..: Něco o plánovaném napojení letiště Mošnov na železnici. :..

Ilustrační obrázekMošnov - O záměru přivést koleje k mezinárodnímu letišti Leoše Janáčka jste už možná někteří četli, či slyšeli - informace to není nijak nová. Jelikož se mi však do rukou dostalo oznámení o záměru samotném, které na svých třech stech stránkách podává podrobnější informace, rozhodl jsem se ty nejdůležitejší sepsat a podělit se o ně s vámi. Jedná se totiž o první účelně budovanou „osobní letištní kolej“ u nás, a ač délkou nepříliš zajímavou, půjde o relativně rozsáhlou stavbu. Celý název záměru zní: „Rekonstrukce a zkapacitnění trati Studénka – Mošnov“, a i z pohledu do mapy je tedy více než zřejmé, že se bude týkat trati 325 ze Studénky do Veřovic, konkrétně úseku Studénka – Sedlnice. Počítá se s rekonstrukcí železničního svršku a spodku, a všech traťových staveb tak, aby bylo dosaženo traťové rychlosti 90 km/h a umožněna zábrzdná vzdálenost 700 m. Zároveň bude část trati 325, spolu s nově vybudovanou spojkou do Mošnova, elektrifikována podobným způsobem, jako nedaleká trať 316 (ovšem bez AVV).

Varianty

Dlužno podotknout, že dotčené instituce dostaly k posouzení dvě varianty stavby. První jsem zde zběžně popsal, druhá počítala se zaústěním posledních cca 900 m trati do podzemního tunelu, který by vyústil pod letištní budovou. Pod zemí by byla situována i budoucí dopravna Mošnov. Ač se tato varianta jevila jako nejšetrnější k životnímu prostředí i stávající zástavbě v okolí Mošnova, nevyhovovala by z hlediska vlivu na podzemní vody.

Studénka

Stávající 4. (štramberské) nástupiště bude u obou kolejí (15 i 17) rekonstruováno, nová výška nástupní hrany bude 550 mm nad temenem kolejnice (současný standard). Délka nástupiště u koleje č. 15 (blíž staniční budově) je projektována na 170 m, na 17. koleji to je metrů 80. Obě nástupní plochy budou vybaveny přístřeškem pro cestující. Dále dojde k propojení kolejí 5 a 5a, které od sebe v současné době dělí zarážedlo a rampa před staniční budovou (ze strany trati 270) – ta bude kvůli tomuto účelu bude zúžena tak, aby kolej mohla probíhat před budovou, vedle třetí koleje.

Dále bude trať pokračovat po téměř nezměněné trase až k Sedlnicím, dojde však k rekonstrukci 6 mostů, 6 propustků a úpravě dvou silničních nadjezdů. O protihlukových stěnách se neuvažuje, pouze u dotčených budov budou vyměněna okna za nová, omezující hluk. Dva nové úrovňové železniční přejezdy vyrostou na kilometrech 1,430 a 2,430. V km 4,335 – 5,296 bude zřízena nová výhybna Bartošovice, ovládající jednu průjezdnou (100 km/h) a dvě předjízdné koleje o délce 700 m a povolené rychlosti do 60 km/h.

koleje 5 a 5a Ilustrační obrázek Čtvrté nástupiště ve směru do Veřovic Čtvrté nástupiště ve směru od Veřovic
  • Výřez z fotomapy ukazuje žst Studénka, a její plánované úpravy. Další snímky podrobněji zachycují současný stav.

Sedlnice

V km 6,531 ve směru od Studénky bude instalována výhybka (typ J49 – 1:18,5 – 1200 typ III), s navazující odbočnou kolejí, navrženou na rychlost 95 km/h, Od Sedlnic bude možnost odbočení v km 7,187, kde bude položena druhá výhybka (typ J49 – 1:11– 300), od níž bude pokračovat odbočná kolej s rychlostí do 50 km/h. Třetí výhybkou bude transformátorová J49 – 1:14, umístěná ve směru od budoucí dopravny Mošnov na rozvětvení trati ve směrech Studénka a Sedlnice. Rovněž bude postavená nová zastávka Sedlnice, sloužící cestujícím, kteří využijí nových spojů do Mošnova (stávající stanice totiž leží až za odbočkou.)


Letištní talent

Mošnov

Na nově postaveném úseku ze Sedlnic do Mošnova vyrostou dvě zastávky – první ponese jméno Mošnov – průmyslová zóna, druhou bude konečná stanice dopravna Mošnov. Její dvě kusé koleje bude větvit výhybka S49 1:9300, mezi nimi se bude nacházet ostrovní nástupiště o délce 170 m, a jako všechny nové či upravené zastávky bude i ono mít nástupní hranu 550 mm nad temenem kolejnice. Ovládání dopravny, jakož i celé infrastruktury trati, dostane na starost žst. Studénka, a následně řídící dispečerské středisko v Ostravě.

Ilustrační obrázek
  • Mapa celé trati ze Studénky do Mošnova. Červeně je stávající úsek trati 325, který projde rekonstrukcí, zeleně je nová trať (náčrtek od ruky, proto omluvte možné nepřesnosti)

Zdroj: cenia


Martin Grill Poslat mail autorovi | 29.8.2008 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel IC540  mail  
25.04.2011 (17:01)  
Tomáš Záruba: Být po mém, tak vlak bych zamítnul. Nechal bych tam jezdit busy. Nejlépe ty pěkné, modro-bílo laděné od společnosti OREDO.
03.09.2008 (15:04)  
Ono to při tom prodloužení cesty asi o 100% oproti silnici (do centra trs Sedlnice - Svinov) v kombinaci s nízkou rychlostí bude vůbec někoho zajímat...?
registrovaný uživatel Foxx  mail  
03.09.2008 (14:37)  
Deadeye: Nejsem sice M ale... Čas na otočení letadla je 25 - 60 minut. Halt v letectví platí, že jen letadlo co je ve vzduchu vydělává.
Jinak v létě na chartery by se cestující i našli, ale přes zimu v OSR na letišti chcíp pes.
02.09.2008 (10:41)  
to M: parove spoje jsem pocital oddelene proto protoze to letadlo nesedne, nevyhodi cestujici a za deset minut neleti dal (tedy vetsinou). Ono se chvili zdrzi. Proto pri pocitani "dopravni obsluynosti letiste" musite pocitat s tim, ze po priletu lidi odvezete, ale pro odlet, ktery je treba za 3 hodiny, je navezete az pozdeji. Stejne tak argument s pribuznymi castecne obstoji. Ac Vy treba letate obden, vetsina ceske populace leti jendou za cas a velmi casto s doprovodem pribuznych. Ono tech cca 3 az 25 tisic za letenku je porad pro vetsinu nasincu docela palka. Nehlede na to, ze z Ostravy casto letaji chartery s turisty. Navic nejde jen o spojeni s Ostravou, napriklad pri dobrem vlakovem spojeni a sirsi nabidce letu, je zcela realne, ze lidi z Olomouce, Hranic, Prerova, Bohumina, Opavy apod. mohou vyuzit noveho vlakoveho spojeni na letiste. Osobne si aorat myslem, ze braneni se lowcostum je blbost. Prave pro lowcosty jsou ostravske a brnenske letiste jak stvorena. Je videt, ze zatim je to jen hra radnich na velkomesto, nez logicke uvazovani o smysluplne vyuziti infrastruktury.
02.09.2008 (8:52)  
móóóóc hezky jsem si početl.. móóóóc pěkný článek...

pro ty kteří nechtějí nechávat své vlastní auto na pospas hlídačům, když odltí na týden pryč a nemají rodinu, která by je mohla na letiště doprovodit, je to skutečně lákavá
představa dostat se pohodlně na letiště.. závidím kdekterému městu, že tam mohu pohodlně nastoupit do vlaku, metra či autobusu na letišti a nemusím být odkázán na blahosklonost taxikářů (mimochodem stejní taxikáři jako v Ptrazese najdou i v Londýně či Neapoli - mám osobní zkušenost, až 6x předraženo, kdyby mi předtím spolucesující neřekli tu "správnou" cenu)
zajímavé připomínky těch kdo, "tomu" rozumí...
je ale nutné každý příspěvek emociálně okomentovat?to Web: Praha ATRka pro zhruba 60-70 lidí (ale létá to co vím dost prázdné) ...hm a já zase viděl, že dost plné.. názor jako názor, já si za svým nestojím, mám na dálku 1,5 dioptrie...

to NiteFlite: vedeni ostravskeho letiste brani lowcostum sec muze ... můžete k tomu dodat i nějaké podrobnosti?
02.09.2008 (7:09)  
Mimo téma - Pokud se dohrabete mezi ty negramoty do Číny, bude zřejmě negramotnej taky. Nebo zvládáte středoškolskou normu 2000 znaků .-)
01.09.2008 (9:53)  
Martin Grill: U nás občas jede i vratka :) 163+3/5/6 Bdmtee+163 :) Já bych jim nic nekupoval novýho, my musíme bejt rádi, že sem dvakrát denně dopoledne v kladiva (když tím jede málo lidí) zajede z Pardubic 471.
registrovaný uživatel M 
31.08.2008 (21:50)  
Web - asi takto: Cinani maji 100 mega negramotnych, ale udelali si olympiadu, kde svetu ukazali, jak jsou super. My mame jiny problemy, akorat nemame tu olympiadu:-))
Jedno mi to neni, ale ze bych se mel rozcilovat, tak to radeji ne
registrovaný uživatel Web 
31.08.2008 (21:42)  
Martin Grill: A kdo si to chce postavit? Kraj, nebo stát? To jsou "oni"?
registrovaný uživatel Web 
31.08.2008 (20:02)  
Martin Grill: Nejvíc pravděpodobná je 460 první týden a pak 810ka s polstrovanejma sedačkama. Obdobně jako v Praze na ML - a to ta nějakej potenciál má. Já fakt nevim, to je všem uplně buřt že se budou vyhazovat miliony oknem?
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko