..: Ostravské hlavní nádraží má být důstojnou branou :..
Moravskoslezský kraj Ostrava - Po rekonstrukci nádražní budovy v Ostravě-Přívoze přijde na řadu i prostor přednádražní. Zcela novou podobu bude mít již za rok ostravské hlavní nádraží. V současnosti prochází rekonstrukcí budova Českých drah a začíná se jednat i o nové podobě přednádražního prostoru. „České dráhy provádí postupnou rekonstrukci nádražní budovy. Práce by měly skončit v příštím roce. Prováděla se tam modernizace interiéru, a nyní se bude ještě opravovat fasáda,“ řekl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj s tím, že náklady na rekonstrukci nádraží určitě přesáhnou deset miliónů korun. Ondrůj potvrdil, že je připravena i studie na novou podobu přednádražního prostoru. „Cílem je úprava míst, kde cestující čekají na trolejbusy i na tramvaje, aby vypadala hezky a doplňovala v té době již podobu nově zrekonstruované nádražní budovy. Studii jsme předložili vedení města,“ doplnil Ondrůj s tím, že České dráhy očekávají, že město jako vlastník přednádražního prostoru by mohlo s rekonstrukcí pomoci. To je podle něj ale otázkou dalších jednání.

Kdo to bude platit?

Ilustrační foto Dráhy se ale netají tím, že peníze potřebují i na rekonstrukce dalších nádraží, takže nepočítají, že na přednádražní prostor nějak výrazněji přispějí, pokud vůbec. „Předpokládáme, že diskuse s městem začne v nejbližších týdnech,“ dodal Ondrůj. Podle odhadů si rekonstrukce plochy před nádražní budovou vyžádá zhruba 30 miliónů korun. „Určitě je možné, že budeme chtít s rekonstrukcí pomoci. Vnímám, že je to potřebné, stávající přednádražní prostor nevypadá moc hezky,“ reagoval na to primátor Petr Kajnar a dodal, že o tom bude s ČD jednat. Pomoci s rekonstrukcí je připraven i městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. „Naší snahou je udělat z hlavního nádraží důstojnou bránu do města,“ tvrdí starosta Miroslav Svozil. Potvrdil, že obvod je připraven pomoci s rekonstrukcí kovového přístřešku zhruba za 3,5 miliónu korun. S novými povrchy podle něj ale musí pomoci město. „Musí tam být více hráčů, sami celou rekonstrukci přednádražního prostoru nezvládneme.“ Kolik peněz na to obvod bude moci uvolnit, bude jasnější až po zastupitelstvu v polovině prosince.

zdroj: Právo


Adys Poslat mail autorovi | 8.12.2006 (20:33)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Moravskoslezský


09.12.2006 (12:55)  
Pokud bude situace přístupu k MHD ve Svinově taková jaká je,kdy člověk do jedné ruky chytne zavazadla,do druhé utahané děcka a upaluje na blízké,vysoké mosty,tak vítám blízkou polohu MHD,pod střechou na hlavním nádraží.Na O.hl.n.je to horší v noci,když zabírají místa nocležníci s okenou,když z herny a bufíku chodí kuřáci s cigárem přes nekuřáckou halu,nebo do nadchodu.Vypadali jako ze Vsetína a z ochranky si moc nedělali.Vnitřní rekonstrukce O.hl.n.v Přívoze má taky své mouchy.To když si sednete pod reklamní tabule a při vstávání zjistíte,že polovina lidí si o tabule může rozbít hlavu.Proč byly vyměněny okenní vitráže za obyčejné,čiré sklo?Pokud se něco opraví a potom nehlídá,tak to zase brzy upadá.
08.12.2006 (21:24)  
Nádraží v Přívoze je zralé tak jedině ke zbourání :o))) Investoval bych do Svinova, např lepší napojení tramvají a nádraží, tak aby i ten kdo bydlí v centru Ostravy to měl časově výhodnější když využije Svinov.(Teda když jede od Vídně nebo Prahy)
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
08.12.2006 (21:09)  
tak tak...to plato je "vřed",který se musí vyjmout
registrovaný uživatel QWERTZ 
08.12.2006 (21:05)  
To je sice pěkný, co chete na hlavním nádru v Přívoze "vylepšovat", ale kdyby jste radě ji ve spolupráci s městem a s nějakou tou finanční injekcí z EU dodělali svinovský plato "umělci"!! :-))

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko