..: Brno zvládá problém s bezdomovci :..

Ilustrační fotoBrno - Znečištěné výtahy výkaly, zvratky, injekční stříkačky s narkotiky, agresivní psi a zápach – to byla bohužel do nedávné doby realita hlavního nádraží Českých drah v druhém největším městě České republiky. Několik desítek bezdomovců v poslední době doslova okupovalo brněnské hlavní nádraží takovým způsobem, že se vedení stanice dohodlo na radikálním zajištění vlastní bezpečnosti celého nádraží.

Bezdomovce na brněnském hlavním nádraží lze podle vrchního přednosty uzlové žst. Brno hl.n. Martina Vejmělky zařadit zhruba do 2 skupin: "První jsou, řekněme, standardní bezdomovci středního a staršího věku, kteří nikoho neohrožují, ale svým vzhledem a chováním vzbuzují odpor u ostatních občanů. Znečišťovali nádraží zbytky potravin, láhvemi, papírovými kartony sloužícími jako lůžko, kouřili, kde se nemá, a svoje tělesné potřeby vykonávali ve všech možných prostorách nádraží. Druhá skupina se skládala z nepoměrně mladších lidí ve věku od 15 do 30 let, kteří už byli doopravdy nebezpeční. Jsou zjevně drogově závislí a často s sebou mívali psy bez náhubku."

Radikální „okupace“ brněnského hlavního nádraží nastala v loňském roce, kdy se bezdomovci přemístili z prostoru bývalých továrních objektů „Vaňkovka“. Tam se dnes nachází luxusní nákupní centrum, dozorované řadou příslušníků bezpečnostní agentury. V nádražní odbavovací hale a přilehlých prostorách se tak trvale nacházelo asi 40 až 60 bezdomovců, kteří v těchto prostorách neměli co pohledávat.

Podle vrchního přednosty patrně nebylo v silách jak brněnské Policie ČR, tak i Městské policie vytěsnit tyto nežádoucí občany mimo prostory hlavního nádraží. „Železniční stanice je hodnocena podle toho, jak hospodaří s finančními prostředky, nicméně současná bezútěšná situace s bezdomovci nás doslova přinutila k radikálnímu řešení, tedy k výdajům nemalých peněžních částek na zajištění bezpečnosti a současně i hygieny na brněnském hlavním nádraží. Na zkušební dobu jednoho měsíce hlídala brněnské hlavní nádraží od půli prosince v nočních hodinách jedna bezpečnostní agentura, jejíž činnost jsme vyhodnotili jako jednoznačný přínos, a tak od 20.ledna stráží celý prostor nádraží 24 hodin denně“ říká vedoucí ekonomiky vrchního přednosty uzlové žst. Lubomír Vykoukal.

„Například jen v Brně se může jednat o zhruba 2 miliony korun ročně, což je v hospodaření stanice poměrně značná částka. Bezpečnostní agenturu jsme najali zkušebně na určitou dobu, protože zatím nevíme, jak vyjdeme s finančními prostředky. Nicméně prioritou je bezpečnost našich zákazníků a také hygiena v celé stanici. O tom všem víme a bohužel jsme dostávali i řadu oprávněných stížností od cestující veřejnosti. Jakousi poslední kapkou, kterou přetekl pomyslný pohár hořkosti, pak bylo napadení jednoho z našich zaměstnanců agresivními bezdomovci“ říká na závěr vrchní přednosta.

zdroj: Železničář


Adys Poslat mail autorovi | 4.2.2007 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2      Zpráv na stránku:   
07.02.2007 (10:02)  
Jo,doma bych bych se zastřelil.Bych nemoh žít pocitem překážejícího otravnýho hmyzu na ulici.
05.02.2007 (22:08)  
To Burgan - můžeš se mezi ně dostat taky, a ani nebudeš vědět jak, nebyl bys první - to bys pak střílel i sebe?
05.02.2007 (22:07)  
Řešení, které ale v této společnosti je bohužel neprůchodné:
1 skupina jsou různorodá skupina lidí, kteří z nějakého důvodu se nedokážou zařadit a zjistili, že jim žebrání vyhovuje, 80% z nich je případ pro psychiatra ale neléčitelný, protože postupně z této skupiny kloužou do nižších kategorií je pro ně řešením polovojenský režim a lopatu do ruky, návazně práce a ubytovna pod dohledem, pokud se uchytí není už dohled potřebný.
2 skupina - ti potřebujou možnost si vydělat a střechu nad hlavou, nic víc
3 skupina - zkusit řešení ad 1, pokud jejich osobnost už zdegradovala úplně, tak zařízení tak napůl cesty mezi sociálním azylem a ústavem pro choromyslné, ale i tam se dá většina nějak užitečně zaměstnat - zahradnictví atp. Vydělali by si na skromný živobytí pod dohledem.
4 skupina je na tom nejhůř, mají už vygumovaný mozky - pro ty je jen doživotní izolace od ostatních lidí s možností, že když budou dlouhodobě sekat latinu - víc než 5 let, tak podmínečně můžou ven, ale podmínkou je zase práce a střecha nad hlavou a dohled.
05.02.2007 (21:49)  
Střílet!!!!
05.02.2007 (17:36)  
tenzor: to co si napsal by se dalo obecne říct o bezdečkách v cele čr, myslim to členění na skupiny.
registrovaný uživatel tenzor 
05.02.2007 (17:22)  
V Brně jsou zhruba 4 skupiny bezdomovců.
První ani moc jako bezdomovci nevypadají, žebrají s vymyšlenými historkami (stejným způsobem vydělávají i někteří lidé kteří bezdomovci nejsou) a díky tomu si vydělají dost na to, aby neměli zásadní problémy s hladem nebo noclehem.
Druhá skupina jsou bezdomovci, kteří se na ulici ocitli bez vlastní viny, přišli o práci, manželka je vykopla z bytu apod. a kteří mají snahu na tom něco zlepšit - většinou moc nesmrdí, neprohrabávají popelnice, dělají přiležitostně brigády... ano, těm je potřeba podat pomocnou ruku. Moc jich ale opravdu není.
Třetí skupina jsou ti, kteří se na ulici ocitli třeba taky bez vlastní viny, ale nemají sílu nebo spíš zájem s tím něco dělat, klesli hodně nízko a není jim pomoci.
Čtvrtá skupina jsou již zmiňování mladí narkomani. Zvykli si na život na ulici, v podstatě jim vyhovuje a jediné, o co se starají, je sehnat si další dávku. V lepším případě žebrají, v horším kradou. Sorry, ale takovým lidem pomáhat nechci, kdyby měli aspoň trochu snahy, jsou na léčení a ne v podchodu.
V prostoru hlavního nádraží a okolí jsou k vidění hlavně bezdomovci z 3. a 4. skupiny, z nichž reálně nebezpečná je ta poslední.
registrovaný uživatel Marty 
05.02.2007 (16:50)  
to Glagol: Ano společnost by jim měla pomoci,ale ne ČD. Otázkou je kolik z těch bezdomovců má o zlepšení své situace zájem. Na hl. nádr. v praze začla rekonstrukce, v těchto dnech byla slavnostně otevřena loď Hermes, první zprávy nevypadají na to, že by byl nějaký eminentní zájem, návštěvnost v prvních dnech nepřekonala průměrně 40 lidí... noc stojí 20kč...
registrovaný uživatel pato 
05.02.2007 (15:15)  
to Glagol:Nevšiml jsem si , že by ČD měli ve své podnikatelské činnosti uvedeno řešení problému bezdomovců a feťáků. POUZE zamezí těmto vstup do svých objektů a zlepší prostředí pro své zákazníky. Pokud jim chceš pomoci tak si jich pár vezmi domů. Nevím proč se nedivíš, že třeba v bance jim neposkytují přístřeší.Je to stejný (podnikatelský) sektor.
registrovaný uživatel tenzor 
05.02.2007 (13:46)  
Doufejme, že tím vyřešením problému se míní vytlačení bezdomovců (hlavně mladých agresivních narkomanů) nejen z prostor hlavního nádraží, ale i z podchodu. Není to ani 14 dní, když jsem si zkracoval cestu z šaliny do Vaňkovky přes halu, kde byli 2 policisté, ale dole v prostoru u Kudrny už bylo asi 10 feťáků z vlčákem bez náhubku, kteří obtěžovali kolemjdoucí. Zlaté časy když tam býval Vietnamec prodávající nože. A další jsem potkal předtím na schodech do haly, skoro blokovali vstup.
Takže to, že je vykopou z haly je ok, na to stačí i policisté, ale důležité je aby byly zabezpečeny také přístupové cesty do haly, aby se cestující nemuseli bát o zdraví a o život..
registrovaný uživatel koffr 
05.02.2007 (13:21)  
samozrejme ze existuje jednoduche reseni: krabicka 9mm naboju stoji par supu, pri rekonstrukci nadrazi je muzou pouzivat jako podklad pod prazce. tak jak to delali soveti ;-)
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko