..: Jízdenky na výlet do zahraničí :..

Německé Ländertickety, zdroj: DBPraha - Každý železniční cestovatel by rád vlastnil síťovou jízdenku, se kterou by se nemusel podrobně starat kam, v kolika lidech a kterým směrem se vydá. Pokud se nerozhodne zrovna pro kariéru železničáře, má v tomto ohledu jen omezený počet možností. S myšlenkou dát cestujícímu pomyslnou "plnou nádrž" na jeho víkendové výlety přišla německá železnice DB v roce 1995. Dnes již legendární "Schönes Wochenende Ticket" (SWT), který původně na oba dny víkendu stál pouhých 15 marek, měl jednoduché cíle. Přesvědčit malé skupiny cestujících, typicky rodiny, aby auto nechali doma a přitom se nevzdávali možnosti změnit podle potřeby plán a vyřešit problém s regionálními vlaky, které o víkendech jezdily prázdné a objednatelé zvažovali jejich další dotování.

Jak se vlaky postupně opět zaplňovaly a SWT se stal nejpoužívanější jízdenkou, začala DB usilovat o jeho zrušení a přinejmenším cenu vyšroubovala na 7,5 násobek. V dnešní ceně 33€ se jízdenka již vyplatí jen na delší vzdálenosti a/nebo pro skupinu cestujících. Celá řada podmínek použití jízdenky se měnila. Aby se nemohli přibírat cestou další "spolucestující," je dnes třeba na jízdenku uvádět jméno držitele, který na jízdenku jede nejdelší cestu. Dále již formálně nelze následně zvýšit počet cestujících, kteří na jízdenku jednou vyjeli.

Během deseti let prodělala jízdenka velký vývoj. Dnes platí zároveň na veškerou veřejnou dopravu ve značné části někdejšího západního Německa. Vznikly tzv. Ländertickety - odvozené jízdenky s platností pro jednotlivé spolkové země platné i v pracovní dny od devíti hodin, a to občas i ve variantě pro jednotlivce a večerní jízdenky. Jen Länderticketů v minulém roce DB prodaly přes 10 milionů kusů.

EuroDomino si v létě již nikdo nekoupíObdobnou jízdenku po roce 2000 zavedli Poláci, Češi a nově i v Rakousku, svého času se nabízela i na Slovensku. Jedno mají vždycky společné - platí pro regionální dopravu, na dálkové vlaky je možné za určitých podmínek doplatit. Pro delší pobyt v konkrétní zemi ale jistě zůstává nejatraktivnější jízdenkou mezinárodní InterRail, případně jiné národní časové síťové jízdenky. Jde o vnitrostátní doklady jednotlivých národních dopravců, ale nezřídka je i jiní dopravci uznávají. V pohraničních oblastech jsou připraveny různé nabídky vzájemného uznávání. S ohledem na jejich časté aktualizace je ale třeba je sledovat. Níže uvádíme přehled jízdenek a slev platný od 10.6.2007.

České a společné (přeshraniční) nabídky

Slovensko

Německo

Všechny nabídky lze zakoupit na automatech DB, přes internet (s dodáním poštou), na přepážce nebo ve vlaku s příplatkem 2€.

Rakousko

Novinkou v Rakousku je obdoba německých jízdenek. Platí až pro pět osob na 1 den, v pracovní dny až od 9.00, na všechny regionální spoje ÖBB /vlaky kategorií Regionalzug (R), RegionalExpress (REX), S-Bahn, Regio S-Bahn (RSB), EURegio (ER), Erlebniszug (EZ)/. Objednat ho lze i elektronicky přes internet s platbou kartou.

Polsko

zdroj: Prezentace jednotlivých dopravců


Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 17.6.2007 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Německo Polsko Rakousko Česká republika (celá) Slovensko (celé)


registrovaný uživatel mašinfíra  mail  
18.06.2007 (14:27)  
Jenom štastlivci
17.06.2007 (21:35)  
Jo, Bilet wycieczkowy ma urcite hodnotu :)))

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko