..: eTiket Slovensko: doklady pro noční vlaky už i v eShopu ČD :..

Ilustrační obrázekPraha - Elektronický prodej jízdenek Českých drah byl minulý týden rozšířen o možnost zakoupit vybrané typy jízdních dokladů bez nutnosti návštěvy pokladny. V eShopu ČD zákazníci nově mohou pořídit jednosměrné jízdenky SparNight na Slovensko za 438, resp. 490 Kč (6-/4-místný lehátkový oddíl), ale i samostatné lůžkové a lehátkové rezervace. Všechny elektronické doklady bude možné využít od 15. června. Nevýhodou je, že takto vydané doklady jsou použitelné pouze pro cesty na Slovensko, pro opačný směr se návštěvě pokladny vyhnout nelze.

zdroj: České dráhy, a.s.


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 28.5.2008 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Služby

Další z regionu Česká republika (celá) Slovensko (celé)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
18.06.2008 (20:10)  
2 lqv
GPRS není třeba. Co musí průvodčí zkontrolovat? Údaje o jízdě (odkud, kam, kdy) a identifikaci cestujícího (číslo inkarty nebo platební karty). Takže na strojově čitelném kódu na etiketu bude
- odkud, kam, kdy
- hash(odkud, kam, kdy, číslo karty) podepsaný privátním klíčem ČD
Popka přečte údaje o jízdě z eTiketu, číslo karty od cestujícího a zkontroluje hash. Vše offline. Platnost karty popka řešit nemusí, to se děje již při objednávání.
Díky podepsanému hashi cestující nemá šanci podvodně změnit jakékoliv výše uvedené údaje. Jediný způsob "zneužití" je, že by člověk mohl jet na otevřenou jízdenku dvakrát ten samý den v té samé relaci. Kolik takových lidí asi bude? Maximálně ultrašotouši a železniční rallysté :))

2 babilon
K těm úsporám připočtěte ještě malou bezvýznamnou věc, a sice zvýšený komfort pro zákazníky :))
registrovaný uživatel lwq  mail  
02.06.2008 (9:30)  
2 M : no tak jiste by to chtelo nejaky kanal, ktery by to prenasel rychleji nez v radu desitek vterin - dyt jde o par kilobajtu ...

... i kdyz to placeni kartou uz je docela zbytecne - aspon v blizkem casovem horizontu ...

btw. vite ze lidl ma platbu kartou tak 4x rychlejsi nez tesco ? :-) jen tak na okraj ...

jo aaa ... vcera sem se setkal na R 656 se zajimavym nazorem pruvodciho - kdyz sem mu ukazala ty potistene A4 - tedy elektronicky jizdni doklad a on na to "jejda, zas to leporelo, proc uz k sakru nevymysli vicepolozkovou jizdenku misto tech A4 nesmyslu ? ... " zacal kontrolovat jizdenky (pro me a pritelkyni) a tak nejak polohlasne povidal, "aspon temi cteckami by POPky vybavit mohli ... " ... a nakonec to zakoncil vtipne, "tady mate overene leporelo, dekuji a prijmenou cestu" ... :-D fajne chlapik :-)
registrovaný uživatel M 
30.05.2008 (18:51)  
No jestli by to bylo jak placeni kartou v obchode, tak to aby tech pruvodcich byl tak trojnasobek:)
registrovaný uživatel lwq  mail  
30.05.2008 (14:18)  
2 M : myslel sem to tak, ze neni treba mit hafec pruvodcich, ale stejny pocet, kteri sice nestihnou vsechny stejne rychle, ale mit i revizory v hojnem poctu ... ty dva druhy - no - napad :-D

ad. "kdyby zapomnel" - je to zeloziteni, ale vlastne jen propojeni systemu, ktere by se pouzit stejne museli.

... kazdopadne je treba zduraznit, ze je potreba klast maximalni duraz na to, aby kontrola elektronickych dokladu zabrala pruvodcimu stejnou nebo kratsi dobu (v idealnim pripade) nez kontrola bezneho dokladu. Na tom se shodneme, ne ? ;-)
registrovaný uživatel M 
30.05.2008 (12:11)  
lwq - dva typy pruvodcich a pruvodci+revizor je totez, jen jinak nazvane. V obou soucasne vyvracis, ze by nebylo treba vic pruvodcich:)
registrovaný uživatel M 
30.05.2008 (12:10)  
lwq - no jak rikam - platba kartou treba jo, ale to uz neresi ty listky z internetu a je to jina zalezitost
-k casti legitimizace - jako to je zase zbytecny zesloziteni to "pokud by zapomel". Holt kdo proste zapomene, tak nejede. Je to tvrde, ale normalni:-)

babilon - ono jde teoreticky i o to, ze usetri nejen pokladni, ale i pokladny jako takove (takovej priklad totiz - nadrazi v Kolnu treba a v Brne. To kolinske je asi co se prepravenych cestujicich tyce vetsi, ale pokladnu aby tam clovek pohledal (mozna sem hledal spatne), v Brne jich je hafo. Naopak obchodu je v Brne malo, tak hodne. Takze jen o tech pokladnich to neni. Stejne jako u tech bank to neni o zenskejch na prepazce. I kdyz tim nechci rict, ze timspadnou naklady CD na polovinu:-)
registrovaný uživatel lwq  mail  
30.05.2008 (12:08)  
2 babilon : GPRS ve velikem rozsahu lze resit nejakou VIP smlouvou, kdy lze dosahnout velmi zajimave ceny - navic, pokud by to slo po draznim GSM-R a pouze pri jedo nedostupnosti po beznem GRPS, bylo by to jeste zajimavejsi.
A v pripade sifrovacich klicu, CD si muzou zridit vlastni cetr. autoritu, vyuzit sluzeb CD-T a nebo v pripade klicu od jine firmy (a nasledne spravy) se da slusne usetrit pri tom velikem poctu podobne jako pri GPRS.
Co se tyce toho jednorazoveho poplatku, tak sem se spatne vyjadril - mel sem na mysli hlavne implementaci.
Provoz jiste nebude tak drahy jako provoz jiz zminenych "systemu".
Vetsi pocet pruvodcich by ani nebyl treba, pokud se bude v implementaci uvazovat i to, ze proces validace dokladu musi byt maximalne rychly - takze zadne vytukavani udaju do POPky a tak. Spis by cestujici s platnou jizdenkou (se strojove citelnymi udaji :-)) nemuseli pruvodci vyzadovat ve vetsi poctu - stavajici pocet by stacil, ale rozhodne bych posilil pocet revizoru, kteri by dokontrolovali to co provudci nestiha - ne 100%, ale cerni pasazeri by byli "ohrozeni".

Anebo jina moznost - dva typy pruvodcich - jeden bude mit klasickou POPku a vydavat doklady pro ty co doklad nemaji(+ kontrola necitelnych (elektronicky) jizdenek) a druhy bude specializovany na elektronicke doklady a bude se zabyvat pouze jimi.

... jde taky o promysleni noveho stylu prace pruvodcich mno :-)
30.05.2008 (11:47)  
naklady ? podle me maximalne jednotky milionu jednou :-)
Máte pocit, že provoz GPRS nebo správa šifrovacích klíčů se dá vyřešit jednorázovým poplatkem? A ušetřené pokladní se budou muset nahradit zvětšením počtu průvodčích, protože elektronická kontrola jízdenky přece jenom trvá o něco déle.
Netvrdím, že to bude prodělečné, ale nějakou ohromnou úsporu bych v tom neviděl.
registrovaný uživatel lwq  mail  
30.05.2008 (11:15)  
2 M : jasne - dalsi muj napad do me DB :-D me totiz napadlo, ze kdyz by bylo mozne platit primo kartou a nejen inkartou, kam si penize musim dopredu prevest (coz na druhou stranu rusi moznost zneuziti zustatku na platebni karte), tedy ti nepravidelni cestujici, kteri inkartu nemaji (ci pravidelni co tam nebudou mit dostatecny obnos) by ziskali dalsi moznost jak zaplatit.
A hlavne, to ze jde uz platit inkartami je velike plus, jen to jeste dotahnout, aby ve finale nemuseli pruvodni mit i sebe hromadu penez.

... napadla me jeste jedna vec - mozna by stalo za zvazeni ta moznost, ze by se k inkarte dala sejdnat moznost inkasa, tedy by na karte nebyl fakticky zadny kredit a veskere platby provedene inkartou by se inkasem strhavaly z prirazeneho uctu. Odpadla by potreba nabijet si inkartu - tady dalsi cast lidi by nemusela k prepazce.

... a k te legitimaci cetujiciho - napadlo me, ze pokud by si cetujici zapomnel inkartu, tak by se mohl prokazat platebni kartou ci obcankou a na POPce by mohlo jit dohledat, zda cestujici inkartu skutecne ma a take zda ma platnou aplikaci na ni (a jakou aplikaci) - to ale jedine pres grps online ci v rozumenych intervalech synchronizovano ...

... :-D jejda ...
registrovaný uživatel lwq  mail  
30.05.2008 (11:07)  
2 babilon : uspory ? v dalsi casti cestujicich co si jizdenku opatri jinak, nez vytezovanim pracovniku u pokladen - proc asi banky preferuji prime bankovnictvi pred navstevou pobocky ? "krasne" to je videt, kdyz mam v kapse vytistenou svou jizdenku a jdu po plnem hlavaku v Praze, kde se stovky lidi tlaci k pokladnam v nervech zda stihnou vlak na ktery si jsou koupit jizdenku - dale pak taky v tom, ze nebudou muset ty doklady tisknout drahy na jejich nekonecny jizdenkovy papir a pouzivat jejich PC a pridruzene systemy - dale taky, ze penize se draham budou sypat primo na ucet elektronicky, nebudou tedy muset utracet za vicenaklady typu scitani a prevoz penez, jejich zalozeni na ucet a tak ... porad zadne uspory nevidis ?

naklady ? podle me maximalne jednotky milionu jednou :-) a uspory desitky milionu a kazdy rok :-)))
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko