty mezi Ostravou a Prahou se pro studenty zvýší ze současných 200 korun na 241 korun. Trasa Brno - Praha bude nově stát 173 korun, cena se zvýší o více než 30 korun.

Během posledních 3 měsíců jde už o druhé zvýšení cen jízdného ve vlacích pod taktovkou ČD, tentokrát však se ceny nezvyšují plošně. Tato situace vybízí hned k několika otázkám. Proč dráhy zdražují ceny jízdenek v krátké době podruhé?

Samotné ceny za cestování vlakem jsou v ceníku Českých drah detailně odstupňovány po jednotlivých kilometrech. Podrobné rozepsání však platí jen do 120. ujetého kilometru. Cenu za delší vzdálenost si může cestující spočítat, když k částce za ujetí oněch 120 kilometrů připočte sumu určenou za jeden kilometr. A právě zde se tvůrci ceníku zmýlili - u studentského jízdného ponechali starou částku, která se však již připočítávala ke správně vypočtené nové ceně za prvních 120 kilometrů.

Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly se nejednalo o záměrné zdražení, ale o napravení chyby. Výše slevy z cestovného pro studenty původně činila 55% z plného jízdného, nyní však už jen 45%. Chyba nastala kdy se připočítávaná cena za ujetý kilometr měla zvýšit, což se nestalo.

Zdroj: iDnes.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 10.3.2009 (17:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
11.03.2009 (15:53)  
Jen poznatek:
Před dvěma lety stalo studenské jízdné na trase Prostějov - Olomouc 127 Kč, s připlatekm EC 187Kč, ovšem kvalita byla zaručena. Nyní to je za 185, kvalita se někde ztratila, navíc je nutná místenka.
Zarážející je také to, že na komereční slevu In-junior stojí tato trasa jen 165. Pěkná podpora studentů. (ano, In-junior jsem si nekoupil, teď si sypu popel na hlavu). Další možnost je volit nejmenovanou stranu a mít vše zdarma, což jaksi není možné a asi by to nebylo nejlepší řešení, prožrat za 4 roky rozpočty na 40 let dopředu.
registrovaný uživatel messah 
11.03.2009 (15:31)  
M: tak já nevím, ale taky mám studentský účet, a jsem s ním hodně spokojený. ano, pokud by se obejvila nějaká výrazně lepší alternativa, budu uvažovat o změně, ale pokud by to zlepšení nebylo opravdu velké, proč bych si dělal starosti se změnou banky? proč by někdo přesedl z pohodlného, levného a rychlého autobusu na vlak? jedině pokud ten vlak bude podobně levný, pohodlný a rychlý, případně nabídne něco jiného zajímavého. jde o nabídku, a ne o to, že vy řeknete, že student až dostuduje bude měnit banku, protože jinde to bude mít o pár korun lepší... a vždycky když budu potřebovat nějaký bankovní produkt, první kam půjdu bude ta banka, která mi za studenstkých let poskytla dobrou službu. váš příspěvek nebyl zrovna trefný...
11.03.2009 (15:13)  
M - ale ved o tom hovorim. Banka mi ponuka vyhodny a kvalitny produkt, ma u mna dobre meno a v buducnosti zrejme u nej dostanem aj keby to malo byt drahsie o nejake to euro, lebo skratka viem ze je to dobra spolocnost. Zatial co CD si buduju image nie len nekvalitneho, ale aj drahsieho a taky image im aj u sucasnych mladych zostane. Ked budu moct, kupia si auto a potom bude sakra tazke ich dostat naspat. A ak aj nepresadnu do auta, tak budu v pomerne velkom mnozstve migrovat na autobusy.
11.03.2009 (15:11)  
Kuba Mach: I když je vlak jen o pár korun dražší, v mým případě (Pardubice-Skuteč, studentská vlakem 31Kč) rozdíl činí nezanedbatelnou cca 1/3.
Pokud se někdo ptá proč ještě studenti jezdí vlakem, tak např. můj spolužák pokud jezdí vlakem tak, jen pokud autobus v danou časovou relaci nejezdí, tzn. že v některých případech mají pořád ještě ČD monopol. U mě je to samozřejmě něco jiného jakožto u fandy železnice a také proto, že jezdím jen v neděli a pátek.
11.03.2009 (14:28)  
M: clovek si zamlada zvykne mit ucet u banky, ktera mu dava nejlepsi podminky (nepredpokladam, ze by vsechny banky mely ucet za 30 centu). Kdyz clovek vyroste, tak si zridi si ucet u banky podle osvedceneho systemu - tzn. tam, kde mu nabidnou nejvyhodnejsi nabidku...

To už se tu řešilo mnohokrát.

1. Kdyby studenti byly tak neperspektivní klienti, tak by jim banky nenabízely výhodné programy.

2. To, že člověk, který dostudoval automaticky přejde do jiné banky (pokud je výhodnější), je pouze tvoje domněnka. Nebo máš nějaká čísla, která to dokazují. Stejně tak já mohu tvrdit, že k jiné bance nepřejde prakticky nikdo, protože měnit číslo účtu, studovat nový ceník a nové rozhraní internet bankingu je otrava.
11.03.2009 (13:35)  
Mám železnici a vše kolem ní rád. Rád s ní jezdím i protože je ve vagónu obvykle víc místa než v BUSe, je to oproti busu relativně EKOlogické... Ale v pondělí mi naštvali. To zdražování je už opravdu neúnosné. I když se jedná jen o pár korun. Takzvaně přetekl pohár. Mrzí mi to, ale v pátek jedu domů již BUSem :o(
registrovaný uživatel SYN 
11.03.2009 (12:05)  
Chikatetsujin: plný souhlas, ani bych to líp nenapsal.
Jako vlak je leckdy hodně těžké nahradit autobusem (dost záleží na lokaci) ale tak nějak se mi zdá že se ČD dost snaží o to aby se ta alternativa přecejen našla.

Pato: no je to trochu paradox, ale já to vidím takhle - ve "studentské" dny jsou spoje celkem nacpané protože to ještě všinchni nevzdali a pro některé je nalezení alternativy docela těžké, ovšem v "nestudentské" dny soupravy citelně osiří. ČD je víceméně neschopné operativního řízení tak aby v situaci kdy je zájem zvyšovalo kapacitu a když není tak snižovalo. Sice si uvědomuju že to není úplně triviální někde přidat či ubrat vůz (musí ho především mít, pak taky to musí utáhnout loko atd.) ale v podání ČD nevidět ani snahu.

Ale jako jo, když to půjde celé do kytek tak sice vzniknou lecjaké problémy ale zase se otevře cesta novým možnostem ne? Takže proč ne...
registrovaný uživatel myrha  mail  
11.03.2009 (11:30)  
Ha M promluvil, opět "netradičně" proti studentům. Proč ne, studenti by měli platit 2x obyčejné jídné aby do přeplněných vlaků už nelezli a jako spodina neblokovali "nadlidem" místa, že?
11.03.2009 (11:29)  
Už se těším až si zase někdo rýpne do SA, že jezdí o 20 Kč dráž než se jezdilo původně před 6 lety...

Podle mě už ČD dávno nemají kam zdražovat. Každá služba má svou cenu a cena ČD je již dlouho za hranicí únosnosti v poměru k nabízené kvalitě. Obávám se, že nebýt integrovaných systémů Brna a Prahy tak železnice každoročně zážívá značné úbytky cestujících.

Přijde mi to jako srovnání socialistické prodejny pramen, vietnamského krámku a nějaké "hogofogo" prodejny. Pramen má tvrdé rohlíky, tekoucí pytlíkové mléko, nemá jogurty a ten krám je špinavý a temný. Kšefty nejdou tak zdražíme! No nevím jestli to pomůže. Vietnamec nemá žádnou parádní prodejnu, taky je to nějaká namačkaná místnost, ale věci má čerstvé, každému nahlas s úsměvem poděkuje a kdo koupí víc dostane i nějakou blbinu zdarma navíc. Ten nemá problém se uživit. A pak je tu dražší prodejna, kde mají francouzské sýry, sushi, vína z celého světa, 10 druhů chleba. Je to o něco dražší, ale zase pro gurmány zážitek. Myslím, že se taky dobře uživí.

Takže jediný kdo jde do háje je ten co prodává strarý krámy za nehorázné ceny. Bohužel pokud má celostátní monopol, nemá jej kdo nahradit.
registrovaný uživatel M 
11.03.2009 (10:21)  
mates111 - no, to jsem chtel tak trochu naznacit tou druhou odrazkou...
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko