..: Středočeské žákovské jízdné se bude proplácet zpětně :..

CityElefant, Nové spojení, foto: Louis Armstrong Praha — Od začátku školního roku 2009/2010 mají žáci a studenti možnost využít žákovského jízdného zdarma, které před loňskými volbami slíbila zavést ČSSD, což se ostatně také podařilo. Po necelém roce jej však chce Středočeský kraj redukovat – od nového školního roku si budou školáci platit jízdné sami s tím, že mohou požádat o zpětné proplacení. Důvodem je především zneužívání současného systému. Ačkoliv se již začalo pracovat na systému čipových karet, které by jakémukoliv zneužití zabránily, není v silách dopravců ho do 1. září plně spustit. Volba padla na modifikovaný systém, který vychází ze stejného principu jako při refundaci poplatků ve zdravotnictví. Žáci a studenti si tedy zaplatí jízdné sami a každé pololetí podají s časovým předstihem žádost na krajský úřad o zpětné proplacení částky. Pro první pololetí roku 2010/2011 je nutné toto provést nejpozději do 15. října. Nezbytnou součástí žádosti je doložený počet dní školní docházky, který se vynásobí nejlevnějším jízdním na dané trase. Radní pak tuto částku schválí jako dar kraje pro příslušného žáka. Toto rozhodnutí je tak tou lepší variantou; kraj totiž ještě nedávno uvažoval o úplném zrušení této finanční pomoci školákům.

Zdroj: Mediafax, ČTK/České noviny, Benešovský deník


Dominik Jaroš | 19.8.2010 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu ČR Středočeský


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
20.08.2010 (9:13)  
Mě připadá nesmyslné zavádět jakékoliv sociální slevy v dopravě. O sociálně slabé se má starat stát, ale on tuto povinnost přenáší na dopravce. Ti s tím pak mají zbytečné administrativní náklady

Stav , kdy děti cestující se slevou a tuto slevu si posléze vykompenzují stát s dopravcem mě přijde jediný správný.
Rathův systém bezplatného cestování do škol je nesmysl. Děti by měli mít slevy , ale určitě ne bezplatnou přepravu.


Příjem potravy je pro člověka mnohem důležitější než doprava. Přesto nikdo nemá možnost kupovat rohlíky se slevou 37,5 %, 50%, 75%. Všichni zaplatí plnou cenu a kdo si na to nemůže vydělat, dostává od státu důchod / sociální dávky / přídavky na dítě

Dětská sleva se uznává všude. Vstupné do bazénu,divadla,kina je pro děti daleko menší , než pro dospělé.
Loni jsem byl na dovolené v Rakousku. Možná se budete divit , ale mé dvě děti neplatily za jídlo ani ubytování v hotelu ani cent.A takto tam funguje 80% hotelů. Pokud dva dospělí platí plnou cenu , děti jsou zadarmo. A divil bych se , kdyby nějaký hoteliér dostal za ubytované děti nějakou kompenzaci od státu.
20.08.2010 (6:53)  
Mě připadá nesmyslné zavádět jakékoliv sociální slevy v dopravě. O sociálně slabé se má starat stát, ale on tuto povinnost přenáší na dopravce. Ti s tím pak mají zbytečné administrativní náklady.

Invalida, který je odkázán na svůj automobil, je státem také podporován. Není to ale tak, že by mohl nakupovat benzín za 25% běžné ceny. Zaplatí plnou cenu a od státu dostává pravidelný příspěvek. Takto by to mohlo fungovat i v hromadné dopravě.

Důchodce, který občas jede ze vsi do města, má ve vlaku slevu 50%. Pokud do jeho bydliště ale koleje nevedou, je odkázán na autobus, kde žádnou slevu nemá.

Příjem potravy je pro člověka mnohem důležitější než doprava. Přesto nikdo nemá možnost kupovat rohlíky se slevou 37,5 %, 50%, 75%. Všichni zaplatí plnou cenu a kdo si na to nemůže vydělat, dostává od státu důchod / sociální dávky / přídavky na dítě.

Takže nejsem proti tomu, aby stát nějak pomáhal sociálně slabším, ale má to dělat přímo. Dopravce by tím neměl zatěžovat.
registrovaný uživatel M 
20.08.2010 (0:42)  
Technicka
Kdo chce studovat, musí platit - je to prostě investice do budoucna.
Na zakladni skolu musi i ten, kdo studovat nechce, takze vyse uvedene tvrzeni ma smysl az od stredni
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
20.08.2010 (0:04)  
Žák s žákovským průkazem dostává i bez tohohle nesmyslu slevu minimálně 62,5% ze základního jízdného, nevím, komu to přijde moc peněz, že to potřebuje zadarmo.
19.08.2010 (23:48)  
Tohle je prostě zhovadilost. Takhle vyhazovat naprosto zbytečně milióny korun do luftu. Kdo chce studovat, musí platit - je to prostě investice do budoucna. I když pochopitelně jako student musím uznat, že sleva 45% na studentské jízdné pro mě jako pro nevýdělečně činnou osobu není zanedbatelná a bez ní by bylo pochopitlně mnohem těžší vždykcy na ten měsíc nějak vyjít. Proto jistá podpora státu by tu v tomto ohledu měla být, nicméně jízdné naprosto zdarma je naprostým výsměchem pracujícím.
19.08.2010 (23:00)  
Populismus na entou... Stejně tak jako proplácení poplatků u doktora.
Jasně, mrhá se penězi všude, ale proč vrtat do již děravého džbánu další díru?
registrovaný uživatel M 
19.08.2010 (22:10)  
Hmhm, (kupodivu:) docela souhlasim s MZ. Resp. v lehce pozmenene forme - pokud uz to ma byt, tak jen pro ty, kteri do (zakladni) skoly jet musi, protoze ji nemaji "u domu". Samozrejme na jasne popsane trase a klidne v omezenem case, ktery by kazdy na te prukazce mel...

Jinak muj "tip" na to, jak se na tom zpetnem proplaceni da usetrit. Zaprve tak, ze cokoliv se zaplati pozdeji, je (vyjma Japonska:-) levnejsi, nez to platit ihned. Druhy duvod je pak ten, ze ne vsichni o to budou ten kraj zadat a osetri se tak penize pro ty, kteri se na to vykaslou. Pravda, protoze pujde o radove jinou castku nez za jednu pohotovost, tak tech lidi asi bude min
19.08.2010 (22:03)  
Ještě k tomu zneužívání.
Nejednou mi takto "žáci" jezdili na víkendové akce, přestože to sice neplatilo, ale nařízeno bylo to tolerovat... Ráno pak jezdili někteří i nalitý.
Dalším problémem bylo to, že se na to dalo jezdit prakticky i v relacích, kde dotyčný vůbec jezdit neměl, stačilo tvrdit, že pouze přestupuje z navazujícího autobusu. Co si budem povídat, jsme Češi a už od mala se učíme všechno vochcávat.
19.08.2010 (21:49)  
MZ: V tom případě bych byl rád, kdyby mi byly proplaceny cesty na úřady (v případě předvolání), protože někdo má taky úřad pět minut od bydliště a někdo půl hodiny. Nebo mi řeknete, že se mohu svobodně rozhodnout, kde bydlet? To ale rodiče žáků též. Myslím, že cena běžného žákovského jízdného dle zákona je ve srovnání s ostatními náklady studia (bude stát platit i pastelky, sešity, knihy?) zanedbatelná, tudíž bych to nechal jak to je a žádné jízdné zadarmo pro žáky nezaváděl. Mimochodem, povinná školní docházka může dát žákovi - pokud na to "nedlabe" - spoustu cenných znalostí do života, a má to zadarmo. Uplatnění, které pak může v životě najít, je myslím dostatečnou odměnou. Povinných věcí, které si sami platíme, je jistě více.
19.08.2010 (21:26)  
Miroslav Zikmund: Souhlasím. Ale myslím, že i pro studenty středních a VŠ to má opodstatnění (při předpokladu, že to nikdo nezneužívá).
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko