..: Most přes řeku Moravu prošel zkouškami :..
Břeclav - Ve dnech 27.-28.11.2006 proběhly zatěžkávací zkoušky na novém mostě u Břeclavi. Odborníci kontrolovali, zda-li jeho konstrukce vydrží vyšší rychlost a větší zatížení. Most je totiž součástí nového železničního koridoru z Břeclavi ke slovenským hranicím. "V pondělí na most najely zatěžovací jeřáby a měřily jsme průhyby konstrukce, které jsme porovnávali s výpočty statika. Když jeřáby odjely, kontrolovali jsme takzvané residuální deformace. Když se most prohne třeba o deset milimetrů, musí se vrátit alespoň o osm," vysvětlil zástupce odborné firmy Martin Krejcar, který na zkoušku dohlížel.

Další den následovala dynamická zkouška. Hydraulický budič vibrací celou konstrukci mostu rozkmital. Pracovníci pak pomocí počítačů měřili a vyhodnocovali rezonanční frekvence mostu ve všech styčných místech. "Zkouška je velice podrobná a dají se podle ní zjistit veškeré chyby, které se mohou objevit třeba i za osmdesát let. Na rozdíl od statické zkoušky totiž nezávisí na žádných vlivech prostředí, proto je dobře ověřitelná. Když dojde k jakékoliv poruše, tak se to nejdříve projeví právě na posunutí nebo změně rezonančních frekvencí," objasnil Krejcar. Stavba mostu trvala stavbařům tři čtvrtě roku. Na jaře je totiž zaskočila velká voda, která práce na půldruhého měsíce přerušila. "Výluku na první koleji nám povodeň prodloužila asi o čtyřicet dní. Přesto jsme stihli do konce roku most dostavět," uvedl Radek Vévoda z firmy, která má vybudování mostu na starosti.

zdroj: Břeclavský deník


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 1.12.2006 (20:57)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


dopisovatel nebo člen ŽP Railfort  mail  
01.12.2006 (21:42)  
Prosím o minutu ticha za dva zlikvidované objekty předválečného opevnění vz. 37D vyznačující se poměrně unikátním umístěním vzhledem ke konstrukci původního mostu.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko