..: ČD podnikly první kroky proti lživé reportáži TV Nova :..

Ilustrační obrázekPraha - České dráhy si stěžují na televizi Nova u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nova totiž 30. října odvysílala reportáž nazvanou "Další problémy s Pendolinem". Podle vedení Českých Drah ale o problémech jednotek řady 680 se zabezpečovacím zařízení referovala nepravdivě. Redaktor Jiří Hynek si prý upravil skutečnost tak, že z reportáže vyznělo, že jde o závažnou bezpečnostní vadu.

"Žádné problémy v tomto směru neexistují, nejrychlejší vlaky ČD jsou zcela bezpečné a plně schválené Drážním úřadem. Naprosto neopodstatněně mohl Jiří Hynek vyděsit tisíce cestujících, což považujeme za neomluvitelné. Redaktor měl dostatek informací o tom, že čidlo, o kterém se v reportáži mluvilo, se používá především pro sledování případného zadření ložisek u nákladních vlaků, pro Pendolino nemá význam. To má vlastní počítačovou diagnostiku a případný problém by okamžitě zjistil jeho strojvedoucí," tvrdí ČD. České Dráhy proto podaly stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, aby tento správní orgán upozornil provozovatele této stanice na porušování zákona a stanovil mu lhůtu k nápravě.

ČD nejsou jediným subjektem, který si na způsob natáčení reportáží Novy stěžoval. V nedávné době napadl údajně poškozený subjekt i zprávu o nefunkčnosti e-mailových schránek na webu Seznam.cz. Nova podle provozovatele služby problém zveličila a poškodila dobré jméno firmy. Téměř ihned po odvysílání reportáže vydala tisková mluvčí Seznamu prohlášení, ve kterém celý problém uvedla na pravou míru.

Zpráva o problémech pendolin.

Zdroj: České Dráhy


Samir Lepara | 7.11.2007 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
10.11.2007 (11:12)  
stoupa - ne, dominujici snahou novinaru je obecne to, aby to ctenar pochopil. Takze kdyz bude reportaz o financich New York Rangers, tak tam bude Jagr; kdyz to bude o ODS, tak tam bude Topolanek; kdyz to bude o Stonech, tak tam bude Jagger.
Duvod? Kazdej si tyhle dve dvojicky podvedome spojuje...
Supertechnicke veci o CD, sestavu Rangers s presnym icetimem atd. - na to obvykla media zarizena nejsou a nikdo krome stoupy a podobne "postizenych" to tam ani nehleda a nechce to tam mit...
A jo, novinarum a novinam jde o to (jakkoliv je to zvracene), aby je nekdo cetl. Do supliku se pise vetsina blogu...

MZ - a kdyz boura ridic sluzebniho (a ted nemyslim OSVC) auta - tak dostane zakaz cinnosti ridic nebo cela firma (doted jsem myslel, ze se tresta jen ridic)? Ja jen, ze rec byla o zakazu vysilani Novy a ne o tom, ze by Hynek nesmel tyden tocit reportaz...
09.11.2007 (22:54)  
ad tenzor : ano, za vámi uvedeného předpokladu má pokuta smysl. Jenže kdo prokáže výši zisku … tohle by zbytečně prodlužovalo a zdražovalo soudní spor.
Když jako řidič uděláte nehodu a někoho vážně zraníte, dostanete – v lepším případě - mimo podmínky taky zákaz činnosti.
Takže v případě "nepravdivých bulvárních drbů" bych jako soudce udělal totéž. Týdenní zákaz činnosti kromě řekněmě 100 000 odškodnění "pomluvenému" bude bolet mnohem více než suma odškodnění. V případě další žaloby bych přihodil další týden a tak dále. Myslím, že třetí případ v podobě měsíčního zákazu by byl poslední a varováním pro další.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
09.11.2007 (19:57)  
pro M:

Jágr? NYR? Sorry, neznám ....

Jó, Mick Jagger! To by bylo jiný kafe!


S tím komentem o "regionální pokutě a Pinďolínu" mi šlo o to, (což implicitně potvrzujete ve Vašem příspěvku), že dominující části novinářů jde jen o tu senzaci a sledovanost, objektivita je jim vlastně fuk. Pinďa není dotován od krajů (pokud někdo ČD neprokáže opak = přerozdělování).
registrovaný uživatel M 
09.11.2007 (15:35)  
A jakou fotku tam maji dat? Traktor? Kdyz je zprava o CD, tak je prece logicky, ze prvni co se nabizi je pendolino...
Kdyz bude ve sportu (nebo ekonomice) zprava o financnim hospodareni NYR, tak tam vysoce pravdepodobne nebude nahradni golman z farmy ani zaber na hlavni ucetni, ale bude tam Jagr...
09.11.2007 (14:40)  
Navrhuji inovaci čidel, nesledovaly by teplotu, ale pískot, to by pak na chladící vzduch nereagovalo.

Opravdu odborník.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
09.11.2007 (14:29)  
... a další perla:

dnešní (ínetový) Blesk zprávu o pokutě pro ČD za zpožděné regionální vlaky dokumentuje fotkou Pinďolína ....
09.11.2007 (14:20)  
Ad 860 003:čidlo je určeno především pro nákladní vozy,ono zde nejde ani tak o rok výroby vozu,ale režim provozu a hlavně nápravové zatížení.Alternátory poháněné od nápravy čidla neovlivňují,mají přirozená chlazení bez výdechu.
09.11.2007 (13:06)  
Sledování horkoběžnosti ložisek nákladních vlaků? A co když pojede rychlík ze samých B rok výroby 1975, to čidlo neindikuje? Alternátory vzor NDR tomu nevadí? Navrhuji inovaci čidel, nesledovaly by teplotu, ale pískot, to by pak na chladící vzduch nereagovalo.
registrovaný uživatel tenzor 
09.11.2007 (9:44)  
happy, MZ: pokuta naopak resi vsechno, ale jen v pripade, ze bude vyssi nez zisk z toho, ze byla uvedena nepravdiva informace. Nikdo by to nedelal, kdyby z toho mel jenom financni ztraty..
Bohuzel situace v tomhle state je takova, ze muzeme byt vubec radi za jakoukoli udelenou pokutu, vezmete se jen kolik bylo pripadu poskozeni dobreho jmena ruznych lidi v Blesku a podobnych platcich, ktere maji zalozenou existenci ciste jen na lzich servirovanych blbym lidem. Soudni spory pak konci vetsinou jen narizenou omluvou. Kdyby se dusledne udelovaly pokuty v primerene vysi, tak by podobna periodika mela na vyber jen dve moznosti - radikalne zmenit svuj pristup nebo zkrachovat.
registrovaný uživatel M 
09.11.2007 (0:58)  
Jako poskozenych...
Zalezi, jak se nadefinuje skoda - jestli to, ze se nekam nedostanu (do prace) nebo to, ze neuvidim Mrazika. Je to ted sice takovy balancovani na hrane ironie, ale skoda nemusi byt jen v podobe jakou urcuje nas pravni rad (tj. nezohledneni nejake dusevni hodnoty...)

Nicmene, o poskozenych puvodne rec nebyla. Ta uchylna konstrukce spocivajici v zakazu vysilani (jako potrestani televize) se vyvinula v to, ze stejne by se dalo trestat i CD. A v obou pripadech by se cast trestu presunula na "koncoveho uzivatele", ktery by byl "druhotne" potrestan (poskozen / nasran:-)

Takze bych to vratil tam, ze zakaz vysilani je jen takovy vykrik do tmy (cti: uplne stejna blbost, jak trest pro CD v podobe zakazu vyjet) a rozhodne bych tomu "stadu" nevnucoval co ma delat a to navzdory tomu, ze to neco jineho muze byt "lepsi". Otazkou totiz je, kdo rozhodne, co je lepsi... Ja? Nick? Zikmund? Jestli nekomu chutnaj gothaj, tak mu carpaccio ze svickove nutit nebudu...
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko