..: Nová lanovka na Sněžku bude :..

Ilustrační obrázekPec pod Sněžkou - Poslední rok provozu zřejmě čeká starou lanovku na naší nejvyšší horu. Radnice v Peci pod Sněžkou se totiž konečně dohodla s Krkonošským národním parkem na výstavbě nové lanovky na Sněžku a vláda v pondělí schválila záměr ji v první zóně národního parku vybudovat. Její stavba přijde na zhruba 400 milionů a za přispění rozvojových fondů EU měla být zahájena již příští rok. První cestující by měla odvézt v roce 2009.

Starou lanovku vyrobila Transporta Chrudim v licenci legendárního lanovkáře - švýcarské firmy Von Roll v letech 1946-1950 a jedná se tak svým způsobem o unikátní technickou památku, v podstatě nejstarší provozovanou svého druhu v Evropě. Nová lanovka povede ve stejné trase.

V roce 1997 předaly České dráhy lanovku městu jako zbytný majetek, do jehož obnovy je třeba investovat nemalé prostředky. Dodnes ji v podstatě bez úprav provozuje akciová společnost, ve které má město majoritní podíl, ale jednání o její rekonstrukci se správou národního parku se protahovalo.

Nová lanovka, o které se diskutuje již od sedmdesátých let, by podle návrhu města měla mít čtyřmístné kabinky. Město chtělo kapacitu lanovky navýšit na 400 osob za hodinu, správa parku v zájmu ochrany prostředí vrcholu Sněžky ale prosadila současnou kapacitu 250 osob. Město upustí od vize lyžařského střediska na Růžové Hoře a změní politiku povolování apartmánových domů.

Od devadesátých let, kdy v ČR jezdila zhruba dvacítka lanovek, se mnohé změnilo. Jejich počet brzy zřejmě převýší sedmdesátku. V provozu národního železničního dopravce však z většiny z těch původních dnes už zůstává poslední - kabinková lanovka z Liberce na Ještěd.

další informace: Lanová dráha Sněžka, a. s., technický přehled


Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 4.12.2007 (11:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Královéhradecký


registrovaný uživatel M@ra 
05.12.2007 (11:42)  
To vládě jde, schvalovat takové výjimky. Mirek s Dalíkem tam pojedou asi lyžovat... Mělo se to ukončit na Růžohorkách a horní stanici upravit na chatu. Poláci mají lyžarské areály muzeální a hodně sbírají borůvky hřebenem. Ale hlavně že tam za 14 dní konečně zmizí pohraničníci.
dopisovatel nebo člen ŽP Railfort  mail  
04.12.2007 (16:59)  
IDeeSák: Proč to můžou Poláci nevím, ale to, že to dělá někdo jiný není důvodem, proč to dělat též. Lanovka určitě přiláká ty turisty, které by jinak návštěva vrcholu Sněžky a okolních partií ani nenapadla. Boj proti lanovce do této vzácné části hor je zároveň bojem proti neukázněným turistům. A místní obyvatelé spíše kvůli drahotě utíkají a na horách pracují sezoňáci z nížin a ze Slovenska.
registrovaný uživatel Pendolínko  mail  
04.12.2007 (15:31)  
jsem rád,že na Sněžku povede nová lanovka.Už se těším...
registrovaný uživatel tenzor 
04.12.2007 (15:28)  
IDeeSák: tak nejak mi uniklo, proc by melo byt v zajmu 'uvedomelych' ochranaru, aby jim lanovkou na Snezku jezdily hordy turistu linych aspon jednou za cas pohnout zadkem a udelat si vyslap.
Ad Polaci - ac je to neuveritelne, jsou jeste shnilejsi nez Cesi. Pokud ma tady auto skoro kazdy, tak v Polsku uplne kazdy a ujit dva kilometry po svych (po rovine) tam mnozi povazuji za neuveritelny vykon..
A pokud jde o neukaznene turisty, myslim ze v drtive vetsine jde prave o ty, kteri si nahoru vyjedou lanovkou a dolu jdou pesky.
04.12.2007 (13:48)  
Railfort: Lanovku na Sněžku posledních 17 let využívám podobně často jako je častý nynější provoz z Harachova do S. Poreby.

Proč tedy Poláci můžou stavět, modernizovat svoje lanovky. Asi tam nemají tolik ochranářů, nebo tito jsou o něco uvědomělejší. Lanovka určitě přiláká mnoho turistů, kteří určitě nahoru/dolů nepůjdou pěšky. Ochranáři by se měli spíš zaměřit na neukázněné turisty. Ostatní by se neměli nijak omezovat - vždyť udržují alespoň těch pár obyvatel, co tu žijí na jejich místě. Nebo cílem jsou liduprázdné kopečky, protože nikdo by zde neměl důvod žít? To by nebylo dobře.
04.12.2007 (13:10)  
byt tehdy uz Transporta, avsak nejsem si jist tou licenci v pripade Snazky - mel jsem za to, ze tu jeste staveli Svycari
na některých součástech lanovky na Sněžku jsou cedulky WERK BERN, takže je to asi jasné. Likvidace zřejmě čeká i lanovku na Skalnaté pleso (1939)...
04.12.2007 (13:08)  
To teda je - osobne jsem dlouho doufal, ze se ji podari prohlasit za technickou pamatku a nechat jak je. Bohuzel... Nejak nam to mizi. 2008 konci Oeschinensee, Weissenstein a 2009 tedy pravdepodobne Snezka. Skoda preskoda.

Tak me napada: Bohosudov asi tim padem zustava posledni "vonrollkou" (byt tehdy uz Transporta, avsak nejsem si jist tou licenci v pripade Snazky - mel jsem za to, ze tu jeste staveli Svycari) Evropy? No aspon jedna by zustat mohla - tam nejsou takove tlaky na kapacitu a obchodne taky zadny zazrak.
dopisovatel nebo člen ŽP Railfort  mail  
04.12.2007 (13:00)  
IDeeSák: I tak je to pro okolí Sněžky těžko únosné. Spousta lidí se vyveze na nejvyšší bod a pak si sejde z kopce. Osobně jsem odpůrcem lanovky na Sněžku.
Ze šotohlediska by ale nebylo špatné zachovat nějaký původní stožár a postavit ho vedle nové dolní stanice jako pomník.
04.12.2007 (12:09)  
Škoda, ta stará lanovka je krásná.
04.12.2007 (11:23)  
Kapacita zůstane - tak to bude nejrychlejší cesta na vrchol Snežky pěším pochodem - alespoň v sezóně

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko