..: Nádraží Ostrava Svinov začalo plně sloužit veřejnosti :..
Ostrava - Rekonstrukce náraží Ostrava Svinov, které je největší a současně nejmodernější v Moravskoslezském kraji, byla definitivně ukončena dnes 29.6.2006 a nádraží začalo plonohdnotně sloužit veřejnosti. S opravami se začalo v roce 2004 a celková investice činila 580,6 milionů Kč (na rekonstrukci nádražní budovy, prosklené odbavovací haly a přilehlých prostor bylo z toho vydáno 229 milionů Kč).

"Obě stavby znamenají další výraznou modernizaci železniční infrastruktury na území Moravskoslezského kraje a přispívají nejen ke zrychlení železniční dopravy, ale také k růstu jejich atraktivity v očích veřejnosti. Ta podle vývoje tržeb v rámci Uzlové železniční stanice Ostrava – Svinov v letošním roce výrazně roste, kdy za prvních pět měsíců tržby Českých drah v rámci UŽST Ostrava – Svinov vzrostly o více než 10 %. Ostrava – Svinov tak představuje jeden z největších přepravních terminálů Českých drah na území celé České republiky“, uvedl Josef Bazala, generální ředitel a předseda představenstva Českých drah, a. s.

Modernizace nádraží se týkala:

  • Výstavby nové odbavovací haly pro cestující v podobě skleněné přístavby.
  • Rekonstrukce stávající výpravní budovy – napojení na nové objekty stanice; rekonstrukce a zastřešení ostrovních nástupišť; vybudování dvou podchodů pro přístup k nástupištím.
  • Přestavby přednádraží – výstavba autobusového terminálu MHD, otevřených parkovacích ploch a objektu dispečinku Dopravního podniku města Ostravy.
  • Nabídky nových služeb – včetně ČD Lounge, ČD Centra, připojení na internet wi-fi, a dalších.

Modernizace nádraží v Ostravě Svinově se také pozitivně odráží do ekonomiky ČD. Za prvních pět měsíců letošního roku se tržby z prodeje jízdenek v této stanici ve srovnání s loňským rokem zvedly o 6 milionů Kč, což představuje nárůst o více než 10 % (celkové tržby za 1-5 / 06 v UŽST Ostrava Svinov – 65,8 mil. Kč). Dynamika růstu tržeb se navíc dále zvyšuje s tím, že výrazný podíl na tom má produkt Českých drah SC Pendolino, kdy nádraží Ostrava Svinov je vedle Prahy druhým nádražím s největší frekvencí cestujících tohoto spojení.

České dráhy ve spolupráci s parkovacím domem KOMA připravily možnost zvýhodněného parkování. Po předložení jízdního dokladu ČD bude účtován snížený poplatek za parkování (za 1 hodinu 15 Kč místo 20 Kč, za 7 a více hodin 99 Kč místo 150 Kč a připarkování na 30 dní zaplatí zákazník o 1.500 Kč místo 2000 Kč).

Od dnešního dne je také v provozu čekárna ČD Lounge (ty doposud fungovaly ve stanicích Praha-Holešovice, Pardubice hl.n., Olomouc Hl.n. a Ostrava hl.n.). Cestující zde mohou sledovat program ČT24, k dispozici jsou tiskoviny ČD a samozřejmě informační systém o příjezdem a odjezdech vlaků. Matky s dětmi mají přístup do ČD lounge s jakýmkoli dokladem.

Rekonstrukce koridorové trati v úseku Studénka – Ostrava znamenala kompletní rekonstrukci svršku a spodku; výstavbu nového zabezpečovacího zařízení a trakčního vedení a modernizaci stanic – včetně výstavby ostrovních nástupišť. Součástí bylo zvýšení rychlosti až na 160 km/h.

Další služby, které nádraží Ostrava Svinov cestujícím nabízí, jsou následující:

  • Pokladny vybavené terminály pro přijímání platebních karet (Visa, MasterCard)
  • Klimatizované prostory odbavovací haly
  • Kompletní bezbariérový přístup do stanice i k vlakům
  • Parkovací místa pro invalidy; parkovací kapacity v areálu parkovacího domu Koma
  • Služby bankomatu
  • Restaurace, vnitřní a venkovní rychlé občerstvení, prodejna tiskovin Relay
  • Venkovní prodejní stánky s občerstvením na bývalém prvním nástupišti

Posílena byla také bezpečnost - stanice je kompletně vybavena a zabezpečena kamerovým systémem s propojením na Policii ČR.

Zdroj: výtah z tiskové zprávy ČD


CSPSV | 29.6.2006 (15:28)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel xyz  mail  
01.07.2006 (22:03)  
Jakub Košmider:

Václav má pravdu. Použil sice nesprávně cizí slovo, ale jinak byl jeho projev výrazně formálně kvalitnější a obsažnější než Váš.

A jen tak mimochodem: jsem z Ostravy. ;)
01.07.2006 (19:54)  
Ad Jakub Košmider:
Opět tady píšete naprosto zcestně. Nevím o tom, že bych napsal, že bydlím v Ostravě. Nad Vaší češtinou byste se měl zamyslet především Vy sám. Stačí se podívat na Váš předposlední příspěvek a každý si o Vás musí udělat obrázek. Chápu, že se vyjadřujete infantilně, ale vulgarismy zde opravdu nepatří.
01.07.2006 (16:07)  
PZ: V zemi kde zítra bylo včera? :o))))
registrovaný uživatel PZ 
01.07.2006 (14:13)  
Hádáte se tady o ho... ničem. Kašlete na minulost a radši se zabývejte budoucností...
01.07.2006 (13:10)  
xyz: pan Václav je z Ostravy, tam se česky mluvit neumí, to ho omlouvá.

Duke123: Seš normální, dodnes mám zdravotní potíže jak jsem z tím zkurveným hnusným Ikarusem jezdil každej den do školy před čtyřmi lety. Posadil bych Tě v Porubě a nechal bych Tě v lednu jets promrzlým Ikarusem do Přívozu, pak bych čekal co řekneš !!!!!!!!!!!!! ZDAR
01.07.2006 (8:36)  
Ikarusy v Ostravě nejezdí pravidelně už dobrých DESET let.
registrovaný uživatel xyz  mail  
01.07.2006 (0:17)  
Václav:

Abychom zamezili trapasům při používání cizích termitů :) tak pro příště:

"Vágní" sice může znamenat i nepřesný, ale to ve smyslu nejasný, nejednoznačný, nikoliv fakticky chybný. Vaše věta tak bohužel nedává smysl. :(
30.06.2006 (19:03)  
Václav: Ikarusy jezdili v Ostravě před 4 lety, první část mého příspěvku se stahovala k historii, tedy k době kdy Ikarusy v Ostravě ještě jezdili! V druhé části jsem nevyužil ani Solaris, ani Iribus či Renalt, ale Octavii :o)))))))))
registrovaný uživatel PN  mail  
30.06.2006 (16:13)  
Smed: ověřte si prosím informace než sem něco plácnete. DPMO je Dopravní podnik města Olomouce. Navíc informace v tom odkaze jsou již zastaralé. Ikarusy nejezdí již více než rok a nahradili je Solarisy Urbino 18, které tam chybí. To jen aby bylo jasno.
30.06.2006 (15:21)  
Ad George_Couser: To jsou mi novinky, tím pádem by neměl být problém pro 160 km/h i přes Jistebník (km 251,4-256,6), kde je nyní 150 km/h. 160 km/h na vjezdu do Polanky mě celkem překvapilo - to tam má oblouk tak velký poloměr, aby tam 160 mohla být?
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko