..: Dráhy si trať pochvalují, lidem vadí zpoždění :..

Ilustrační obrázekOpava - Elektrifikace tratě z Ostravy do Opavy přišla na 1,7 miliardy korun a 2 roky trvaly útrapy cestujících, kteří museli různě přestupovat do autobusů. Měla jediný smysl, zrychlit a zkvalitnit cestování. Na trať vyjely nové klimatizované soupravy City Elefant, které dokáží jet rychlostí až 140 km v hodině a rychlost tratě se po rekonstrukci zvýšila na 100 km/h. Má to však jeden háček: trať je pouze jednokolejná a tím, že na sebe vlaky čekají, vzniká zpoždění.

„Jezdím domů z Prahy 2x měsíčně a pokaždé využívám večerní spoj, který přijíždí podle jízdního řádu do Štítiny ve 22:19 hodin. I když je cestování elefantem pohodlné a v tuto dobu nejezdí ani moc lidí, pokaždé stojíme v Děhylově, až projede vlak z protisměru. Posledně na mě mamka ve Štítině čekala víc jak 10 minut,“ řekla Katka (25) z Kravař. Stejnou situaci prožívá při cestování do práce i Jiří Klán (26) z Opavy, který téměř denně dojíždí do Ostravy-Kunčic. „Ráno vyjíždím v 5:32 hodin přímým vlakem a dalším přímým vlakem s odjezdem v 15:22 hodin z Kunčic se vracím. Ráno je to celkem v pohodě, to vlak mívá zpoždění pouze výjimečně, ale odpoledne je to horší. Protože je jen 1 kolej, pokaždé v Děhylově čekáme na protijedoucí vlak. Obvykle asi 10 minut, občas i víc,“ popisoval mladík.

Zbytečná první třída?

Výhody nových vlakových souprav lidé oceňují. CityElefanty jim připadají tiché, pohodlné a dobře se jim v nich cestuje. Za zbytečná však považují místa vymezená pro cestující 1.třídy. „Jejich smysl mi uniká. V elefantu zabírá 1.třída půl vagónu ze 3. Hlavně v pátek odpoledne, kdy je vlak opravdu plný, by více prostoru pro "normální" lidi zkulturnilo cestování daleko víc. Až na pár výjimek je stejně 1.třída neobsazená, všichni se mačkají ve zbytku vlaku a někteří musí stát, protože není kam si sednout,“ popisoval cestování ve špičce Klán. Jako velké plus zase vidí, že vlak pokračuje ze Svinova dál směr Mosty u Jablunkova, takže mu odpadá přestupování.

Ostrava SvinovJosef Novobilský, vedoucí odboru provozu Správy dopravní cesty Ostrava, uvedl, že při plánování stavby nikdy neuvažovali o dvojkolejné trati. „Kapacita tratě je dostatečná i s jednou kolejí. Výsledky v praxi jsou velmi dobré, dá se říct výborné pro zrychlení a zkvalitnění dopravy,“ hodnotil Novobilský. Uvedl, že rychlost na trati se zvýšila z původních 70 a 90 kilometrů v hodině na 80 a 100 kilometrů v hodině. Přitom průměrnou 100 km rychlost je možno dosáhnout na 27 km z celkové délky 29. „Zatímco u rychlíků a spěšných vlaků trvala v roce 2004 cesta z Ostravy do Opavy asi 30 minut, letos se snížila na asi 20 minut. U osobních vlaků se z 39 až 49 minut snížila asi na 35 minut,“ uvedl Novobilský.

Co se za uplynulé 3 roky na trati dlouhé 29 km kromě elektrifikace všechno vybudovalo, popsal stavební dozor Správy dopravní cesty Václav Prokeš. „Kromě úpravy železničního spodku, svršku a mostů jsme zmodernizovali také sdělovací zařízení a zabezpečovací zařízení celé trati bude ovládáno dálkově ze stanice Ostrava-Svinov. Celkovou rekonstrukcí prošly také silnoproudé rozvody, osvětlení a vytápění výhybek,“ popisoval Prokeš. Ve stanicích Ostrava-Třebovice, Děhylov, Jilešovice, Lhota u Opavy, Mokré Lazce a na Štítině byla postavena nová ostrovní nástupiště a nový je třeba i podchod na opavském nádraží.

Výpravčí bude řídit nádraží počítačem

Změny zaznamenali cestující také na opavském východním nádraží. Hotov je podchod a pro invalidy fungují 2 výtahy. Rekonstrukcí prochází i historické zastřešení na krnovském nástupišti. „Dělníci postupně dokončují i úpravu nádražní budovy. Místo kiosku s občerstvením na nástupišti bude pro cestující upraven prostor na rohu budovy. V nové hale už funguje také naše informační centrum,“ popisoval práce vrchní přednosta opavské stanice Jiří Valeček. Koncem března se zprovozní také nové zabezpečovací zařízení a ovládání výhybek. „Pak bude výpravčí řídit veškerý provoz nádraží od počítačového pultu,“ řekl Valeček.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 14.2.2007 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty Jízdní řád

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Leinad 
24.04.2013 (11:49)  
Proti rozlišení tříd obecně nejsem, ale změnil bych ho. 1) Definovat a garantovat výhody první třídy(V Os klimatizace, zásuvka, stolek, minimální rozteče sedadel... v R něco navíc, vždy něco co ve druhé třídě velmi pravděpodobně není.) Pokud mám jízdenku do první třídy a mimořádně přijede CityFrog, tak mi průvodčí vyplatí "odškodné" o něco větší, než rozdíl cen.
2) Začlenit do IDS. Možnost platit vyšší paušál, možnost navolení první třídy na automatu na MHD jízdenky,...
3) Poměr cen takový, aby byla první třída rozumně obsazená. Nemělo by se tam stát, ale taky ne zbytečně volné sedačky.
registrovaný uživatel DJ 
20.02.2007 (10:31)  
První třída i na Os Ostrava-Opava je podle mne krok správným směrem. Kdo chce mít víc místa a pohodlí a méně spolucestujících kolem sebe, nechť si připlatí a použije první třídu.
registrovaný uživatel PZ 
17.02.2007 (2:20)  
M: A když bych si koupil jízdenku v předprodeji dejme tomu na příští týden s parametrem "stinná strana" a ten den bylo zataženo, tak by se mohl vracet "počasní" příplatek:o)))
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
16.02.2007 (15:59)  
Michal Janko: OK...jen mi to tak,díky "nepřerušení"souvislostí přišlo ;-)
registrovaný uživatel M 
16.02.2007 (15:58)  
No, napada mne otazka "A komu tim prospejete, co?":), ale polozim ji jinak. Je toto realne?

Za ten dokonale konkurencni rohlik take vsichni plati stejnou cenu, ackoliv je jejich ochota zaplatit jina (a dokonce neni v case stala u konkretnich jedincu) a proto i zde je trh neni dokonaly

Jiste lze vymyslet X kriterii, podle kterych by sla cena odstupnovat (kvalita interiu by udelala takovych trid ne nejmene 4, ale troufam si tvrdit, ze minimalne 8; slunce-stin, den v tydnu (roce), prepravni rychlost, jiste i mnohe jine). Tohle vsechno (vcetne toho srovnani napric vozy) by teoreticky mozne bylo, ale za jakou cenu? Clovek by prisel k pokladne a rekl by Praha. Dopredu by netusil, kolik bude platit (nebylo by mozne udelat nejaky zapamatovatelny cenik - uz ted to neni snadne) a krome destinace by ze sebe musel vysoukat nasledujici seznam - misto u okna na stinne strane, se stoleckem, rychlik s prumernou rychlosti alespon 80 kmh, druha trida, streda odpoledne (behem skolnich prazdnin). Tohle by pokladni naklapala a rekla by cenu. Pokud by cestujici souhlasil, tak vyda jizdenku, pokud ne, tak budou menit parametry.

Proto je snazsi nerozlisovat slunce-stin (i kdyz si myslim, ze mistenka by to umet mela), den a cas (i kdyz si myslim, ze by to bylo vhodne a trzni), kvalitu dane tridy (i kdyz neni fer, ze dvojka v 810 stoji stejne jako dvojka v Bmz73), ...

Howgh, nema cenu se v tom dal patlat
16.02.2007 (15:33)  
Teoreticky ano, protože čím rychlejší, tím konkurenceschopnější vlak je. V praxi by to ale bylo ještě mnohem komplikovanější než ty moje 4 třídy. Rychlost vlaku v průběhu trasy kolísá, vem si třeba takový rychlík Rožmberk. Pak by na různé relace musely být různé ceny a nechci ani domyslet, jakými koeficienty by se řešily refundace v případě zpoždění ;-)
registrovaný uživatel M 
16.02.2007 (15:11)  
Nemel jsem ale na mysli Ex a Os. mel jsem na mysli stejnou tridu vlaku (rychlik) na ruznch tretich. Tj. Treba Brno-Breclav a Brno-Veseli (nebo Brno-Trebic, sic na Veseli snad uz mozna jezdi jen Sp).

Rychlost vlaku ovlivnit nemohou, ale mohou ovlivnit vysi jizdneho (tj. mohou-li dat ruzne jizdne za A a Ampz, tak teoreticky mohou dat ruzne jizdne za vlaky s ruznou prepravni rychlosti)
16.02.2007 (14:57)  
Payus: to o té demagogii nebylo na vás, ale na M.

M: Sám jsem svůj poslední příspěvek označil off-topic.
Píšu tak, jak jsem zvyklý a jak si myslím, že je to správné. Pokud ti to připadá jako věděcký jazyk, nic s tím nenadělám. Nikoho nepoučuju, chci jen, aby se to podobalo diskusi.
Tu myšlenku jsi mi nepřímo podsunul, nasadil jsi ji na ten příměr s mlhovkami. Omlouvat se, že jsem nenašel tvou myšlenku v moři balastu, by bylo bláhové, když vidím, jak ustavičně překrucuješ nebo nevidíš moje argumenty.
A teď k otázce: Na to není jednoduchá odpověď. Obecně je v pořádku, je-li expresní vlak dražší než pomalý. Však taky Slováci vybírají rychlíkový příplatek, a ČD vlastně taky, protože lepší rychlíky se již přejmenovaly na IC/EC/SC a ty horší jezdí spíš průměrnou rychlostí 60 km/h než 120 km/h. Ne všude je ale ta možnost vyšší rychlosti k dispozici, a to ČD nemohou ovlivnit. Kvalitu/frekvenci/cenu své 1. třídy naopak ovlivnit mohou.
registrovaný uživatel xyz  mail  
16.02.2007 (14:41)  
M:

No snad to není poprvé ne? ;)

Ale v jedné věci ma Kocourek Jiří pravdu, totiž ani dvojka by se neměla vyznačovat tím, že je našláplá až na střechu. Osobně bych to viděl takhle: 2. třída - standardní čisté prostředí, kulturní cestování a normální slušné zacházení; 1. třída - komfortní/luxusní cestování a poklonkování personálu. Vlak narvaný po střechu se bohužel v mém světě (to je jiný než ten ČD) nevejde ani do definice dvojky. (I dočasné) rušení jedničky není řešení, chyba je zřejmě jinde.

No, když zrovna na obzoru není žádná dáma nebo pán s kufříkem, tak obvykle business přepážka lidi z economy odbavuje. ;) Tím business klientelu neomezí a efektivní, to zase oni občas být umí. Však také nejsou drážní polobozi.
registrovaný uživatel M 
16.02.2007 (14:06)  
Jako ja nevim no... tady se shoduju s 84, onde s xyz - svet uz neni to, co byval:-)
  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko