..: Nádraží neustále okupují lidé bez domova :..

Ilustrační obrázekČeský Těšín - Strach a odpor pocítila Eva Sikorová, které je 13 let a bydlí v Českém Těšíně, když si nedávno šla před 20 hodinou pro balík na místní železniční nádraží. Dívka říká, že vestibul byl plný zápachu z cigaret a alkoholu, kterému tam holdovala banda bezdomovců. Dělali kravál a cestující se mlčky krčili v koutě, podle ní by se měly ČD postarat o bezpečnost cestujících i o příjemnější prostředí. Na stejný problém si stěžuje stále více lidí. Přednostka stanice Libuše Szmeková o problému ví a snaží se ho už delší dobu řešit, zatím bezvýsledně. Teprve teď má ale naději, že se jí to podaří. Našla totiž spojence ve vedení města i městské a státní policie.

Když šla přednostka na kontrolu nádraží se starostou města, napočítali 15 lidí, kteří tam neměli co dělat. Mezi bezdomovci byla i žena, která páchla nejen alkoholem a cigaretami, ale i výkaly a hnisem z otevřených ran. Obě nohy má tak oteklé, že neobuje žádné boty. Nohy i jednu ruku má ovinuté igelitovými sáčky. Sociální pracovnice města dlouho přemlouvala nemocnou ženu, aby se nechala přivolanou sanitkou odvézt do nemocnice na ošetření, nakonec uspěla. Místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny slíbil, že město chce problém s bezdomovci řešit. Cestující a turisté kteří k nám přijedou a jsou obtěžováni bezdomovci a alkoholiky, tak je to špatná vizitka města.

Ilustrační obrázekOd pondělí začnou v prostorách železniční stanice platit nová pravidla. Přednostka řekla, že na perón i do dalších prostor nádraží označených cedulemi budou moci vstoupit jen cestující s jízdenkou. Bez ní mohou lidé pobývat ve vstupním vestibulu, ale i tam jen po dobu nutnou k zakoupení jízdenky. Kdo cestovat nehodlá, toho z nádraží vyvedou policisté. Počet bezdomovců bohužel pořád narůstá. Zatímco v minulých letech se zdržovali na nádraží jen v zimě, teď už tu zůstávají celoročně a s nimi i lidé, kteří mají kde bydlet, ale tráví tu volný čas a popíjejí alkohol.

zdroj: MF DNES


Adys Poslat mail autorovi | 28.3.2007 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Služby

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel m @ k tuning  mail  
03.04.2007 (21:19)  
V Olomouci jsem vzdycky prestupoval jak jsem jezdil do byvale prace a tam to bylo taky pekne o hubu co jsem videl osobne tak uprostred jak jsou lavicky tak vsude bezdaci at tahnou pod most kdyz nechteji zit jako normalni lidi a daji pokoj ostatnim. :-)
registrovaný uživatel PZ 
03.04.2007 (18:07)  
Nově v Olomouci naistalována SOS Security... Dva holohlaví bušeři tu dokázali vyčistit nádraží od plebsu!!! Paráda.
registrovaný uživatel m @ k tuning  mail  
03.04.2007 (2:11)  
Schodou okolnosti jsem bydlel v tesine od malicka do 18 kdy jsem hnedka po skole vypadl mimo uzemi slezska a momentalne ziju v praze tak se musim stydet za to ze starosta SZNAPKA je takovy kreten ze se nedokaze postarat o nadrazi ktere na vnejsek a vnitrek vypada velmi dobre ale jak je napsano v clanku jsou tam lide kteri cely tento komplex narusuji a nehodi se k nemu jak chovanim tak i vzhledem.Policie je zatim nejlepsi napad nez se najde jiny zpusob jak je uplne vyhostit z techto prostoru. :-)
02.04.2007 (21:07)  
Ad Payus – takže tak jak to chápu, je podle vašeho názoru oddělení Policie ČR umístěné na pražském hlavním nádraží, na Masarykově nádraží (a jinde) s vymezením obvodu působnosti jeho příslušníků "prostory železniční stanice …" v rozporu se zákonem … Na pražském hlavním nádraží bylo (do doby reorganizace pražské policie) pod Obvodním ředitelstvím Policie Praha 2, na Masarykově nádraží spadalo pod Prahu 1. Teď to je jinak …
S ohledem na polohu "nové haly" na hlavním nádraží, které se nachází na katastrálním území Praha 1 a tedy z "hlediska místa spáchání trestného činu" spadá pod působnost "justice Praha 1" se speciálně vydalo opatření, že z hlediska místní příslušnosti oddělení policie pod Prahu 2 se trestné činy (TČ) spáchané v nové hale považují za TČ spáchané na území Prahy 2 a řeší je v prvním stupni "justice Praha 2".
To, že policie nemůže být na nádraží trvale snad nemyslíte vážně.
Tím, že policista bude provádět kontrolu totožnosti a obsahu zavazadel u "podezřelé" osoby se těžko dopustí v očích antipolicejních aktivistů nějakého zneužívání pravomoci. Ono jde o to, jak se ten policista chová. Nakonec ono stačí, když taková akce bude probíhat intenzivně dva tři dny, ono se to roznese a pak stačí běžná rutina.
registrovaný uživatel M 
01.04.2007 (23:10)  
Pokud přijde každých 10 minut jiný policista
Jako mozna by mohli delat i neco jinyho...
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
01.04.2007 (17:30)  
Miroslav Zikmund: jenže v tom ŠIKANOVAT je potíž.policajtů není moc, a kdyby náhodou bylo,tak v době různých "antipolicejních aktivistů" a moderní videotelefonní technologie se do takového dobrodružství málokterý policajt živící rodinu pustí...zneužití pravomocí se po různých fetpárty...vlastně pardon,technopárty, stalo velice oblíbeným pojmem.... To nevíš,že se u nás demokracie už změnila skoro v anarchii? Myslím,že je to dobou a ne tím,že by se policajtům nechtělo.
Budova nádraží je veřejně přístupný objekt,takže policie v rámci zákonných důvodů může vstupovat kdykoliv,ale nemůže zůstat,jako stálá ochranka.To nejde,tak je to dané.Pořád je to soukromý objekt...něco jako obchod. lehká děva taky v obchodě nestojí u pokladen. Je na bedrech firmy,jestli je tam budou trpět. Firma si nemůže na hlídání najmout policii ale ochranku. pokud na ni nemá,má smůlu. policii může přivolat,ale pokud se tam nic neděje (např.rvačka,krádež,příjezd fanoušků...),tak zase má smůlu v tom, že není prioritou. hlídka má v rajónu i jiné povinnosti(parkoviště,okolí heren,rizikové křižovatky,školy...) . Na všechno se musí podepsat smlouvy a ani tehdy si ten soukromý subjekt nemůže vynutit,kdy tam má policie přijít...prostě až si hlídka obejde těch svých pět bloků,tak se tam cestou kolem může zastavit a projde až k perónům. V tomhle to je mnohem složitější,než máš ponětí. Za všechno mluví i třeba příklad,že na jednom velkém "nejmenovaném"(at nikoho nepoškodím) nádraží měly zakázané vstupovat hlídky měst.policie, protože prostě nebyla na stole smlouva a celkem tam zřejmě docházelo k nějakým konfliktům a samo nádraží se spoléhalo na aspon částečnou ochranu policie ČR(železniční),jejíž hlídka(y) stejně nastoupily do vlaků a z toho nádraží odjely...a jestli se nepletu,tak ten stav tam trvá doted,i když už tam bude určitě nějaké zhlazení třecích ploch...
Za bolševika patřilo státu úplně všechno(i tvé soukromí),takže policajt by vlezl i k tobě do bytu bez zeptání...
01.04.2007 (14:31)  
ad Payus - podle žádného paragrafu, ale níže jsem uvedl ŠIKANOU. Pokud přijde každých 10 minut jiný policista a bude vás kontrolovat, budete mu muset zase vyndat obsah "zavazadla" nebo kapes, za 10 minut další kontrola, nebude vás to dlouho bavit. Za hodinu se vrátí ten první a budete mu muset vysvětlovat, co na tom nádraží ještě děláte, zda tam neokrádáte cestující. Za deset minut přijde další v pořadí, který "neví", že vás kontrolovat před chvilkou někdo jiný. Když za 2 hodiny budete 12x kotrolován, tak zmizíte.
Stěžovat si nemáte kde, protože první otázkou bude "co jste na tom nádraží dělal, kam jedete ..." Navíc každý policista si zdůvodní, proč vás opakovaně kontroloval. Nikam nejedete, nikde nepracujete, peníze nemáte, jste mu proto podezřelý zda si prostředky k obživě neopatřujete trestnou činností.
Hlavní nádraží nebylo i za bolševika nic moc, ale o opakovanou buzeraci pochybných individuí se tam postarali jedna nebo dvě hlídky tehdejší VB a jedna nebo dvě hlídky "OOŽ", takže individuum to přestalo za chvíli bavit a zmizelo.
Ovšem z hlediska zákona o dráhách jsou prostory určené pro cestující veřejnost "veřejně" přístupné bez jakéhokoli omezení. Drážní podnik nemá právo vydávat obecně závazný právní předpis upravující pobyt osob na veřejně přístupných částech, takže se na tyto prostory vztahují obecní vyhlášky. Nebo si snad myslíte, že vyhláška zakazující nabídku sexuálních služeb na území obce se nevztahuje na prostory železničních stanic a zastávek ? To by bylo fajn. Dámy by se mohly přemístit na nádraží, kde podle vás obecní vyhláška neplatí a majitel objektu nemá možnost je nějakým nařízením exportovat pryč ...
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
31.03.2007 (22:31)  
Miroslav Zikmund: jen by mě,Miroslave, zajímalo,dle jakého paragrafu bys jako policista bezdomovce z nádraží vyhodil? Pokud nic nedělají,nejsou na ně žádné páky. Žebrání je zakázano městskou vyhláškou a do toho objekty ČD nespadají.Nádraží ČD je soukromý subjekt,takže hlídka v něm nebude "strašit" neustále, ale jen pokud je policie kvůli výtržnostem,nebo jiným přestupkům přivolána. To,že policajt chce mít na "svém" nádraží pořádek a někoho tzv. chytne za límec a vynese ven,bere jen a pouze na své bedra a do konce šichty doufá,že ho nějaký aktivista při tom nefotil a neposílá do novin
30.03.2007 (19:52)  
V Česku specializovaná železniční policie nikdy neexistovala. Za "bolševika" existovala Ozbrojená ochrana železnic, která spadala pod Federální ministerstvo dopravy.
Takzvaná "železniční" oddělení policie mají se železnicí společného pouze to, že příslušný policejní útvar sídlí v prostorách železniční stanice a má jeho působnost je vymezena obvodem ŽST, nicméně jde o standardní součást Policie ČR bez nějaké specializace na železniční problematiku. Totéž se vztahuje i k policistům, kteří doprovázení vlaky. Ti spadají pod složku "doprovody vlaků".
30.03.2007 (17:57)  
Ilustrační foto:to jsi tam měl dát nějakýho kvalitní bezdáka:)
Jsou dvě možnosti:1.přijít za nima nabídnout bydlení,práci a tím plat.Pokud kejvneš ok.
2.Přijít oni řeknou ne.Tím pádem nechceš makat a chceš se válet na nádru.V tomto momentě seřezat-nerozmysleli znova brutálně seřezat,no a do tý doby než si to nerozmyslí tak vyhnat a pokud budou na nádru tak mlátit hlava nehlava a vyhánět,já myslím že by si to rozmysleli ta lenost se musí vymlátit.Válejte se na poli na nádraží nemáte co dělat.Toto je velmi solidní socková a humanitní nabídka.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko