..: Vlakové neštěstí v Pákistánu :..

Ilustrační obrázek Pákistán - Aktualizováno ve 12.36 - Dnes v jižní části Pákistánu došlo k tragické havárii vlaků. Při neštěstí dle místní policie zemřelo nejméně 58 cestujících, kteří cestovali z pákistánského Karáči do Láhauru. Údaje o počtu raněných se zatím různí, nicméně první informace udávaly počet 120 osob, z nich 40 se nacházelo v kritickém stavu. Podle místní policie se přitom počet obětí pravděpodobně zvýší. Nehoda se stala v noci kolem 02.25 místního času (úterý 22.25 SEČ) nedaleko města Mehrabpur v provincii Sindh. Vlaky v této oblasti jsou známé svou vytížeností, kdy cestující jsou prakticky vtěsnáni jeden na druhého a mnohdy se do vlaků ani nevejdou.

Z kolejí sjelo 12 ze 16 vagonů nočního vlaku. Podle informací očitých svědků byly téměř všechny vozy zničeny. Důvod a příčina neštěstí se zatím vyšetřují, nicméně vysoký představitel pákistánských železnic vyvrátil, že by šlo o sabotáž. Jako možný důvod neštěstí označil špatný technický stav kolejí. Souprava nočního vlaku vezla přibližně 700 cestujících, vracejících se domů z oslav muslimského svátku Íd al-adhá. Podle některých zdrojů se mezi nimi nacházela i velká skupina svatebčanů, která měla pronajatý samostatný vagón.

Lidé na pomoc museli čekat až několik hodin, záchranářské práce komplikovala tma a nedostatek potřebného vybavení pro rozřezání soupravy a vyproštění uvězněných cestujících. Účastníci nehody uvedli, že vlak se těsně před vykolejením najednou začal otřásat. "Nevěděl jsem, co se děje. Z ničeho nic se vlak začal škubat a my jsme spadli," popisuje situaci cestující Mohammad Ikbal. "Byla tam úplná tma. Leželi jsme v té tmě na kolejích tři, čtyři hodiny."

Železniční neštěstí jsou v Pákistánu v porovnání s Evropou poměrně častá. Dráhy pocházejí ještě z koloniálních dob, nebyly modernizované a vlaky po nich jezdí přeplněné. Jedna z nejhorších katastrof za 15 let se stala v roce 2005, kdy do vlaku plného lidí stojícího ve stanici narazil jiný přeplněný vlak. Po této srážce do vraků souprav najel v zápětí ještě jeden vlak.

zdroj: Novinky.cz; České Noviny

Za informace použité v této aktualitě děkuje redakce uživatelům Vítek_V a Pannonia.


Vítek_V | 19.12.2007 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Svět


19.12.2007 (18:11)  
Je smutné , že v této oblasti mají železniční nehody vždy tak tragické následky... . :o(
19.12.2007 (14:58)  
V takové situaci bych být nechtěl.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko