..: České dráhy zkoušejí nové barevné provedení lokomotiv :..

ČD 163.257, nový nátěr, foto: Javy Praha – Současné trendy v tvorbě „korporátních identit“ hlásají jednotu a tento trend se nevyhýbá ani lakům hnacích vozidel a vozů. Po Železničnej spoločnosti Slovensko a ČD Cargo si pohrává s myšlenkou jednotného nátěru také osobní divize Českých drah. Prvním realizovaným pokusem se stává lokomotiva 163.257. Zatímco slovenská ZSSK realizuje na všech vozidlech jednotný červeno–bílý nátěr "blonski", za pouhý rok své existence stihlo ČD Cargo předvést hodně svéráznou interpretaci jednotnosti. V podstatě platí, že téměř každý nátěr Carga je unikátní a pojítkem je jen převažující modrá barva. Modrou si vybraly pro své barevné experimenty i mateřské České dráhy a prototypový nátěr na lokomotivě 163.257 podle toho vypadá. Světle a tmavě modrou doplňuje světle šedý podklad, pojezd a některé střešní partie jsou vyvedeny v černé barvě. Na skříni pak nikdo nepřehlédne výrazně velké logo majitele. Podle Jiřího Ješety z marketingu Českých drah jde zatím pouze o první pokus, který byl vybrán z několika desítek návrhů. Pokud nový vzhled schválí vedení firmy, přijdou na řadu další lokomotivy a vagony.

Stroj se na veřejnosti oficiálně představil 2. prosince tohoto roku na Hlavním nádraží v Praze v rámci slavnostního otevření Nového spojení, při němž vezla zvláštní vlak pro hosty a tisk. Že tato změna musí být teprve veřejností i fanoušky přijata, to je více než jasné. Přinášíme několik fotografii na „ochutnávku“. A pokud se vám tento lak nelíbí, je pro vás jistě dobrou zprávou, že změna nebude náhlá, lokomotivy se budou přestřikovat vždy, když na ně dojde řada v cyklu pravidelných revizí. „Může se tak stát, že ještě v roce 2020 tady budou jezdit lokomotivy v původních barvách,“ uvedl Ješeta. Řada méně perspektivních řad ČD se tak nátěru zřejmě vůbec nedočká.

ČD 162.357, nový nátěr, foto: Javy ČD 162.257, nový nátěr, foto: Javy ČD 162.257, nový nátěr, foto: Javy ČD 163.257, nové zbarvení, foto: Javy

Zdroj: ČTK/České noviny; foto: Javy


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 8.12.2008 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 13      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Honza  mail  
12.01.2009 (12:58)  
Zjistil jsem, že se tento nátěr nápadně podobá firemnímu nátěru ODOS!
registrovaný uživatel Honza  mail  
15.12.2008 (14:43)  
Svědek: No to teda neni hnus.
11.12.2008 (15:54)  
Že jsou odlišené Cargo lokomotivy je v pořádku /jen to logo není hezké, staré je lepší/, ale nejlepší je, když je každá lokomotivy jiná - dost se jich dá poznat na dálku, o jaký konkrétní stroj jde :-).
registrovaný uživatel Honza  mail  
11.12.2008 (14:00)  
kamilov: To teda nevím, proč by ta modrá mašinka neměla být vidět. A stříbrná by byla fakt hnus!! To by fakt nešlo!! Elefanty jsou svími nátěry fakt "dělo".
10.12.2008 (23:14)  
tak pánové já nevim. řekl bych že řada z Vás trpí nedostatkem fantazie. to že by se mělo něco udělat ja jasné - od změny loga po tu korporátní identitu. fuj to je ale slovo.
řada z Vás si stěžuje a to oprávněně, že loko není na glajzách vidět.
povim Vám příběh o tom jak u nás zavedli montérky s reflexními pruhy. od té doby může být na hale v práci třeba tma ale toho chlapa před sebou stejně vidíte, stačí proužek světla odlesk a víte že tam je.
můj sen je stříbrná - lesklá mašina - leštěný hliník s reflexními pruhy patřičné šíře i po boku stroje a led diody, které opravdu svítí a jdou vidět i z velké dálky.
šťouralům nechávám na posouzení jaké mají být boční pásky, tak jako na Amtracku.
můj názor je, že takto vyvedený Elefant by vypadal vedle Pendolina jako Lambo vedle trabanta.
10.12.2008 (13:02)  
Nátěry ČD, ČDCargo i nevlastní sestry ODOS na mne působí dojmem, jako by vše navrhnul jediný autor, který dostal zadání - nemusí to být praktické, ale musí to být modré, modřejší a šedé, až bělejší.
registrovaný uživatel Honza  mail  
10.12.2008 (9:44)  
Miroslav Zikmund: Ty tmavozelené se žlutým pruhem byly nejlepší!
registrovaný uživatel Honza  mail  
10.12.2008 (9:42)  
Franta Plášek: Co by dělala na ONJ?
registrovaný uživatel Johan  mail  
09.12.2008 (23:39)  
Máme novou lokomotivu 380 ne ? Idkyž tu vidím malou podobnost, stejně tuhle "strakatost" nepovažuju za dobrou. Kdyby se to radši spojilo s elegantní novou podobou nové lokomotivy, kde je divné jen to červené logo, tam by mohla být tak tmavě modrá...ale pořád lepší, než předtím, když jsem ji dnes viděl při cestě do školy...
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
09.12.2008 (23:31)  
Blue seal: Ale proč tam musí být ta šedá a ne třeba bílá? Modrá je ještě pro oči příjemná a i docela výrazná, ale ta šedá celý ten nápad kvalitně degraduje. Takovou šedou jsem kdysi dávno měl na Wartburgu, moderní mi to prostě nepřijde a vzhledné už vůbec. Metalíza by vypadala asi líp, jenže to by se ČD nedoplatily
  1 2 3 4 5 ... 13      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko