..: Muzeum zubačky a den dětí na zubačce :..

Ilustrační obrázek Kořenov - V prostorách Kořenovské nádražní budovy bylo díky Železniční Společnosti Tanvald otevřeno muzeum ozubnicové dráhy. Muzeum se otevřelo v pátek 30.května pro zvané hosty, kteří při této příležitosti v Kořenově uskutečnili zasedání mikroregionu Tanvaldsko a powiat Jeleniogórsky. Do Kořenova na zasedání a slavnostní otevření muzea vyjela i singrovka M 240.057, která první návštěvníky odvezla i na česko-polské hranice. Slavnostní otevření pak proběhlo za proslovu starosty Tanvaldu p. Petra Poláka, ředitele KORIDU Petra Prokeše a v neposlední řadě i předsedy VTS Tanvald Tomáše Gála.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

O den později v sobotu 31. května se již muzeum otevřelo pro širokou veřejnost. V Kořenově se konal den dětí a na ozubnicovou trať z Tanvaldu do Kořenova byla opět nasazena ozubnicová lokomotiva T 426.003, která odjela dva páry zvláštních vlaků. Na zvláštních vlacích byly dále nasazeny dva motorové vozy M 240.0 (056 a 057) s přípojným vozem Bix a Btn.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

V prostorách Kořenovského nádraží se konaly různé soutěže pro děti od házení na terč po chůzi na chůdách, vědomostní testíky a malování. Pro děti bylo připravené i svezení na provozních modelech parní a motorové mašinky a s rodiči se pak mohli projet na drezíně Vm 32.003 "Hermoch" nebo na mašince "Zapalovač" řady T 211.0. Nouze nebyla ani o občerstvení, které zajišťovali hasiči z Polubného. Ti přivezli i houpačky pro malé návštěvníky. Vystaveno bylo též modelové kolejiště velikosti TT, které věrně kopíruje Kořenovskou stanici.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Více než děti pak jejich rodiče využili možnosti navštívit otevřené muzeum a prohlédnout si tak množství vystavených exponátů a mnoho fotografií, které zobrazují situaci od stavby tratě až po současnost. V muzeu je taktéž možné zakoupit další materiály související s ozubnicovou tratí včetně pexesa pro děti, turistických známek, pohledů a již vydaných informačních brožur.

Na tento víkend jsme si pro Vás připravili další zvláštní jízdy na zubačce, opět vyjedou oba motorové vozy M 240.0 a ozubnicová lokomotiva T 426.003. Zajímavostí pak bude nasazení ozubnicové lokomotivy T 426.001, která se po dlouhé pauze opět projede po ozubnicové trati do Kořenova. Prohlédněte si další informace a jízdní řád k sobotní jízdě. Informace o muzeu naleznete na stránkách ozubnicové trati - Zubačka. Těšíme se na vaši návštěvu.

Další akce nejen na tento víkend najdete v kalendáři železničních akcí.

ilustrační foto: Pavel Šturm


Pavel Šturm Poslat mail autorovi | 13.6.2008 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže Modelová železnice

Další z regionu ČR Liberecký


registrovaný uživatel Flexo 
14.06.2008 (10:28)  
Co to je, Kořenovská nádražní budova?
13.06.2008 (21:01)  
Pěkný! U mě jednoznačně vede TUčko, ale s trochu jiným nákladem;-)
registrovaný uživatel Kóřa 
13.06.2008 (19:55)  
To musela být ale velká sláva. :-)
registrovaný uživatel gzy 
13.06.2008 (14:59)  
Starosta Tanvaldu Polák si dělá jméno? Za Jizerské dráhy stál proti dráze, pokud si dobře vzpomínám, nebo, že by to byla jen shoda jmen?

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko