..: Německé dráhy budou odškodňovat cestující při zpoždění vlaků :..
obrazekNěmecko - Německá dráha (DB AG) představila v Berlíně svou chartu zákazníků dálkové dopravy, ve které se zavazuje zavést k 1. říjnu 2004 další právně závazné náhrady. Na vypracování charty se intenzívně účastnilo ministerstvo spotřeby a ministerstvo dopravy. Šéf drah Hartmut Mehdorn: "společně jsme dosáhli dobré shody ve smyslu aktivní ochrany spotřebitele. Velice děkuji ministrovi Kunastovi a ministrovi Stolpemu za jejich angažmá." Mehdorn dále: "Nová úprava bude pro všechny zákazníky k nalezení ve všeobecných obchodních podmínkách. Naši cestující v dálkové dopravě tím dostanou právní nárok na odškodnění."
Jednotlivá pravidla:
- při zpoždění nebo odřeknutí vlaku má cestující nezávisle na dalších okolnostech ospravedlňujících dráhu práva vyplývající z platných přepravních podmínek.
- nelze-li v cestě do 24.00 hodin dle plánu pokračovat kvůli odřeknutí vlaku, zpoždění vlaku nebo zmeškání přípoje jiným dopravním prostředkem podle jízdního řádu nebo není takové pokračování za daných okolností možné, převezme DB náklady na přiměřený nocleh a uvědomění osob nebo, pokud je to cenově výhodné a možné, náklady na transfer jiným dopravním prostředkem (např. taxi). Poukazy na taxi a ubytování jsou vydávány ve výši maximálně 80 Euro.
Tato povinnost náhrady a výjimky je stanovena v stávajících přepravních podmínkách.
DB se dále zavázala zavést k 1.10.2004 následující dodatečný slib odškodnění:
- má-li vlak dálkové dopravy DB více než 60 minut zpoždění v cílové stanici cestujícího, je-li vlak dálkové dopravy odřeknut bez náhrady nebo zmešká-li cestující při zpoždění vlaku dálkové dopravy svůj přípoj na vlak dálkové dopravy dle jízdního řádu bez možnosti pokračovat v jednohodinovém taktu a získá tím zpoždění příjezdu do cílové stanice přes 60 minut, obdrží cestující odškodnění (poukaz) ve výši 20 % ceny jízdenky (u zpáteční jízdenky je brána jen poloviční cena jízdenky).
- majitel BahnCard 100, mezinárodní jízdenky nebo časové jízdenky obdrží paušální odškodnění.
- slib odškodnění neplatí , když již bylo poskytnuto odškodnění formou noclehu nebo náhradní dopravy.
- cestující ICE-Sprinter mají při zpoždění přes 30 minut právo na poukaz ve výši plného příplatku pro ICE-Sprinter (nyní 10 € ve 2. a 15 € v 1. třídě).
- výjimky k povinnosti náhrady jsou stanoveny v přepravních podmínkách.
- mimo to může DB v podložených ojedinělých případech vydat poukazy i při zpožděních pod 60 minut.
- při výpadku klimatizace či topení jsou cestujícím nabízena místa v ostatních vozech. Nejsou-li již k dispozici žádná volná místa, nabídne pracovník DB cestujícímu dálkové dopravy, pokud to je v konkrétní situaci možné, bezplatně teplé resp. studené nápoje.

Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 10.3.2004 (21:35)
Související zprávyopen/close
Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko