..: Na hlavním nádraží v Berlíně se zřejmě začne kvůli sporu bourat :..
Berlin Hbf, DBBerlín - Letos na konci května německá metropole po třinácti letech budování otevírala nové hypermoderní hlavní nádraží. Byla to velkolepá show, na niž se přišly podívat desetitisíce Berlíňanů. Po půlroce provozu nádraží za 600 miliónů € (17 miliard Kč), kde pod zemí stavějí také rychlíky z Prahy, však hrozí, že Německé dráhy (DB) budou muset jako stavitel část budovy zbourat. Architekt Meinhard von Gerkan totiž vyhrál soud, u nějž DB zažaloval, že do jeho projektu vnesly a realizovaly úpravy bez jeho souhlasu a poškodily tak jeho autorská práva. Dodatečné vybourání plochého betonového stropu spodního nástupiště a prodloužení skleněného tubusu nadzemky by si podle rozpočtu drah vyžádalo zhruba 40 miliónů eur (1,1 mld. Kč).

Podle rozhodnutí soudu stavitel nepřiměřeně zasahoval do výběru materiálů a ztvárnění interiéru stavby, čímž poškodil Gerkanovu estetickou koncepci. Šéf DB Hartmut Mehdorn však naopak architekta, který má za sebou desítky realizací po celém světě, viní z malichernosti. „Za tento egoistický tah zaplatíme všichni,“ varoval Mehdorn. „Budeme bojovat. Objednali jsme si nádraží, ne katedrálu,“ dodal. S největší pravděpodobností si tak cestující, kteří si dosud na luxusním hlavním nádraží pochvalovali hlavně dostatek služeb a čistotu, budou muset v nejbližší době zvyknout na dunění sbíječek, prach a dřevěné bednění.

zdroj: Právo


Payus Poslat mail autorovi | 5.12.2006 (21:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Německo


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
06.12.2006 (20:36)  
je to lepší?
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
06.12.2006 (20:34)  
ten nadpis je převzatý a nechal jsem ho vcelku záměrně...líbil se mi. Pořád není jisté co všechno se tam bude bourat,ale pro klid vašich duší měním
registrovaný uživatel xyz  mail  
06.12.2006 (15:38)  
tenzor:

No, v zasade by s vami slo souhlasit. Kdyz si drahy nedaji rict (alespon jak se podle rozhodnuti soudu zda) a svevolne si nalozi s autorskym dilem, nemeli by si brat ty statisice, co je zminujete, jako rukojmi a zastitovat (snazit se legitimizovat) jimi svuj jinak nelegitimni krok a nasledny narok.
registrovaný uživatel petrsv  mail  
06.12.2006 (11:58)  
Ano, opravte ten nadpis. Připomíná to Blesk a jím podobný plátky. A to snad Želpage nemá zapotřebí...
06.12.2006 (9:36)  
Pro redakci: opravte odporně bulvární titulek článku - žádná demolice nádraží nehrozí, jenom přestavba...
registrovaný uživatel tenzor 
06.12.2006 (9:24)  
xyz: pokud porušili smlouvu, ať mu vyplatí odškodné (klidně i za újmu na uměleckém cítění :) ). Ale ať do toho netahají statisíce lidí, kterých by se demolice a přestavba dotkla. Pokud ten člověk něco podobného požaduje, pak je to sebestředný bezohledný hlupák.
06.12.2006 (9:04)  
Ale fakt je to malichernosť...
registrovaný uživatel xyz  mail  
06.12.2006 (2:08)  
Duke123:

Naopak, bananistan je tam, kde si kdejaky urednik, ci drazni moula svevolne naklada s autorskym dilem. Byti urednikem/draznim moulou je pak sice snazsi, ale neco tvorit, na to aby se clovek rovnou vybod.

No, ale jinak je fajn, ze jste nam poskytl cennou sondu do autorova nitra a jeho motivu.
registrovaný uživatel pato 
06.12.2006 (0:34)  
Jediné co by je mohlo zachránit je, když by ji byl do vedení zapůjčen Zelený.On je přece odborník na smlouvy a investice. :-)
registrovaný uživatel M 
06.12.2006 (0:25)  
Tak ci onak - kdyz sem si precetl nadpis, tak sem myslel, ze to budou bourat cely:-))
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko