..: Celkem 28 mrtvých a 135 zraněných po srážce vlaků u Los Angeles :..

Ilustrační obrázekLos Angeles - Tragická nehoda nedaleko kalifornského Los Angeles, při které se v pátek 12. září srazil osobní a nákladní vlak, si podle posledních zpráv vyžádala 28 obětí a dalších 135 zraněných. Lékaři i nadále bojují o život osmi desítek cestujících, zatímco záchranáři vyprošťují další těla z trosek po havárii. Záchranné týmy z širokého okolí pracovaly na místě nehody celou noc z pátka na sobotu, zatímco vyšetřovatelé se snaží zjistit přesnou příčinu. Jako nejpravděpodobnější verze se zatím jeví selhání lidského faktoru, když strojvůdce přejel návěst zakazující jízdu.

Denise Tyrrellová, mluvčí společnosti Metrolink, uvedla, že chyba se pravděpodobně stala na straně jejího zaměstnance. "V tomto okamžiku musíme připustit, že to byl pracovník Metrolinku, který se dopustil chyby, jež zavinila včerejší nehodu," uvádí se v tiskovém prohlášení. "Nevíme, jak se nehoda stala, zda náš vlak narazil do toho druhého vlaku, nebo druhý vlak do nás," informuje dále Tyrrellová. Soupravy se srazily přibližně v 16:32 pacifického času (SELČ-9h) ve stísněném oblouku v údolí San Fernando, asi 50 kilometrů severozápadně od centra aglomerace. Informace o přesném počtu cestujících se rozcházejí, nicméně v osobním vlaku mělo podle dostupných zpráv cestovat 222 lidí, zatímco posádku nákladního tvořily dvě až čtyři osoby. Strojvůdce osobního vlaku srážku přežil a jakmile to zdravotní stav dovolí, bude důležitým svědkem pro objasnění tragédie. Otázkou zůstává, proč střetu nezabránila výstraha zabezpečovacího zařízení.

V kritickém momentu v zatáčce do sebe soupravy narazily takovou sílou, že došlo k úplné deformaci několika vozů. Jeden vagon osobního vlaku ihned po střetu vykolejil, stejně jako sedm vozů a lokomotiva nákladního vlaku. Nárazové síly vymrštily části souprav zcela mimo kolejiště. Tato nehoda je nejhorším vlakovým neštěstím v USA od roku 1993, kdy v Mobile v Alabamě zahynulo 47 lidí. "Je to nepochybně nejvážnější vlakové neštěstí, které se tady stalo za poslední dobu. Nikdy jsem nic takového neviděl," komentuje událost starosta Los Angeles Antonio Villaraigosa.

Záchranné práce komplikoval obtížný přístup k jednotlivým vagonům. Ihned po zneškodnění požáru začali záchranáři vytahovat cestující všemi dostupnými cestami, přičemž jednotlivé skupiny prohledávaly vykolejené vozy. Pro zvládání náporu raněných bylo přímo na místě vytvořeno provizorní lékařské zařízení, odkud byli přeživší postupně rozváženi do okolních nemocnic. I největší zdravotnická centra v regionu vyzývají dárce, aby pomohli s řešením nedostatku krve.

Metrolink je regionálním sdružením železniční dopravy, jež zastřešuje příměstské vlaky v širším okolí Los Angeles. Od roku 2005 provoz zajišťuje společnost Veolia Transport, která dopravu převzala od Amtraku. V současnosti provozuje Metrolink celkem 7 linek o celkové délce 620 km, včetně přípojů na dálkové spoje Amtraku. Tyto vlaky denně využívá přibližně 46 tisíc cestujících. Velká většina spojů jezdí výhradně v dopravních špičkách, kdy se stala i páteční nehoda. Tragédie ze San Fernanda je přitom už třetím vážnějším incidentem od vzniku Metrolinku před 17 lety - v roce 2002 si čelní srážka s nákladním vlakem vyžádala dva mrtvé a 22 zraněných; v lednu 2005 pak po nárazu do stojící lokomotivy a následném vykolejení zemřelo 11 lidí a přes sto dalších utrpělo zranění. Ve všech případech byl na vině lidský faktor v situaci, kdy spolehlivost zabezpečovacího zařízení stojí výlučně na rozhodnutích posádky.

Zdroj: CNN, ČeskéNoviny.cz


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 14.9.2008 (3:29)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu USA


registrovaný uživatel numo 
16.09.2008 (19:21)  
registrovaný uživatel Foxx  mail  
14.09.2008 (8:51)  
Američany asi moc na příměstskou dopravu vlakem neužije. Jinak koukám že se snad v celé severní Americe používaj ty samé soupravy na "suburban train".
registrovaný uživatel xyz  mail  
14.09.2008 (7:50)  
kachitta má pravdu. Aktuálně je v Kalifornii (PDT ~ GMT-7 ~ SELČ-9) sobota 22:50.
14.09.2008 (3:40)  
mám pocit že je to SELČ-9
registrovaný uživatel milos  mail  
14.09.2008 (3:38)  
jsem prvni, kdo tento clanek cetl? :- )

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko