..: Zloději vytáhli párem koní lokomotivu, rozřezali ji a prodali do sběru :..

Ilustrační obrázekHrušovany u Brna - O tom, co všechno a jak lze také ukrást, svědčí tragikomický případ z podzimu 2007, který se odehrál v Jihomoravském kraji. Zloději tam totiž z areálu tamější firmy ukradli lokomotivu, a ještě k tomu zcela netradičním způsobem. Ke krádeži totiž použili koňský potah, ovšem v tomto případě je pochvala za ekologické smýšlení zřejmě nečeká.

Čtyřiačtyřicetiletý muž se svým o rok mladším společníkem si nyní od policie vyslechli obvinění z trestného činu krádeže. Lokomotivu vlastnil jednačtyřicetiletý fanoušek železnice z Brna, který stroj v havarijním stavu v polovině devadesátých let koupil a svépomocí renovoval. Vzácná polská posunovací lokomotiva Ls 150 z roku 1966 byla již pojízdná, chyběly jí už pouze potřebné doklady. Protože majitel bydlí v Brně, zajížděl do areálu, kde měl parkování lokomotivy domluvené, jen občas.

Osamělá lokomotiva vzbudila pozornost dvou zlodějů. Ti počátkem října 24tunovou lokomotivu s pomocí páru koní vytáhli zpod přístřešku na volnou plochu a najali si firmu, která ji rozřezala na kusy. Ty pak odvezli do brněnské sběrny, kde za ně vyinkasovali 92 tisíce korun. Kusy lokomotivy jsou již pravděpodobně dávno roztavené v pecích.

Majiteli lokomotivy, známému brněnskému sběrateli Jiřímu Kotasovi, tím kromě neuvěřitelného zklamání vznikla škoda za téměř tři sta tisíc korun, zločincům nyní hrozí až tři roky vězení.

Zdroj: Novinky.cz


NIcKON Poslat mail autorovi | 12.5.2008 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
20.06.2008 (10:32)  
jen tři roky vězení já bych je hnal hov*da
registrovaný uživatel lwq  mail  
14.05.2008 (16:35)  
Ja byt tim majitelem a dostat ty individua do ruky, tak je zmaluju jan monu lisu a klidne si za to vyslechnu podminku ! Parchanti nenechavi!!! :-!
registrovaný uživatel tenzor 
13.05.2008 (20:45)  
Takže podle paragradu 252 (2) by měli být trestně stíhaní minimálne pracovníci firmy, která lokomotivu rozřezala... ale je docela sci-fi aby k něčemu takovému u nás došlo.
Jinak kdyby se důsledně uplatňoval paragraf 251 (v tomhle případě asi ne) na zastavárny tak většina jejich majitelů i zaměstnanců je dnes za mřížemi.
13.05.2008 (19:53)  
Pokud policie kradeníky vypátrala, tak asi fungoval systém prokazování totožnosti. Ono jde spíše o to, aby se začal uplatňovat vůči výkupčím postih za trestný čin podílnictví.

§ 251

(1) Kdo ukryje, na sebe nebo jiného převede anebo užívá
a) věc nebo jinou majetkovou hodnotu, která byla získána trestným činem spáchaným jinou osobou, nebo

b) to, co za takovou věc nebo jinou majetkovou hodnotu bylo opatřeno,
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch.

(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let nebo propadnutím majetku bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 prospěch velkého rozsahu.


§ 252
(1) Kdo ukryje anebo na sebe nebo jiného převede z nedbalosti věc nebo jinou majetkovou hodnotu větší hodnoty, která byla získána trestným činem spáchaným jinou osobou, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců nebo peněžitým trestem.

(2) Stejně bude potrestán, kdo jinému z nedbalosti umožní zastřít původ nebo zjištění původu věci nebo jiné majetkové hodnoty získané trestnou činností.

(3) Odnětím svobody až na dvě léta bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve vztahu k věcem nebo jiným majetkovým hodnotám pocházejícím z obchodu s omamnými nebo psychotropními látkami nebo z jiného zvlášť závažného trestného činu, nebo

b) získá-li takovým činem značný prospěch.

(4) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 prospěch velkého rozsahu.
13.05.2008 (18:00)  
Sekat pazoury
13.05.2008 (12:21)  
Dobrý vasilové no.Co už si dneska nevymyslej.
13.05.2008 (9:49)  
Glagol: Aby ti jednou nemusela matka/přítelkyně/manželka jednou posílat buchty do šatlavy...:-D To že máš pravdu je věc jiná;-)
registrovaný uživatel Glagol  mail  
13.05.2008 (9:39)  
Nějak mi nedošlo, co je komického na tom, když nějakej kříženec opice a prasete něco zničí :((
13.05.2008 (9:06)  
Jirka Panther: Ti co byli vyšoupnuti na okraj společnosti
Tito "lidé" jinam nepatří... A normální lidé jen s hrůzou sledují co všechno si ______________ (autocenzura) dovolí... Nemůžeme se se zákony inspirovat na Slovensku? Tam když policie ce sběrně objeví značku nebo dekl od kanálu (jinak řečeno část společensky prospěšného zařízení) tak zkrátka sběrna končí. To že legitimování při výkupu je protizákonné je nesmysl, nelegitimuješ se, já nevykoupím, hotovo. Obvykle mají sběrny nějaký provozní řád, a stačí když je tam uvedeno že prodejem druhotné suroviny s tímto řádem vyjadřuje prodávající souhlas a je to... Nic proti zákonu.
13.05.2008 (8:18)  
Jirka Panther: Přesně tak. Měl bych tu jedno řešení, ovšem možná nepopulární pro podnikatele, i když jak se to vezme. Sběr jakéhokoli materiálu by probíhal zcela bezplatně. Za odevzdaný kov by se tak peníze prostě nevyplácely. Sbíral by se stejně jako plasty, papír nebo sklo. Peníze na tento způsob by šly od následných zpracovatelů. Jelikož je zřejmě sběr levnější než dolování, systém by mohl fungovat. Potom by na svém místě zůstala potřebná zařízení. Tedy pokud by si tak nechtěl přivydělat přímo majitel sběrové firmy. A ještě jedna věc: Tři roky vězení? K čemu? Budeme zlodějům platit ubytování a stravu? Proč? Jen ať do konce života odvádějí část svých příjmů na uhrazení škody, ona je příště přejde chuť na snadný výdělek. Jinak je samozřejmě třeba řešit zaměstnanost jako celek. Představa, že všichni budou dělat v kanceláři a budou se mít dobře je logicky zcela zcestná. Už jen proto, že mnoho lidí není této "práce" schopno.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko