..: Interaktivní plány IDS JMK získaly ocenění Mapa roku 2006 :..

Předávání cenPraha - Dne 4.5.2007 v 16 hod. se Literární sál v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti zaplnil do posledního místa lidmi, které spojovalo jediné - kartografie a devátý ročník odborné soutěže Mapa roku 2006. Společnost SmartGIS do soutěže přihlásila vlastní produkt, který zakoupila společnost KORDIS JMK. Jde o bezešvé interaktivní plány linek veřejné dopravy integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje včetně vybraných městských doprav (Brno, Blansko a Vyškov).


SmartGISV kategorii kartografické aplikace na internetu soutěžilo celkem 6 produktů. Do užší nominace byly porotou vybrány tři nejlepší - Mapy.cz (Seznam.cz), Interaktivní plány integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (SmartGIS) a Intermap - mapa středního měřítka přeshraniční oblasti Plzeňského kraje, Horního Falcka a Dolního Bavorska (T-Mapy).



Ilustrační obrázekOdborná komise vyhlásila vítězem v kategorii Kartografické aplikace na internetu titul „Interaktivní plány integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (SmartGIS)“ - Brno - plány dopravy.

zdroj: Tisková zpráva SmartGIS (včetně log a fotografií)


CSPSV | 9.5.2007 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JnR 
14.05.2007 (20:30)  
Jiří z Adamova: označení Sx se pro orientaci používá. Jako sporné bych viděl, že z Brna Hbf. jezdí S3 a S2 na dvě strany, navíc jsou na tyhle linky nasazovány obousměrné jednotky, takže to může mást, kam to vlastně jede. Druhá věc je, že bych všechny linky značil dvojmístými čísly - místo S4 a S41 bych dal S40 a S41.
František: názvy zastávek lze nalézt na www.supermapy.centrum.cz
10.05.2007 (20:31)  
M: Když si mapu oddálíš, tak se objevý celý IDS, ale zase bez Brněnský MHD.
10.05.2007 (17:33)  
MildaIV: Rychlejší to jistě je, pokud ovšem znáte názvy zastávek. Ještě lepší by bylo, kdyby měl IDOS pořádné mapy, ve kterých by se zobrazila nejen přesná trasa (jako to mají na mapy.cz pro automobilisty), ale i informace k přestupům či názvy zastávek. Pro mě je dnes velký problém najít spojení, když v turistické mapě vidím zastávku autobusu, protože nikde už nenajdu její název (který navíc často sestává i z názvů poměrně vzdálených obcí, bez nějž se také nenajde). Brňákům tedy chvála za tento krok.
registrovaný uživatel tenzor 
10.05.2007 (15:29)  
No nevím, nevypadá to nejhůř, ale jen pokud se to bere max. jako beta verze. Zjevně si to moc nerozumí s češtinou (viz vyhledávání zastávek - seznam nedokáže správně seřadit zastávky obsahující diakritiku, některé české znaky se nezobrazují ve vyhledávání spojení apod.), navíc nemají ani správný link (měl by být nastavený jízdní řád autobusy+vlaky+MHD nikoli Brno).
Výsledkem chyb je mimo jiné to, že při vyhledávání spojení se v 90% případů objeví "objekt nenalezen", takže funkčnost téměř nulová aneb oprav si sám. Nechci nikomu šahat do svědomí, ale za takový produkt bych se styděl někde prezentovat a pochybuji o inteligenci členů komise, pokud takovou nedodělanou věc ocení jako nejlepší mapu. To už je skoro jak za komunistů, kdy v mém rodném městě dostaly kuchařky ze školní jídelny vařící blafy bez dodržování hygyenických norem (-> několik epidemií žloutenky a salmonely) a rozkrádající suroviny bez ostychu dostaly titul vzorného kolektivu socialistické práce..
registrovaný uživatel Jura 
10.05.2007 (8:40)  
Stejně udělanou mapu má (i když zatím jinak ne moc dobře fungující) IDOK v karlovarském kraji. (http://www.kvary.planymhd.cz/files/flash/test.php)
registrovaný uživatel M 
10.05.2007 (2:05)  
A co rikaji? Ze "jedou 250 do Tisnova"?:-) Asi ne, ze..? Asi nazvat vsechno "Vlak" asi nejde.
Co mi vadi je to, ze ta suprmapa neni pro cely kraj a pro odlehla mista je jen mizerne gif/pdf, ze ktereho neni poznat, co tam vlastne jezdi...

Nebo jinak, mozna jsem jako obvykle slepy, takze - ona existuje nejaka interaktivni mapa celeho IDS? Ja vidim jen Brno (a neuzsi okoli)...
10.05.2007 (1:40)  
No zrovna označování železničních tartí ještě jako linek S1, S2,... IDS-JMK mně připadá dost neobratné a ze zkušenosti vím, že se toto označení moc neujalo. Protahuje to hlášení rozhlasu a cestující se nakonec stejně víc orientují podle čísla tratě, resp. názvu konečné stanice. Ještě jsem neslyšel, že by někdo řekl »pojedeš S3 do Tišnova«.

Taky bych si dovolil poznamenat, že kromě Brna, Blanska a Vyškova obsahuje systém také MHD v Adamově, na níž se v oficiálních pramenech obvykle zapomíná, nicméně jde nezpochybnitelně o městskou dopravu jako v ostatních městech, byť má jedinou linku.

Jinak ale moc pěkné, IDS-JMK je na vysoké úrovni a doufám, že se bude tímto stylem rozvíjet i do budoucna!
10.05.2007 (0:10)  
Taky to musím pochválit. Teď jsem do té oblasti zase jednou zavítal a příjemně mě překvapilo označení linek IDS JMK na všech vlacích (sice bylo IDS JMK S6 i na Os z Veselí do Javorníka n.V., ale nevadí), na pragotronu v Brně hl.n. a i ve staničním rozhlase.
To v Práglu je označení linky těžce neoficiální a objevuje se jen pokud jede jedna z "vlajkových lodí ČD" (471 nebo 814), nevím co by bylo za problém napsat to i na cedule ostatních vlaků - jestli se čeká na Nové spojení či co. Jakési takési plánky linek IDS jsou sice všude, ale vlaky jsou označeny jen číslem tratě.
09.05.2007 (23:50)  
Možná pěkný, ale je 100x rychlejší si ty stanice vypsat do vyhledávání v jízdním řádu.
09.05.2007 (23:15)  
Má to ještě mouchy (třeba odkazy na jízdní řády linek vedou na neexistující pdf), ale fakt pěkný.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko