..: Stará železniční trať nejspíše zanikne :..

Ilustrační obrázekPřibyslav - Železniční trať Přibyslav - Sázava nejspíše nemine zánik. Vlečku, kterou ještě do loňského roku využíval pro výletní jízdy Klub přátel kolejových vozidel z Brna, nechá majitel zlikvidovat. Okolní obce, jež chtěly trať odkoupit a opravit, na její záchranu nemají peníze. Zatím chybí i životaschopný projekt. „Jsem skeptický, nadšení a elán z loňského roku jako by vyprchaly,“ zklamaně konstantuje přibyslavský starosta Jan Štefáček. „Po volbách to úplně uhaslo,“ souhlasí starosta Sázavy František Ledvinka. „Skoro rok s námi nikdo nejednal,“ přikyvuje i Wolfgang Macourek, ředitel sázavské společnosti SaZ, jež vlečku vlastní. Jeho společnost už nechce čekat další rok a chce se letos pustit do demontáže svršku. „Trať zarůstá a už kvůli bezpečnosti bychom měli letos železnici demontovat,“ dodává.

Žďár nad Sázavou nepomůže, trať je pro něj daleko

Ze stagnace Štefáček obvinil radnici ve Žďáru nad Sázavou. Zatímco obce v okolí chtějí na atrakci vystavět projekt rozvoje turistického ruchu v regionu, kladné žďárské stanovisko nemají. „Bez pomoci Žďáru se takový projekt nemůže uskutečnit,“ říká Štefáček. „Je to absurdní nesmysl, to zcela odmítám,“ ohrazuje se proti nařčení žďárský starosta Jaromír Brychta. „Ukažte mi město, jež by dalo miliony na trať, která leží 9 km od jeho hranic,“ argumentuje. Přesto se jako zastánce výletní železnice snažil myšlenku na pomoc obcím prosadit. „V radě můj návrh neprošel, snažil jsem se ho alespoň naslepo střelit v zastupitelstvu, ale ani zastupitelé však nebyli podpoře nakloněni,“ popisuje podzimní martyrium. Žďárské od pomoci odrazují odhady nákladů na odkoupení a opětovné zprovoznění trati. První sumy se pohybovaly nad 20 miliony korun. „To už i má podpora klesá, vždyť ve městě máme rozdělané akce za stovky milionů,“ poukazuje Brychta.

Malou naději má i náhradní řešení na využití trati. Po vytrhání kolejí by na náspu chtěly obce mít cyklostezku. „Tento nápad přijde na řadu, až definitivně padne zprovoznění trati. Bude ale záviset, jak majitel pojme demolici. Pokud zlikviduje i všech 25 mostů, je zbytečné o cyklostezce uvažovat,“ přemítá Štefáček. „Podle mých dosavadních rozhovorů s vlastníkem zmizí mosty i s tratí,“ říká František Ledvinka. Macourek ale říká, že to zatím není jisté. Do takových detailů jsme ještě nešli. Ve firmě máme nyní trošku jiné starosti.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 12.5.2007 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
02.06.2007 (10:26)  
Dle usneseni prislusnych obci bude trat snesena a zbudovana zrejme cyklostezka.
registrovaný uživatel Datel 
16.05.2007 (23:15)  
No napiš spíš do Přibyslavi panu Omesovi..., jsem zvědav jak jednání dopadne, dám vědět...
registrovaný uživatel heme 
16.05.2007 (14:20)  
Marcel - určitě nás málo není,vydrž za týden je ten sněm a pak pošlu starostovi Sázavy email...Hele a nebo mu mám napsat před schůzí,možná by to bylo lepší...!!! Co vy na to...
15.05.2007 (19:51)  
Tak to vypada slibne, nevadi ze je nas malo, lepsi nez nikdo. Chtelo by to navazat kontakt s obcemi Pribyslav a Sazava a dat jim postouchnuti.
registrovaný uživatel heme 
15.05.2007 (14:24)  
Marcel - No na nejakou soukromou sbirku ti malokdo prispeje,ale jak si psal,ze mesto pribyslav a obec sazava,kdyby tu sbirku poradaly oni,urcite by se vybralo docela dost penez.pak nejakou verejnejsi reklamu,jak to bylo v regionalnich zpravach,pak televize vysocina,letaky,nadrazi a ver mi,ze by se dost vybralo.jak byla rozluckova jizda,tech lidi tam bylo mraky,zdaleka vsichni se nevesli do dlouhe soupravy tvorene nekolika vozy.ale jak to psali v novinach,bez podpory zdaru,se nejspise v tomhle volebnim obdobi trat bohuzel nezachrani
azedtak - no muj nazor jsem rekl,klidne ho zopakuju,kdyz se trat nezacharani,stale lepsi,kdyby trat postupem casu hnila,nez ji vytrhat...konec nesmyslne dvojtvarne debaty:)
15.05.2007 (9:59)  
Zpet k sbirce - myslite te si ze je mozne uskutecnit sbirku na zachranu? Kdo by mohl byt koordinator, mesto Pribyslav nebo obec Sazava, nebo nejake obcanske sdruzeni? Ma nekdo konstruktivni pripominku nebo navrh?
15.05.2007 (9:54)  
To Heme: A čím? Tím, že ji chceš nechat shnít a zarůst?
15.05.2007 (7:50)  
Škoda, že další volby jsou tak daleko ...Ale v téhle zemi už to lepší nebude, jen samé sliby, sliby, sliby :-(
registrovaný uživatel heme 
14.05.2007 (15:05)  
hele ty chytráku,starej se o sebe jestli ten litr jsi uz vysolil.ty trati jsem pomohl mnohem vic,nez ty,tak ti radim neurazej.toz pochybuju,ze jsi tam nekdy byl
14.05.2007 (10:41)  
Udělal bys líp, kdybys místo takovýchhle jalových úvah vyplázl litr taky.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko