..: Přednostka vstala a během vichřice vyrazila na trať s pilou :..

Ilustrační obrázekRozsochatec - Ve 3:30 ráno zazvonil telefon. Před Rozsochatcem na trati z Havlíčkova Brodu na Chotěboř stojí nákladní vlak. Cestu mu blokují 2 vyvrácené stromy. Za chvíli má stejným místem projíždět osobní vlak s desítkami lidí. Je to kousek od bydliště, tak na nic nečeká, vezme motorovou pilu a vyrazí na pomoc.

Že by to mohl být námět na akční kasovní trhák hollywoodské produkce? Možná ano, ale především to byl obrázek sobotního rána. V roli statečného zachránce se octla přednostka havlíčkobrodské železniční stanice Lenka Horáková. „Kolegové mi po celou noc měli hlásit každou mimořádnou událost. Poslední telefonát jsem měla o půl čtvrté. Před Rozsochatcem se zastavil nákladní vlak, cestu mu zablokovaly spadané stromy. Neváhala jsem, vzbudila manžela, vzala motorovou pilu a šla na pomoc,“ vypráví Horáková.

„Lidí je málo a navíc, trať jsme museli zprůjezdnit co nejdříve,“ vysvětluje přednostka. Na místo dorazili během chvilky. Nákladní vlak stál v lese v úzkém zářezu do svahu. „Asi ve dvoumetrové výšce přes trať ležel strom se 40 centimetrů silným kmenem. A ve vrchní části jeho koruny byl zapleten další spadlý strom,“ popisuje Lenka Horáková. Manželovi netrvalo dlouho, než oba stromy přeřezal, a cestu společně uvolnili. Tím ale jejich dobrodružství neskončilo.

„Nevěděli jsme, zda na vlak nečeká po pár stech metrech další podobné překvapení. Tak jsme i s motorovou pilou v ruce nasedli na lokomotivu a vezli se bezpečnou rychlostí 15 km/h,“ říká přednostka. Takto dojeli až do Chotěboře. Cestou ještě několikrát pomohli odklidit spadané větve z kolejiště. Zpět domů se dostali až skoro za světla. A že by jejich nasazení mohlo být riskantní? To si v tu chvíli neuvědomil ani jeden. Láska ke dráze zvítězila nad pocitem ohrožení. „Ale až cestou do práce jsem si uvědomila, jak nebezpečné naše počínání mohlo být. Vždyť pod spadlým stromem zahynul ve čtvrtek večer u České Lípy hasič.“

zdroj:Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 22.1.2007 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu ČR Vysočina


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel hever  mail  
27.01.2007 (23:51)  
Zasloužila by si vyznamenání.
25.01.2007 (17:21)  
Paní Lenka by zasloužila uznání a vyznamenání.Samozřejmě finanční ohodnocení.Patří nám k ní velký dík,pozdravujte manžela.Povolání přednosty je náročné a možná i více než si umíme vůbec představit.Tento článek je pro ČD tou nejlepší reklamou.Paní Lenka se nemá za co stydět.Nejvíc ocenuji statečnost.Líbí se mi,že se nebije do prsou typu já,já jenom já.
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
25.01.2007 (12:31)  
Klobouk dolů,paní Lenko...až je to k neuvěření,co všechno vaše práce obnáší...a myslím to upřímně...držím palce. Taky i v tom,aby ČD vám nezačly házet kvůli této zprávě klacky pod nohy(za vyzrazení služebního tajemství o tom že ČD dbají o vaši fyzičku pomocí cyklistického tréninku). Hodně štěstí ;-)
24.01.2007 (22:33)  
Ahoj všichni! Díky Vám, kteří jste vyslovili uznání.
Kritikům dávám za pravdu. Bylo to napsané fakt nevhodně. Neautoriovala jsem to a vůbec netušila, že to pan Vokáč zveřejní.O popularitu v této formě nestojím. A manželovi děkuji. Sama bych tu pilu ani nenastartovala.
Upřesnění situace v Rozsochatci: křižuje se přes chotěbořské zhlaví, které obsluhuje výpravčí, dle staničního řádu legálně jízdou na kole. Uhnutý vlak pak musí sunout zpět na zhlaví za krajní výhybku.
registrovaný uživatel M 
24.01.2007 (3:27)  
Adam - :-))
dopisovatel nebo člen ŽP Adam  mail  
23.01.2007 (23:26)  
Pracuje nad plán. :-) Ne, vážně se divím, že se na ni starý nevysral. :-D Jít někde dřevorubcovat ve čtyři ráno, to bych se na to fakt mohl...
registrovaný uživatel Kykin 
23.01.2007 (22:15)  
V Rozsochtaci se už křižuje pouze ve dne a na kole jezděj na obě zhlaví, jak vyhybkář, tak i výpravčí.
registrovaný uživatel cool 
23.01.2007 (21:06)  
Také chválím paní přednostku. Tady je vidět že svou práci nemá jen pro peníze, ale také do toho dává trochu srdce. Komu z "kancelářských krys" by se chtělo jít vyřezávat zapadanou trať ve 3 ráno, ještě když nemusí ???
23.01.2007 (19:30)  
Pro paní vrchní přenostku samozdřejmě pochvala,ale klasicky má to má jeden háček,kdyby se něco stalo tak místo pochvali bude po zásluze potrestána,bohužel.Uvidíme zítra začal se sypat sníh a zítra není předpoklad že to bude lepší,tak schválně kolik lidí z kanceláří nastoupí s košťaty do kolejí?
23.01.2007 (16:37)  
Ajemgud: Souhlas! Osobně neznám nikoho jiného z "úředníků", kdo by šel s pilou vyprošťovat vlak. Drtivá většina by seděla doma a po skončení kalamity kritizovala, proč to trvalo tak dlouho. Už jsem to párkrát zažil.
Byť se v dnešní době moc nenosí chválit svého nadřízeného, nezbývá mi než zatleskat!
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko