..: Na českých nádražích bude hlídkovat soukromá agentura :..

Ilustrační obrázekÚstí nad Labem - V poslední době se na nádražích v Česku množí počet kapesních krádeží. Z toho důvodu by měla od nového roku některé železniční stanice hlídat najatá soukromá bezpečnostní agentura posilující nedostačující počet železničních policistů. „Chceme změnit image a pověst Českých drah,“ tvrdí Jiří Kolář, náměstek generálního ředitele společnosti. „Zloději, ale i bezdomovci polehávající na nádražích odrazují cestující od jízdy vlakem. Pokud tento obraz změníme, mohlo by to přitáhnout lidi zpátky na železnici,“ prohlašuje hrdě Kolář.

Smělé plány může zkomplikovat zákon, podle kterého nesmí zaměstnanci ochranky nikoho zatknout. „I v případě, že zloděje přistihnou při činu, je to problém. Záleží na drzosti kapsáře. Jediné, co členové bezpečnostní agentury mohou udělat, je zavolat policii,“ uvedl Jan Plocek z právního odboru ČD.

V současné době hlídá vlaková nádraží železniční policie a dalších 32 soukromých agentur. Nově vybraná firma by tyto agentury měla nahradit. Bude hlídat všechny stanice, které označí připravovaná studie za nejvíce rizikové. „Podle ní zvolíme konkrétní kroky. Například že by se na každém z vytipovaných nádraží objevila hlídka vždy jednou za hodinu, v depu by pak naše soupravy střežily kamery,“ nastínil náměstek ředitele Českých drah Jiří Kolář.

Pouhá zvýšená ostraha ovšem nestačí. V boji proti kriminalitě mohou nejvíce pomoci sami cestující, a to tím, že si budou na své věci dávat větší pozor. České Dráhy je proto na zvýšené riziko kapesních krádeží v prostorách železničních stanic upozorňují speciálním akustickým hlášením. „Hlášení mě překvapilo. Je dobře, že lidi varují. Na druhou stranu se to ale neposlouchá příjemně, co si pomyslí turisté?“ přemítá Helena Janíková, jedna z cestujících.

Zdroj: MF DNES Severní Čechy


Samir Lepara | 28.11.2007 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel 2Man 
03.12.2007 (22:05)  
Nejdřív by měli vyřešit ta zpoždění, aby přitáhli zpět cestující.Potom můžou začít s těmi individui...
registrovaný uživatel M 
30.11.2007 (17:41)  
Dobry, citace si dovedu najit taky...
Takze kdyz chytim zlodeje, ktery krade v mojem ksefte a on umre, tak mne obvini z vrazdy?
Pan je pravnik?
registrovaný uživatel nezmar 
30.11.2007 (15:59)  
M: Pokud osobe, ktera je v nebezpeci smrti, neposkytnete potřebnou pomoc, ač tak můžete učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, budete potrestán odnětím svobody až na jeden rok. (§207)

To vyhozeni je ovsen neco trochu jineho -- to je aktivni jednani.
registrovaný uživatel M 
30.11.2007 (1:13)  
Hm, takze kdyz za mnou nekdo prijde s tim, ze ma zizen a ja mu nedam napit (i kdyz je na nem videt, ze je opravdu ziznivy), tak mne obvini z vrazdy?

Anebo jeste lepsi - nejaky clovek potrebuje transplantovat ledvinu, jinak umre. Jediny mozny darce na svete jsem ja, ale odmitnu to. Rozpoznat dusledky sveho jednani je v tomto pripade trivialni - nedaruji=>zemre. Obvini mne z vrazdy?

Pripadne - nejaky clovek nema zadne penize a jedinou moznosti, jak ziskat jidlo je ukrast si ho. Je to ale smolar a vzdy kdyz to jidlo krade, tak ho chyti. Takze se mu nepodari ukrast si nejake jidlo, takze umre. Takze je zavrazden temi, kdo ho chytili u kradeze (tady by to bylo pikantnejsi o to, ze by nebylo jasne, kdo tu "vrazdu" vlastne dokonal:-))?

Ja bych ty vyklady zakona radeji pouzival tak, jak maji byt vykladany a ne tak, jak si myslim, ze vykladany byt maji...

Kdyz uz bych chtel delat "pravni analyzu", tak bych asi zacal u toho, jestli najata soukroma firma muze jednat podle vlastniho (nebo spolecnosti, ktera ji najala) rozhodnuti, ackoliv jde o prostranstvi, ktera mohou patrit uplne nekomu jinemu...
registrovaný uživatel nezmar 
29.11.2007 (22:08)  
waszyn : Zakon 140/1961 Sb. (Trestni zakon). Pokud jste mohl dusledky sveho jednani rozpoznat, tak jste samozrejme trestne odpovedny.

M: Treba tady je neprimy umysl popsan http://cs.wikipedia.org/wiki/Zavin%C4%9Bn%C3%AD . Ja to uvadel jako krajni moznost, ale odpovednost existuje.
registrovaný uživatel PES38 
29.11.2007 (21:20)  
kóřa: Takovouhle "CYKYNU" bys kolem zápěstí motal težko, ale ten bič dlouhej jako pravítko mít pod budnou se mi ve večerních hodinách už několikrát osvedčil.
29.11.2007 (19:34)  
lidičky, zavítejte na mostecký nádraží a podivíte se.. :-)) "je to tam strašně krásný jen co vstoupíte", ale je tam aspoň teplo..
registrovaný uživatel M 
29.11.2007 (11:25)  
Navic vrazda s neprimym umyslem mi prijde neco jako nechtene znasilneni... Kdyz uz, tak bych treba pouzil zabiti...

Jinak hrdinove od klavesnice - zajimalo by mne, jak jednim nozem (a dost pochybuju, ze ses nejakej prebornik v boji na noze; ze s nim umis vyrezavat lodicky neplati) zvladnes deset kolem. Akce zpravidla vyvolava reakci, ale it´s your choice. Nebo ses Uma Thurman?
registrovaný uživatel waszyn 
29.11.2007 (10:44)  
nezmar: koukám, že se tady stává pravidlem, že se tady lidi vyjadřujou k věcem, kterým vůbec nerozumí. Můžete nám prozradit zákon ve kterém se toto píše?
To co píšete samozřejmě není pravda. Já nesmím nikoho zabít na svém pozemku s tím, že mi tam vniknul a nemá tam co dělat. Ale můžu ho bez újmy ze svého pozemku vyhnat. A to, že je venku zima není můj problém.
29.11.2007 (9:13)  
Možná by bylo dobré rozlišovat mezi bezdomovci, kteří lidi obtěžují zápachem a někdy i vzezřením (špinavé oblečení), a zloději, kteří mohou vypadat jako běžní cestující. Obojí je problém. Nějak se mi ale nezdá, že by mohl být někdo potrestán za to, že se zbaví někoho, kdo ho vyloženě obtěžuje. Problém bezdomovectví by měla řešit samospráva, například vybudováním útulků a pro alkoholiky ústavů... Jenže místo toho raději zavírá oči a trestá postižené.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko