..: ČD mají zaplatit 270 milionů za zneužití dominance v nákladní dopravě :..

Ilustrační obrázek Česká republika - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil Českým drahám za zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě pokutu 270 milionů korun. Společnost podle úřadu zvýhodňovala některé své klienty a počítala jim za svoje služby rozdílné ceny. Jde o jednu z nejvyšších pokut v historii ÚOHS. Verdikt zatím není pravomocný, firma se proti němu může odvolat.

Na dopravce ve státním vlastnictví si stěžoval slovenský konkurent, ČD podle něj zvýhodňovaly některé zákazníky, a tak si je vázaly ke dlouhodobé spolupráci, což jsou pro dominantního dopravce nepřípustné praktiky. ÚOHS také zjistil, že ČD porušovaly zákon v letech 2003 - 2007 tím, že si účtovaly rozdílné ceny za služby železniční nákladní dopravy a také uplatňovaly rozdílné výše marží.

Nákladní doprava byla pro České dráhy hlavním zdrojem obživy, protože zisky z ní v rámci tzv. křížového financování dotovaly ztrátové osobní spoje. Ročně šlo o více než 600 milionů korun. Loni v prosinci vznikla dceřiná společnost ČD Cargo, která nákladní dopravu převzala. Pokutu ale dostanou přímo ČD. "Nemůžeme pokutovat firmu, která je nástupcem ČD. To by si pak každý hříšník mohl založit nástupnickou společnost, a případné sankci se tak vyhnout," říká předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

zdroj: Novinky


Adys Poslat mail autorovi | 16.7.2008 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
22.07.2008 (0:39)  
JnR - jedno rozhodnuti UOHS rika naprosty opak toho, co pises ty, takze viz Rybizek...

Racek - jenze na zaplaceni te pokuty jsi nedostal extra vyplatu od toho uradu. Kdyz bys nemel na zaplaceni, tak te zavrou nebo exekuce nebo neco. Kdyz nebudou mit na zaplaceni CD, tak si reknou o dotaci na dorovnani ztraty...

Ladislav - smrad z aut na namesti? Ve kterem meste je namesti ve skleniku?:-)) Pokud jde o hluk, tak viz nize
17.07.2008 (21:22)  
Podstatné bude jak rozhodne soud. Z hlediska UHOS je takové rozhodnutí nezbytné, protože se zastane ubohého stěžovatele, soud třeba bude mít názor jiný. Podle něho to může být v souladu se zákony "neviditelné ruky trhu".
Takže, jak to v české krajině chodí – vlk se nažere a koza zůstane celá.
Já dost dobře nechápu, co představuje zneužití dominantního postavení, když se s nějakým zákazníkem uzavře dlouhodobá smlouva a "udělá" se mu cena představující v konečném důsledku množstevní slevu.
17.07.2008 (16:51)  
jnr - meleš kraviny to co si popsal je naprosto legalní konkurenční boj.
16.07.2008 (22:01)  
Pekař: Omyl, soudruh z Bruselu má o (nejen) naší zemi velmi zkreslenou představu; navíc co soudruh v Bruselu vymyslí, to předloží soudruhovi ve strakovce a ten to interpretované po svém pošle dál... Pak není divu kam to spěje.
registrovaný uživatel JnR 
16.07.2008 (21:44)  
Nicon, Racek: A co teprve koloběh státní rozpočet - krajský rozpočet - koordinátor -dopravce - státní organizace SŽDC. Kolik by se dalo ušetřit, kdyby se to nemuselo tolikrát zúřadovat a stát to poslal státní organizaci rovnou.

Mira: Pokuta je za "za zneužití dominantního postavení". Když budete mít stánek s hamburgery za 25 a vedle Vás začne prodávat pobočka nějakého velkého řetězce hamburgery za korunu (ve snaze Vás zlikvidovat a pak zdražit), je to protiprávní.
registrovaný uživatel Alex Džiuba  mail  
16.07.2008 (21:18)  
Fascinujúce sledovať vás ako sa dostanete od pokuty udelenej ČD k utieraniu istých partií, jedlu a súdruhom v Bruseli ;-)
registrovaný uživatel pekař 
16.07.2008 (21:17)  
Naštěstí jsem nenapsal, aby jezdily jen vlaky:)
P.S. lepší soudruh z Bruselu než ze Strakovy akademie:)
16.07.2008 (21:10)  
Bohužel evropská ekonomika víc a víc bude závislá na tom co vymyslí soudruzi v Bruselu. Kdyby se jezdilo jen vlaky tak si pr... utřeš maximálně listem a najíš se tak zajíce chyceného do oka někde v lese.
registrovaný uživatel pekař 
16.07.2008 (20:54)  
Dale Cooper: já taky netvrdím, že by se situace ve Svrčinovci neměla řešit dostavbou dálnice. Já osobně kamion moc k jídlu nemusím a při utírání zadku mě škrábou:) Ale zas bych to neviděl tak drasticky, nebýt aut, resp. mobilního dopravního prostředku ( třeba koňský potah ), tak asi budu mít problém, že:) Ale někde jsem teď četl zajímavý článek o tom, že evropská ekonomika je příliš závislá na exportu:)
16.07.2008 (20:46)  
Pekař: Nemyslím klášter jako klášter, ale v ubytovně naproti nádraží... Já netvrdím že kamiony jsou skvělé, ale každý jehož IQ převyšuje pokojovou teplotu ví že ze dne na den nezmizí. Nebýt jich tak není co jíst ani si čím utřít zadek. Neexistuje "černobílé" řešení; samozřejmě co jde poslat vlakem, ale současně třeba i řešit naší nevyhovující silniční síť a mýto lépe než na první pokus. Toto vycítili i soudruzi ve firmě Kapsch a zahájili (prozatím neúspěšný) lobbing ve prospěch měření rychlosti soukromými subjekty. Jinak by totiž slavné mýtné brány po zavedení satelitního systému výběru mýta měli jen "okrasnou" funkci....
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko