..: Předsilvestrovské vize Hartmuta Mehdorna o cestování v budoucnosti :..

Frankfurt nad Mohanem – V interview pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung se Hartmut Mehdron (DB) vyjadřoval k cestování v budoucnosti. Mehdorn sdělil, že do 25 let očekává, že bude auto používat méně lidí než je tomu dnes: "V budoucnu budou rozhodující ceny pohonných hmot a energií a ty neumožní individuální cestování v takové míře."

Železnici prorokuje díky tomu značný nárůst, podíl např. nákladní dopravy by měl na železnici vzrůst o 20%. Podle Mehdorna by také do 30 let měly vymizet jízdenky: "Každý bude mít na kravatě nebo v hodinkách chip, který bude registrovat každou jízdu." Vlaky v budoucnu budou řízeny automaticky na dálku, což umožní šetřit náklady a personál bude možné nasadit na vykonávání jiných služeb.

Vlak v roce 2030 bude podle Mehdrona modernější, tišší a komfortnější. "Potom bude pravděpodobně většina vlaků dvoupodlažních. Na některých tratích to bude nevyhnutelné. Dnes jezdíme mezi Berlínem a Hamburkem v hodinovém taktu a vlaky jsou i tak plně obsazené." Pro šéfa DB není nereálný ani vstup na letecký trh: "Dokážu si představit, že za 30 let budeme provozovat i letadla." DB se podařilo získat akreditaci IATA a již dnes by bylo možné zakoupit letenky na jejich terminálech.

Celý rozhovor v německém jazyce naleznete zde.

zdroj: FAZ


CSPSV | 28.12.2006 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Německo


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel qik-qak  mail  
28.12.2006 (23:26)  
to u nás za 30 let dojezdí regionovy...
28.12.2006 (23:19)  
taipeiboy: Dobrý postřeh. Taky nechápu, jak může ten člověk na jedné straně mluvit o útlumu aut a na druhé o rozvoji letectví... Spíš je to nějaká nepříliš nadčasová vize vycházející ze současného stavu vnímání (auta jsou viděna jako problém, letadla jsou zatím "schována" ve vzduchu).
registrovaný uživatel Semík  mail  
28.12.2006 (20:08)  
Jen aby to nebyl předsilvestrovský vtípek. Když je ten konec roku. Kromě toho jestli by měli za 40 let dojít zásoby ropy, tak to ty letadla koupí za euro a provozovat je budou na tratích, kde je lanem přivážou za Taurusy a oni už poletí ..........
registrovaný uživatel sersa  mail  
28.12.2006 (19:21)  
Pripomina mi to svejkovo Ja mam rad kdyz lidi blbnou na kvadrat...
registrovaný uživatel cocik 
28.12.2006 (19:00)  
taipei> to je na delsi debatu, ktera sem na zelpage nepatri ... rekneme, ze o mechanismech, na kterych podobne investice funguji, neco malo vim a proto rikam - uvidime, jak to dopadne ... treba to maji v SA spocitane velmi dobre, osobne jim fandim
28.12.2006 (18:36)  
Nevidim duvod, proc by musel expanzi zastavovat a nerozumim uvaze,podle ktere ted dlouhodobe nezhodnocuje sve investice. Pokud vim tak to rozumne prosperujici vec je, s dotcomy to nema nic spolecneho. Ze si autobusy tak tak vydelaji samy na sebe jeste neznamena, ze cela SA neprinasi dostatecne zhodnoceni kapitalu. Naopak je velmi pravdepodobne, ze dobre jmeno a reklama, kterou jim delaji autobusy, k ziskovosti, byt samy prilis ziskove nemusi byt, velmi prispivaji.
registrovaný uživatel cocik 
28.12.2006 (18:09)  
Jancura rozhodne prisel se zajimavym obchodnim modelem, ale chleba se zacne lamat ve chvili, kdy bude muset expanzi zastavit (at uz on, nebo ten, kdo ho koupi) a zacit dlouhodobe zhodnocovat svoje investice - pak se ukaze, jestli dopadne stejne jako vetsina dotcomu v 90s, nebo jestli z toho udela rozumne prosperujici vec.
28.12.2006 (17:12)  
s těmi letadly to moc nedává smysl, protože ty jsou ohrožené ze stejných důvodů jako auta podle toho pána
28.12.2006 (17:10)  
Nechápu co vám na SA vadí a proč je tady Jančura jako nějaký antikrist, já ho obdivuju, dokázal vybudovat z ničeho velkou a úspěšnou firmu a bylo to poctivě, prostě viděl příležitost, tak ji využil.
28.12.2006 (14:43)  
Tak to vlastně ber jako souhlas!
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko