..: Zaměstnanci ČD se nevyznají v novinkách TR10 :..
In-karta ČDPlzeň - Nový GVD je již dva dny v platnosti a ČD houfně lákají cestující na nové nabídky služeb, zveřejněné ve formě tiskových zpráv již před několika měsíci. Asi nejvíce propagovanou se stala kontingenční relační sleva pro držitele čipových In-karet/Rail plus - eLiška. Bohužel se opět ukazuje, jak velké rezervy ČD mají v oblasti školení svých zaměstnanců. Zatímco v ČD centru v Olomouci hl.n. pokladní bez problémů vystavil jízdní doklad k eLišce a sám nabídl místenku typu SC/Rail plus (na dokladu uvedeno "Místenka se servisním příplatkem"), jeho další kolegové už tolik přehledu a znalostí tarifu bohužel nepředvedli.

"Můžu se na to ještě podívat? Říkali nám o tom ve škole, ale zatím jsem to neviděla," projevila svou zvědavost průvodčí v rychlíku z Prahy do Františkových Lázní. Situace silně připomínala údiv vlakových čet při předložení čipové In-karty v době, kdy sa tato novinka zaváděla. Mnohem horší byla situace na hlavním plzeňském nádraží, kde bylo pro získání jízdního dokladu k eLišce nutné absolvovat čtyři cesty mezi pokladnami, než se po značné době dostavil výsledek. "Já vám s tím nepomůžu, jsem tady dneska poprvé a s tímto ještě neumím," říká pokladní a odkazuje na mezinárodní pokladnu v ČD centru. Tam ale nebyla odezva o nic lepší - dle vyjádření personálu totiž na zpracování In-karet nemají zařízení, a tak odkazují zpět na vnitrostátní pokladny. Zaměstnanci ovšem jen kroutí hlavou. Až po čtvrtém přechodu přes nádražní halu se jedna pokladní odhodlává k přijetí potvrzení z eShopu a studujíc služební pomůcku po několika minutách doklad vydává. Kuriózní přitom je, že se na detaily ptá cestujících, protože jí postup není celkem jasný.

Cesta Plzeň - Olomouc rovněž poodhalila mezery v znalostech vlakových čet. Běžná kontrola jízdních dokladů v R 225 Šírava se záhy proměnila ve zdlouhavou debatu o tarifu ČD, když průvodčí míní - opětovně několikrát používající magické slovní spojení "ve škole nám říkali..." - že měla být použitá trasa přes České Budějovice, Jihlavu a Brno, uvedená na dokladu. Situace je nakonec uzavřena s tím, že v této chvíli nemá k dispozici doklady, kterými by své tvrzení podložila, a tak dále "nebude řešit."

I tak tedy může vypadat zavádění nových služeb a nabídek v podání ČD, kde - jak ukázaly předchozí zkušenosti - produkce tiskového oddělení výrazně převyšuje úsilí vložené do školení personálu a přípravy na novinky v osobní přepravě.

zdroj: vlastní zjištění


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 12.12.2006 (12:01)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
14.12.2006 (19:33)  
AD M já osobně nic proti moravě nemám,ale "moravané" zásedně v Praze chtějí to co na Moravě prostě nedostanou a tvrdí u nás v Brně,Olomouci,Ostravě to jde.Např kartu RailPlus bez fron za 3 min a to né papírovou ,ale rovnou plastovou,tisknou nám spojení bez přestupu i s dráhou spoje a pod.
registrovaný uživatel xyz  mail  
14.12.2006 (17:00)  
Cestující:

Vy se rád hádáte... a to já taky. :)

Sice jsme už úplně mimo téma... ale snad nám ostatní kolegové na ŽP prominou výměnou za drobnou pochvalu...

Jednak se mýlíte a jednak se nechápeme: Váš omyl je, že čtenář ze zahraničí, který neumí na systému zobrazit české znaky má smůlu i článků. Systém stojící za ŽP je dost inteligentní na to, že si celkem poradí i v situaci, kdy jako požadované kódování svého prohlížeče nastavíte ASCII. Jen si to zkuste. :)

Jednak se nechápeme. Já nemluvím jen striktně o ŽP, kde to systém celkem umí ošetřit. Ale o tom, že "cestina" jako taková své opodstatnění má. A není to jenom lenost, či jiná špatná vlastnost (ostatně, když bychom to chtěli převést na rovinu napadání té či oné strany, tak je to lenost těch, co "cestinu" nechtějí číst). :))) Tato hláška však naznačuje, že usilovat o shodu by bylo krajně pracné (a v tomto případě asi za to nestojí). Prostě se každý na věc díváme s úplně jiným viděním světa. Pro Vás je psaní "cesky" zásadně špatně, tolerovatelné snad v krajním případě. Moje zkušenost a prostředí mě vede k tomu, že jsem dokonce ochoten to chápat a dokonce považovat i za opodstatněné.

Prostě dál piště správně česky, a pokud Vás "ceske" příspěvky tolik urážejí/odrazují, tak je prostě přeskakujte, ale vnucovat někomu svou pravdu... No, stejně neuspějete. I když tu diakritiku "prostě nepoužívají".

A mimochodem, kdo je třeba admin nebo programátor, tak třeba ani české rozložení kláves neovládá nebo jen velmi chabě.
14.12.2006 (16:11)  
Pokud jde o uživatele ze zahraničí, tak si dovolím tvrdit, že většina z nich si se zobrazením češtiny poradí, pochopitelně se psaním to bude horší, ale to jim nevyčítám. Jinak pokud terminál v cizině neumí česky, tak máte stejně smůlu, protože články na ŽP jsou psané s háčky a čárkami. ;)

Opět musím zdůraznit, že lidí, kteří nemůžou psát s českou diakritikou je výrazně méně než těch, kteří ji prostě nepoužívají (často z lenosti). Problém je ale v tom, že texty bez diakritiky se čtou hůř!! Někdy může dokonce dojít i k záměně slov. Takže lenost těchto lidí komplikuje život čtenářům.


PS: QWERTZ jsem nevymyslel, nebyl by pro mě problém používat QWERTY. To ale moc s českou diakritikou neosuvisí.

registrovaný uživatel xyz  mail  
14.12.2006 (15:18)  
Cestující:

Tak to spolu asi nebudeme souhlasit. Žádná tragédie... :)

Není celý svět jenom česká kotlina (a její bordel mj. v kódování). A snadno jinde (třeba při svých cestách) narazíte na terminál, který nemá podporu zobrazování češtiny a to bez ohledu na to, jestli ji budete kódovat podle norem nebo šifrovat jakkoliv jinak...

ŽP má zjevně dostatečně pokročilý portálový systém, který se s většinou prohlížečů dohodne, jak to chtějí naservírovat a vstup i výstup tomu odpovídá.

Jo a u terminálu v kanceláři české rozložení klávesnice vůbec nemám nastavené ani jako alternativu. Nepotřebuji to. ;) Takže si můžete udělat jednu čárku na to kolik je v tomhle státě lidí bez nastaveného českého rozložení kláves. V kanceláři a budově jich bude určitě víc. Nehledě na to, jak jsem zmiňoval. Není všechno jenom tenhle stát. Já to tady třeba půl roku sledoval a psal sem z Kalifornie.

A když už spolu hezky nesouhlasíme, tak jeden šťouchanec na závěr: vymyslet si horní řadu v pořadí QWERTZ byl zločin! ;)
14.12.2006 (13:17)  
xyz: Nesouhlasím, "cestina" už dnes na českých webech nemá opodstatnění. Důkazem toho je, že se tady bez problémů bavíme v "češtině" stejně jako na 99% českých diskuzí. Ani kódování, které si vymyslela jedna firma, zřejmě není překážkou - nakonec i Želpage ho používá. ;)
14.12.2006 (7:42)  
Vážení zákazníci !

Uvědomte si, že cestující jsou u ČD obtížný hmyz. Každá pokladní by měla mít po ruce plácačku na mouchy a toho, kdo žádá nějaké zvláštnosti, by měla zaplácnout a bylo by po obtížích a po stěžovatelích. FRK
registrovaný uživatel M 
14.12.2006 (2:05)  
Vzdy ocenim, kdyz muj selsky tupy nazor nekdo podpori vedeckym vykladem. Dekuji:-)
registrovaný uživatel xyz  mail  
14.12.2006 (1:33)  
Cestující:

Čeština má z hlediska počítačů dvě nepříjemné vlastnosti: a) nábodeníčka (mrchy namnoze mimo ASCII znaku - 7 bitů, na což třeba jaksi původně nejsou stavěny protokoly pro mailování); b) nejednotnou implementaci těchto specifických potvůrek (byly kameničtí, CP852, KOI-8 z RVHP a další, pak tu máme normu ISO, konkr. ISO 8859-2 a pak tu máme firmu, která má na normy svůj názor, ale přesto celkem válcuje trh... a Unicode, jehož notaci si někteří taky implementují po svém).

Bohužel ne každý web server, portál a browser mají zabudovány mechanismy, které Vám umožní v tom bordelu celkem bezbolestně proplouvat. Proto má "cestina" své opodstatnění. Stejně k tomu možná časem dospějeme. :) Řečtina se během posledních dvou tisíc let podobné vymoženosti také zbavila.

Mě taky občas kolegové ve firmě pobaví svými podpisy připojenými k mailu, které psali (zjednodušeně) čínsky. To pak člověk tu latinku (v 7 bitech) ocení ještě více. :)

A na závěr exkurzu vtip z doby zavádění CP1250 (taková malá schválnost, záměrná nekonformita se standardem, prostě pár písmenek jinde): Kolik vývojářů Microsoftu je potřeba k zašroubování žárovky? Žádný, tma bude vyhlášena standardem. ;)
registrovaný uživatel M 
14.12.2006 (0:46)  
Stara pani - jo, tohodle ceniku jsem si vsiml uz v patek. Napsal sem tehdy, ze v unoru (nebo kdy) by to uz apdejtly byt mohlo (kdyz uz teda mam psat pocesky:-)
Potom se tady ale objevilo, ze ceniky uz hotove jsou a jak se zda, pravdu meli vsichni:-)
registrovaný uživatel M 
14.12.2006 (0:43)  
Na mysli jsem mel situaci, kdy tu diskusi sleduji zemi, kde do hacku a carek az tak zhavi nejsou...
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko