..: 109E představena: nová generace lokomotiv Škoda přichází :..

Ilustrační obrázekPlzeň - Dnes nastala chvíle, na kterou česká železniční veřejnost netrpělivě čekala několik let. Od jedenácti hodin dopoledne proběhla v areálu Škody Transportation v Plzni prezentace, jejiž součástí bylo i představení nejmodernější české lokomotivy - Škody 109E - která již zanedlouho vstoupí do služeb ČD jako lokomotivní řada 380. Ještě do konce léta by se lokomotiva měla podrobit zkouškám na ZŽO v Cerhenicích, v následujících měsících má výrobce zaručit postupnou homologaci této řady ve všech sousedních zemích. Díky kolegům Josefu Petrákovi a Lukášovi Hradeckému se s vámi můžeme podělit o první záběry nové vlajkové lodi plzeňské Škody i celých ČD.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Představený prototyp jezdí vlastní silou a první den se představil na stejnosměrném napětí 3 kV, schvalovací proces pro reálný provoz však podle vyjádření výrobce ještě nějakou dobu potrvá. Škoda se přitom bude usilovat o současnou homologaci v ČR, ve všech sousedních státech a v Maďarsku. Podle dostupných informací by měly být připraveny dva prototypy, jež podstoupí zkoušky. Roll-out stroje 380.002 se uskuteční v září na veletrhu InnoTrans 2008 v Berlíně. V září se rovněž lokomotiva podívá na okruh v Cerhenicích. První jízdy po zkušební koleji v plzeňském areálu přitom byly oznámeny v polovině června.

Škodovka svému stroji věří

Ilustrační obrázek Jak pro ŽelPage uvedl ředitel realizačního týmu Marek Herbst, plzeňská Škoda svému novému produktu věří a předpovídá mu úspěch. Technické možnosti vozidla jsou vzhledem k požadavkům značně naddimenzované, což by mělo v provozu poskytnout dostatečnou rezervu v jakékoli situaci. Lokomotiva má být schválena pro rychlost 200 km/h, přičemž testy v září letošního roku proběhnou při rychlostech do 220 km/h. "109E ale zvládne daleko víc," dodává Herbst. Třeba použitý sběrač představuje typ použitý při konstrukci francouzských TGV; i další komponenty ale mají 380 zařadit mezi technologickou špičku v oblasti železničních vozidel.

V souvislosti s vývojem řady 380 se mnohokrát mluvilo o zpoždění celého projektu. Vývojový tým Škody tyto informace vyvrací: prodloužení vývojové fáze oproti prvotním plánům bylo způsobeno čekáním na úpravu norem TSI, jež zpřísnila požadavky na pevnost skříně a bezpečnost strojvedoucích. Právě nejnovější revize TSI způsobila přepracování původního designu studia Porsche Design, který zcela nevyhovoval aktualizovaným požadavkům. V této době se zároveň čekalo na finální specifikace pro zabezpečovací systém ETCS (European Train Control System), se kterým má být lokomotiva plně kompatibilní. Systém ETCS se nyní ve své druhé verzi nasazuje na nově budované tratě v Evropě, ale průběžně se s ním počítá i na existujících hlavních koridorech. V současnosti je postupně dosazován i na rekonstruovaných úsecích sítě ŽSR, kam budou stroje řady 380 v budoucnu zajíždět.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Na dnešní prezentaci byl médiím předveden druhý prototyp, 380.002-6, který se již v následujících dnech zúčastní prvních zkoušek a na podzim oficiálního roll-outu na berlínském veletrhu InnoTrans 2008. Stroj 380.001 se v této chvíli nachází těsně před dokončením a dá se předpokládat, že od září se zapojí do testování. Prvnímu zákazníkovi - divizi osobní dopravy Českých drah - budou první kusy dodány v průběhu platnosti grafikonu 2008/2009. Škoda Transportation přitom ČD nabízí možnost logisticky zajišťovat veškeré opravy v DKV Praha a dodávky náhradních dílů ze strany výrobce, čímž by uživatel dostal kompletní službu a nemusel pro běžný servis využívat výhradně vlastní personál a prostředky.

Pravidelné nasazení za rok

S turnusováním řady 380 počítají České dráhy od začátku platnosti GVD 2009/2010. Již příští rok se ale nové lokomotivy objeví na výkonech v osobní dopravě. Stroje řady 380 mají být nasazovány operativně na celé síti ČD v rámci dodatečného provozního testování v různých podmínkách. Není tedy vůbec vyloučeno, že se s touto řadou setkáme i na poněkud neobvyklých výkonech. Po nasazení do pravidelných oběhů v prosinci 2009 se s řadou 380 počítá na vlacích EuroCity na prvním tranzitním koridoru, kde tyto stroje nahradí řadu 350 ZSSK a 1216.2 ÖBB.

Ilustrační obrázek Právě s lokomotivami Taurus se přitom počítá v příštím GVD jako s dočasným řešením nedostatku vhodných lokomotiv pro vozbu vlaků vyšší kvality na prvním koridoru. České dráhy zvažují možnost pronájmu strojů Siemens ES64U4-C (1216.2 ÖBB), ačkoli jízdní doby vlaků EuroCity jsou pořád vypočítány pro řadu 350 s plánovaným přepřahem v Břeclavi. Podle Jana Paroubka, ředitel odboru kolejových vozidel generálního ředitelství ČD si toto opatření vyžádala komplikovaná vyrovnávka výkonů se slovenským dopravcem ZSSK, jehož lokomotivy řady 350 jsou pravidelně nasazovány v úseku Břeclav - Praha. Zejména po oddělení společnosti ČD Cargo je reciproční vyrovnávání najetých kilometrů nereálné a služby se musí kompenzovat finančně, což je pro dopravce nevýhodné.

Technické parametry

UrčeníInteroperabilní lokomotiva pro osobní a nákladní dopravu
Rozchod1435 mm
Délka přes nárazníky18000 mm
Délka přes čelníky15800 mm
Maximální šířka3080 mm
Výška nad temenem kolejnice3905 mm
Průměr kol1250 / 1170 mm
Vzdálenost otočných čepů8700 mm
Trakční systémy3 kV ss, 25 kV 50 Hz, 15 kV 16,7 Hz
Jmenovitý výkon6400 kW na všech systémech
Rozjezdová tažná síla274 kN
Maximální rychlost200 km/h
Uspořádání dvojkolíBo`Bo`
Pohon dvojkolídutým hřídelem
Pneumatická brzdakotoučová s disky uvnitř kol

Jedná se o nejvýkonnější a nejrychlejší lokomotivy z produkce Škoda Transportation na českých kolejích. O více než 1000 kW překonává lokomotivní řadu 184.5 ve službách SD-KD a o více než polovinu dosud nejvýkonnější stroj ve flotile ČD, lokomotivy řady 151. Údaj o hmotnosti není oficiálně znám, hovoří se o 86 tunách. "Lokomotiva má ještě několik set kilogramů rezervu," řekla ŽelPage v pátek mluvčí Škody Radka Pistoriusová.

Zdroj: Škoda Transportation, ŽelPage. Foto: Ing. Lukáš Hradecký, Josef Petrák. Text: Josef Petrák, Juraj Kováč.


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 24.7.2008 (16:53)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu ČR Plzeňský


  1 2 3 4 5 6 ... 57      Zpráv na stránku:   
01.08.2008 (11:01)  
zdarvim vas
i ja si myslim ze je ta lokomotiva oskliva a nektere detaily mohly byt reseny kdyz ne lepe tak alespon ne tak nehezky. a mrzi me to. souhlasim s tim co o tom pise land, vcetne jeho zduvodneni. samozrejme hypotetickeho, treba opravdu nejaky budouci kardaus nebo diblik travil noci v atelieru nad sadrovymi modely nebo s mysi a monitorem, udelal to nejlepsi a jen par drobnych detailu mu uniklo, treba ta silena kostka na boku za kabinou, ktera zrejme kryje kameru. a nejaky novodoby akademik kreibich naskicoval spoustu navrhu barevneho reseni nez nasel ten nejlepsi. a budouci generace je oba po zasluze doceni jako ty uz zminene :) tim nechci nijak snizovat praci tech kdo se na tom podileli, mam jen svuj vlastni subjektivni nazor.
co se vystrojeni tyka, ma podle mne land pravdu i tady, a pocitam ze po zkouskach se to zlepsi, je to ostatne prototyp, a to "rychle to tam nejak pridelejte, at uz muzeme jezdit" se da pochopit. ovsem rez na kolech pri oficialnim predstaveni...
a hlavne, rad si prectu jeho komentare, nejen proto ze s nimi souhlasim, ale protoze maji uroven a jsou k veci (i kdyz trochu dlouhe :) ) a chci se ho zastat, protoze v tom mnozstvi textu nekteri zrejme nezachytili uplne presne co se snazi sdelit, a tim mene jeho argumenty, a to vede k vylevum typu "jsi guma, ja o tom vim vic nez ty protoze krome zelpage ctu i diskusi na k-reportu". taky se rozhodne nesnazi nikoho uzemnit tim co dela, i kdyz to "kdybych se lip ucil, nemusel sem ted sedet v kanclu a mohl jsem byt taky konstrukter" z toho vylozene kouka, ale to tam land opravdu nepise. a jestli krome prace, ktera s zeleznici souvisi velmi malo jeste pise odborne clanky o lokomotivach, tak je frajer, i kdyz mu o to v oboru nikdo nestoji :)
01.08.2008 (10:14)  
land: Nejoptimálnější je nesmysl. Z podstaty věci by nejoptimálnější mělo být optimálnější, než optimální. Jenže pokud by existovalo něco optimálnějšího, než optimální, potom by optimální nebylo optimalním. Doufám, že je to pochopitelné. Je to něco jako 4. stupeň přídavného jména dobrý. Dobrý, lepší, nejlepší, sovětský. :)
registrovaný uživatel M 
01.08.2008 (9:24)  
land - moje zminka "nejoptimalnejsi" nijak nsouvisi s tim, co jsi napsal ty a mam za to, ze z textu je patrne, ceho a koho se tyka
registrovaný uživatel Raquac 
01.08.2008 (8:48)  
land: Doporucuji navstivit 23.-26.9. tohoto roku veletrh Innotrans v Berline. Bude tam kazdy, kdo minimalne v Evrope, v oboru kolejovych vozidel neco znamena nebo hodla znamenat. Tam si na jednom fleku muzete srovnat celou spicku, vcetne provedeni detailu podvozku, vedeni kabelaze a povrchove ochrany spojovaciho materialu.
01.08.2008 (8:44)  
land: Pane kolego, nechci být jízlivý, ale Vaše příspěvky neustále poukazují na Vaši odbornost, kterou neustále vyzdvihujete. Místy to připomíná vychvalování. Vaše sáhodlouhé "romány" mi vnulky myšlenku, že o Vaši odbornou publikaci v oboru už nikdo nestojí, tak své myšlenky publikujete v nezkrácené verzi zde.
01.08.2008 (8:17)  
MZ: Pokud je pro tebe přítomnost ARR v lokomotivě měřítkem dokonalosti, pak lze konstatovat, že lokomotivy řady x62 a x63 patří stále ke světové špičce, ne?
registrovaný uživatel land 
01.08.2008 (0:16)  
To čunče: Že Vaše reakce začínají bez obalu zpravidla urážkou, osočením, nebo něčím podobným beru na vědomí coby Váš osobitý styl, omluvte mě ovšem v tom, že pro změnu není mým stylem oplatit Vám stejnou mincí. Nepochybně to bude nejspíš z toho důvodu, že zřejmě nepředstavuji typickou osobu z Vašeho okolí. Vezměmež tedy za vynucené pravidlo, že se budeme vzájemně oslovovat tak, jak jsme každý ze svého prostředí zvyklí, a to přes výsledný rozpor v úrovni těchto titulů. Chápu situaci, že chtít po Vás příliš velký zlom by bylo něco jako působit Vám násilí.

Jsem velmi mile překvapen Vaším konstatováním, že si umíte představit hezčí uspořádání detailů na vaničce. K tomuto gigantickému skoku (a nebo jen dodatečném přiznání?) ve Vašem estetickém cítění Vám upřímně blahopřeji a konstatuji, že v tomto jsme tedy (alespoň prozatím, uvidíme, co Vy na to dál) stoprocentně zajedno.

Kecy o šroubech, jak jste to shrnul, si od cesty (stejně tak jako jakékoliv projevy koroze na dopravní technice, zvlášť, pokud je téměř nová) nechat naprosto nemohu. V praxi se s tím potkávám několik let a vím, o čem mluvím.

Jsem totiž NUCEN se dívat na školení svých profesních kolegů na Gripenech, jež mají po pár letech provozu naprosto nepochopitelné problémy s korozí. Příčina? Odfláknutá protikorozní ochrana! A to má tento typ techniky naprosto přednostní zabezpečení ve všem od pozornosti personálu přes konzultace s pronajímatelem až po otevřený kohout peněz. To je něco, na co žádná lokomotiva nemůže po pár letech provozu ani pomyslet!!

I kdybych chtěl přistoupit na myšlenku kompletní výměny spojovacího materiálu (na mě svěřené technice) neošetřeného proti korozi pokaždé, když se tam ta koroze (pochopitelně) objeví, (jako že nechci, takže technici a mechanici, kteří to nepochopili, bohužel musejí vykonávat méně samostatné a méně složité úkoly), tak u pozemní dopravní techniky je to kolosální nesmysl.

Za a) je to zbytečně drahé, za b) je to zbytečná práce navíc, což jinými slovy znamená, že je to dvojnásob drahé.

Že je prezentovaná lokomotiva nedodělek vidím sám velmi dobře, je totiž opravdu do očí bijící i z fotografií, že to konstatujete i Vy mi poskytuje druhou, až dosud velmi vzácnou příležitost zaznamenat naprostou shodu Vašeho a mého názoru. Když nebudete líný, pak v mém "románu", jak to tu někdo nadneseně nazval, vkládám nikoliv náhodou do úst jednoho z hypotetických aktérů smyšlených rozhovorů myšlenku "...bude to stát ještě spoustu práce..." Pokud sám jste přesvědčen o nedodělanosti 380, ani v potřebě ji dotáhnout do konce mezi námi jistě nebude sporu. Rozčiluje Vás evidentně těch pár nenatřených šroubů, a to až neúměrně, řekl bych. Chápal bych to v momentu, kdybyste Vy byl ten, co je za konstrukci nebo povrchovou úpravu třeba jen pojezdu osobně odpovědný. Jste?? Tak vězte, že pokud byste tutéž energii věnované odpovědím věnoval pojezdu, máte už ošetřené oba prototypy. Pokud ne, nechápu cokoliv angažovanějšího, než odpověď mrazíkovského stylu "Počkej po zimě, a uvidíš sám, jestli to rezne, nebo ne." Na to bych Vám řekl, že některé typy dopravní techniky musí vydržet o něco (třeba 40x, 50x víc, než jednu zimu) atd., atd. Ale Vaše agresivita a snaha toto smést ze stolu snad avizuje to, že jste do tohoto nedodělku nějak osobně namočen? V "románu" jsem napsal něco jako "doufám, že si toho po první zimě všimnou.." Co Vás dopaluje? Že to bude vypadat jako páté dveře Felicií po letech provozu a (ta druhá se šípem ve znaku) fabrika bude mít z ostudy kabát? Toho se zase tak nebojte, tohle leze na světlo pomalu, a na "román" už si nikdo nevzpomene.

Co se týče křehkých nebo subtilních detailů podvozku, tak příklady, které jste formou odkazů, jsou na tom (opravdu jen o trochu) lépe. Když se detailně zaměříte na vedení a jištění polohy těch kabelů zvlášť na té detailnější fotografii, zjistíte, že je buď po cca 10cm jištěna vzájemná poloha proti možnosti uklepání, vzájemného prodírání atd., nebo přepečlivě přichycena k něčemu pevnějšímu na podvozku... To je ten OBROVSKÝ a Vámi nepostřehnutý rozdíl mezi vys.áním se na věc a nebo patřičnou péčí. Děkuji Vám za toto instruktážní foto!

Ve svém "románu" řeším i povrchovou ochranu. Vaše foto ukazuje bezpochyby část zástavby nějakého signálního zařízení, a když se dívám na jeho stav, je nepochybně nové nebo zánovní, montované dodatečně, stoprocentně nemá za sebou totéž, co okolní část pojezdu. O provozu specielně tohoto domontovaného kusu nemám žádné info, ale určitě to nebudou tisíce kilometrů, spíš to ještě neprošlo ani jednou jízdou v pořádném dešti... Co má tedy Vaše fotka ukazovat, že když je to nové, a dost možná se to právě zkouší, je to hezké a lesklé?? Tak se dobře podívejte na foto, které jste tu uvedl a na šrouby, které jsou na původní části pojezdu...Právě jejich ochrana nebyla zřejmě úplně eňo ňuňo a začínají chytat sytý odstín koleje z boku ve spodní části fotky... Jenže právě ty šrouby nemají nominální rozměr kolejnice a 40 let nejspíš nevydrží... Nebo myslíte, že ano? Díky za důkazní materiál, ale příště si raději dobře prohlédněte, co vydáváte za argument...Tedy alespoň přede mnou, u ostatních Vám to třeba projde hladce (:-DDD

Ta druhá fotka je ještě lepší. Není tak detailní, což je škoda, ale srovnejme si to s frajersky motocyklově nablýskanou 380. Nenatřené šrouby zkoušeného nebo nového signálního zařízení, které se bude ověřovat a zkoušet a které půjde z mašiny asi 20x dolů? Budiž. Ale nenatřené VEŠKERÉ šrouby na podvozku?? Z koho si děláte legraci? Opakuju, doufám, že je to nedodělek a že to někdo dořeší. Jinak bude ta 380 vypadat jako ta felda...Na té Vaší foto žádné takové šrouby v barvě kovu držících nárazníky nebo cokoliv jiného stálého na pojezdu vidět nejsou. Paráda, že? Jo jo, SNCF (:-DDD

Potřebu řešit Vás nemám. Nemám na to čas, prostředky, a obávám se ani konkrétně potřebné vzdělání. Ale pokud máte pocit, že to potřeba je, buďto to zvládněte sám, nebo se obraťte na někoho, kdo všemi těmito výše uvedenými atributy oplývá, nejlépe se složenou Hippokratovou přísahou v rámci jeho profese.

TO Martin Grill: Opravdu nevím, kde jste vzal, že neznám snímače, hlásiče, vysílače a další agregáty, kterými je mě svěřená technika doslova prošpikována. To ovšem není Váš jediný omyl - pro jistotu ihned pokračujete dalším omylem - dráty se JINAK vést dají. VIZ detailní foto z odkazů čunčete - není to ještě letecký ideál, ale to jištění vzájemné polohy a vedení u pevných částí pojezdu je hodný kus cesty správným směrem od případu 380. A protože se zřejmě mýlíte již tradičně, sděluji Vám, že jak nejdříve u letadel, tak později u aut, a nadále nevyhnutelně i u dalších typů dopravní techniky budou potřeba doslova kilometry kabeláže...dokud to třeba v signální a sdělovací technice nenahradí optika, což problém kabeláže ovšem neodstraňuje...ale hrozivým způsobem se ohledně možností vést tuto kabeláž mýlíte. Detailní fotka z odkazů čunčete nádherně ukazuje, že když dva činí totéž, není to vždy totéž...(;-DDD

To taz: TGV je hezčí, souhlas. I přes odlišnost jeho provozu, to ponechme stranou. Myslím, že i universální lokomotiva MŮŽE být krásná. Nečekal jsem to od zahraničních lokomotivek, čekal jsem to od ŠKODY. Už spoustu takových udělala. Těšil jsem se na další. Nedočkal jsem se. Zatím. Někdo tu otevřel naději případem kraken - ledovec. Kéž by. Můj problém totiž je, že pokud je toto finální vzhled, tak studie Pelikánů a Porscheů byly vyhozené peníze k ničemu...

Když už se ale moje naděje ohledně vzhledu nenaplnily, a proto tedy čert je vem, souhlasím s Vámi, že zkušební a následně sériový provoz ukáží přednosti i nedostatky konstrukce 380. Mám odvážnější přání, odvozené od mých zkušeností s jinou technikou - ať zkušební provoz nemilosrdně ukáže všechny nedodělky a ať je v rámci dodělávky VŠECHNY fabrika odstraní dřív, než je pustí z ruky machři, jenž ji (a oni jediní to mohou udělat) dávají dohromady. Tihle lidé chápou příčiny a následky vlivů okolností zrodu této mašiny a ještě s ní něco udělají, v to já doufám.

A připojuji se k Vašemu přání o prokázání výkonnosti a provozní spolehlivosti 380, jen tak ji budou mít strojvedoucí a technici v oblibě, někteří dokonce v lásce... Ale už to nebude slepá láska rodičovská, oni už na ní mnoho nezmění, bude prostě jako partnerka - taková jaká je. Láska se potom snadno mění v nenávist - to jí opravdu nikdo nepřejeme. Právě proto já říkám - ještě je čas, aby zasáhli rodiče, ještě je čas. Ať to udělají. Pro ni i pro sebe. To je moje vroucí přání.

To Argil: Pro Váš úplný klid, jsem seznámen s dopady první ropné krize v sedmdesátých letech minulého století na rentabilitu nadzvukových dopravních strojů, a jako letecký inženýr Vám opakuji, že vyhlášení srovnání parametrů Cx třeba stroje 103 DB versus 380 bych se velmi, velmi bál... Vy je znáte, že tím stále argumentujete? Tak je uveďte! Uklidněte mě a vemte mi vítr z plachet! Ale jestli jste je z hodnověrných pramenů nezískal nebo dokonce sám neměřil, moc nahlas to neříkejte. Já mám totiž strach, že ta 103 DB (kterou citově nijak nemiluju, spíš mě to štve) bude v součiniteli čelního odporu lepší. A dokonce nadržuju 380 natolik, že pokud horší v Cx opravdu je, nechci to vědět.

PS:Kdybych pracoval pro Boeing, byl bych zaneprázdněný, ale dozajista královsky odměňovaný člověk. Měl bych stejné dilema, jako programátor pro Microsoft. Víte, že děláte na nic moc výsledku, ale máte jistotu, že to marketing na špičkové, světové úrovni protlačí doslova do celého světa. A vždycky můžete říct - dělám pro jednu z největších firem na světě v oboru... Bez ohledu na výsledek hezké. I s těmi penězi - paráda. Žel bohu, přecenil jste mě. Nemám to štěstí kreslit nouzové dveře na Dreamlineru...(;-DDD

To mmx: Plachta je předmět, který stoupá na stěžeň lodi, chce-li být tato při plavbě poháněna větrem. Na rogalu plachta nemá na co stoupat, rogalo NEMÁ stěžeň. Předmět, který se na rogalu podílí na konstrukci křídla a má charakter tkaniny (pokud rogalo nemá pevné křídlo), se nazývá potah.

Tolik snad poněkud Saturninovský prolog, leč postačí na Váš úvod do problematiky, o níž toho evidentně příliš nevíte. Ale žádná katastrofa, to se dá naštěstí snadno změnit, pokud byste se pro příště neměl chuť ztrapnit.

Co se bude měnit hůře, je Váš přezíravý postoj k lidské práci, k jejím detailům a k eventuálním následkům i těch nejmenších chyb. Nikdy jsem nedělal potah na rogalu a jsem rád. Nikdy jsem nebalil padák a nemusel k němu napsat své jméno a jsem rád. Mám až dost svých podpisů na strojích o váze desítek tun celokovové konstrukce a úplně mi to stačí. Ale NIKDY, opakuji NIKDY bych se nevyjádřil tak opovržlivě a přezíravě o lidské práci náročné na přesnost a důkladnost, na kterých může záviset i jen jediný lidský život. A když už bych v sobě našel dostatek ubohosti na něco takového, dal bych si zatraceného majzla, aby z toho nečišela jednoduchost tety Kateřiny z jednoho nejmenovaného díla...

Na druhou stranu v tomto ovšem zdaleka nebudete sám, třeba si zrovna zde najdete přátele a obdivovatele, kteří jsou na tom úplně stejně bídně. Nebudete jediný, kdo přehlédne ten jemný rozdíl, že zatímco když chytne lokomotiva a za ní vagón, cestující se spasí útěkem do dalšího vagónu a vlak se prostě na trati zastaví... Ve vzduchu je to jiná, odfláknete potah na rogalu a může to znamenat ortel smrti. Už dopředu si ale uvědomuji bláhovost svých představ, že by Vy nebo Vám podobní byli schopni ve své povrchnosti domyslet opravdovou hloupost svých postojů k zodpovědné práci a ke všem možným následkům jejího odfláknutí. Zdá se, že je to vůbec univerzální přístup k Vaší práci a že to její povaze nijak nevadí. Nekritizuju to. Závidím Vám to. Jste šťastný a spokojený člověk a nevíte o tom.

Pokud bych snad v budoucnu chtěl cokoliv v tomto fóru rozvíjet, naději na úspěch by měl snad jen sběr nadávek, osočení, výkřiků, dalších perel typu teta Kateřina. S tou fantazií by to tady ale bylo marné a neúrodné jako poušť Kalahari, věřte mi.

Je jistě spousta věcí, které si neumíte vysvětlit, ale pokud je každý takový nevysvětlitelný podnět provázen podobným šplechtem, jsem nucen Vás požádat o nedodržení Vašeho slibu a ještě jich sem pár hoďte, je to sice o ničem, ale legrace to opravdu je! (;-DDDDD

To M: Neporozuměl jsem Vašemu vztahu ke slovu "nejoptimálnější". Vytkl jste mi to v mém relativně dlouhém příspěvku, kde bylo pouze 1x. Opakováním to tedy nebylo. Čím tedy? A netušil jsem, že pro mě osobně neutrální slovo může mít vlastní úroveň. Opravdu nerozumím. Upřesníte to nějak?

Miroslav Zikmund: Z Vašeho příspěvku je na rozdíl od ostatních vidět nefalešná jistota a znalost tématu. Mohl bych podobně mluvit o navigačně - pilotážním systému Su-22M, který dovedl v tehdejší době s hlasovými výstupy dovést letoun bez zásahu pilota na přistání i po složité trati...k čemu to ale dneska je... Máte nějaké info, že by systémy, o kterých jste mluvil, byly na palubě (omluvte terminologii, pracovní deformace) 380?
31.07.2008 (19:30)  
Ážetďák : pro upřesnění LD Přerov dostalo první výrobní sérii ES 499.1 označenou jako 69E1 v počtu 10 kusů (003-012), s níž se jezdila jen osobní doprava (ne vámi uvedených 12 mašin) a to se stejně něco jezdilo v trojkových brejlovcích (potřeba byla tuším 10x T478.3 ve dvou turnusových skupinách), takže 10 ES 499.1 prakticky mohlo jen teoreticky vykrýt turnusovou potřebu). Navíc LD Přerov vozilo "nějaké" výkony do Vyškova, který v té době nebyl elektrifikován. Pak následovala výroba 20 kusů E 499.3 (71E0) dodaných do Ústí nad Labem, poté 69E2 v počtu 30 kusů (013-042) do LD Přerov (místo Sergejů se začalo jezdit na nákladech).
Další várka 71E1 do LD Praha střed (E 499.3021-040) na přelomu 1985/1986 s některými odlišnými prvky od první série, pak 69E2 (043-047 do LD Plzeň, 048-052 LD Praha střed, 053-062 do LD Plzeň, 063-067 do LD Praha střed, další si už tak podrobně napamatuji, další Plzeň, něco šlo do Českých Budějovic, některé z prvních nad 100 už do Bratislavy. Určitě 101, 105 apod., které zaskakovaly místo nulek na výkonech do Prahy).

Potíže s peršinky vyplývaly především z toho, že elektronika byla limitována tím, co vyprodukoval socialistický průmysl, resp. do bylo možno dovézt na výrobu. Vozit kvalitní měď na výrobu vinutí především TM od diktátora Pinocheta nebylo možné … na ústeckých 499.3 byly kondenzátory ze Žamberka, na pražských po zkušenostech s jejich (ne)kvalitou byly od imperialistického Kapsche... Na výrobě TM se podíleli odsouzení z věznice na Borech, nepochybně s příkladným vztahem k socialistickému společenskému zřízení, takže kvalita tomu odpovídala … napilované měděné pásky, odfláknutá bandáž izolace apod.
Také kvalita uhlíků pro komutátory TM od tuzemských výrobců byla na (ne)vysoké úrovni [původ zase v nekvalitě materiálu], takže se musely kupovat dražší "ze západu" mající menší otěr.

Dělal jsem garančního technika v LD Praha střed, takže historii zprovozňování pražských peršinků pamatuji, včetně toho, jakým způsobem byl zajišťován garanční servis. Přestože ŠKODAWERKE měla v depu servisní pracoviště, tak to byl především sklad náhradních dílů, protože možnosti servisních techniků byly limitovány a většinu "garančních" věcí stejně dělalo depo a fakturovalo to pak výrobci.
Větší věci se pak stejně dělaly v Plzni (především vývazy TM, protože kapacita správkárny, resp. zvedáků byla vyčerpána jednak plánovanými revizemi, jednak výměnami TM na ostatních řadách lokomotiv), kam se mašiny musely přepravit. Tehdy to byla doslovně sranda, buď se mašina odtáhla do Plzně nějakou jinou (pokud musela jet sníženou rychlostí), což zvládl strojmistr s lokomotivním dispečerem nebo se poslala jako studená na vlaku vezeném pražskou lok, přetah do/z fabriky si dohodla ŠKODAWERKE se stanici. Dneska je z toho obludný administrativní proces.

Pokud byly nějaké problémy s regulací, tak se mašina poslala do ČKD (regulace na peršinkách je z dílny ČKD), takže mašina jela do Libně a odtud na někdejší vlečku, kde si s ní technici ČKD "hráli".
Takže nabídka, že výrobce bude logisticky zajišťovat opravy mi připadá poněkud úsměvná. U peršinků byla dvouletá záruka - lze předpokládat, že stejná doba je součástí smlouvy ohledně lok 380, takže dva roky může být ČD, resp. DKV Praha údržba teoreticky ukradená, prakticky jsou ty dva roky (o dobu odstavení z důvodu garanční závaday se samozřejmě prodlužuje) na to, aby se správkárna "naučila" údržbu.

Paninaro : jakým způsobem byste chtěl dosáhnout libovolně nižší cenu u lokomotivy pro nákladní dopravu (nižší rychlost). Výrobní náklady na ozubená kola o rozdílných převodových poměrech jsou v podstatě stejné, rovněž cena trakčního motoru bude přibližně stejná, takže je dost pochybná úvaha, že by nákladní lokomotiva byla levnější i jen o těch 10 %.

Duke123 : kterápak "lepší" lokomotiva měla v roce 1986 ARR (automatický regulátor rychlosti) ovládaný tlačítky, který si sám odměří ujetou vzdálenost a poté, co poslední vozidlo (náprava) mine konec úseku se sníženou rychlostí a začne zrychlovat ? Taurus něco takového umí ? Na pražské strojedoucí, kteří byli v Saviglianu na školení týkajících se Potěmkinů, civěli jako na tvory z mimozemské civilizace, když se jich na to zeptali.
Na 163.034 bylo (a možná dosud je) zařízení AVV (automatické vedení vlaku). Taurusy umí AVV ?
registrovaný uživatel sames1 
31.07.2008 (15:18)  
mmx : Konecne ftipny prispevek :D bodujes mas ode me 5* :D tak jsem se rozesmal zemi tecou slzy :D

Ja jsme nahodou rad ze tu nejsme jako v USA kde se vsichni na vsechno divaji optimisticky ... na rovinu spsi jako posuci a vedi velke kulove. Me to na druhou stranu dava zajimave nadhledy. osobne si myslim ze kazdej chce aby Nase ... bylo opravdu Nase a top of the world. No Skoda po dlouhe vyvojarske prodleve to vychrlila a kazdy ma svobodny nazor. Kdyby jsme vsichni jasali tak by to asi bylo dokonale ale co je dokonale ??? ICE 3 nedavno stahli z provozu ... ted ctu ze 3000 Superbu ma konstrukcni zavadu (kdo to navruheje nevim ale ve vedeni je to samej nemcour) Nedavno jsme dostali na zkousku Mercedes s technologii od terbergu (taky nemec) A zkusebnimu autu se zadrel motor po tydnu a terberg sistem musel serizovat ingenir za jizdy ... My Cesi jsme stejni jako Slovaci ti porad a cehuni maju toto a my chceme mit toto ..a my zase a nemci to tam maji take a onake a chceme se jim vyrovnat. Pritom zjistite nakonec ze to ruzove tam na zapade neni ani jemne nazloutle. Ale me se to libi protoze Cesi specialne porad nadavaji ale nekteri se i snazi to zmenit. No ale my to nebudeme ... my je tema pomluvama muzeme maxialne povzbudit. Na me treba pusobi to kdyz mi nekdo rekne ze na to nemam a ja mu dokazu ze na to mam ;) Tak do toho bozi bojovnici.

Duke123 : no von asi mluvi o vyspelem socialistickem svete :D tzn ze na vychod od nasich hranic nic modernejsiho v ele. trakci fakt nebylo :D

chci dodat :
http://azpravy.atlas.cz/ekonomika/ekonomika/164256-siemens-na-zlicine-propoustet-nebude-pro-tovarnu-hleda-kupce.aspx mozna se chytne Skodovka nebo Alstom.
dopisovatel nebo člen ŽP Hawkey  mail  
31.07.2008 (7:25)  
Osobně si myslím, že opravdu převratná mohla být 85E ve verzi s přímým pohonem dvojkolí.. To si mylsím, že na svou dobu byla hodně revoluční mašina a na svou dobu měla v sobě spousty zajímavých věcí...
  1 2 3 4 5 6 ... 57      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko