..: ČD utrácejí za marketing. Nikdo ovšem neví za jaký :..

Reklama na jih, foto: CSPSVPraha - Marketingové aktivity Českých drah provází stále větší pochybnosti. Vedení odboru totiž podle informací časopisu Týden přerozdělí ročně přes 200 milionů a přitom ani neví, komu a za co platí. Protikorupční policie už vyšetřuje první případ, při němž ČD bezdůvodně odteklo 27 milionů korun. Výběr celebrit do reklamních kampaní by podle časopisu zase mohl být ovlivněn zájmy špiček jedné z politických stran. I když se o podivných praktikách na generálním ředitelství ČD mezi zasvěcenými hovoří již dlouho, tak šokující výsledky auditu čekal asi jen málokdo.

O jménu Petry Tuzarové by se zřejmě veřejnost nikdy nedozvěděla. Od roku 2005 ale na její účet začaly téct stále větší objemy peněz, za něž přitom České dráhy téměř nic nechtěly. Podle Týdne inkasovala Tuzarová za obskurní služby typu "vystavení loga ČD" celkem 27 milionů korun, aniž by měla podepsanou smlouvu. Navíc dlouho neměla ani živnostenský list. Vedení odboru komunikace přitom tvrdí, že o takových výdajích nic neví, Nakonec vše odhalil až interní audit. Nabízí se otázka, koho to vlastně ČD potřebovaly takovým způsobem přeplácet.

Tuzarová ještě na počátku tohoto týdne pracovala jako tisková mluvčí a manažerka několika neziskových organizací. Její poslední zaměstnavatel ji ale po propuknutí skandálu okamžitě vyhodil. "Její jednání se neslučovalo s našimi zásadami," řekla ŽelPage ředitelka nejmenované neziskové organizace s tím, že i když Tuzarová nepřicházela při charitativní činnosti s penězi do styku, organizaci poškodila.

Ani hlubší zkoumání neprokázalo, že by Tuzarová coby manažerka neziskových organizací přišla do styku s ČD. Zvídaví čtenáři mohou hledat souvislosti s podnikáním jejího manžela, které má pravděpodobně několik styčných bodů se stavebními firmami, pracujícími i pro ČD a SŽDC. Tuzar krom toho vystupuje jako bankovní specialista a makléř.

Špička ledovce

O poznání skromnější, ale také méně nápadní jsou příjemci menších dárků od marketingu ČD. Fotbalista Tomáš Ujfaluši měl dostat za své účinkování v reklamní kampani zhruba 2,25 milionu korun, Týden ovšem tvrdí, že peníze dostal ve skutečnosti za jinou kampaň. Před parlamentními volbami 2006 se totiž společně s reprezentačním spoluhráčem Milanem Barošem veřejně vyznal ze sympatií k ODS a po čase se objevily informace, že nikoli zadarmo. Baroš měl mít podle odposlechů z kauzy poslance Moravy slíbeny peníze pro školu ve svém rodišti; Ujfaluši potom mohl být odměněn právě takto.

České dráhy od roku 2003 více než zdesetinásobily výdaje na reklamu. V roce 2003 to bylo 15 milionů, letos už se počítá se čtvrtmiliardou. Peníze používají i k lákání celebrit na palubu pendolin, přičemž se v něm svezlo už několik politicky zajímavých osobností. Krom stabilní a rozhodně ne stydlivé fanynky ODS Lucie Bílé se v něm vezla i rychlobruslařka Martina Sáblíková, tou dobou shánějící všemožnou podporu pro stavbu stadionu. Velmi kontroverzní byla i podpora Českých drah filmu Filipa Renče, který se také v roce 2006 přihlásil k tehdejšímu vítězi voleb. A podivných sponzoringů nezůstalo ušetřeno ani ČD Cargo, které se významnou měrou finančně podílelo na zápase hokejové NHL v Praze. U tolik očekávaného debutu kanadskoamerické soutěže už ale další nadšený politický fanoušek Jaromír Jágr nebyl, během příprav jej totiž z New York Rangers zlákala ruská konkurence.

Dárky za politickou podporu rozdávala i ČSSD

Aby bylo jasno - pokud by byl tento princip rozdávání peněz z eráru skutečně realitou, nebyl by to vynález ODS. Nejabsurdnějším příkladem byl v minulosti státní podnik Lesy ČR, který podle zasvěcených rozdával lukrativní honoráře umělcům napojeným na ČSSD. Čirou náhodou v době, kdy ministerstvo zemědělství řídil sociální demokrat Jaroslav Palas. Evidentním příkladem výměny peněz za politickou podporu byla ostatně i tzv. opoziční smlouva, která ČSSD umožnila vládnutí po volbách v roce 1998. ČSSD tehdy vyměnila s ODS tichou podporu pro svou menšinovou vládu za řadu lukrativních postů ve státní správě i představenstvech státních podniků.

Zdroj: Týden (A), Týden (B). Autorský text ŽelPage.cz.


Honza Beránek / JTB | 6.11.2008 (23:14)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
11.11.2008 (12:37)  
OKa - dá se k nim dostat - moje chyba.
registrovaný uživatel M 
11.11.2008 (11:37)  
Tak cti jen ty seriozni a zajimave clanky a bulvarni komentare necti...

a to si tu ani nepřečtu všechny názory, porotže je tu vidět jenom malá historie fóra, a nedá se k ní dostat ani přez odkaz.
???
11.11.2008 (11:34)  
Hlavní problém těchto stránek je, že lidi neudrží téma - od reklam na režijky a to si tu ani nepřečtu všechny názory, porotže je tu vidět jenom malá historie fóra, a nedá se k ní dostat ani přez odkaz.

Jděte se hádat jinam pánové. děkujeme

Máme brát želpage za seriózní server? nebo jenom za "tlachárnu", kde si léčí mindráky různí lidi? Nevím - každopádně je to jenidé místo, kde si můžeme přečíst zajímavosti ze světa železnice - autorům zajímavých článků tímto děkuji.

Existují lidé, kteří by dali všechno na světě, kdyby mohli na té Vámi zatracované železnici pracovat - ale díky zdravotním problémům nemůžou. A dokonce by jim nevadil malý plat, špatné pravocní podmínky a idiotské řízení a management.

Téma bylo reklama a její cena - režijky????? asi mám záporné IQ protože nechápu o co tu komu jde - házíte na sebe hnůj.
registrovaný uživatel BGB 
11.11.2008 (8:18)  
MZ: Ono by se zřejmě s hodnotou té platnosti - uznávání na Slovensku kalkulovat muselo, podobně jako by zdanění a odovodům podléhaly i jízdní výhody FIP.
registrovaný uživatel M 
10.11.2008 (23:53)  
tenzor - opravdu bude lepsi, kdyz si zjistis, jak to s tim navrhem je... Potom nebudes muset tu BTW otazku pokladat...
registrovaný uživatel tenzor 
10.11.2008 (23:17)  
Railpic: Ok.. pochopeno. Zákony jsou nastaveny tak, že kdybych byl zaměstnancem CK, tak bych to musel mít jako příjem, takhle to mám zadarmo. Že by ovšem naši mocní mělo opravdu na srdci jen zjednodušení a zefektivnění systému bych si nebyl tak jistý :)

M: Jistě, cena in-Gold je jasná, je to produkt který si může koupit každý.. ale cena režijky?

BTW, pokud se tedy za režijky bude platit daň z příjmu, nebudete tedy nic namítat proti tomu, aby železničářům přidali na platu, aby se to dorovnalo? Když jde opravdu jen o zjednodušení systému a ne o státní kasu?:)
registrovaný uživatel M 
10.11.2008 (22:46)  
Jediny rozdil je v tom, ze takhle by zamestnavatel nemusel platit statu ty socialni a dalsi davky co musi platit za zamestnance
No, to je ale DOST DOST podstatnej rozdil... Dela to celkem (za zamestnance i zamestnavatele) vic jak pulku te slevy!!

Jako doporucuji ti, otevrit si firmu, zamestnat si lidi a misto platu jim davat slevy a veci. Az na tebe z financaku prijdou, tak jim rekni "ale pani, vzdyt ja si ty jejich "mzdy" stejne dam do nakladu a pojisteni a dane jsou nemoralni"...
Jestli to moralni je nebo neni nevim. Vim ale ze kdyz nebudou tyhle pojisteni a dane, tak u doktora nebudes platit ne 30, ale 300 korun. Ze listek na MHD nebude stat 15, ale 150 korun. Potom si snad vzpomenes, co kdysi bylo "amoralniho"...
Pokud o slevu, kterou nikdy nevyuzijes, tak ta zjevne nejde nijak ocenit a proto ji nelze uvest jako prijem (dokud si zajezd nekoupis, tak nemuzes uplatnit slevu a nemas zadny "prijem"). Naopak cena In-Gold (mimo jiz zminenych veci, ktere spocivaji v tom, ze rezijka neni uplne totozna s In-Gold) je stanovena naprosto precizne. A okamzikem jejiho obdrzeni muzes cerpat vyhody z ni plynouci bez ohledu na to, zda-li to skutecne vyuzijes.

Vono jako asi takto - pokud rikas, ze tu In-Gold treba nekdo ani nevyuzije a proto je nesmyslne z toho platit dane. Mno - rekneme, ze dostanu vyplatu za mesic cash. tyhle penize zakopu pod zem, spalim je nebo je dam proste uplne stranou a nikdy je nepouziju - znamena to teda, ze z takovych penez nemusim platit dan a pojisteni?
10.11.2008 (21:47)  
Tenzore, ještě jednou. Sleva u cestovky, kterou dostaneš jako zaměstnanec ČD, není příjmem ze zaměstnání a nepodléhá žádnému zdanění. Zákon rozeznává 5 typů příjmů, tady se bavíme o příjmu ze zaměstnání, který vyplácí zaměstnavatel. Cestovka tvojím zaměstnavatelem není. Naoapak podobný mechanismus funguje jako legální způsob, jak zdanění slev zaměstnancům obejít, ale to už sem nepatří.
Cílem zdanění režijek hlavně není dostat do pokladny navíc pár milionů, ale zjednodušit zákon, ve kterém jsou podobných výjimek desítky. Každá výjimka má nějaký důvod a zastánce, takže má-li se podstatně zjednodušit a zefektivnit daňový systém, tak se to bez radikálního řezu prostě neobejde.
registrovaný uživatel tenzor 
10.11.2008 (19:42)  
A pokud jde o tu slevu, tak asi takto... V cervnu ma takovej pracovnik brat 20K a sef mu rekne - "hele Fando, ja mam napad - dame ti jenom 5K a zbytek ti dame ve forme slevy na zajezd, kterej sis chtel stejne koupit".
Jestli ti tohle pripada OK, tak jo, v pohode, zadnej problem:-)

I v pripade, ze by si tu slevu zamestnavatel odecetl z dani jako vydaj, to same by musel udelat v pripade ze by zamestnanci zaplatil mzdu. Jediny rozdil je v tom, ze takhle by zamestnavatel nemusel platit statu ty socialni a dalsi davky co musi platit za zamestnance (a tady se opet dostavame k tomu, nakolik logicke a moralni je, aby zamestnavatel musel statu ktery se nestydi mluvit o podpore zamestnanosti, odvadet tyto poplatky, ktere se jeste navic podruhe zdani, misto aby se to odecitalo z platu zamestnance - ono by nebylo hezke videt natvrdo, ze cista mzda je polovina superhrube, ze). Takze ok, jistou logiku to ma, ale porad nechapu, jakym zpusobem to vycislit, v danem priklade je to jasne, ale co treba v pripade te nasi slevy u CK? Ja jsem ji treba nikdy nevyuzil a nekdo diky ni muze usetrit (teoreticky) treba 10 000 rocne, z kterych neplati dane. To same je u rezijky.. muze ji mit clovek, ktery vlak vyuzije jen v letnich mesicich na par cest na dovolenou a zpet a vylety - proto rict ze jeji hodnota je stejna jako In Gold, je opravdu lehce mimo.
Mozna by to chtelo mit nejaky realny odhad, o kolik tedy stat realne diky rezijkam prijde.
P.S.: Nainstaluji nam kavovar, kde bude kafe zdarma (doted byla moznost jen z automatu kde se platily trzni ceny pronajimateli). Doufam ze nebudu muset platit zvlastni dane, zvlast kdyz kafe temer nepiju :)
registrovaný uživatel M 
10.11.2008 (17:39)  
Jak jak? Je to prijem? Je... Ma In-gold vycislitelnou hodnotu? Bezesporu ma... Takze z hlediska dani v tom problem neni zadnej.
Staci se akorat odprostit od toho, ze se prijem spojuje s cisly na ucte. Kdyby to bylo jinak, tak by lide zamestnavateli nosili uctenky ze supermarketu, oficialne nepobirali zadny plat, pouze by dostavali "vsimne" v podobe zaplacenych nakupu.

Ad MHD - ano, to je pravda, platilo by to vsude. A to je jeste potreba rict, ze se to tyka i stravenek, ktere nepobiraji jen zamestanci ve VHD. Ze by kvuli tomu byly protesty je takrka jasne - urcite v zemi, ze 30 korun za doktora dokaze drtive vyhrat volby (ke vsemu takove, ktere o 30 korunach ani nerozhoduji)...
Bohuzel ale "socialni usnosnost" (opravdu masivni uvozovky) neni jedinym kriteriem. Jsou tady taky veci jako Madarsko atp. Proste je potreba videt, ze nejde urcite veci delat donekonecna, podobne jako v rodine nejde mit prijmy 20K a vydaje 30K. Az nikdo nepujci a rodina bude -200K, tak ten pad bude mnohem, mnohem tvrdsi, nez kdyz je bilance -100K. A hadejte, kdo na tom potom bude nejhure - no, ti bohati to urcite nebudou...
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko