..: Místo nádraží mají lidé pouze přístřešek :..

Ilustrační obrázekBolatice - Problém cestujících vlakem, kteří se na bolatickém nádraží neměli kam schovat, je vyřešen. Před zchátralou budovou nádraží vyrostl kovový přístřešek s dřevěnou a skleněnou výplní. Nahradil tak cestujícím roky nepřístupnou čekárnu v budově. „Vadilo nám, že čekárna byla již roky uzamčena a cestující museli na vlak čekat ve větru a dešti venku. Nelíbil se nám ani neutěšený stav budovy a 5 let jsme se snažili zkontaktovat někoho, kdo by nádraží opravil. Nakonec jsem napsal dopis přímo generálnímu řediteli Českých drah a přes pražského majitele jsem se dopátral až ke správci do Ostravy. Díky vstřícnosti náměstka Správy dopravní cesty Miroslava Viláška jsme nakonec problém vyřešili postavením nového přístřešku,“ řekl starosta Bolatic Herbert Pavera. Stavba celkem stála 90 tisíc korun a obě organizace se o tuto částku podělí rovným dílem.

Budova zchátralého nádraží vadí lidem dále

V současných mrazivých dnech už novou stavbu ocenili i cestující. „Jezdím vlakem každý den, takže jsem ráda, že se máme kde schovat před větrem a sněhem,“ řekla Miroslava Melecká z Bolatic. Stejně tak ocenila ochranu před nepřízní počasí i čtrnáctiletá Karolína Latková „Jen se bojím, jak dlouho to bude tak pěkné. Doufám, že to zase nepočmárají nějací sprejeři.“ Čtrnáctileté Alici Ratajové přesto vadí zchátralá budova nádraží a domnívá se, že by se měla opravit. Kritikou na adresu Českých drah nešetřil ani bolatický důchodce Josef Bizoň. „Jízdné zdražují, ale pro cestující nic nedělají. Nebýt starosty, tak tu mrznem na peróně. Ještě před 5 lety se na nádraží prodávaly i jízdenky. Jen co paní odešla do důchodu, dráhy ušetřily pracovní sílu a od té doby to chátrá. Vzal bych to tak jedině na bouračku. Je to postavené z ještě kvalitní cihly, jenže taky je otázka, co by za to chtěly,“ řekl Bizoň.

Majitelem chátrající budovy s oprýskanou omítkou vyzdobenou výtvory sprejerů je státní organizace Správa železniční dopravní cesty Praha. Jak ale potvrdil pracovník pražské SŽDC Pavel Andršt, za stav budov odpovídá správce, což je akciová společnost České dráhy, konkrétně organizace Správa dopravní cesty Ostrava. A jaký bude osud budovy, v jejímž patře stále bydlí nájemníci? „Nádraží už není ČD využíváno a za současného technického stavu je neekonomické investovat do jeho opravy. Proto ji nabízíme k prodeji. Pokud se kupec nenajde, pravděpodobně ji zbouráme. Do té doby ale musíme vyřešit problém, co s nájemníky. Bydlí tam totiž sociálně slabá rodina a nejbližší bydlení, které jim můžeme nabídnout, je v Ostravě,“ uvedl provozní náměstek ostravské SDC Miroslav Vilášek.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 30.1.2007 (21:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Moravskoslezský


31.01.2007 (14:08)  
no tam jde o to, ze lidi, co tam bydli, by to meli dohlizet a event. i udrzovat. pokud neco neni komunisticky moloch bez vztahu k vlastnimu majetku (jako CD a SZDC), tak podobne veci prekvapive jdou, viz priklad JHMD.

soudruzi na nabrezi k tomu casem dojdou, uz pochopili, ze vlaky maji jezdit vcas a nemusely by byt uplne hnusne. to, ze cestujici na vlak nekde i cekaji (je treba: svetlo, sucho, lavicka, event. teplo), event. do nej nastupuji (nastupiste), prijde asi casem. jen aby kastanstvo vydrzelo do te doby cekat...
31.01.2007 (11:18)  
Jenomže, když se nechá čekárna otevřená, vandalové to zničí. Je to složité, ale asi to prostě nejde nechávat otevřené...
31.01.2007 (8:26)  
Toto je veľmi častá situácia, hlavne na vedľajších tratiach: staničná budova stojí, ale je uzavretá. Často tam dokonca očividne niekto býva. Ako priestor pre sociálne slabšie rodiny to beriem, ale nechápem, prečo cestujúci majú mrznúť vonku. Stačilo by pritom, aby stanicu dostala do správy obec, prípadne aby sa - ako v tomto prípade - adekvátne rozdelili náklady.

Nedávno ma úplne dostala zastávka Košťany nad Turcom na trati 170 ŽSR - tam je zamrežovaný priestor bývalej čakárne, v ktorom je nasťahovaná stávková kancelária a nejaká kvázi trafika. Čo som vypozoroval, väčšinu času (ak nie stále) je tento priestor uzavretý. Holt všetko pre cestujúcich.
registrovaný uživatel Pjetro 
30.01.2007 (23:08)  
No já jsem jel nedávno kolem a právě tomuhle jsem se divil. Už jsem si myslel, že dráhy se rozhodly mnoha lidem na českých železničních zastávkách zpříjemnit čekání v dešti atd., pokud zastávky nenabízí takový luxus jakým aspoň přístřešky jsou....a ono to vypadá spíš na to, že pokud si to doslova nevymeleš hubou, tak se jen tak něco nepostaví. Tak aspoň že jsem v obraze.
Samotný vzhled staré budovy není moc košér, ale na druhou stranu si nemyslím, že by ji museli zbourat:-/
30.01.2007 (22:56)  
Fakt úžasný! BTW patří to SŽDC nebo ČD?

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko