..: Zastaví v centru Ostravy první vlak letos? :..

Ilustrační obrázekOstrava - Vyhlášená Stodolní ulice v centru Ostravy se loni stala pěší zónou a dočkala se nové dlažby. Návštěvníci tamních barů a klubů se snad už brzy dočkají také dlouho slibované železniční zastávky. „Stavba zastávky už je v plném proudu. Pokud vše půjde tak, jak má, a nic se nezadrhne, například s financováním, stavební práce skončí v listopadu,“ slibuje vrchní přednosta Správy dopravní cesty Ostrava Jaroslav Adamec.

Mluvčí ČD Aleš Ondrůj uvedl, že pokud stavbaři dodrží zmíněný termín, pak tam první vlak s cestujícími zastaví ještě letos. „Zastávka by mohla začít sloužit s novým jízdním řádem, který bude platný asi od 10. prosince,“ upřesňuje. Nová železniční zastávka s pracovním názvem Ostrava centrum, která má, jak už její název napovídá, usnadnit lidem přístup do historického centra krajského města, měla být původně hotová už dávno.

První vlaky tam měly začít stavět už někdy koncem roku 2005. Pak se termín dokončení zastávky odsunul na rok 2006 a poté na letošek. Výstavbu zpozdily spory o peníze mezi ČD a městem. „Existují 2 varianty zastávky: s krátkým podchodem, který vyústí jen asi 10 metrů od tratě v Porážkové ulici nebo s dlouhým podchodem, který cestující přivede až ke Stodolní ulici. To už je ale nadstandard, který si musí zaplatit město,“ vysvětluje Milan Adamec s tím, že dráhy letos vybudují krátký podchod. Milan Halenčák z odboru dopravy ostravského magistrátu uvádí, že i město letos počítá s investicemi.

„V rozpočtu města je pro letošní rok vyčleněna částka 39 milionů korun. Ale tyto peníze jsou určené hlavně na přípravné práce pro plánovanou rekonstrukci a výstavbu první etapy nové Porážkové ulice, jejíž součástí bude i podchod směřující od železniční zastávky ke Stodolní ulici,“ vysvětluje Halenčák. Podle něj se však zmíněný podchod pod Porážkovou ulicí v letošním roce rozhodně stavět nezačne. A kdy se ho tedy dočkáme? „To je v této chvíli těžké říci, protože celá stavba zatím není zařazena do plánu, takže není známý ani harmonogram prací,“ říká Halenčák. Dodává ale, že stavba Porážkové ulice je pro město důležitá. Změní tvar i funkci, bude protažená pod ulici Českobratrskou a povede až ke Karolině.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 14.2.2007 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Cypher 
25.02.2007 (14:41)  
Podle mne je to nesmysl!Zastávky Ostrava-střed a Ostrava-centrum jsou příliš blízko sebe.Jsou tak blízko sebe,že by se mohlo zastavit na dvou zastávkách zároveň!Že jsou opilci neschopni dolézt na střed je jejich chyba.Stodolní schromažduje jen agresivní lidi a jiné živli.Mladí ostravané jenž se chou pobavit a nepřijít k úrazu,či k něčemu mnohem horšímu stejně chodí jinam.Nechápu proč se mají vyhazovat peníze za zbytečnosti a podporovat zločinost!
16.02.2007 (13:17)  
ANKU: přesne tak je to i v hodoníně v podchodu su tam jak maluvky sprejeru, myslim tim co to umeji a pak tam neco namalovali studenti umprumky a navic je tam kamera čili nikdo to už nehyzdi
registrovaný uživatel ANKU 
15.02.2007 (18:21)  
Náhodou by to mohlo fungovat, ale tu stěnu nedáme nějaký mateřský ale uměleckýmu graffiti, takže lidem který jsou dál než u tagování. A většinou platí gentelmanská dohoda, že sprejer nezničí dílo nějakýmu jinýmu. V Berlíně to takhle maj na některejch podchodech S-Bahnu a vypadá to fakt dobře.
15.02.2007 (16:19)  
Ad M. Z.: Kdo říká, že ty malůvky vytvářejí jen děti (dospívající mládež) školou povinné.
15.02.2007 (15:57)  
M.Z.: Takhle to bylo v Zábřehu a čmáranicím to stejně nezabránilo. :-(
15.02.2007 (15:30)  
Nejjednodušším způsobem, kterým se zabrání různým malůvkám, je nákup barev, dohoda se školou nebo výtvarným kroužkem a dítka pod dozorem pedagoga určené zdi pomalují smysluplně.
dopisovatel nebo člen ŽP Adam  mail  
15.02.2007 (13:54)  
Ja jsem prochazel podchodem u Stodolni vcera (pres den, strizlivy - to jenom pro poradek) a nejake kopaci prace se tam konaly, ale pravdou je, ze nic svetoborneho.
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
15.02.2007 (13:33)  
hezká fotka :-)
vrátil jsem se teď z Tour de doctors v centru Ostravy a na budoucí zastávce od dob pořízení této fotky se nic nezměnilo.A i přes sliby tam stále nepanuje nějaký viditelný stavební ruch,i přes to,že je docela teplý únor... :-(
registrovaný uživatel M 
15.02.2007 (11:53)  
Heh, Ostrava hlavni nadrazi, Ostrava stred, Ostrava centrum... Jako tolik "centralnich" nadrazi jinde maji sotva:-)
15.02.2007 (11:13)  
Já bych hned od počátku zprovoznění zastávky nainstaloval poblíž kamery, v tom by neměl být problém, a to si hodně lidí rozmyslí, něco ničit. Navíc je v blízkosti i policejní stanice (která bohužel neznamená, že bude vše nezničené, viz policejní stanice u tramvajové zastávky Důl Hlubina, kde byl nově vymalovaný podchod za 14 dní pokreslen. Nebo policejní stanice u svinovského nádraží, pokaždé, když jedu Manažerem ve 4 ráno, jsou v čekárnách roztažení bezdomovci, smrad se line celou chodbou a policejní stanice je vzdálena celých 100 metrů. Já vím, policisté mají určitě jiné podstatnější věci na práci, jako třeba spánek). Škoda, že kamery na svinovském severním a jižním podchodu byly nainstalovány až po určité době, v současné době se tam žádné nové malůvky neobjevují (nebo je zaměstanci ČD ihned odstaňují).
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko