..: Jiří Vodička zvolen předsedou představenstva ČD Cargo :..

122.028 a 123.001 ČD Cargo, Lv 72158, Olomouc, foto: Johník Praha — ČD Cargo získalo v úterý 24. srpna 2010 nového předsedu představensta. Jeho jmenování potvrdil tiskový mluvčí ČD a ČD Cargo Petr Šťáhlavský. Na pozici byl představenstvem mateřské společnosti zvolen Jiří Vodička. Ten dosud působil ve Fio bance jako ředitel strategie a marketingu. Ve funkci nahradí generálního ředitele drah Petra Žaludu, který na pozici nastoupil po jím iniciovaném odvolání generálního ředitele Josefa Bazaly v červnu tohoto roku. Žaluda přechází z představenstva do dozorčí rady Carga, kde vystřídá Oldřicha Vojíře. Od nástupu nového ministra dopravy došlo k mnoha personálním změnám na Ministerstvu dopravy a v podřízených resortních organizacích státních dopravních firmách.

Jiří Vodička (32), byl ředitel pro strategii a marketing a člen představenstva Fio, odpovídal za spolupráci s tvůrci trhů z řad obchodníků s cennými papíry a marketingové aktivity akciového trhu. Mezi jeho nejvýznamnější pracovní projekty patřil systém obchodování s akciemi EasyClick. Byl členem výboru České národní banky (ČNB) pro makléřské zkoušky a měl několikaleté zkušenosti s řízením event marketingových aktivit Volkswagen Group Russia. Mezi jeho záliby patří zejména cyklistika, běžecké lyžování a cestování do netradičních zemí. V  roce 2007 absolvoval ve Švédsku Vasův běh, nejdelší světový závod v běhu na lyžích v délce devadesáti kilometrů.

Vodička se sám nabídl ministru dopravy Vítu Bártovi; České dráhy ale chtějí najít předsedu představenstva na základě výběrového řízení, v tuzemsku i zahraničí. Nově jmenovaný předseda je tedy dočasným krizovým manažerem. Na jak dlouho, to se teprve ukáže. Pozice generálního ředitele nebude obsazena – byla zrušena, aby mohl být rychle propuštěn právě Bazala pro nadbytečnost na základě zákoníku práce. Nový předseda představenstva bude mít na starosti vytvoření nové obchodní politiky a revizi hospodaření, aby se podnik stal opět ziskovým. Po svém založení vykázala společnost téměř půlmiliardový zisk, rok na to již ztrátu asi 380 milionů korun. Tu bývalý generální ředitel Carga zdůvodňuje světovou hospodářskou krizí a úbytkem dopravních výkonů, ale také náklady na sociální program ve výši 300 milionů korun pro 1600 propuštěných zaměstnanců. V prvním pololetí roku 2010 oznamovalo Cargo návrat k ziskovému hospodaření.

Ministr Bárta se krátce po nástupu do funkce seznámil s výsledky auditu KPMG v Cargu a na jejím základě podal na Bazalu trestní oznámení. Bývalý výkonný ředitel společnosti Václav Andrýsek pak v otevřeném dopise vyzval ministra dopravy, aby žalobu rozšířil i na něj - jako muže, který aktivně ovlivnil kritizovanou cenovou politiku společnosti.

Změnil se Řídící výbor ČD, odvolán byl generální ředitel ŘSD

Začátkem srpna projednala a schválila vláda ministrův návrh na změnu obsazení Řídícího výboru Českých drah. Jeho předsedou se stal náměstek ministra dopravy Radek Šmerda. V souvislosti s nečekaným odoválním Josefa Bazaly se hovořilo o možné výměně generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. Ten však nadále setrvává na své pozici. Zato generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík o své místo přišel v den, kdy byl schválen Vodička do funkce. Ministrovi sice nabídl razantnější škrty než jeho drážní kolega Jan Komárek ze Správy železniční dopravní cesty, ale za cenu zahrnutí dvou kritických staveb v Moravskoslezském kraji. Jejich zastavení iniciovalo petici pro dostavbu již zbořeného mostu v Bohumíně a přivadeče Místecká na dálnici D1 (D47). Na jeho místo nastoupil Jiří Švorc, který má zkušenosti z investiční výstavby, ale v poslední době působil u společností Aral, Globus, OBI a ÖMV. Jeho úkolem bude najít finance pro tyto dvě investice, ale zároveň hledat další úspory na ŘSD.

Zdroj: Ministerstvo dopravy [1] [2], České dráhy, Hospodářské noviny/iHNed, Lidové noviny/Lidovky, ŽelPage, Fondmarket, FinExpert


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 25.8.2010 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
27.08.2010 (15:02)  
ABL vznikla v roce 1998, cili skoro 10 let po revoluci. Takze nejaky hlasky o tom, ze "po revoluci byl trh volny a podnikat nebyl problem" jsou pekny hlouposti.
Mimochodem, ti odbornici s lety praxe studovali v jake dobe? A tu praxi ziskali v jake dobe? Na prestiznich skolach a v dobe tvrdeho zapadniho businessu a nasyceneho trhu?
Jedno tvrzeni vyvraci druhe...

Holt, Vodicka dosahl krasneho uspechu a ja osobne mu tento uspech zavidim (osobne je to treba xyndl, co ja vim, ale karieru ma slusnou a neco mi rika, ze ji dal o neco vic, nez ja...). Nekteri jini mu to udajne nezavidi vubec, ale maji plnou hubu kecu, jak je to hrozne spatne, ze on to nemuze zvladnout.
Mimochodem, Zaluda prisel z pojistovny a CD kupodivu jeste nepolozil. Nevim, jestli je nejlepsi sef vsech dob, ale rozhodne neni horsi, nez ti praxi overeni borci s peti strojirenskyma vejskama a karierou zacinaji na vyhybkarovi, co tam byli pred nima. Pojistovak a nema problem vest zeleznicni firmu. Zazrak...

Jo a PORAD cekam na to, kdo bude lip obchodovat s ropou. Porad je ta otazka nejak prehlizena. Taky zazrak:-)
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
27.08.2010 (14:51)  
narozenej: Napsal jste: "...Část peněz dostávali na ruku bez jakéhokoliv zdrav,soc.pojištění a daně s příjmu. O dodržování zákoníku práce ze strany ABL vůči zaměstnancům kolují též legendy."

Máte-li tyto informace podloženy, tak jste jistě podal trestní oznámení. Nebo nepodal? Aby pak nepřišlo z druhé strany...

Komentující požádám, aby pro příště vážili svá slova. (Toto nejsou "malé noviny".)
27.08.2010 (8:22)  
A kdyby o tom meli rozhodovat lidi jako naroznej, tak by se Vodicka nikdy nestal clenem predstavenstva Fio nebo by nemel vysokovou funkci v CNB...

FIO Banka je soukromý subjekt , který nemá ze státem a jeho směřováním nic společného a mě totálně netočí. Pokud si tam bude majitel chtít umístit lucifera , je to jeho věc. Co se týče členství ve výboru pro makléřské zkoušky , nevím , zda lze tuto práci považovat za vysokou funkci v ČNB.

Mimochodem, Bartovi je 36. Ten taky za sve uspechy vdeci kuponovce? Nebo o svem veku lze a ve skutecnosti mu je 50, protoze bez desetileti praxe zadny manazer (nebo dokonce vlastnik!!!) existovat nemuze?

Česká republika je v evropském kontextu specifický případ a to sice v tom , že před rokem 89 tady žádné podnikání neexistovalo. Proto odvážný měl příležitost , která už nikdy nenastane. Trh byl volný. Dnes začít podnikat je daleko těžší , protože trh je již nasycen a rozdělen. Volných škvír je minimum.
Jinak o ABL si nedělám žádné iluze. Znal jsem se s pár lidmi , kteří tam pracovali. Soboty , neděle , svátky za mzdu , konvergující k minimální mzdě. Část peněz dostávali na ruku bez jakéhokoliv zdrav,soc.pojištění a daně s příjmu. O dodržování zákoníku práce ze strany ABL vůči zaměstnancům kolují též legendy.
Vzhledem k tomuto by podnikatel typu Bárty neměl třeba v takovém Švýcarsku ve veřejném životě žádnou šanci.

[i][Uspokojive vysvetleni nedostal, takze nasledovala personalni vymena. Kdo na danou pozici nyni nastupuje je vec sice dulezita, ale ne tolik, jako fakt, ze konecne se nekdo neboji pichnout do vosiho hnizda/i]

Já nelituji Brunclíka. Člověk , který mimo jiné zaměstnává jako poradce na živnosťák člověka za 70.000 brutto ,vystudovaného muzikologa a prezentuje jej jako špičkového odborníka , tam nepatří.
Obecně výbět manažerů pokládám za hodně důležitý. Jedním pólem je , pokud firmu řídí "svině" ale profík a druhým pólem poctvivý člověk ale neznalý věci. Ten druhý může ve firmě udělaat daleko více škod než ten první. Tím ale nechci toho prvního obhajovat.
Výběr manažerů není problém na jeden den. Výběrová řízení bývají vícekolová , kdy člověk bývá "proklepnut až na dřeň" mimo jiné i psychology. Standardní VŘ trvá i měsíce. Protože zájemců bývá mraky , ale těch opravdu nejlepších kandidátů zpravidla moc nebývá. Proto výběrová řízení typu , že za mnou přijde můj známý , který mi doporučí jiného svého známého , já si jej pozvu a po hodinovém pohovoru jej přijmu na mů působí celkem humorně.

Jinak u problematiky optimalizace cen za stavby má u mě Bárta palec nahoru. U problematiky ČDC (trestní oznámení na Bazalu+Vodička) zase palec dolů. Takže je lepší než takový Bendl či Šimonovský.
registrovaný uživatel M 
26.08.2010 (18:25)  
Pak pochopíte , že kdyby bylo ČDC skutečně soukromou společností s konkrétními vlastníky , neměl by pan Vodička šanci.

A kdyby o tom meli rozhodovat lidi jako naroznej, tak by se Vodicka nikdy nestal clenem predstavenstva Fio nebo by nemel vysokovou funkci v CNB...

Mimochodem, Bartovi je 36. Ten taky za sve uspechy vdeci kuponovce? Nebo o svem veku lze a ve skutecnosti mu je 50, protoze bez desetileti praxe zadny manazer (nebo dokonce vlastnik!!!) existovat nemuze?
registrovaný uživatel M 
26.08.2010 (18:18)  
To , že někdo dosáhl úspěchy v bankovnictví , v obchodnování s cennými papíry , neznamené ještě , že je předurčen k úspěchu v jiné oblasti.

Ano a to, ze se nekdo mota 10 let ve strojirenstvi neznamena, ze je predurcen k tomu vest firmu. Takze jaksi jedna-jedna...
Mimochodem, to ten "test s ropou"? Kdo bude mit vetsi sanci? Clovek, kterej umi obchodovat s trtinovym cukrem a niklem nebo vyuceny chemik?
registrovaný uživatel Sim 
26.08.2010 (17:01)  
naroznej > ono zalezi na uhlu pohledu. Ja v tom moc informovany nejsem, ale kolega z prace na to ma jasny nazor: Ministr pozadoval (po rediteli RSD) vysvetleni, proc se to a to dela tak a tak a stoji to tolik a tolik. Uspokojive vysvetleni nedostal, takze nasledovala personalni vymena. Kdo na danou pozici nyni nastupuje je vec sice dulezita, ale ne tolik, jako fakt, ze konecne se nekdo neboji pichnout do vosiho hnizda. V tomhle ohledu jednoznacne ministrovi prospela minulost v privatnim sektoru - nevydelavas nam? Budes odejit.
26.08.2010 (15:18)  
Pozice ředitele pro strategii nestačí? Stejně nebude všech 10000 zamců řídit přímo, ale prostřednictvím hierarchie středních a liniových vedoucích tak, jak to dělal Bazala doteď. Fakt nevidím důvod, proč by tam tento člověk být nemohl


Pozice pro ředitele strategie banky dle mého názoru opravdu nestačí. Pozice ředitele strategie firmy CSCARGO či AWT by byla o něčem jiném.
Zkuste se schválně podívat jen tak pro zajímavost na nějaký personální portál , na volné pozice ve vrcholovém managementu a na požadavky , které jsou na zájemce kladeny. Pak pochopíte , že kdyby bylo ČDC skutečně soukromou společností s konkrétními vlastníky , neměl by pan Vodička šanci.

Nicméně úsměv budí i další nový manažer , kterého v nedávné době jmenoval pan Bárta do funkce a sice nový ředitel ŘSD. Dle HN byla jeho dosavadním stropem pozice stavbyvedoucího , kde stavěl benzinové pumpy a supermarkety ve společnostech , které se však stavitelstvím nezabývají....
26.08.2010 (14:49)  
naroznej) Pozice ředitele pro strategii nestačí? Stejně nebude všech 10000 zamců řídit přímo, ale prostřednictvím hierarchie středních a liniových vedoucích tak, jak to dělal Bazala doteď. Fakt nevidím důvod, proč by tam tento člověk být nemohl.
26.08.2010 (14:02)  
Na to se dá říct jediná věc. Obchodní politiku, kde je potřeba dopravního know–how potřeba více jak v pozici vedoucího manažera, Vodička zastávat nebude

Dobře. ČDČ je významný obchodník s cennými papíry a proto potřebuje hlavního manažera člověka , který v tomto oboru dosáhl prokazatelných úspěchů........
Kolik třeba řídil pan Vodička v minulosti firem ? V životopisu žádnou uvedenou nemá. Vždy řídil pouze část firmy.
Kolik měl pan Vodička ve svých předchozích rolích podřízených ?? 40 , 50 , 100 ??
Teď jich bude mít 10.000...
Jaké má tedy předpoklady pro tuto práci ??
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko