..: Zvláštní vlaky KMD Praha a ŽelPage vyjely během obou víkendových dní :..

Šotouši a zvláštní vlak v akciPodlešín - Na sobotu 3.2. a neděli 4.2.2007 byly naplánovány jízdy zvláštních vlaků Os 35504 v trase Praha hl. n. - Praha Zličín - Hostivice - Středokluky - Podlešín a Os 35502/3 Podlešín - Středokluky - Hostivice - Rudná u Prahy - Praha hl. n.

ŽelPage, o. s., tak přivítala vůbec poprvé své čtenáře na palubě zvláštních vlaků, které byly vedeny ve složení 810+010. Vlaky odjely z žst. Praha hl. n., nástupiště 1a po oba dny v 9:32 hod. a na své výchozí místo se vrátily krátce po 13. hod.

810 482-0+010 144-4Jízda vlaků byla zpestřena zejména úsekem Hostivice - Středokluky, kde byl železniční provoz obnoven po 14 letech. V současné době se jedná o dráhu celostátní s maximální rychlostí 60 km/h. Trať byla zprovozněna po rekonstrukci v prosinci 2006 a prvním vlakem, který ji projel, byl motorový vůz řady 810. Trať ale zatím není určena pro vlaky osobní dopravy, ale pro nákladní vlaky. Na trati jezdí ucelený vlak s vápencem a začínají zde jezdit i cisterny s kerosinem pro Letiště Praha. Další vlaky jsou zde plánovány od 1. změny JŘ 2006/2007.

Průběh akce v sobotu 3.2.2007

Letiště Praha Ruzyně, které odebírá kerosinV 9:15 hod. čeká na nástupišti 1a pražského hlavního nádraží již početná skupina zájemců o jízdu zvláštního vlaku z Prahy do Podlešína a zpět. Motorový vůz 810 482-0 s přípojným vozem Btax 010 144-4 (zvl. Os 35504) se na svou cestu vydaly přesně dle jízdního řádu v 9:32 hod. Tím byla odstartována akce, při které se po 14 letech projeli opět po obnovené trati Odb. Jeneček - Středokluky první cestující. Nejednalo se však o obnovení osobní dopravy, ale o zvláštní vlak objednaný KMD Praha a ŽelPage, o. s., nejen pro šotouše. Zprvu to vypadalo, že nám počasí přát nebude, ale kromě přeháňky u zastávky Hostouň nás doprovázela zamračená obloha a lehce studený vánek. Fotozastávky probíhaly na zastávkách Jeneč zastávka, Hostouň u Prahy a Dobrovíz. Do Podlešína jsme dorazili přesně podle jízdního řádu v 11:06 hod.

Ruch v PodlešíněV Podlešíně následovalo fotografování vlaku a přítomné bardotky 751 147-0, zamávání pravidelnému Os 9701, objetí soupravy a pak už nic nebránilo odjezdu vlaku na zpáteční cestu. Vyjeli jsme sice o několik minut později (objíždění trvalo déle, než se čekalo), ale vzhledem k plánovanému 27 minutovému pobytu v Hostivici to nebyl žádný velký problém. Na výhybce č. 7 (odb. Jeneček - kolej směr Rudná u Prahy) jsme se rozdělili na dvě skupiny - část jela do Hostivice a část se vydala pěsky po trianglu přes most nad tratí 120 k protější výhybce č. 5 u bývalého St. 1.

"Myslím, že by stálo zamyslet se nad možností obnovit zbývající úsek, aby se dalo jet Rudná - Středokluky přímo, je to jen pár set metrů. Most nad tratí 120 je rovnež v havarijním stavu, několik z nás nemělo při přecházení dobrý pocit. Zábradlí je utržené a hrozí mu bezprostřední pád na trať č. 120," popsal zcela přesně aktuální stav ve svém materiálu PES38. V době chůze po mostu projížděla přímo pod námi motorová jednotka řady 814 Regionova.

Ve 12:30 hod. naši skupinku čítající 20 osob Zvl. Os 35502 u výhybky č. 5 opět naložil a pokračovalo se směr Rudná u Prahy a odtud už pod číslem 35503 až na pražské hlavní nádraží. Narychlo připravenou perličkou mělo být focení na Vyšehradě, ale nakonec k němu nedošlo. Pravděpodobně to bylo z důvodů bezpečnostních - je tam silný provoz a přítomnost 20 šotoušů s foťáky není to pravé ořechové - a nebo z důvodu mírného zpoždění. Není to ale žádný velký problém, na bývalé nádraží Praha Vyšehrad se snadno každý dostane sám a i tu 810 si tam může vyfotit. Akce byla zdárně ukončena krátce po 13. hodině na "hlaváku" na 1. nástupišti.

PES38 ve svém článku ze sobotní akce na závěr uvedl: "Myslím, že promluvím za většinu účastníků, když poděkuji organizátorům za ochotu a trpělivnost a popřeji hodně úspěchů do budoucna."

Průběh akce v neděli 4.2.2007

Nedělní jízda byla pro ŽelPage vyhrazena celá. Za řádově lepšího počasí jsme znovu vyjeli absolvovat stejný okruh. Fotozastávky se při slunečném počasí staly atraktivnějšími a tak jsme tentokrát v Podlešíně motorák do Kralup stihli až na vjezdovém návěstidle. Vzhledem k problémům s výhybkou v Podlešíně pak cesta zpět již začla s mírným zpožděním, což však s ohledem na dobu pobytu v Hostivici a přechodně opět horšímu počasí pochodníci na odbočce Jeneček jen uvítali. Pak jsme již záhy projeli Prokopským údolím a zrušenou stanicí Hlubočepy a zastavili pro výstup cestujících na Smíchovském a záhy i na hlavním nádraží.

Všichni účastníci akce obdrželi od organizátorů průvodce akcí Poprvé do Středokluk, ve kterém v případě zájmu najdete informace o jízdním řádu vlaků, historii Podlešínky, a přehled nejbližších železničních akcí. K návštěvě úspěšně lákal v přípojném voze improvizovaný barový oddíl Richarda Vyhlídky.

Děkujeme všem účastníkům za ohleduplné chování při fotozastávkách a ještě více těm, kteří se s námi o své záběry pro kroniku ŽelPage podělili nebo podělí, například na email akce@zelpage.cz.

Související informace:

Co ŽelPage chystá?

Spokojení účastníci akcePotěšilo nás, že zájem o zvláštní jízdu byl zaznamenán mezi všemi věkovými kategoriemi, od rodin s dětmi po seniory, a s různou motivací, od projíždění tratí po "obyčejný výlet". ŽelPage jako necelý rok staré sdružení hledá koncepce akcí, které oslovují její čtenáře. Proto již teď můžeme slíbit, že máme něco dál.

Právě probíhá soutěž o nejlepší fotku roku 2006. Zapojit se do ní můžete ještě nyní hlasováním.

První akcí jsou 6. narozeniny ŽelPage, které se konají na Šumavě o víkendu 17.-18.2. Při této příležitosti bude na pravidelné vlaky nasazen vůz BamBistro. Bližší informace a přihlášky najdete v sekci Přihlášky na akce. V sobotu večer budou v Klatovech vyhlášeny výsledky zmíněné soutěže Fotka roku 2006.

Další akcí, na kterou Vás srdečně zveme, je jízda rychlíku Tekov u příležitosti 3. narozenin VLAKY.NET dne 5. května. Tekov byl legendární rychlík v trase Bratislava - Zlaté Moravce - Zvolen - Košice. Je to ale také historický název regionu (někdejší Uherské župy) Dolního Pohroní a někdejšího hradu u Levic. Bližší informace hledejte u organizátora. Rychlík s Pomerančem pojede z Bratislavy přes Zlaté Moravce do Kozárovců a přes Šurany zpět do Bratislavy. K němu připojený motorový osobní vlak ještě projede trati Zbehy - Radošina a Zlaté Moravce - Topoľčianky. S ohledem na kapacitu vlaku doporučujeme včasnou rezervaci.

Akcí, kterou pro vás připravujeme na květen, je tematicky na železnici zaměřená prohlídka pevnosti Bouda. O tomto projektu vás budeme do měsíce podrobněji informovat.

zpracovali: CSPSV, PES38, Chary, ZHM


CSPSV | 4.2.2007 (22:30)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


07.02.2007 (9:07)  
Díky za účast a milé reakce.
Přidávám galerii z došlých fotek:
http://forum.zelpage.cz/cpg/thumbnails.php?album=11
Pokud máte ještě další zajímavé, očekáváme je na akce@zelpage.cz.
07.02.2007 (8:25)  
Výborná akce povedla se jak z organizace tak i počasí.
Těším se na další nějakou akci pořádanou Zelpage.
V budoucnu by se třeba mohlo jet na nějakou tratˇ kde je už ukončena osobní doprava.Např.
Smiřice-Hněvčeves
Dobronín-Polná
Protivec-Bochov
.....a další.
registrovaný uživatel wxdf  mail  
06.02.2007 (22:28)  
Síce jste mi s tím zpožděním v Praze pokazili přestup na rychlík v 13:19 h, ale moc to nevadilo, šel jsem na Masarykovo nádraží, odtud 13:40 h do Holešovíc zastávky a pak pěšky na nádraží Holešovice a dál Eurocitym v 14:34 h, který odjel o 10 min opozděn, nebot' jeho lokomotiva přišla o 180 min pozdějí, protože se v Německu motali nějaké asylanti na kolejích a S-Bahn ženu s dítěm usmrtila.
Jinak, díky za podařenou akce a tu je video:

http://www.youtube.com/watch?v=EXguLxzVm6s
registrovaný uživatel Singrman  mail  
05.02.2007 (22:33)  
Byla to moc hezká a zajímavá akce. Těším se na další.
05.02.2007 (16:12)  
Dobře zorganizovaná a zajímavá akce!! Díky!
05.02.2007 (15:49)  
Chci se také připojit s poděkováním za zdařilou akci. Jen tak dál :-)
05.02.2007 (12:40)  
Děkuji za nedělní akci, byla perfektně zajištěná a velkou radost mi udělala nejen samotná jízda ale i bufetový oddíl s dobrými párky ;)
registrovaný uživatel chocho 
05.02.2007 (11:24)  
Tak jsem se na te posledni fotce z nitra 010ky poznal ;-) Diky za peknou akci!

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko