..: Kolektivní smlouva mezi vedením a zaměstnanci ČD podepsána :..

logo2, foto: CDPraha - Více než čtyřicet tisíc zaměstnanců společností ČD a ČD Cargo, a.s., si může dnes oddychnout. Po "rekordně krátkém, věcném a korektním jednání" byla podepsána kolektivní smlouva mezi generálními řediteli obou společností, Petrem Žaludou a Josefem Bazalou, a zásupci osmi odborových organizací. Zaměstnancům zaručuje od ledna 2009 zvýšení mezd průměrně o 4 %. Obě strany si průběh jednání pochvalovaly a ocenily úroveň komunikace mezi vedením a odbory. Nespokojenost tedy zbývá jen pro těch několik stovek provozních zaměstnanců, kteří mají být v nejbližší době propuštěni.

zdroj: tisková zpráva ČD


NIcKON Poslat mail autorovi | 16.12.2008 (15:38)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 14      Zpráv na stránku:   
09.12.2010 (18:00)  
Dobrý den všem,píši tento komentář všem chytrákum kteří si myslí že na ČD-CARGO se leží.
1,pracuji na ČD od roku 1977 jako posunovač v Ostravě,jestli si myslí někdo že to je snadná práce tak at si to přijde vyzkoušet,v létě v kanadách 11 hodin-v zimě oblečení v kterém jsem jak medvěd ,skvělé se v tom pohybuji-v deši plaštěnka v které jsem mokrý a zapařený a to vše za 17.000 čistého,náročná a odpovědná práce,udělám jednu chybu a končím,Zatím co v zimě musím vymést vyhybky abych mohl posunovat i když to není má práce tak strojvedoucí sedí v teple jen tak mimochodem.
2,režijní výhody-naposledy jsem jel vlakem před 2 roky,nemám na to totiž čas ani peníze.
3,stravenky mám za 60 kč ale 38 korun si platím ze svého takže žádná sláva,mimochodem ČD má stravenky za 100 kč
4,o zvyšení platu jsem nestavkoval-jsem rád že mám práci a plat který mám přestože se neustále zdražuje.
5,nevím o tom že ČD-CARGO dostává nějaké státní dotace co si nevyděláme nemáme jsme soukr.podnik.
6,vadí mi že zatím co já makám tak pracovníci ČD-funkce vyhybkář -signalista ve službě vesele spí,někdy i 8 hodin a nikomu to nevadí tady jsou ty milionové uspory které nechce nikdo vidět,bohužel.ČD je jako česka televize dokud je bude stát dotovat tak nemají potřebu šetřit a všichni to zaplatíme ...
21.12.2008 (14:19)  
Dispatcher & Jiří Průša : zajímavé, když náš šéf "sebere" jednomu z podřízených část pohyblivé složky mzdy (protože jsme šlápli vedle), u ostatních se objeví o stejnou částku navýšení ..., takže zaměstnavateli se mzdové náklady nesnižují.

Přece od toho je to "pohyblivá složka mzdy", která se může pohybovat nahoru a nebo dolů. Jak asi odměníte pracovníka, který vám jako šéfovi vytrhl trn z paty při řešení nějaké nestandardní situace, který nastala ... například oblíbená čínnost jako "stěhování" ...
20.12.2008 (8:32)  
Dobré ráno ! Podle posledních průzkumů volebních preferencí by levice měla ústavní většinu. Takže se nejedná jenom o zdanění stravenek, režijek a podobných položek. JInak bych chtěl odpovědět,že nechci stávkovat, dokonce před lety byla na mne vyslána hlídka z odborů. že jsem stávkokaz. Tady smrdí přece něco podstatnějšího. 20 let máme po listopadu 1989, stejnou dobu trvala první republika. To je dost ůvah k zamyšlení.
registrovaný uživatel M 
19.12.2008 (20:04)  
Michal Janko - mne pro zmenu dluzi vysvetleni, jestli ta dan mela byt 109-200 korun mesicne nebo rocne...
K tomu tvemu PS - kdyz pominu tu "rozumnost" onoho pozadavku (zhorsilo by to vysledky te firmy), tak porad by to bylo legitimni (mozna hloupe, ale legitimni:) - bylo by to mezi "odbory" a zamestnavatelem

Co se tyce vymahani vyhod na zamestnavateli, tak vyhody od zamestnavatele tady NIKDO neresi - rec je pouze o danovych vyhodach (a danovymi poplatniky jsme vsichni bez ohledu na zamestnavatele). Danove vyhody u zamestnavatele vyjednat NELZE. Tohle by asi bylo dobre si uvedomit. Tohle neni o vymahani benefitu nebo o jejich ruseni. Tohle je o danovych zakonech. Tyhle dve veci spolu souvisi jako zacatek pracovni doby (smlouva se zamestnavatelem) a sazba zdravotniho pojisteni ("smlouva" se statem)
19.12.2008 (19:38)  
Nápodobně, Vousáči. Na jednu stranu nejste odborář, na druhou stranu tady v této diskusi obhajujete odborářská stanoviska, citujete je, píšete, jak se účastníte jednání se zaměstnavatelem...

O odborářích navíc píšu v množném čísle, 26tisícový plat je samozřejmě plat průměrný, nikoli váš, to je z uplynulé diskuse naprosto zřejmé. Nemohu za to, že si to vztahujete výhradně na svou osobu.

A co se týče onoho "vidíte jen to, co vidět chcete": Stále jste mi neodpověděl na to zásadní:

1) Je podle vás tato stávka legální nebo alespoň legitimní?
2) Proč plánují odboráři stávku, aniž by vláda cokoli schválila?
3) Kde jste probůh vzal to odpuštění daně na luxusní auta?
4) Je podle vás morální, že běžná rodina musí za inKartu Gold platit 84 tisíc korun ročně, kdežto železničářské se nechce platit ani 15 % této částky?
5) Je podle vás morální, že soukromé společnosti si utahují opasky, zatímco ČD dotované z daní nás všech už podruhé za sebou zvyšují již tak nadprůměrné platy, aniž by to bylo spojeno s nárůstem produktivity nebo alespoň propouštěním?

Odpovědí se samozřejmě nedočkám, to by se vaše jednoduchá odborářská logika postavená na polopravdách, lži a třídní závisti sesypala jako domeček z karet.

P. S.: Benefity typu "všechny knížky zdarma" po svém zaměstnavateli nepožadujeme (a už vůbec ne formou stávky!), neboť víme, že by takové nesmyslné rozhazování ohrozilo ekonomické zdraví firmy. Ale toho vy se bát nemusíte, státní rozpočet je (alespoň za socanských vlád) bezedný, však oni to vnuci zaplatí!
19.12.2008 (19:06)  
Vousáč: K uzavření smlouvy není potřeba podpisu obou stran. Stačí např. koupě výrobku.
19.12.2008 (18:22)  
Pane M,je zajímavé že já žádnou smlouvu s VF nemám,mám normální anonymní Vodafone kartu a přesto jsem měl benefit ve formě bezplatného zvýšení kreditu. To je jen technická poznámka.
Pane Michal Janko,než to ukončím tak si dovolím připomenout,že s vysokou pravděpodobností čtete jen to,co vaše oči chtějí vidět. Jen v této diskuzi jsem dvakrát napsal,že jsem důchodce,tudíž stávkovat nebudu,a vaše výlevy na moji osobu typu,, ó vy odboráři,z vašeho platu 25 000,přineste si na schůzi odborů...a.t.d." jsou zcela mimo mísu. A jestli vaši předchůdci na zaměstnavateli nevymohli benefity,za to já nemohu,moji předchůdci je vymohli. Tímto končím a přeji všem hezké vánoce.
registrovaný uživatel M 
19.12.2008 (17:30)  
Jinak uz jsem to jednou (dvakrat) psal - jestli budou modromozci stavkovat a budou mlet neco o tom, ze cestujici nebrou jako rukojmi, tak az zase jezdit zacnou, tak si nekupujte jizdenky a pruvodcimu reknete, ze nezakoupenim jizdenky protestujete pro schvaleni (nebo jeste lepe uvazovani) nejakeho zakona. Ze je takove pocinani nelegalni? No, urcite je - uplne stejne jako tahle "stavka"
registrovaný uživatel M 
19.12.2008 (17:28)  
Mozna ze na zeleznici nekdo ma 25? Mam pocit, ze karosa psal o sve pritelce, ktera zhruba tech 25 (nebo 20-23) ma. Takze zda se, ze takovi existuji a nejsou to pouze manazeri...

Co se tyce tech volnych minut, tak vtip je v tom, ze dotycnej musi mit v VF smlouvu (ta neni zdarma). Pokud s tim mate moralni nebo matematicky problem, tak si proste predstavte, ze v ramci pausalu dostavate docasne vice volnych minut (zlevnili jednu volnou minutu). Na tyto "benefity" (jako jestli jsou veci, ktere se musi platit benefity, tak uz fakt nevim - benefity teda dostavam kazdej den v samosce...) maji narok vsichni zakaznici dane firmy - neni to nijak omezeno. Na danove zvyhodneni urcitych nepeneznich prijmu ale narok kazdy nema. To je ten "drobny az nepatrny" rozdil...

Co se tyce te tisicovky, ktera nenaskoci na ucet, tak to bylo zjednoduseni - kdybych to sem napsal presne, tak to stejne asi nepochopite, pripadne poprete, zamlzite, cokoliv...
Jo a nevsiml jsem si odpovedi, jestli by se rezijka castkou 100-200 korun mela danit mesicne nebo rocne. Jestli to mela byt rocni castka, tak se patrne staneme danovym rajem, protoze dan z PRIJMU u nas bude pul az jedno procento... Eh, vlastne nebude - narok na tuhle dan budou mit akorat nadlide s rezijkou. Vsichni ostatni budou calovat nejakejch tech 15% za dan a k tomu pojisteni...
19.12.2008 (17:09)  
Vousáči, "...jestli se mluví..." -- možná mluví, ale jenom mezi odboráři. Vláda nic takového neschválila a ani nemá na stole ke schválení.

Už jste napsal, odkud je citace, ale kde ta citace ve vašem příspěvku je? Kde končí citace a začíná váš názor? To jsme se ještě nedozvěděli. Nebo ta citace obsahuje i třeba to slovo "průser"?

Jinak jestli to chápu dobře, tak 15% cena In-Gold pro železničáře a jejich rodiny je nemravná? A 100% cena pro ostatní je podle vás snad mravná?! Já kupříkladu platím 50% cenu knížek z našeho nakladatelství. Ročně to představuje benefit v řádu několika set korun. Mám podle vás jít demonstrovat před Úřad vlády, že ty knížky chci zadarmo? Jen režijky pro celou rodinu by v případě mé rodiny představovalo roční benefit ve výši přibližně 35 tisíc korun (třeba bychom i prodali auto).

A je opravdu "zvláštní", že odboráři nenadávali na změstnavatele, když jim v době krize po 7% zvýšení zvýšil již tak nadprůměrné platy o další 4 %. Ó, jak jste vy, odboráři, smířliví, chvála vám! V naší firmě jsme namísto toho přijali úsporná opatření, na nějaké zvýšení platů v tuto chvíli nikdo ani nemyslí.

Mimochodem, v důsledku pokračující daňové reformy z vašeho průměrného 26tisícového platu ušetříte 450 Kč čistého (kromě částky, o kterou se váš čistý příjem navýšil před rokem). Nechcete proti tomu také stávkovat?

Váš příměr s volnými minutami je naprosto mimo. Jako byste nechápal rozdíl mezi zaměstancem a zákazníkem, snad ani nemá cenu to komentovat. Mohl byste na příští schůzi odborářů přinést jeden výtisk Ústavy ČR, abyste si vyjasnili, na základě jakého jejího článku hodláte stávkovat?
  1 2 3 4 5 ... 14      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko